Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-четеният чешки писател се самоубива "по книга"

СВЕТОВНИ ПИСАТЕЛИ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Най-четеният чешки писател се самоубива "по книга"

110 години от рождението на Бохумил Храбал

Пейка на Бохумил Храбал в Нимбурк за 100-годишнината от рождението на писателя. Автор на скулптурата, изработена от дъбово и ясеново дърво, е резбарят от Нимбурк Михал Яра

Бохумил Храбал е сред най-издаваните и четени чешки писатели на ХХ век. Произведенията му са превеждани на повече от 30 езика, много от тях са екранизирани. Повечето от филмите по творби на Храбал са дело на световноизвестния режисьор Иржи Менцел. Сред тях са лентите "Строго охранявани влакове" (1966) и "Обслужвал съм английския крал" (2006).

Храбал има интересна биография. Роден е на 28 март 1914 година в един от днешните квартали на Бърно. Следва в Юридическия факултет на Карловия университет в Прага (1935 - 1939), но заедно с правото посещава курсове по литература, история на изкуството и философия. Още като студент пише първите си литературни произведения - сихотворения и разкази.

Бохумил Храбал през 1985 г. Фотография на Хана Хамплова

По време на Втората световна война университетите затварят врати и Храбал първоначално започва работа като писар в една нотариална кантора. До края на войната работи като железопътен строител и стрелочник в железниците.

След войната се дипломира като юрист, но започва работа не като адвокат, а като застрахователен агент. След време се пробва като търговски пътник на пражката фирма "К. Х. Клофанда".

Още

Идиот ли е Швейк?

Идиот ли е Швейк?

През 1949 година дипломираният юрист започва работа като обикновен труженик в металургичната фабрика в Кладно. На третата година, обаче, претърпява тежка злополука, след която се налага да го лекуват повече от година. Завръща се в завода, но на по-лека работа - в склад за обработка на хартия за вторични суровини. Любопитното е, че тъкмо там имал възможност да прочете разни забранени от соц цензурата книги, пратени за унищожаване.

След това става работник по декора в Либенския театър. Случвало се там да му възлагат малки роли на статист. Междувременно пишел и се представял като писател на свободна практика.

Първата му издадена книга е "Перличка на дъното", а годината е 1963-та. Оттам насетне написва много книги, чиято съдба е противоречива - едновременно отхвърляни и харесвани, приживе на писателя те са виждали бял свят повече в чужбина, отколкото в социалистическа Чехословакия.

Още

Чешки хит учи децата на съпричастност

Чешки хит учи децата на съпричастност

Храбал умира на 3 февруари 1997 година в една болница в Прага, след като е откаран там от положение на паднал отвисоко. Падането на улицата е от петия етаж на сградата, в която живеел. Преди това са го видели да храни гълъбите на перваза на прозореца. Лекар от болницата, в която го закарват, пръв произнася, че писателят се е хвърлил сам, самоубил се е. След тази новина мнозина си припомнят, че Храбал е описал подобна смърт в своя книга.

Събрани съчинения в 19 тома, Pražská imaginace, 1990-те

Според желанието на писателя, Храбал бива кремиран, а прахът му - погребан в дъбова урна с надпис "Pivovar Polná" ("Пивоварна "Полна") - пивоварната, в която пламва любовта между майка му и втория му баща. Има и условие - плочата да бъде поставена там, където... се облекчават кучетата.

Още

Почина известният чешки диригент Либор Пешек

Почина известният чешки диригент Либор Пешек

Какъв човек е бил Храбал? Широко скроен и в същото време - непридвидим. Така го описват биографите му. Сред приятелите му са музикантът Карел Мариско - един от авторите на "Манифест на неопоетизма", чешките художници Иржи Вайл и Йозеф Хиршал, литературният критик Емануел Фринта и други известни чешки интелектуалци, негови съвременници.

По едно време Храбал споделя жилището си с философа Егон Бонди (псевдоним на Збинек Фишер) и графика Владимир Боудник. От съжителството на тримата се ражда новелата "Нежният варварин". Храбал ли е този "варварин"?!

Още

"При чехите – антология на съвременния чешки разказ" с премиери в София и Пловдив

"При чехите – антология на съвременния чешки разказ" с премиери в София и Пловдив

В литературния календар на Чехия 2014-а бе годината на Бохумил Храбал. За него се говореше като за литературна икона на страната. Организирани бяха литературни четения и международна научна конференция. Режисьорът Ян Борна постави "Перличка на дъното" - първата книга на Храбал, в един от най-добрите пражки театри. Новелата "Нежният варварин" пък се игра от любителския театър "Биле дивадно" в Острава. Забележете, заводите в Пилзен и Нимбурк станаха спонсори на многообразните събития, като по този начин почетоха паметта на работника Храбал.

Финансира събитието и пилзенският бирен гигант. С мотива, "заради почитта към чешката бира в неговото творчество". Креативно производителите на бира кръстиха бира с лек карамелен вкус "Нежният варварин", а тъмно отлежало пиво - "Подстригването". 

Още

Почина чешкият архитект на "Танцуващата къща" в Прага

Почина чешкият архитект на "Танцуващата къща" в Прага

Но както и да се гордеят чехите с личността на Храбал, статистиката на продажбите говори друго - за година в Чехия се продават около хиляда екземпляра от книгите му. Причините за слабото четене са много, разбира се и може да се каже "световни". Въпреки че героите на Храбал в голяма степен са "актуални" за новото време - те са чужди на идеите; някои наричат това явление "социално плебейство".

Вероятно причината за този подход на Храбал към героите му се крие в личната му биография. Винаги се подчертава, че творбите му са в голяма степен автобиографични.

Събитията в Чехословакия през 1968-а превръщат Храбал в автор, неудобен за издаване. Цензурата слага вето върху печатането на творбите му. Издават го единствено задгранични емигрантски издателства, и то в малък тираж - до няколко стотин екземпляра. Единствено романът му "Обслужвал съм английския крал" (1971) надхвърля традиционните малки тиражи на самиздата, и според някои е бил копиран в 7 хиляди бройки.

Още

Чешки писател пое предизвикателството да е наследник на Храбал

Чешки писател пое предизвикателството да е наследник на Храбал

През януари 1975-а година се случва нещо много неприятно, което не е изяснено като ситуация и до днес. Някои виждат в случилото се нарочна интрига за дискредитиране на писателя, а други наистина вярват, че той е направил "завой" към угодничене на властта. За какво става реч: Бохумил Храбал дава интервю за един литературен седмичник, в което според публикувания текст, изразява подкрепа на литературната политика на властта. Това е нетипично за него и най-вероятно самата редакция е представила нещата по този начин, по-скоро не срещу Храбал, а за да го предпази от нови удари, но всъщност се случва тъкмо обратното - това нито умилостивява цензурата, нито е прието от феновете му. Напротив, те останали възмутени от прочетеното.

Още

Чешки архитект спаси от разрушаване историческа пивоварна край Прага

Чешки архитект спаси от разрушаване историческа пивоварна край Прага

В знак на протест дори се провеждат публични протести с горене на книгите на Храбал. Приятелят му Егон Бонди се опитва да го защити, но безуспешно. Повечето фенове на писателя започват да го смятат за противоречива личност, склонна на конформизъм. Такова впечатление оставя и друга негова постъпка - когато Храбал подписва т.нар. "Антихарта", в защита на официалния режим в Чехословакия. И макар че тя е подписана от много други чешки интелектуалци, на него няма да му простят нито феновете, нито официалната власт.

До началото на 90-те години книги на Бохумил Храбал в Чехословакия излизат само след строг контрол от страна на цензурата. И въпреки това, той е най-четеният и най-издаваният по света чешки писател.

Една от книгите на Храбал - "Прекалено шумна самота", е сред забранените му творби по време на соца, но през 1996 година е филмирана с участието на актьора Филип Ноаре в главната роля.

Кадър от екранизацията на "Прекалено шумна суета" с актьора Филип Ноаре

В тази книга Храбал всъщност разказва епизод от собствения си живот. Помните ли, че работеше на място за претопяване на забранени книги? Героят му - Хантя дълги години работи в пункт за преработване на стара хартия. Там внимателно отделя от купчините редките и забранени томчета, чете ги и ги спасява от унищожение.

Тази книга излиза самиздат през 1976 година и официално за първи път е издадена в родината на писателя чак през 1989-а. Книгата е преведена на английски от Майкъл Хенри Хайм през 1990 година и става световно известна.

Гробът на Храбал в Храдищко

Според биографите на писателя излиза в три версии: първата била написана на пишеща машина през 1971 година, втората - няколко години по-късно - с фотокопия, а третата през 1988 година - набрана с текстообработваща програма.

Още

Главен балетен хореограф намаза критик с кучешки екскременти и бе уволнен

Главен балетен хореограф намаза критик с кучешки екскременти и бе уволнен

Трябва да се подчертае, че Храбал публикува творбите си през цензура почти до началото на 90-те, и по тази причина голяма част от текстовете му са силно преработени. Оригиналните текстове са излизали в чужбина. "Too Loud a Solitude", напр. е отпечатана на чешки във Федерална република Германия и преведена на няколко езика там. През 80-те години текстът е публикуван във Франция, след като бил адаптиран за театър. Серджо Кордуас за първи път превежда текста на италиански за издателската къща "Einaudi" през 1987 година, като "Una solitudine troppo rumorosa". Така в отделни страни Храбал става популярен, благодарение на преводачи, не на издателствата в родината си. 

Още

Чешкият кинофестивал Фебиофест отнема наградата на Кустурица

Чешкият кинофестивал Фебиофест отнема наградата на Кустурица

"Твърде шумна самота" е алегория на съпротивата срещу цензурата и потисничеството. "New York Times" описва книгата като "притча за усилието да се запази подобие на здрав разум, въпреки спомените за нацистки ботуши и руски танкове в Прага". Храбал описва сложността на живота в Чехословакия през три и половина десетилетия, като тръгва от нацистката пропаганда и позлатените със злато книги от Кралската пруска библиотека след Втората световна война, и стига до комунистическата цензура. Всяка пропаганда руши и унищожава.

Героят на Храбал, чиято работа е унищожението на книги, се превръща в техен спасител. Хантя помни томовете с позлатени страници, натоварени на железопътни вагони, и как дъждът разтича мастилото и златните букви... Паметта му е съхранила в картини опустошението. Героят си дава сметка, че бавно всичко това е убивало неговата чувствителност. Обезчувствили ли са го, обаче, или пък не са успяли?!

Още

Клементиум - приказно красивата библиотека на Чехия

Клементиум - приказно красивата библиотека на Чехия

Хантя си представя неговата "Преса на Апокалипсиса", достатъчно голяма, за да погълне цяла Прага. Първо се вижда как управлява пресата, унищожавайки града, но след това си представя, че е смазан в пресата от бригада усърдни работници.... Те са като мишките в мазето, с които води война от години. Хантя си мисли, че когато войната с плъховете приключи, мирът ще продължи само докато плъховете намерят мотив да започнат да се бият отново. Той не е оптимист, нито се прави на герой. Ненатрапчиво спомените му провокират размисъл  за безсмислието на човешкото насилие, въпреки че изглежда Хантя не е много убеден и в ефекта на човешкото усилие...

Още

Ценна религиозна книга на 500 години, изгубена през Втората световна война, беше върната в Чехия

Ценна религиозна книга на 500 години, изгубена през Втората световна война, беше върната в Чехия

И все пак вярва, че идеите не могат да бъдат унищожени. Сякаш самият Храбал произнася чрез героя си: "Колко по-красиво трябва да е било в дните, когато единственото място, където една мисъл можеше да остави своя отпечатък, беше човешкият мозък и всеки, който искаше да потуши идеите, трябваше да уплътни човешките глави, но дори това не би помогнало, защото истинските мисли идват отвън и пътуват с нас като супата с фиде, която носим на работа; с други думи, инквизиторите изгарят книги напразно".

Филмовата адаптация с Филип Ноаре в главната роля е пусната на екран в Чешката република през 1996 година - една година преди смъртта на Храбал. През 2007 година режисьорът Женевиев Андерсън създава 17-минутен късометражен куклен филм, базиран на романа, с участието на Пол Джамати като Хантя.

"Прекалено шумна самота" (откъс)

"Миналия месец ми докараха и хвърлиха в мазето шестстотин кила репродукции на прочути майстори на четката, шестстотин кила подгизнали от вода репродукции на Рембранд, Халс, Моне, Мане, Климт и Сезан и други тежкари и тузари на европейската живопис, и аз сега рамкирам всеки пакет с репродукции отстрани, а вечер, когато пакетите са подредени пред асансьора в редица, не мога да се наситя на тази красота, декорирана по страничните стени ту с "Нощна стража", ту със "Саския", ту със "Закуска на тревата", ту с "Домът на обесения", ту с "Герника". И само аз, аз единствен в света, знам, че в сърцето на всеки пакет почива ту отворен "Фауст", ту "Дон Карлос", ето тук, обграден с гнусно окървавено велпапе, лежи "Хиперион", а пък тук, в пакета с чували от цимент, почива "Тъй рече Заратустра". Да, единствен аз знам в кой пакет като в гробница лежат Гьоте и Шилер, къде - Хьолдерлин, и къде - Ницше. Така ставам в известен смисъл едновременно сам на себе си творец и зрител и затова всеки ден съм съсипан, уморен до смърт, изтерзан и шокиран, и да намаля и смаля това огромно самораздаване, пия цели кани бира, една след друга, докато отивам за бира в кръчмата "У Хусенских", имам достатъчно време, за да мога да медитирам и да мечтая как ще изглежда следващият ми пакет. Само заради това пия толкова много бира, за да видя по-добре бъдещето, защото във всеки такъв пакет погребвам ценна реликва, отворено детско ковчеже, отрупано с повехнали цветчета, украсено с трепкащи лентички станиол, с ангелски коси, за да направя приятно леговище на книгите, появили се в мазето незнайно как, също както и аз се появих там навремето..."

Храбал остава в историята на световната литература като един от авторите, които "не се натискат, да ти се харесат". Това е фраза на един критик, която твърде много подхожда за отговор на въпроса, защо е така харесван този писател. При Храбал няма преструвка, излишна патетика, или измислен героизъм - всичко "тече" пред очите ни и историята, която ни разказва писателят, сякаш през цялото време ни поставя на изпит, а ние дори не си даваме сметка, че в нас възникват отговори на въпроси, които дълго сме отлагали да си зададем.

Еми МАРИЯНСКА

Още

"Иконография" - гостуваща българска изложба в Чехия

"Иконография" - гостуваща българска изложба в Чехия

Още

Панчо Владигеров се опитал да спаси от смърт Сашо Сладура

Панчо Владигеров се опитал да спаси от смърт Сашо Сладура

Още

Прокоба за екстаз и смърт - животът на Александър Скрябин

Прокоба за екстаз и смърт - животът на Александър Скрябин

Още

Загадъчната смърт на Натали Ууд още витае над Холивуд

Загадъчната смърт на Натали Ууд още витае над Холивуд

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с концерт на 29-и този месец

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал