Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Идиот ли е Швейк?

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА

Идиот ли е Швейк?

100 години от смъртта на Ярослав Хашек

От корица на книгата на Я.Хашек "Приключенията на храбрия войник Швейк по време на Световната война"

Дори само споменаването на името на чешкия писател Ярослав Хашек ни кара да се усмихнем, защото тутакси се сещаме за храбрия войник Швейк. Героят е толкова емблематичен, колкото нашенския бай Ганьо на Алеко Константинов. Такива пълнокръвни образи на герои - едновременно индивидуални личности и в същото време съдържащи в себе си народопсихологията на цял един народ, се броят на пръсти в световната литература.

Ярослав Хашек успява да изгради ярък и запомнящ се образ на герой, който придобива световна известност.

Героят на Хашек Йозеф Швейк, илюстрация

Самият Хашек има кратък живот - умира ненавършил 40, но творбата му "Приключенията на храбрия войник Швейк през Световната война" се записва завинаги в историята на литературата. Писателят пише в жанровете разказ и роман, но е автор и на няколко стихосбирки. Героят от най-известния му роман - Йозеф Швейк, е мобилизиран войник в Първата световна война.

Илюстрация към романа на Хашек "Приключенията на храбрия войник Швейк през Световната война"

На фона на съвременната международна обстановка, сатирата на Хашек придобива ново актуално звучене, като алюзия за безсмислието на войната на фона на краткия живот на обикновения човек. Всъщност, тя винаги е била това - "суматоха, обезсмисляща живота", както се изразява Хемингуей.

Самият Хашек в голяма степен се персонифицира с героя си - както в биографично, така и в характерологично отношение.

Хашек е роден на 30-и април 1883-та година в Прага, по онова време в границите на Австро-Унгария, а умира в Липнице, Чехословакия, на 3-ти януари 1923-та година.

Навършиха се 100 години от смъртта на писателя.

Ярослав Хашек / Източник: Съюз на писателите на Чехия

Още

Изгубената България: Последните дни на Алеко Константинов

Изгубената България: Последните дни на Алеко Константинов

Ярослав Хашек е роден в бедно учителско семейство. От съвсем млад се отличава с буен нрав и социална чувствителност. Още като ученик в гимназията е арестуван, заради участието си в политическа демонстрация. Често се налагало да пътува, докато се разминат нещата. Всъщност, обичал да пътува. В краткия си живот е обиколил цяла Австро-Унгария, Бавария и Италия; бил е на много места из Балканския полуостров, включително и в България.

У нас написва един фейлетон в Алеков стил за пътуването си от Никопол до Русе.

Ярослав Хашек / Източник: Съюз на писателите на Чехия

Още

Филми по Карел Чапек в Чешкия център в рамките на есенния София Филм Фест

Филми по Карел Чапек в Чешкия център в рамките на есенния София Филм Фест

През 1906-а година се присъединява към анархистко работническо движение и става редактор на анархисткото списание "Комуна". На страниците на това списание написва много разкази. До началото на Първата световна война вече е публикувал над хиляда авторски разказа. Когато го мобилизират в армията по време на Първата световна война, Хашек заминава на фронта, но там се предава на руснаците и през 1918-а година постъпва в Червената армия. Според биографите му, не защото обичал руснаците, или те него, а защото мразел Австро-Унгария.

"Хашек е един от най-сериозните "несериозни" хора", казва за писателя един критик. Дори партията, която сформира, носи иронично име - "Партия на умерения прогрес в рамките на закона". Чувството на Хашек за самоирония достига до пародийни образи.

Невероятното му майсторство да ражда хумор и да превръща алегориите в сатира, правят Хашек световно явление в литературата.

Още

Чешки писател пое предизвикателството да е наследник на Храбал

Чешки писател пое предизвикателството да е наследник на Храбал

В годините на Гражданската война писателят редактира чешки, немски и унгарски списания. В края на 20-те години се връща в родината си и именно тогава започва да пише знаменитото си произведение "Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война". Оригиналното издание на романа е богато илюстровано от чешкия график Йозеф Лада, който придобива световна слава с рисунките си.

Малцина знаят, че четирите части на романа, които познаваме, не са финални. Романът на Хашек остава незавършен поради неговата преждевременна смърт.

Какъв е атестатът на Хашек в родината му? - Ако днес попитате някой чех, кои са най-характерните символи на страната му, той ще ви отговори кратко с: "Бирата, хокеят и Швейк". "Ярослав Хашек е успял да подреди своя герой до онези иконични модели на живот, които съставят духа на Бохемия", пише един английски критик.

В романа за "храбрия войник" смешното и трагичното са в такава симбиоза, че човек наистина се смее през сълзи.

Още

Почина чешкият архитект на "Танцуващата къща" в Прага

Почина чешкият архитект на "Танцуващата къща" в Прага

Откъде черпи житейския си опит Хашек? - Той е роден в страна, в която напрежението между чехи и немци е почти постоянно. Самият писател расте като буен младеж, когото често арестуват заради "хулигански" постъпки. След като завършва гимназия, Хашек започва работа и в работническата среда се сблъсква с целия спектър неволи на обикновения човек. Бунтарският му дух постоянно му създава проблеми. У него възниква и един екзистенциален въпрос: С какво иска да се занимава. Не му се работи нищо друго, освен да пише.

Но когато издава първата си стихосбирка, тя е толкова зле приета от критиката, че друг на мястото на Хашек би се отказал от писателското поприще. Не и той.

Илюстрация към книгата на Хашек за войника Швейк

Още

Сатира, смях и 17 хулигански разкази от Русия (откъс)

Сатира, смях и 17 хулигански разкази от Русия (откъс)

Когато написва историята на Швейк, първите отзиви за романа са приблизително толкова лоши, колкото и за стихосбирката. Един критик дори в прав текст слага за заглавие на рецензията си въпроса: "Идиот ли е Швейк?" - Защото само привидно той е такъв. Героят на Хашек често се държи като малоумен, "преповтаряйки" ситуации от живота на самия автор. Дори някои смятат, че епизодът, в който Швейк е арестуван пиян и полицаите го питат кога е роден, а той отговаря, че "никога не се е раждал, а са го уловили в реката", е автобиографичен момент от живота на Хашек, предаден почти буквално.

Още

Писмо на Джон Стайнбек за любовта от 1958 г. се продава на търг

Писмо на Джон Стайнбек за любовта от 1958 г. се продава на търг

Хашек е непредвидим и в личния си живот. Когато е само на 22, се влюбва в Ярмила Майерова, но и нейните родители, и неговите, не искат и да чуят за сватба. Родителите на момичето в прав текст окачествявали Хашек като "пияница, анархист и безбожник". За да ги спечели на своя страна, Хашек става редактор на списанието "Светът на животните", отказва се от анархизма и дори започва да ходи на църква като ревностен католик.

Явно трябва да е бил много влюбен в Ярмила, за да направи този пълен обрат в живота си.

Още

Психологически мистерии и фин хумор от Хосе Карлос Сомоса (откъс)

Психологически мистерии и фин хумор от Хосе Карлос Сомоса (откъс)

Напълно артистично, защото след като се оженва за Ярмила, продължава да си е все същият "нехранимайко". Мъкне малкия им син със себе си из кръчмите и дори веднъж забравя детето в една от тях. Заради този скандален случай, жена му поискала развод. Хашек приел новите обстоятелства философски. Вече нямало за какво да си "криви душата", както споделил с приятел, под което имал предвид, че вече може да не се представя за религиозен, или че не обича да пие. Списанието за животните му осигурявало добър доход, но Хашек нищо не разбирал от животни.

За да бъде интересен на читателите започнал да си измисля фантастични животни, като муха с 16 крила. Вместо да се заинтригуват от странните му публикации, читателите взели да негодуват срещу автора на тези нелепици и Хашек бил изгонен от изданието.

Корица на романа на Хашек с илюстрациите на художника Йозеф Лада

Това също ни най-малко не го обезверило. В типичния си стил в онзи период се заел здраво за писането и написал превъзходни сатирични разкази и фейлетони. Критиката продължавала да не го харесва, но читателите се смеели на творбите му - намирали автора им за изключително забавен. Славата на Хашек почнала да расте.

Още

Време за размисъл с "Книгата за политиката"

Време за размисъл с "Книгата за политиката"

"Творческият хаос" на Ярослав Хашек, както сполучливо характеризира цялостната му личност един негов колега, се пренесла и в политическата му дейност, ако не е пресилено да се нарече така политическото забавление, което писателят устроил на сънародниците си. Вече споменахме за партията, която създава под името "Партия на умерения прогрес в рамките на закона". Хашек реализирал идеята си за партия на "подходящото за името й място" - в една кръчма - "Златният литър". Там писателят събрал през 1904-та година няколко приятели и им съобщил, че ще правят партия. Типично в негов стил, след години - през 1911-а, в друга кръчма - "Краварника", съобщил на съратниците си по чашка, че "вече има достатъчно политически опит", за да отиде на избори.

Предизборната програма на Хашек е още по-зашеметяваща. В нея той прокламира възстановяване на робството, създаване на държавни институции за слабоумни депутати, връщане на Светата инквизиция и задължителен алкохолизъм.

На избирателите си кандидат-депутатът обещал защита от земетресенията в Мексико и всеки да получи джобен аквариум.

Още

"Сърдитият" британски рицар и ползата от "Всекидневно пиене"

"Сърдитият" британски рицар и ползата от "Всекидневно пиене"

Ще се изненадате, но веселяшкото обръщение на Хашек получило широк отзвук и много съмишленици. В партията тутакси се записали не само откровени алкохолици-веселяци, но и много представители от интелектуалния елит на Чехия. Те съвсем определено са знаели, че Хашек "не е идиот". На заседанията преди изборите в партийната централа често присъствал с халба бира в ръка дори Франц Кафка. Естествено, че изборният резултат бил потресаващо нисък, но Хашек едва ли е очаквал друго, освен "забавление и гавра" с истинските кандидати.

Още

От добронамерен хумор и смях през сълзи - до гротеска и протест (галерия)

От добронамерен хумор и смях през сълзи - до гротеска и протест (галерия)

Докато си пиел бирата и пишел, в света настъпили важни промени, които Хашек илюстрирал с талантливото си сатирично перо. Няма как човек да не остане впечатлен от образа на кръчмаря Паливец, който коментира как мухите "засират портрета на императора". Хашек мразел австрийската монархия, така че и за героя му Швейк, и за него самия, "осирането на портрета" представлявало удовлетворително образно отмъщение. Като войник във войската на император, когото мрази, Хашек намерил за правилно да се предаде на врага. 

Както вече отбелязахме, той дезертира при руснаците и дори се записва в болшевишката партия. После участва в Гражданската война. Това е единственият период в живота му, когато в продължение на пет години писателят не пише. 

Ярослав Хашек / Източник: Съюз на писателите на Чехия

Още

Китодар Тодоров е психиатър, който влиза в политиката в новия филм "Жълт олеандър"

Китодар Тодоров е психиатър, който влиза в политиката в новия филм "Жълт олеандър"

Хашек е сложна и противоречива личност. Животът му се стича така, че сякаш самите обстоятелства налагали от две злини да избира по-малката. Дезертирайки от "не своите", той не се чувствал свой и при руснаците. Много биографи на писателя се шегуват, че ако Хашек е бил на руска земя, когато написва сатирата "Комендант на град Бугулма", са щели да го разстрелят. Може и да са прави, но кой знае?! - Та това е Хашек. Човек, който постоянно иронизира и пародира дори и себе си.

Първият паметник на Швейк в Чехия

А знаете ли, че Хашек не пишел саморъчно романа си за Швейк, а го диктувал на един приятел. Бил толкова болен и изтощен, че го създал буквално от леглото. И така един ден, докато обрисувал премеждията на героя си, казал на приятеля си: "Швейк умира тежко". Това се оказват последните думи на Хашек, защото след като се обръща на една страна в постелята си, умира.

В онзи миг се предполага, че са умрели в симбиоза помежду им едновременно две човешки същества - Хашек и Швейк. Само привидно. Защото писателят сякаш отново иронично успява да ни "изиграе" - героят му Швейк не само че не умира, ами продължава да живее вече повече от столетие.

И все така забавен и пълен с живот, продължава да ни разсмива. Помните ли как, когато бе задържан за "държавна измама", Швейк отправи дръзко предложение: "Имам пет бири, кифла и кренвирш. Дай и една сливовица, ама по-бърже, че трябва да вървя, защото съм арестуван"?! Трябва да си наистина "голям идиот", за да запазиш присъствие на духа в такъв момент и да не изневериш на стила си.

Още

Интелектуалците и политиката в "Безотговорният разум" на Марк Лила (откъс)

Интелектуалците и политиката в "Безотговорният разум" на Марк Лила (откъс)

Иска се и голяма духовна сила да създадеш пародия на онова, което си. За Швейк храната и алкохолът са главните предпоставки за близост. Така той се сприятелява с военния свещеник и успява до такава степен да спечели доверието му, че Ото Кац му възлага да извърши следното "миропомазване": "За утрешния ден ние трябва да се подготвим много добре. Изпържете яйца с шунка, сварете пунш бордо, а след това нека се отдадем на размисъл, както е казано във вечерната молитва".

Дори в описанията на храните, Хашек подсказва собствените си кулинарни предпочитания с такъв хумор, че няма как да не изпаднем във ведро настроение под влиянието на свободния му дух. Той е истинско олицетворение на бохемата. С чаша пиво и кремвирш, забоден на вилицата, винаги готов да повтори дори провалите си.

Ярослав Хашек / Източник: Съюз на писателите на Чехия

"Но не се лъжете по този образ. Всеки момент може да ви набоде и вас на тази вилица, защото има пиперлив език и невероятно чувство за хумор!", казва един критик. Да, няма как да не се съгласим с тази точна характеристика на храбрия войник на сатирата - Ярослав Хашек.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Умопомрачителният трилър и черен хумор в "Кръстницата" (откъс)

Умопомрачителният трилър и черен хумор в "Кръстницата" (откъс)

Още

Хумор, любов, сплетни и съмнителни драми в "Гримираната жена"

Хумор, любов, сплетни и съмнителни драми в "Гримираната жена"

Още

Малко черен хумор по улиците на Париж

Малко черен хумор по улиците на Париж

Още

Неделен хумор: "Смехът не е от вчера" (откъси)

Неделен хумор: "Смехът не е от вчера" (откъси)

 

Коментирай 38

Календар

Препоръчваме ви

"Бащата на операта" - признание след три века на забрава

380 години от смъртта на Клаудио Монтеверди

Владетелят на духа, който се чувстваше в Университета като в "турска баня"

В интервю малко преди смъртта си, почти на 101, Клод Леви-Строс казва: "Светът, в който приключвам съществуването си, вече не е свят, който харесвам"

Да те смятат за модерен и след 5 века

515 години от рождението на големия италиански архитект Андреа Паладио

Преди Холивуд Бърт Ланкастър бил акробат в цирка

110 години от рождението на знаменития актьор

Астор: Не е важно да си най-добрият, важното е да си най-различният

Днес се навършват 80 години от рождението на илюзиониста