Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Идиот ли е Швейк?

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА

Идиот ли е Швейк?

100 години от смъртта на Ярослав Хашек

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Когато прочетох за първи път романа на Хашек бях на 17 години и ми беше много смешен, особено пиперливите реплики на героите. Когото го прочетох отново, но вече на около 40 години, бях като гръмнат и се чудех как може да съм се смял въобще при четенето му, защото тогава разбрах какво гадно, лошо, трагично и безсмислено нещо е войната. Псле си купувах всички нови издания на творенията на Ярослав Хашек. Голям писател е за мен.

Silverado

само идиот може да сравни Швейк с Бай Ганьо!

В Илинденско-Преображенското въстание, но за кратко - само за една седмица. Напускайки България, той заявява: Тази война не е моята!

Руснаците в момента го играят като Швейк, бягат от матушката както симулантите в книгата. Никой нормален човек не иска да умира из калните окопи заради болните амбиции на едно малко комплексирано човече в Кремъл.

ОТ РАННО ДЕТСТВО ДО СТАРОСТТА ПЕРИОДИЧНО ПРЕПРОЧИТАМ ШВЕЙК!!! ДРУГА КНИГА ПОВЕЧЕ ОТ ДВА ПЪТИ, ДА СИ КАЖА ЧЕСТНО НЕ СЪМ ЧЕЛ. СПОРЕД МЕН, ХАШЕК Е ВЕЛИКАН!!!! НАЙ-ГОЛЕМИЯТ!:)))))))))

Голям писател и невероятни таланти той и Джек Лондон но са трудно разбираеми от слабоумните На мен любимият му лаф е " Разбира колкото свиня от кладенчова вода"

Удхаус и Джийвс

Благодаря ти, Швейк! Благодаря ти, Хашек, за прекрасните мигове, които ми подари, докато 4 пъти четох “приключенията…” Вечна ти памет!

на авторkaта! Прекрасна статия !

Единица мярка за профанизация на литературата! Тъпи и бездарни лафове на някакъв, опитващ се да мине за духовит тарикат и мошеник, но провалящ се и в това си начинание! Неуспяла провокация към здравия разум, нормалността и реалностите в живота! Това важи както за главния герой, така и за автора! "Популярен" (всъщност, с напомпан от комунистическата проппаганда рейтинг) е у нас, само и само защото е предал родината си и е преминал на страната на Самая магучая! А останалото е пропаганда....

ти си един много тъБп та чак вдъбнат, мизерен, козяшки трол пратен тук да кендза само простотии! Ти ЕПМ кирлива!

Ама много ти личи Балканската злобна душица, чела-недочела, учила-недоучила… Въргаляй си се мълчешком в туземската гной и не ни досаждай

Прочети "Комендант на град Бугулма" и тогава разсъждавай защо е популярен. И тази книга беше преведена както на български, така и на руски още по времето на социализма, нищо, че се глумеше над революционното управленуие на град Бугулма.

По времето на соца тя се радваше на огромна популярност и като духовен отдушник срещу ежедневните простотии на властта. Помня, в Софийския Университет имаше специален "бирен клуб" на Швейк. Иначе днес в Чехия много-много не го обичат. На няколко пъти се сблъсках с каменни физиономии на цялата компания, като им казах колко обичани са Хашек и Швейк у нас.

Предполагам, че чехите изпитват някакво неудобство, каквото биха изпитвали българите, ако чужденци им говорят за Бай Ганьо. В Прага имаше известна бирария Швейкова, близо до Вацлавски намести.

Чехите са били по-големи русофили и от Българите по време на Първата световна война. Докато нито един Българин не се е предал на братушките, чехите масово са се предавали с цели полкове на руснаците.Такъв е бил и Хашек. Русите са сформирали цяла чехославашка армия.

Армия в която офицерите говорят немски, сержантите унгарски, а редовия състав е славяни е... непобедима! Така явно е смятал някой идиот в австрийския генщаб. Така че нито Йозев Швейк, нито Ярослав Хашек са идиоти. Та чехите въобще не са умирали от желание да се бият за императора във Виена. Напълно ги разбирам.

Австрийските генерали, решили да си направят реклама и да покажат на журналисти и висши офицери как успешно се бият на Източния фронт и решили да покажат колекция от пленени руски оръдия и техника. Развеждали ги насам натам и по едно време идиотът Швейк се качил на лафета на едно оръдие и прочел на глас: Произведена в Австрия!

то и ние си имаме Швеиковци , и то двама ... единия е Ананиев Нестимирчо , другия Сашето Симов , хе хе хе

САМО ИДИОТ МОЖЕ ДА ОЦЕЛЕЕ В ТОЗИ БЕЗУМНО СКАПАН СВЯТ, А ВОЙНАТА Е НЕГОВАТА ЕМАНАЦИЯ!!!

Швейк - любим образ ! Когато съм ядосан или ми е криво поради нечия глупост, обичам да го препрочитам. Особено гениалната мисъл на Швейк, когато пред подпийнали приятели в кръчмата твърди, че в ядрото на земното кълбо има друго земно кълбо, което е по-голямо от първото !!!!

Първо, не е цитат на самия Швейк, и второ, цитатът е, че има второ ядро, МНОГО по-голямо от първото.

Ами идиот е тоя Ярослав Хашек. Пияница и анархист... Същите като тоя са - Мутрите, избягали от затвора... Такива стават Предатели и помагачи на турци и негри...

На български има издадени 5 тома, от които се вижда, че Хашек НЕ Е ИДИОТ, а е тънък сатирик!

Има богата биография като офицер от Болшевишката армия. Разказите му за Руската революция са уникални.

Ама наистина с уникални! По-велика сатира за руската революция е трудно да се намери. Нямам идея как не бил забранен от комунистите.

Великолепна книга !!!! Запомнил съм една от репликите на Швейк: Войната си вървеше нормално, докато не се намесиха генералите !!!! :)))) Гениален образ !!!!

Според статията автора на Швейк е толкова умен, колкото самия Швейк.

Поручик Лукаш видял отдалече, че тая разпоретина дошла лично за него да го търси на фронта и казал на Швейк: - ординарец заеми се с тая работа. Мадам еди коя си като видяла, че поручика не и обръща внимание вече трети ден се подмила с фронтовата кана с вода и се обърнала към Швейк, ординарец дайте да видим какво можете.

В ДНЕШНО ВРЕМЕ .... НИ ШВЕЙК НИ ХАШЕК ЩЯХА ДА ГИ ПУБЛИКУВАТ. ..... МНОГО НЕПРАВИЛНА КНИГА И НЕПРАВИЛНИ ХОРА ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ДНЕШНИТЕ ЗАПАДНИ ИДЕОЛОГИИ :)) .....

книга! Уникален образ!

Живея в Чехия и искам да ви кажа че българите и руснаците го почитат много повече този роман отколкото местните...

съвсем разбираемо, и ние не сме във възторг от бай Ганьо. Книгата на Хашек е велика.

Прав сте тук казват егати и швейковината или чешкия Швейк аналог на Български се досещате....

Вярно е, те чехите не го и разбират...

И понеже ама въобще не го почитат, образа на Швейк е навсякъде. Хайде сега, не само ти си живял в Чехия.

Първият сувенир, който съм си купила от Прага, е малка кукличка швейк.

Календар