Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Откраднали цигулката на Давид Ойстрах по... филм

НЕВЕРОЯТНИ ИСТОРИИ С ГОЛЕМИТЕ В ИЗКУСТВОТО

Откраднали цигулката на Давид Ойстрах по... филм

"Страдивари"му била подарък от белгийската кралица

Давид Ойстрах (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

На 30-и септември се навършиха 110 години от рождението на музиканта, наричан "първа цигулка в света" - Давид Ойстрах. Въпреки световната слава, животът на този невероятно талантлив човек, често е бил поставян на изпитание в собствената му родина. Едновременно отличаван като талант и пресиран като "опак евреин", Ойстрах не се ползвал с одобрението на съветската власт.

Според сина му бил наказан за това по време на един от гастролите си в Италия, където крадци ограбват всички ценни вещи и техника от квартирата му. Не похитяват единствено цигулката му?!? Историята е разказана в роман, в който Ойстрах е прототип на главния герой, но историята с кражбата е преиначена - в романа и цигулката му е похитена. Романът е екранизиран, но Ойстрах не дочаква да го гледа.

Девет години след смъртта му се развива още една любопитна история - неговата "Страдивари" е открадната точно, както във филма?....

Още

Смърт за "Матилда" или гражданската война в руската култура

Смърт за "Матилда" или гражданската война в руската култура

Давид Ойстрах е роден на 30 септември 1908 г. в Одеса. Баща му бил търговец, страстен почитател на музиката - свирел на цигулка и мандолина. Майка му била хористка в операта. Давид расте в музикална обстановка и отрано започва уроци по цигулка, които били прекъснати от избухването на Първата световна война.

Изпращат баща му на фронта и средствата в семейния бюджет намаляват вече не стигат за уроци, но педагогът на Давид - знаменитият цигулар Пьотр Столярски, продължава да го учи безплатно.

През 1923 г. Давид Ойстрах постъпва в Музикално-драматическия институт и само след година прави първия си самостоятелен концерт. През първата си ваканция е поканен за гастроли из цялата необятна страна.

През 1935 г. става лауреат на Всесъюзния конкурс за музиканти в Ленинград /дн. Санкт Петербург/. Две години по-късно добива международна слава, като лауреат на Международния конкурс за цигулка в Брюксел.

От 1934 г. Ойстрах изнася множество концерти в цял свят и започва да преподава по цигулка в Московската консерватория.

По време на Великата Отечествена война той изнася множество концерти пред мобилизираните на фронта. През 1942 г. свири в зала в обсадения Ленинград, въпреки воя на сирените за въздушна тревога!...Никой от публиката не напуска залата...

Още

Историята на детето-чудо Йехуди Менухин

Историята на детето-чудо Йехуди Менухин

Виртуозният цигулар получава голямо признание в цял свят.

Приет е за член на Кралската академия за музика в Лондон, на Американската академия за наука и изкуство в Бостън, на Националната академия "Санта Чечилия" в Рим, става доктор по музика на Кембриджския университет.

С великия Йехуди Менухин (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Приятелят му - големият руски композитор Дмитрий Шостакович, казва за него:

"Забележителното изкуство на Ойстрах завладя света. Ойстрах и музиката, Ойстрах и цигулката му - това са две неразделни понятия. Съчетанието от огромен талант и непрестанен труд, съединени от вдъхновението, му донесоха славата на Крал на цигулката!"

Още

Тя дръзва да каже "Не!" на Хитлер

Тя дръзва да каже "Не!" на Хитлер

Въпреки световното признание на Ойстрах като руски цигулар, в родината си той често е поставян под недоверчивото око на КГБ. Още от 1937 г., когато е заплашен от арест, започва да шепне и това се превръща в трайна проява на страха му. До края на живота си, дори на студентите си говори тихо, а веднъж откровено признава:

"Аз отдавна престанах да бъда боец!..."

Йехуди Менухин и Давид Ойстрах (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

През 1968 г., малко преди 60-годишния юбилей на цигуларя, той отново е пресиран от съветските власти и се бои за безопасността си.

По онова време е на гастрол в Щатите и там научава от приятели, че Москва иска от него да се подпише под документ, в който се осъжда правителството на Израел за призива му евреите от цял свят да се върнат в своята историческа родина.

Още

Продадоха цигулката на Алберт Айнщайн за 520 хиляди долара

Продадоха цигулката на Алберт Айнщайн за 520 хиляди долара

Завръщайки се в Москва, Давид Ойстрах отказва да подпише изфабрикувано уж от името на изтъкнати евреи от СССР писмо. Отказът му е наказан с почти пълно мълчание за неговия юбилей.

"Мина страховито тихо!", казва синът на Ойстрах - Игор Ойстрах.

Той счита и един друг епизод в живота на баща си, за организиран от съветските тайни служби, с цел да го сплашат. По време на един гастрол на Давид Ойстрах в Италия, ограбват квартирата му. Тогава открадват негова звукозаписна техника, грамофонни плочи със записи на негови изпълнения, шахматна дъска със сребърни и златни фигури - подарък от белгийската кралица - почитателка на цигуларя, фотоапарат, старинен часовник и др. вещи. Най-ценното, обаче - цигулката на Ойстрах, крадците даже не докоснали?!? - Доста странно, макар че може да се предположи, че не са подозирали нейната стойност - а именно, че е "Антонио Страдивари".

Белгийската кралица Елизабет му подарява цигулката

Още

Бетховен изпълнява първия си концерт на 26 март и умира на 26 март

Бетховен изпълнява първия си концерт на 26 март и умира на 26 март

В световната преса моментално гръмнала новината за обира. Три месеца по-късно всички похитени вещи били върнати на собственика им. Официалната версия била, че крадците са обикновения взломаджии. Според сина на Ойстрах, обаче, това било наказателна акция от "своите", задето баща му не подписал антиизраелското агитационно писмо.

През 1972 г. братя Вайнер написват романа "На гости при Минотавъра" , в който пресъздават историята с обира. Давид Ойстрах е прототип на главния герой в романа. Разликата между реалната история и сюжета на романа е тази, че в романа крадците похитяват цигулката "Страдивари". Естествено, тази художествена измислица е по-атрактивна от реалната история. Романът е екранизиран. Давид Ойстрах не дочаква да види филма, нито онова, което тепърва предстои...

Йехуди Менухин и Давид Ойстрах (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Девет години по-късно крадци използват сюжета на филма и като "по учебник" наистина открадват цигулката "Страдивари", която била подарък на Ойстрах от белгийската кралица, а след смъртта му се съхранявала в музей.

на аудиенция при кралица Елизабет Белгийска

Давид Ойстрах умира през октомври 1974 г. в Амстердам, на 66-годишна възраст - буквално няколко часа след последния си концерт.

И до ден-днешен най-големите цигулари в света считат Давид Ойстрах за "първата цигулка на планетата".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Еми МАРИЯНСКА

Още

Най-зрелищните обири на изкуство

Най-зрелищните обири на изкуство

Още

Уникална цигулка от XIX век е музикалната изненада на оперния фестивал в Белоградчик

Уникална цигулка от XIX век е музикалната изненада на оперния фестивал в Белоградчик

Още

Йохан Щраус-баща бил жесток родител

Йохан Щраус-баща бил жесток родител

Още

Кустурица: Ще заснема филм в Русия, преди да приключа с киното

Кустурица: Ще заснема филм в Русия, преди да приключа с киното

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата

Да си Рьорих е божествен печат

30 години от смъртта на големия художник и мислител

Луи дьо Фюнес - размисъл за тъжната сянка на смеха

40 години от смъртта на великия комик