Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Бащата" на компютъра Джон Атанасов не патентовал изобретението си

КРАСИВ УМ

"Бащата" на компютъра Джон Атанасов не патентовал изобретението си

Заслугите му са разкрити на съдебно дело, в което бил призован като свидетел

На 15 юни 1995 г., в САЩ умира Джон Атанасов - американски физик, математик и електроинженер с български корени; създател на първия електронен компютър в света, известен като компютър на Атанасов-Бери, или ABC. Приносът на Атанасов като учен основно се състои в това, че никой преди него не използва регенеративна памет - принцип, който се използва и в съвременните динамични компютри. През лятото на 1940 г. Джон Атанасов и Клифърд Бери подготвят подробно описание на машината и дори правят справка в патентното ведомство, но работата им е прекъсната. Джон Атанасов е ангажиран за военни проекти. Става автор на разработки на детонатори, подводни бомби, миночистачен уред и др., и патентова над 30 устройства,но не и компютъра!.. Първият образец на ABC в Щатския колеж на Айова е забравен и при един ремонт, бил...разглобен. Името на Атанасов, като "баща" на компютъра, става популярно чак през 1971 г., когато той е призован като свидетел по едно мега дело за измама в патентното ведомство на САЩ.

Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. в САЩ, като първото от осемте деца на българина Иван Атанасов от. С. Бояджик, Ямболско. Баща му е талантлив електроинженер, а майка му - учителка по математика с френско-ирландско потекло. Първите си способности по електротехника Джон проявява още на 9, когато в Брюкстер, къщата на семейството е първата, в която има електричество. Любима "играчка" на момчето станала сметачна линийка, подарък от баща му. Джон има родители, които му дават много в образователно отношение. От малък се вълнува от логаритми и тригонометрични функции, изучава диференциално смятане и двоична бройна система - занимания, които едва ли са вълнували връстниците му.

Завършва с отличие колеж в Мълбери с естествени науки и математика, записва електроинженерство в университета във Флорида, където се запалва по теоретичната физика и електрониката. Канят го да учи на стипендия в Харвард, но той избира Щатския колеж на Айова, който по онова време имал много добра репутация, и по-късно става университет.

През юни 1926 г. Джон Атанасов защитава магистърска степен по математика и физика, сключва брак и започва работа като учител по математика. Три години по-късно става преподавател в Уисконсинския университет. Почти денонощно работи. Затрупан е от голям обем изчисления и се чуди как този процес би могло да бъде улеснен. Хрумва му идеята за създаването на сметачни машини, по-бързи от модерния по онова време калкулатор на Монро.

През 1930 г. Джон Атанасов започва работа в Щатския университет в Айова, където по-късно става доцент по математика и физика. Там се ражда идеята му за компютъра.

През 1936 г., заедно с атомния физик Глен Мърфи, създават малък аналогов калкулатор, наречен "лапласиомер", по името на Лаплас, но Атанасов не е доволен от точността на калкулатора. В работата по усъвършенстването му, му идва идеята за компютъра ABC. Пред учения се изправят множество проблеми, единият от които е как да става въвеждането и извеждането на данни. Според една версия, гениалната идея да бъде решен този проблем, хрумнала на Джон Атанасов, в едно крайпътно заведение, където спрял, пътувайки към Илинойс. По-късно приятел му посочва Клифърд Бери, с когото заедно започват упорита работа по проекта, финансиран от университета в Айова със скромната сума от 650 долара.

Първият образец на компютъра

През януари 1940 г. Атанасов и Бери тестват първия модел компютър ABC. През лятото на същата година двамата подготвят пълно описание на машината и кандидатстват за ново финансиране, за да довършат проекта, като предлагат на Колежа в Айова, оттам да подадат заявка за патент.

Втората светова война осуетява всички планове. Джон Атанасов е нает да работи за американската армия - първо към Военно-морските сили, после за пехотата.

През май 1945 г. ученият инициира компютърен отдел в лабораторията към военните, където работи. Този отдел си поставя задачата да създаде компютър за нуждите на флота. Събран е екип и работата започва, но проектът е прекратен, а Атанасов е препратен в Тихия океан по нов изследователски проект.

През 1948 г. ученият случайно научава, че първият модел на компютъра в Айова, при един ремонт в сградата на физиците, е бил разглобен и изнесен. Изобретението на Джон Атанасов остава в забвение.

Без да прави каквото и да е по този въпрос, името на Джон Атанасов става популярно в края на 60-те години на миналия век, може да се каже съвсем случайно. Това става, след като в Америка избухва скандал с патентен спор за компютъра ENIAC. Възбудено е дело, което продължава цели 20 години. Този компютър е много по-различен от ABC - не използва регенеративна памет. Странно, че Атанасов вижда ENIAC още през 1945 г., но никога не предявява никакви претенции. През 1949 г. се появява EDVAC - първият компютър със запаметена програма. Разработката му започва преди завършването на ENIAC, но именно ENIAC е признат от патентното ведомство за "първия автоматичен електронен цифров компютър с общо предназначение, който ни е известен". Именно този факт се превръща в "ябълката на раздора" между две компании и последвалото мега дело между тях, което получава широка обществена известност.

Междувременно на съдебните прения, през 1966 г. излиза и една книга, в която бивш студент от Колежа в Айова, разказва за работата по компютъра ABC и споменава името на Джон Атанасов. Авторът на книгата - Ричард Ричардс, изразява предположението, че "баща" на първия компютър в света е Джон Атанасов.

След като името на Атанасов е публично осветено по този начин, той е поканен за свидетел по делото за измама с издаването на патента на ENIAC. В крайна сметка съдът решава, че патентът на ENIAC е невалиден, но компютърът на Джон Атанасов не можело да бъде считан за за най-ранния образец на електронен цифров компютър, а по-скоро е "най-ранният известен модел на двоичен електронен суматор".

Независимо от цитираното решение, все пак става ясно, че идеята на Атанасов за регенериране на паметта е използвана от EDVAC, а разработката на EDVAC предхожда ENIAC. За пръв път медийните прожектори осветяват публично личността на учения.

До онзи момент работата на Джон Атанасов и Клифърд Бери нито е била публикувана, нито патентована. Т.е., била е напълно неизвестна за обществото. Когато в съда попитали Джон Атанасов, защо в продължение на повече от две десетилетия не е отстоявал своето изобретение, той не отговорил нищо конкретно?..

Мегаделото приключва чак през 1980 г., а в научните среди се възприема становището, че компютърът на Атанасов-Бери е повлиял "косвено" върху следващите поколения компютри.

През 1981 г. излиза филм за конструирането на компютъра ABC, в който в прав текст се казва, че ENIAC е произлязъл от него. На Джон Атанасов е връчена грамота за особени заслуги от възпитаниците на университета в Айова. Твърде скромно признание за един човек, който е дал толкова много на света!..

Паметникът на Джон Атанасов в София

Джон Атанасов е носител и на българските ордени "Св.св. Кирил и Методий" и "Народна република България".

На 15 юни 1995 г. ученият умира в дома си в щата Мериленд, след дълго боледуване , на 91-годишна възраст.

Еми МАРИЯНСКА

1/1

Първият образец на компютъра

Паметникът на Джон Атанасов в София

Календар

Препоръчваме ви

Изкуството е възникнало благодарение на използването на метателни оръжия?

Според Ричард Кос заради ловните умения, намерили отражение в рисуването, хората са изместили неандерталците

В Годината на кучето водещо ще бъде Знанието

Китай и Югоизточна Азия посрещнаха лунната Нова година

Рядка монета на цар Иван Асен II откриха на Лютица

Средновековната крепост край Ивайловград отново изненада археолозите с рядка находка

Забележителни музейни експонати от цяла България на "Салона на музеите" в НДК

На 26 февруари в рамките на "Салона" ще се проведе и дискусия на тема "Отвъд съкровищата – съвременно управление на културното наследство"

Изненадващи торти за рожден ден

Разкошните сладки подаръци на Ади Клингхофер

Можете ли да обичате като слон?

Тези прекрасни фотографии на Волф Адемайт, са посветени на това, как се любят слоновете