Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Самоубиват" ли Чайковски комплексите от "срамната" му сексуалност?

ВЕЛИКИТЕ КОМПОЗИТОРИ

"Самоубиват" ли Чайковски комплексите от "срамната" му сексуалност?

180 години от рождението на великия композитор

Пьотър Илич Чайковски, ок. 1890 г. / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На днешния ден - 7-и май през 1840-а година е роден великият руски композитор Пьотър Илич Чайковски / на руски - Пётр Ильи́ч Чайко́вский/. Той е признат за един от великите романтици в музиката на всички времена. Творчеството му включва симфонии, опери, балети, инструментална и камерна музика и песни.

Чайковски е автор на музикални шедьоври като операта "Евгений Онегин" и балетите "Лебедово езеро", "Спящата красавица" и "Лешникотрошачката", които и до днес се играят на сцените на най-големите оперни театри в света. Днес се навършват 180 години от рождението на великия композитор.

Пьотър Илич Чайковски / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Чайковски е роден в семейството на инженер в завод. Вероятно също щеше да поеме пътя на държавен чиновник, ако още от малък не проявява уникални музикални заложби. През 1865-а година завършва Санктпетербургската консерватория. Талантът му стремглаво го издига нагоре и името му бързо придобива популярност. Странно защо, обаче, до края на живота си този талантлив човек изпитва някаква несигурност, която го прави да изглежда комплексиран в очите на другите?

Още

Засилен интерес към шедьовъра на Чайковски "Евгений Онегин" в Софийската опера

Засилен интерес към шедьовъра на Чайковски "Евгений Онегин" в Софийската опера

Според биографите на Чайковски, вероятните причини за неговата неувереност са несполучливите му любови, измисленият му брак и депресивните му състояния, вследствие на старателно прикриваната от него хомосексуалност. Единствената продължителна любовна връзка с жена в живота му е тази с богатата вдовица Надежда фон Мек, но тази връзка се изразява само в две срещи и... хиляда писма.

Тази дама, обаче, става причината за възхода на композитора в елитарните среди на Русия, като се започне от императорския двор и се стигне до най-богатите хора в страната. Концертите на Чайковски събират в една зала най-изтъкнатите граждани на Русия и света, но той никога не изглежда щастлив от това признание. Преживявал тежко и критиките в пресата. Чайковски умира млад - на 53, като една от версиите за смъртта му е самоубийство. Официалната - заболяване от холера.

Един от биографите на композитора прави обзор на живота му още от детските години и търси корените на неговото дълбоко вътрешно неудовлетворение още от там. Пьотър Илич Чайковски е роден в малкото градче Воткинск. Баща му е инженер, майка му - домакиня, с 18 години по-млада от съпруга си. Фина жена с френски корени и интерес към изкуствата. Пее и свири на пиано.

Пьотър Чайковски имал четирима братя и една сестра. Двама от братята му са близнаци. Имал и една полусестра - от първия брак на баща му. Сред децата Чайковски има и друг, който се занимава професионално с музика - Модест Чайковски става драматург, либретист и преводач.

Още

Прочутите Маковски - баща, дъщеря и трима синове художници

Прочутите Маковски - баща, дъщеря и трима синове художници

Децата Чайковски израстват в културна среда, въпреки че са родени в малък град. Родителите наемат френска гувернантка, която да се грижи за тях - 22-годишната Фани Дюрбах.

Именно тя първа забелязва музикалните способности на малкия Пьотър и запазва ранните му композиции. Между двамата се зараждат силни чувства на привързаност. Малкият Пьотър бил по-близък с Фани, отколкото с майка си.

Пьотър Илич Чайковски / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Чайковски взема уроци по пиано от 5-годишна възраст. Родителите му му наемат учител и му купуват оркестрина. Чайковски от малък научава нотопис и определено иска да продължи да учи музика, но прагматичното решение на майка му и баща му е първо да завърши "нещо друго", което да му осигурява финанси.

Така на 12 той е пратен да учи юридически науки в Санкт Петербург, където семейството се премества да живее. В Императорското училище по юриспруденция младият Пьотър е принуден да учи цели 7 години, преди да се посвети изцяло на музиката.

Още

“Спящата красавица” по музика на Чайковски открива Банско Опера Фест

“Спящата красавица” по музика на Чайковски открива Банско Опера Фест

Междувременно майка му е покосена от холера и умира. Въпреки че привидно двамата не изглеждат особено близки, Пьотър преживява тежко раздялата с майка си. Подтискайки емоционалността си, той от съвсем млад преживява дълбоко и самотно нещастията в живота си. От друга страна, точно в тези състояния, изливал мъката си върху нотния лист. Посвещава на покойната си майка валс, който е едно от първите му забележителни композиции.

Но, както се казва в една поговорка, едно нещастие никога не идва само. От холера се разболява и бащата на младия композитор. За щастие, успява да се възстанови. Праща младия Пьотър да учи пиано при чужденци - първо при Луиджи Пичоли, а после при Рудолф Кюндингер. И докато ученикът се възхищава от учителя си италианец Пичоли, то с немеца някакси не успява да установи приятелски отношения.

Чувството е взаимно. Запитан дали има смисъл Пьотър Чайковски да продължи живота си с музикална кариера, Кюндингер отговорил с "Не". Идва време, когато дълбоко ще съжалява за този отговор и ще се оправдава за него.

През 1859-а 19-годишният Чайковски завършва училището по юриспруденция и получава чин на титулярен съветник, но няма никакво намерение да работи като чиновник, въпреки че постъпва на работа в Министерството на правосъдието като младши сътрудник.

2014 г. Операта "Евгений Онегин" на Чайковски, на английска сцена / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още

Голямата награда на конкурса "Чайковски" взе пианистът Александър Канторов

Голямата награда на конкурса "Чайковски" взе пианистът Александър Канторов

През 1861-ва година посещава класове по теория на музиката при Николай Заремба в Михайловския дворец в Санкт Петербург (сега Държавен руски музей). Император Александър II подкрепя младите таланти в областта на изкуствата.

Класовете на Руското музикално общество са основата, върху която възниква Санкпетербургската консерватория. Тя се открива през 1862-ра година и Чайковски е сред нейните първи студенти. Антон Рубинщайн, основателят и директорът на консерваторията, му преподава композиция и инструментация. Консерваторията му дава дълбоки познания за европейските принципи и форми на музиката, чийто горещ привърженик е самият Рубинщайн.

Още

Санкт Петербург - златната перла на Русия

Санкт Петербург - златната перла на Русия

През 1865-а година Чайковски завършва консерваторията с голям сребърен медал, но музиката още не е онова поприще, което може да му осигурява финанси. Той дори обмисля дали да не се върне на чиновническа работа, когато Николай Рубинщайн му предлага място на професор по теория и хармония в Московската консерватория.

Заплащането не е високо, но затова пък -примамливо за влюбения в музиката Чайковски, и той се премества да живее в Москва. Оживява го и новината, че Йохан Щраус ще изпълнява негови творби на 11 септември 1865-а година в Павловския парк край Санкт Петербург. Започва истинският живот на композитора Пьотър Илич Чайковски.

2014 г. Операта "Евгений Онегин" на Чайковски, на английска сцена / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още

Людмил Ангелов и Кварто Квартет представят "Чайковски & Капустин"

Людмил Ангелов и Кварто Квартет представят "Чайковски & Капустин"

Успехът идва трудно. Първа симфония на Чайковски не е приета еднозначно дори от ценителя му Рубинщайн. За първи път Симфония № 1 е изпълнена в пълния си вид чак през февруари 1868-а година.

Втори сблъсък с Рубинщайн предизвиква и Първия концерт за пиано на Чайковски. Той се изпълнява по-късно от известния пианист Ханс фон Бюло, а Николай Рубинщайн променя мнението си за творбата и я включва в програмата си, но преди това Чайковски преживява тежко неодобрението на приятеля си.

Кариерата на Чайковски постоянно е препъвана и от мненията на доминиращата по онова време в Русия Могъща петорка, сформирана от композиторите Милий Балакирев, Модест Мусоргски, Александър Бородин, Николай Римски-Корсаков и Цезар Кюи. Самите участници наричат своята група "Нова руска музикална школа" и смятат себе си за наследници на Михаил Глинка.

Чайковски, като ученик на Рубинщайн, който е известен като апологет на европейските ценности, става мишена на критиките на представителите на Могъщата петорка. Минават много години на противопоставяне между тях, преди Чайковски да бъде приет от колегите си от Могъщата петорка като добър композитор, но такъв, който иска да запази своята независимост.

Няколко фактора подпомагат популяризирането на музиката на Чайковски: първо това, че първокласни западни изпълнители я включват в своя репертоар, и второ, че бавно се променят вкусовете на самата руска публика - тя все повече започва да обръща внимание на съдържанието на творбите, не само на "руското" й звучене.

Чайковски започва да композира опери. Първата е "Войвода" и премиерата й е в Болшой театър, но самият композитор не е доволен от нея и унищожава почти цялата й партитура. Чайковски унищожава и втората си опера - "Ундина".

Първата опера, която се запазва в оригиналния си вид - "Опричник", е поставена премиерно на 12-и април 1874-та година в Марийнския театър. След нея следва "Ковачът Вакула" по новела на Гогол, която в по-късни години Чайковски също ще преработи и ще постави с ново заглавие - "Черевички".

Другите творби от онзи период са балетът "Лебедово езеро", Симфония № 2, музиката към драмата "Снежанка" на Островски, Симфониите № 3 и № 4, фантазията "Франческа да Римини", Вариациите на тема рококо за виолончело с оркестър, операта "Евгений Онегин", струнни квартети и др. Но дори да беше създал само тези произведения, композиторът пак щеше да бъде записан в световната история на музиката.

2014 г. Операта "Евгений Онегин" на Чайковски, на английска сцена / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Композиторът се възхищавал на Бетовен и имал "особено мнение" за Брамс, Шуман и Вагнер. Според някои пристрастията му се дължали на усещането за "близост в самотата"?

Още

Великият Ханс Кристиан Андерсен цял живот страда заради своята сексуалност

Великият Ханс Кристиан Андерсен цял живот страда заради своята сексуалност

Защо Чайковски остава до края си нещастен в личния си живот? Още като момче той споделял единствено с брат си Модест, че не изпитва влечение към момичетата. Брат му също бил хомосексуалист. И двете момчета считали това за срамно и укривали тайната си с цената на обричане на самота. В писмата си до Модест, Пьотър разказва за любовта си към съученици и състуденти и излива ревността си към някои от тях.

Единствената му любов към жена е към певицата от белгийски произход Дезире Арто - много популярна на времето. Двамата дори обсъждали сватба, която обаче се осуетила заради "доброжелателност" от страна на стария Чайковски и приятеля Рубинщайн. Дезире се омъжва за свой колега - испански певец-баритон дори без да съобщи на Пьотър. Това го наранява жестоко, но той никога не признава гласно поражението си.

2014 г. Операта "Евгений Онегин" на Чайковски, на английска сцена / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В края на 1876-а Чайковски се влюбва в свой състудент - Йосиф Котек, но остава разочарован от него заради изневяра. Получава и друг удар - негов бивш сексуален партньор - Владимир Шиловски, с когото живял повече от 10 години, се жени. Така Пьотър Чайковски изведнъж осъзнава, че дори най-близките му хора се отказват от него заради неговата сексуална "неопределеност" и колебливостта му при взимането на решения в личния живот.

Още

Брачният живот на Толстой - истинска "война и мир"

Брачният живот на Толстой - истинска "война и мир"

На 18-и юли 1877-а година Чайковски най-сетне се решава на брак - с 8 години по-младата Антонина Милюкова, негова бивша студентка, която дълго време преди това му пишела любовни писма. Почти веднага след сватбата, обаче, той осъзнава, че е направил грешка. Издържа едва 2 месеца брачно съжителство и изпада в дълбока емоционална криза. Напуска жена си и заминава за Швейцария.

Именно тогава съдбата изпраща на пътя му влиятелната дама Надежда фон Мек, вдовица на богат индустриален магнат. Отношенията им продължават 14 години, но при "особен режим" - общуват само с писма. До края на странната си връзка имат едва две срещи на живо.

За сметка на това писмата им са повече от 1000 на брой, а богатата вдовица осигурява на композитора годишна издръжка от 6000 рубли, която му позволява да напусне консерваторията и изцяло да се посвети на своята музика.

Пьотър Илич Чайковски / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Чайковски прекарва зимите в Европа, през летата се връща в Русия. През 1890-а година Надежда фон Мек банкрутира и прекъсва издръжката на Чайковски. Прекъсват се и приятелските им отношения, заради интриги от страна на  нейния зет.

Чайковски е силно разтревожен - изпитва остра нужда не толкова от парите, колкото от приятелството на своята благодетелка. Счита се за изоставен и изпада в депресия. Тя от своя страна също е огорчена от слуховете за него и прекъсва отношенията си с композитора, след като зли езици й подшушват, че Чайковски никога не се е интересувал от нея като от жена.

Още

Руският цигулар Вадим Репин взриви зала "България" с музиката на Шостакович

Руският цигулар Вадим Репин взриви зала "България" с музиката на Шостакович

През последните години на своя живот Чайковски има силна хомосексуална връзка с племенника си Владимир Давидов /Боб/, син на сестра му Александра. Композиторът посвещава на Боб последната си Шеста симфония и го прави наследник и притежател на авторските права на творбите си. През 1904-а година, обаче, 34-годишният Боб се самоубива.

Оценката на творчеството на Чайковски приживе клони към "отстъпничество". Много руски музиковеди смятали, че той е зависим от Запада. Една реч на Достоевски, обаче, за единение със западната култура, произнесена през 1880-а година, променя това отношение. Чайковски бързо става кумир за младата интелигенция в Санкт Петербург.

На 23-ти март 1881-ва година в Париж умира Николай Рубинщайн. По това време Чайковски е в Рим, но прекъсва своя престой и съпровожда ковчега с тялото на дългогодишния си приятел до Русия.

Пьотър Илич Чайковски / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 1884-та година Чайковски постепенно излиза от своята затвореност и социална изолираност. През март същата година цар Александър III го награждава с орден "Свети Владимир" и го удостоява с лична аудиенция. Този акт на официално одобрение помага на композитора да се почувства по-уверен в обществото.

През 1885-а година царят отново демонстрира подкрепата си към него, като поръчва постановката на операта "Евгений Онегин" в Санкт Петербург. На Чайковски се отпуска годишна пенсия от царя в размер на 3000 рубли. През 1887-а година Чайковски предприема пътуване в САЩ като диригент на твробите си и пожънва там сензационен успех. За откриването на Карнеги Хол в Ню Йорк дирижира Нюйоркския симфоничен оркестър.

През 1892-ра година композиторът става член на Френската академия за изящни изкуства, а на следващата година университетът в Кеймбридж в Англия го удостоява с почетната титла Доктор по музика.

Още

Руска емигрантка е първата балерина-холивудска звезда

Руска емигрантка е първата балерина-холивудска звезда

За последен път Чайковски застава на диригентското място през 1893-та година - на премиерата на своята Шеста симфония, Патетическа. Девет дни след нея умира в дома на брат си Модест в Санкт Петербург.

Общоприетата причина за неговата смърт е заразяване с холера, след като пил непреварена вода в ресторант. Други предполагат, че се е самоубил, като привеждат доказателство за това - композиторът бил погребан в отворен ковчег - нещо недопустимо при летален край от холера.

Чайковски е погребан в Тихвинското гробище в Александро-Невската лавра в Санкт Петербург, където почиват всички велики руски композитори. Модест Чайковски и племенникът Боб Давидов създават в последния дом на Пьотър Чайковски - в град Клин, близо до Москва, музей на композитора, който съществува и се поддържа и днес.

Още

Всички обичат Григ

Всички обичат Григ

Още

Учителят на Белини и Росини бил кастрат

Учителят на Белини и Росини бил кастрат

Още

Рахманинов бил приет да учи в консерваторията на... 9, на 20 вече преподава

Рахманинов бил приет да учи в консерваторията на... 9, на 20 вече преподава

Още

Геният Бах: Лесно е да се свири на музикален инструмент - просто трябва да докосвате правилния клавиш, в правилния момент

Геният Бах: Лесно е да се свири на музикален инструмент - просто трябва да докосвате правилния клавиш, в правилния момент

Още

Романтикът на операта - Джузепе Верди имал лоша лична съдба

Романтикът на операта - Джузепе Верди имал лоша лична съдба

Още

Няколко европейски гробища отказали да погребат "сатаниста" Паганини

Няколко европейски гробища отказали да погребат "сатаниста" Паганини

Още

Вивалди - "сиракът на Бог"

Вивалди - "сиракът на Бог"

Още

Йохан Щраус-баща бил жесток родител

Йохан Щраус-баща бил жесток родител

Още

Седем гениални композитори. Седем трагични съдби

Седем гениални композитори. Седем трагични съдби

Още

Ще чуем ли скоро "пълната" версия на Десетата симфония на Бетовен?

Ще чуем ли скоро "пълната" версия на Десетата симфония на Бетовен?

Още

Във фамилията на Бах има още 56 композитори и музиканти

Във фамилията на Бах има още 56 композитори и музиканти

Още

Бетовен не бил напълно глух към края на живота си, твърди американски учен

Бетовен не бил напълно глух към края на живота си, твърди американски учен

 

Коментирай 33

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска