Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Андреас Херман ще дирижира "Сътворението" със Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Андреас Херман ще дирижира "Сътворението" със Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР

Събитието е на 19 май от 19 часа в зала "България"

Проф. Андреас Херман (Източник: БНР)

Още

Камерен концерт на Елена Дикова и Яна Ибришимова в Първо студио на БНР

Камерен концерт на Елена Дикова и Яна Ибришимова в Първо студио на БНР

"Сътворението" - един от ораториалните шедьоври на Хайдн, ще представят Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР на 19 май от 19 часа в зала "България". На диригентския пулт ще застане познатия на българската публика немски диригент проф. Андреас Херман.

Солисти ще са сопраното Стефани Кръстева, тенорът Николай Моцов и басът Мартин Цонев. Концертът е посветен на 70-годишнината на Смесения хор на БНР с главен диригент Любомира Александрова.

БНР

Купи билетОраторията "Сътворението" е композирана през 1795 г. по епичната поема на Джон Милтън "Изгубеният рай". Хайдн се съгласява с предложението на барон Готфрид Фрайхер ван Свитен произведението да бъде поставено на немски език - задача, с която баронът се заема лично. Премиерата на ораторията е в двореца Шварценберг във Виена, а Хайдн дирижира лично. С изпълнение на "Сътворението на света" през 1808 г. Виена чества и същевременно се прощава с Йозеф Хайдн. Вече немощният композитор е внесен в залата, която го приветства бурно. В публиката са негови почитатели и много музиканти, сред които Бетовен и Салиери.

Проф. Андреас Херман става артистичен директор на Мюнхенския филхармоничен хор, партньор на Мюнхенската филхармония, през 1996 г. и оттогава насам той подготвя ансамбъла за работа с прочути диригенти като Кристиан Тилеман, Зубин Мета, Джеймс Ливайн, Марис Янсонс, Кшищоф Пендерецки, Фабио Луизи, Инго Мецмахер, Даниеле Гатти, Кристофър Хогууд, Томас Хенгелброк и др.

Като диригент на хорови и ораториални творби Херман е гастролирал в много страни по света, в това число Австрия, Франция, Италия, Унгария, България, Швейцария и Китай. Неговите успешни изяви с различни хорови и оркестрови състави му осигурява дълго и продуктивно сътрудничество с оркестъра на Мюнхенската филхармония.

Радиохор (Източник: БНР, снимка: Ани Петрова)

Стефани Кръстева е лауреат на множество първи награди от международни конкурси и фестивали. Работила е с диригентите Георги Димитров, Драгомир Йосифов, Славил Димитров, Саша Гьотцел и др. Участва във фестивалите "Мартенски музикални дни" в Русе и "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив.

Стефани Кръстева (Източник: БНР)

Още

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

Николай Моцов е лирико-спинтов тенор, който над две десетилетия участва активно в музикалния живот на България като изпълнител и преподавател. Отличната му вокална техника, стилова интерпретация, висока музикална и академична култура го правят търсен изпълнител. Бил е солист на Софийска опера и балет, Държавните опери в Русе и Бургас, а в момента е солист в Държавна oпера Стара Загора. Професор в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Носител на награди от национални и международни конкурси.

Николай Моцов (Източник: БНР)

Купи билетМартин Цонев е артист с близо 30-годишна международна кариера. Той развива репертоар от над 50 оперни роли и камерна музика, от Монтеверди и Кавали до Берг и Глас, които е изпълнявал на сцените на Болшой театър, Залцбургския фестивал, Salle Playel, Santa Cecilia, Teatro Municipal de Lima, DNO, Consertgebouw, Opera Montpellier, Opera de Nice, Teatro de Gijon, Софийска опера, оперните театри в Щутгарт, Хамбург, Манхайм, Бон и др. Прави много записи за БНР, БНТ, Radio France, NPS NL, Radio NRW, ORF2, Mezzo, ARTE, Comanions Classics, Dynamic и др.

Мартин Цонев (Източник: БНР)

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Още

БНР говори за Оскари – от новото дигитално студио на медията

БНР говори за Оскари – от новото дигитално студио на медията

Още

Биг Бендът на БНР и Вики Алмазиду в специален концерт за 85-годишнината от рождението на Милчо Левиев

Биг Бендът на БНР и Вики Алмазиду в специален концерт за 85-годишнината от рождението на Милчо Левиев

Още

За 40-и път БНР открива детски литературни таланти

За 40-и път БНР открива детски литературни таланти

Още

"Реквием на Габриел Форе" ще звучи в концерта на Смесения хор на БНР музея "Земята и хората"

"Реквием на Габриел Форе" ще звучи в концерта на Смесения хор на БНР музея "Земята и хората"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Новият Клуб "Cantus Firmus" ще подпомага развитието на младите български музиканти

Клубът беше учреден в изисканата обстановка на столичния Военен клуб, на 21 февруари в София

Великолепният спектакъл на операта "Евгений Онегин" на сцената на Старозагорската опера

На 24 февруари сопраното Гергана Георгиева ще направи своя дебют в ролята на Татяна, а в ролята на Онегин зрителите ще видят Йосиф Славов

Българският концертмайстор Веселин Демирев със своята цигулка "Гуарнери" на врачанска сцена

Концертът е на 23 февруари в Градската концертна зала. Ще бъде дирижиран от мексиканския диригент Хектор Гусман

Един от най-влиятелните "40 под 40" в италианската култура музикант Федерико Коли дебютира със Софийската филхармония

Интригуващият италиански пианист демонстрира в многобройните си рецитали своето клавирно майсторство в някои от най-известните концертни зали в Европа, Азия, САЩ и Япония

Б.Т.Р. с нов сингъл "Думи без лъжи" и турне в Европа през юни

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р."