Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бащата на изкуствения интелект се самоубил с отровна ябълка

ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ

Бащата на изкуствения интелект се самоубил с отровна ябълка

Машината на Тюринг спасява хиляди животи във Втората световна война

Статуя на Алън Тюринг в Sackville Park в Гей Вилидж, Манчестър, Англия. Десетки хиляди, осъдени за хомосексуалност, са били помилвани съгласно закона, известен неофициално като „Законът на Алън Тюринг“ по законопроект от 2016 г. / Снимка: Getty Images

Великобритания се гордее с него и едновременно с това изпитва гузна съвест за тесногръдието, с което го обрича на унижение и смърт. Късната му реабилитация не може да промени факта, че един от най-будните умове на цивилизацията ни - британският математик, логистик, криптоаналитик, информатик и философ Алън Матисън Тюринг, избира да се самоубие, пред алтернативата да живее като отритнат от обществото гей.

Фрагмент от статуята на Тюринг в Манчестър, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Зрителите на британски канал ще решават дали картина на Хитлер да бъде унищожена

Зрителите на британски канал ще решават дали картина на Хитлер да бъде унищожена

А той е човекът, пред който не само Великобритания, а целият свят трябва да сведе глава, в знак на уважение. Благодарение на откритие на гения му, Втората световна война приключва години по-рано, спасени са хиляди човешки животи. Тюринг е човекът, който разбива кода на машините на Третия райх.

Неговата "машина" прави възможно дешифрирането на съобщенията на хитлеристката "Енигма" (б.а. под "Енигма" най-често се разбира немският военен модел Енигма на Вермахта (Wehrmacht Enigma) и на кода "Лоренц".

Работеща машина за шифър Enigma, която заедно с бележника от 1942 г. с 56 страници, са принадлежали на разбивача на кодовете й Алън Тюринг и са били продадени на търг на аукционна къща Bonham на 9 април 2015 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Откритието на Тюринг в огромна степен решава изхода от Втората световна война. Чували ли сте за число с 21 цифри? А какво е квинтилион? Тюринг успява да уцели печелившата комбинация сред 159 квинтилиона възможности.

И както вече казахме, този негов принос е признат не само като гениален от гледна точка на науката, но и като хуманен акт за спасението на целия свят в последната унищожителна световна война.

Бележникът от 1942 г. с 56 страници, принадлежащ на разбивача на кодове Алън Тюринг, на търга на аукционната къща на Bonham на 9 април 2015 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Тюринг има голям принос и в развитието на компютърните науки. Т.нар. Машина на Тюринг е абстрактен модел на компютър с общо предназначение. Наричат го още "баща на изкуствения интелект".

Какво знаем за човека и учения Алън Тюринг: Той бил заченат в Индия от майка ирландска протестантка и съпругът й - служител в компанията на баща й - Индийската държавна служба. Малкият Алън се ражда в Лондон. Растял външно привлекателен, но леко тромав и спънат в общуването.

Алън Тюринг като млад

Още

Втората световна война накратко или 200 кратки есета за ключови събития (откъс)

Втората световна война накратко или 200 кратки есета за ключови събития (откъс)

В тийнеджърските си години среща друго момче - Кристофър Моркъм, което споделя страстта му към науката.

Между двамата възниква неразделно приятелство, което е прекъснато по жесток начин - внезапната смърт на Кристофър от туберкулоза.

Смъртта му е жесток удар за Алън. През целия си живот той ще се опитва да "замести" липсата на Кристофър с някого, или с нещо.

Още

Истинските истории на "Сексът и градът" оживяват на сцена във Великобритания

Истинските истории на "Сексът и градът" оживяват на сцена във Великобритания

Между двамата е нямало физически контакт, а само силна духовна връзка, но благодарение на Кристофър, Алън изяснява за себе си "обратната" си сексуалност. Алън Тюринг имал брат, но близостта му с Кристофър била нещо много по-силно - съмишлие.

След смъртта му той още повече се затваря в себе си и предпочита да вярва в задгробния живот.

Статуя на Алън Тюринг в Sackville Park в Гей Вилидж, Манчестър, Англия. Десетки хиляди, осъдени за хомосексуалност, са били помилвани съгласно закона, известен неофициално като „Законът на Алън Тюринг“ по законопроект от 2016 г. / Снимка: Getty ImagesСнимка: Getty Images

Тюринг е роден на 23 юни 1912 година и умира едва на 42, на 7 юни 1954-а, преди 70 години. Смъртта му и днес потриса с необичайния избор на средството за самоубийство. Тюринг се самоубива с ябълка с цианид. За да стигне до това крайно решение, трябва много да е страдал от унижението, на което е бил подложен.

Един филм - "Игра на кодове" разказва трагичната му съдба, но за това ще стане дума по-късно.

Как се развива кариерата му: Алън Тюринг завършва първо частно училище, после учи математика в Кингс Колидж - Кембридж, а след това защитава докторат в Принстънския университет. Постиженията му като учен са много - автор е на изобретения, които носят неговото име - Машина на Тюринг и Тест на Тюринг за изкуствения интелект.

Необятният математически гений на този човек гледал в бъдещето и успява да стигне до невероятни научни прозрения.

Машината, проектирана от Алън Тюринг, преди той да напусне Националната физическа лаборатория през 1947 г. /Снимка: Getty Images

Още

10 книги, разкриващи ужаса и мъченията по време на Втората световна война

10 книги, разкриващи ужаса и мъченията по време на Втората световна война

Именно Машината на Тюринг е в основата на дешифриране на съобщенията от "Енигма", както и на създадения през 1942-ра много по-сложен код "Лоренц", предназначен за висшето командване на Третия райх. А какво представлява Машината на Тюринг? Всъщност, това е по-скоро мисловен експеримент, обяснение на понятието "алгоритъм".

Казват, че звукът на "Енигма" можел да убива и че в нея е било закодирано числото на Звяра. Срещу този звук, обаче, се ражда "гласът" на Тюринговия "Колос". Проект, в който той не участва директно, но е част от операцията "Ултра" - историческа за Втората световна война.

Тюринг - разбивачът на кодове / Източник: YouTube скрийншот

Още

Неизвестният разказ на Хемингуей за "мръсната търговия на войната"

Неизвестният разказ на Хемингуей за "мръсната търговия на войната"

Тюринг работи неуморно, за да стигне до откритието си. Процесът бил изтощителен и дълъг, а военните - нетърпеливи. Изнервянето стига дотам, че някои хора от командването на британската армия започнали да се дразнят от "бавния" учен, а други го наричали "самозванец". Тюринг не отвръщал на нападките, съсредоточено и упорито продължил работата си.

Освен идеята за компютър, геният му ражда и идеята за изкуствения интелект и морфогенезата. Създава Теста на Тюринг за изкуствения интелект и формулата, според която машината може да се приеме за мислеща, само ако човекът може да води диалог с нея като с човек.

Пресконференция в Националната физическа лаборатория в Bushy Park в Тедингтън, Лондон, 29 ноември 1950 г. ACE е един от първите компютри, създадени във Великобритания и е компютър със запаметена програма, използващ 800 вакуумни тръби и памет, състояща се от на живачни линии за забавяне. Машината е проектирана от Алън Тюринг, преди той да напусне Националната физическа лаборатория през 1947 г. / Снимка: Getty Images

През 1952 година Тюринг публикува книгата си "Химически основи на морфогенезата", в която за първи път описва процеса на самоорганизация на материята.

Някои смятат, че дори и в това е прозирало желанието му да "възкреси" и "материализира" мъртвия Кристофър. Дръзко предположение, но кой може да каже със сигурност, какво точно хрумва в главата на гения?!?

Още

Хемингуей, между силата на Стареца и пречупената си воля за живот

Хемингуей, между силата на Стареца и пречупената си воля за живот

На фона на неуморната си научна работа, Алън Тюринг бил разсейван от почти постоянни лични неудачи. Започнал интимна връзка с беден младеж, който впоследствие го ограбил. И именно по време на разследването за обира, Тюринг непредпазливо признал, че е гей, а това било престъпление по тогавашните британски закони.

Осъждат го с условие да избере - дали иска да излежи присъдата си в затвора, или доброволно да се подложи на химическа кастрация. За да остане на свобода и да продължи научната си работа, ученият се съгласява на второто. В онзи момент едва ли е осъзнавал, че е избрал по-лошата алтернатива.

Още

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

Година по-късно е намерен мъртъв в леглото си, под което се търкаляла нахапана ябълка. По нея откриват цианкалий. Разследването набързо приема заключението, че Тюринг се е самоубил от отчаяние след присъдата. Тялото му било кремирано, което пресякло всякакви по-нататъшни опити за експертизи и други хипотези относно смъртта му. Така случаят е затворен със заключението самоубийство.

От света си отива един от най-брилянтните математици, които са се раждали някога под слънцето Днес, когато хората толкова много се интересуват от изкуствения интелект, нека припомним, че Тюринг е признат за неговия "баща".

По характер бил интровертен тип - потаен и срамежлив човек, без приятели. Днес англичаните го смятат за национален герой, защото разбиването на кода на немската машина за криптирани съобщения "Енигма" спомага за спасяването на Великобритания от поражения през Втората световна война.

Според военните аналитици приносът на Тюринг е дори наднационален - от световен мащаб, защото откритието му е съкратило с поне три години войната.

Още

Ръкопис на Чърчил разкрива интереса му към извънземен живот

Ръкопис на Чърчил разкрива интереса му към извънземен живот

За жалост, голямото признание идва десетилетия след смъртта на гениалния учен. Това се случва едва след разсекретяването на операцията "Ултра" и публичното й оповестяване през 1980-а. Веднага мнозина започват да се питат, възможно ли е Тюринг да не се е самоубил, а да е бил убит? Обсъжда се и нелепата присъда, да му бъде извършена химическа кастрация.

Днес това изглежда наистина нелепо, но по онова време мнозина гледали на учения като на гениален, но "повреден" човек.

Google отбелязва годишнина от смъртта на Алън Тюринг / Източник: Google

Още

Картина на Уинстън Чърчил се завърна в замъка в Кент, където е нарисувана

Картина на Уинстън Чърчил се завърна в замъка в Кент, където е нарисувана

Присъдата на Тюринг е произвела сериозни последствия не само върху кариерата, но и изобщо върху научната му работа: отнемат достъпа му до секретни материали и съответно той не може да продължи консултантската си работа за правителството в Британския център за правителствена връзка. Отказват му пътувания до САЩ и Европа.

И макар че Тюринг никога не е бил обвиняван в шпионаж, някои започват да злословят по негов адрес и с подобни клевети.

Всъщност, в живота на Тюринг не било лесно и преди съдебния процес през 1952-ра. Още през 30-те години на миналия век, когато постъпил в Кеймбридж, постоянно търпял подигравки от страна на колегите си заради "особеното" си поведение.

Тогава, за да се хармонизира и да не преживява отхвърлянето, той се обърнал към гребния спорт и бягането. Общуването с природата го спасявало от мисли за враждебната работна среда.

Още

Създадоха шрифтове за компютър от почерците на Кърт Кобейн, Джон Ленън и Дейвид Боуи

Създадоха шрифтове за компютър от почерците на Кърт Кобейн, Джон Ленън и Дейвид Боуи

Признанията, които получава приживе са две: Когато благодарение на Джон Мейнард Кейнс бил избран за научен сътрудник на Кралския колеж едва 22-годишен, и когато през 1946-а бива удостоен с "Орден на Британската империя" за работата си в Блечли Парк по операция "Ултра" и заслугите му във Втората световна война.

Иначе, през целия му жизнен път го съпътствали проблеми както в професионалния, така и в интимния му живот. Считали го за ексцентрик, с когото не може да се общува. Разказват смешни истории за екстравагантните му навици: Страдал от сенна хрема и пролетно време го виждали по улиците с противогаз. Карал велосипед, на който често падала веригата. Вместо да го поправи, Тюринг изчислил кога точно се случва това, и броял въртенето на педалите.

Още

Компютърна томография разкрива тайните на "златна" мумия, съхранявана в Египетския музей над сто години

Компютърна томография разкрива тайните на "златна" мумия, съхранявана в Египетския музей над сто години

Има и една много любопитна история по време на работата на Тюринг по секретния проект на британските военни срещу немската шифровъчна машина "Енигма".

През октомври 1941 година екипът, оглавяван от него, "прескача" военните и пише директно на Уинстън Чърчил, какви са затрудненията и вероятните ползи от успеха на задачата. Така Тюринг успява по един нетрадиционен начин, напълно неприемлив за военните порядки, да ускори работата като получи лична подкрепа на Чърчил.

През март 2021 година, когато Банката на Англия публично оповести, че ще пусне в обръщение нова 50-паундова банкнота с лика на Тюринг, британската преса отново припомни този факт, както и огромния му принос за математиката и компютърните науки.

Художествена илюстрация на банкнотата от 50 GBP на Алън Тюринг, представена от управителя на Банката на Англия Марк Карни в Музея на науката и индустрията в Манчестър на 15 юли 2019 г. в Манчестър, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Театърът става компютърна игра на десетия ACT Фестивал за свободен театър

Театърът става компютърна игра на десетия ACT Фестивал за свободен театър

Тримерната банкнота сякаш е събрала целия му живот - включва технически чертежи на "бомбата" - устройството за дешифриране, използвано по време на Втората световна война; низ от лента с рождения ден на Тюринг, представена в двоичен вид (23 юни 1912 г.); зелено и златно защитно фолио, наподобяващо микрочип; таблица и математически формули, взети от един от най-известните документи на Тюринг.

Гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли с новата банкнота от £50, която изобразява Алън Тюринг, в Блечли Парк на 21 юни 2021 г. в Милтън Кейнс , Англия. Полимерната банкнота от £50 съдържа усъвършенствани защитни функции, включващи два прозореца и двуцветно фолио, което я прави много трудна за фалшифициране / Снимка: Getty Images

Още

"Бащата" на компютъра Джон Атанасов не патентовал изобретението си

"Бащата" на компютъра Джон Атанасов не патентовал изобретението си

Феноменалните математически качества и нестандартният подход на Тюринг към науката, оставайки встрани от полезрението на масовата публика, го правят една от най-изключителните личности на цивилизацията. Тюринг е един от родоначалниците на теоретичната информатика и поставя основите на съвременните компютри.

Той още през миналия век формулира проблемите във връзката "разум-тяло", и с днешна дата може да се каже, че е бил най-прозорливият сред учените, работили по концепцията за изкуствения интелект.

Създавайки Теста на Тюринг, за проверка дали насреща имате машина, или човек, на базата на който и днес стъпват експериментите с роботи, Тюринг създава правила и пръв казва на глас, че компютрите не могат и не трябва да направят хората безполезни, а само да бъдат в тяхна помощ.

Това е един хуманен поглед върху бъдещето, който вдъхва надеждата, че въпреки напредъка, машината никога няма да бъде човек.

Още

"Самоубиват" ли Чайковски комплексите от "срамната" му сексуалност?

"Самоубиват" ли Чайковски комплексите от "срамната" му сексуалност?

И след като накратко изброихме постиженията на Тюринг, сякаш ни изпълва още по-непреодолима тъга, заради несправедливия финал на неговия живот.

Хомосексуалната му връзка сякаш се опитва да засенчи всичко направено от него за хората.

Една голяма личност си отива отблъсната и унизена от този свят.

След толкова насъбрана горчилка в душата, Тюринг избира да си сложи край, като се отрови.

Още

Учени отпечатаха на 3D принтер най-малката чаша за вино в света

Учени отпечатаха на 3D принтер най-малката чаша за вино в света

От тази гледна точка изглеждат като "извинение за гузна съвест" последващите признания на учения. А те са много: През 1999-а списание Тайм го посочва сред 100-те най-важни личности на 20 век?! През 2002-ра в програмата на BBC "100-те най-велики британци" Тюринг заема 21 място.

На 10 септември 2009-а британският министър-председател Гордън Браун обнародва дълго извинение по повод на отношението към Тюринг, определяйки го като "ужасяващо". През 2013-а кралица Елизабет II го помилва посмъртно.

Може би най-хубавото от това е, че на името му от десетилетия се присъжда "Награда на Тюринг", която е еквивалент на Нобеловите награди в компютърните науки. С гордост можем да отбележим, че тя има и български лауреати.

И все пак, както казва един британски журналист, "Тъжно е, че геят с математически мозък спаси милиони животи в последната най-голяма война за човечеството, а е бил тласнат да посегне на своя млад живот!..." Тъжно, но факт! Днес по тези теми се говори свободно, толерира се човешката различност, и е лесно да бъдеш себе си. Тюринг сякаш се е родил в грешното време, или пък грешката е била в хората на неговото време?...

През 2013 година бяха издадени неговите съчинения. Ето цитати от тях:

"Един ден дамите ще вземат компютрите си на разходка в парка и ще си кажат една на друга: "Моят малък компютър каза толкова смешно нещо тази сутрин."

"Понякога именно хората, за които никой не си е представял нищо, правят нещата, които никой не може да си представи."

"Ние обичаме да вярваме, че Човекът по някакъв фин начин превъзхожда останалото творение. Най-добре е, ако може да се докаже, че е непременно по-висш, защото тогава няма опасност той да загуби командната си позиция."

"Тези, които могат да си представят всичко, могат да създадат невъзможното."

"Ако една машина се очаква да бъде безпогрешна, тя не може да бъде и интелигентна."

"Първоначалният въпрос: "Могат ли машините да мислят?" - Вярвам, че е твърде безсмислено, за да заслужава дискусия."

"Знаете ли защо хората харесват насилието? Това е така, защото намират насилието за дълбоко удовлетворение. Ако премахнете удовлетворението, и действието ще се обезсмисли."

"Сега се забърках в неприятности, които винаги съм смятал за възможни, въпреки че обикновено съм оценявал риска с около 10:1. Скоро ще пледирам за виновен по обвинение за сексуални престъпления с млад мъж. Историята за това как всичко е разкрито е дълга и завладяваща, но нямам време да ви разкажа сега. Без съмнение ще изляза от всичко това различен човек!..."

"Един компютър би заслужавал да бъде наречен интелигентен, ако може да заблуди човек да повярва, че е човек."

"Не е възможно да се създаде набор от правила, които да описват какво трябва да прави човек при всяка възможна комбинация от обстоятелства."

Еми МАРИЯНСКА

Още

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

Още

Парадоксът да си едновременно девственик и женкар, хуманист и фен на Хитлер

Парадоксът да си едновременно девственик и женкар, хуманист и фен на Хитлер

Още

Лондонски двойник на Хитлер печели по 500 паунда на час

Лондонски двойник на Хитлер печели по 500 паунда на час

Още

Срамните фотографии, които Хитлер се опитва да унищожи

Срамните фотографии, които Хитлер се опитва да унищожи

Коментирай 19

Календар

Препоръчваме ви

Глинка изоставя голямата си любов бременна

Цели 70 години не поставят в оригинал операта му "Иван Сусанин"

"Наследник на Орфей" - двадесет години без Николай Гяуров

Знаменитият оперен бас събира огромни тълпи от почитатели навсякъде, където е пял

Андрей Тарковски направил известен талантливия си баща

Арсений Тарковски бил близък приятел с Марина Цветаева и Анна Ахматова

Арт съпрузите Гончарова и Ларионов - наследени от любовница

60 години от смъртта на един от пионерите на авангардното изкуство

Сметана оглушава напълно и умира след психичен срив

200 години от рождението и 140 години от смъртта на автора на операта "Продадена невеста"