Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Санкт Петербург - златната перла на Русия

СЕВЕРНО ВЕЛИЧИЕ

Санкт Петербург - златната перла на Русия

Градът е столица на империята до революцията през 1917 година

Снимка: Shutterstock

Денят на Санкт Петербург, основан от Петър Първи през 1703 година, отбелязват всяка година на 27 май.

Тържествата тази година продължиха цяла седмица и завършиха с празнични фойерверки над река Нева.

През 2018-та той навърши 315 години.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Още

Възхитителният интериор на Зимния дворец в Санкт Петербург

Възхитителният интериор на Зимния дворец в Санкт Петербург

Наричат го Северната Венеция. И макар че не е толкова древен, колкото знаменитата италианска перла, Санкт Петербург с право може да се нарича златната руска перла.

На 27 май 1703 година да руският цар Петър I Велики поставя основите на изграждането на Петропавловската крепост на Заешкия остров, който се намира в делтата на река Нева.

Крепостта има основна задача да защитава с артилерия подстъпите към бъдещата столица на Руската империя по двата големи ръкава на реките Нева и Голяма Невка.

Снимка: Shutterstock

Територията, на която започва градежа на новия град, исторически е заселена с фини. Шведи се заселват през 1611 година. По време на Великата северна война Русия отвоюва тази територия от тях и си осигурява излаз на море - голямата мечта на цар Петър I Руската империя да се сдобие с път по море към Европа.

През 1704 г. за защита на морските граници на Русия на остров Котлин е построен фортът Кроншлот, около който впоследствие израства крепостта Кронщат.

Снимка: Shutterstock

Още

Сфинксовете на Санкт Петербург

Сфинксовете на Санкт Петербург

Руският цар кани за първи проектант и главен архитект на града 33-годишният швейцарец Доменико Трезини. Негово дело са едни от най-емблематични здания на града. Той остава да твори и да изгражда новата руска столица до края на живота си.

През първите десетина години новата руска столица се развива предимно на територията на Градския остров (днешният Петроградски район). Там се намират няколко от важните административни сгради.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Още

Терорът е безсилен пред подземните дворци на Петербург

Терорът е безсилен пред подземните дворци на Петербург

По-късно се застроява Адмиралтейския остров, където са издигнати Зимният дворец и Летният дворец.

Градът е обявен за столица на Руската империя през 1712 година.

Година по-късно всички лица от царския двор са задължени да се преселят в новия град. Съвещателният орган към императора - Руския Сенат, също се пренася в новата столица.

Пак през 1712 г. Петър Велики издава указ за създаването на Генерален план на Санкт Петербург, според който за център на града се избира Василевския остров.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

На острова, на който първоначално се намира само Меншиковският дворец на първия генерал-губернатор на града Александър Меншиков, са построени пристанищни съоръжения, фарове и т. н.; там са построени и зданието на Дванайсетте колегии, Кунсткамерата (първият музей в Русия) и др.

През 1725 г. е основана Петербургската академия на науките.

Снимка: Shutterstock

В средата на века обаче, след пожари и наводнения, много сгради в Санкт Петербург са унищожени или се намират в окаяно състояние. Известни са два големи пожара от 1736 и 1737 г., унищожили голяма част от града.

През 1737 г. с указ на императрица Анна е създадена специална градоустройствена комисия, която създава план за развитие на града в три лъча, като за композиционен център е избрана сградата на Адмиралтейството, а ролята на главна магистрала е отредена на Невския проспект.

По-късно тази комисия е реорганизирана и регулира застрояването на малките крайбрежни реки и каналите, формирането на архитектурните ансамбли на градските площади и т.н.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Към края на XVIII век населението на Санкт Петербург надвишава 200 000 души.

На територията му има построени над 60 православни храма и 15 храма на други вероизповедания. По данни от 1780 г. в града има над 1200 улици, 3300 къщи, цялата централна градска част вече е настлана с калдъръм.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Градът е столица на империята до революцията през 1917 година. От съображения за сигурност по нареждане на Ленин столицата на СССР е преместена в Москва.

Малко преди революцията, по време на Първата световна война, воден от патриотични цели, руският цар Николай II преименува града на Петроград.

След смъртта на Ленин, през 1924 година, с решение на ЦК на ВКП(б) градът получава името Ленинград, което се запазва до 1991 година.

На референдум 54% от жителите на града се обявяват за връщането на първото наименование и градът отново носи името на св. Петър, в чиято чест е наречен.

Снимка: Shutterstock

Северната руска столица, както неофициално го наричат, се простира на територия от почти 1 500 кв. км. По данни от 2014 година жителите му са над 5,1 милиона, което му отрежда третото място в класацията за най-големите градове в Европа.

Роден от амбицията на Петър Велики да превърне Русия в модерна европейска държава, Санкт Петербург съчетава в себе си и двете култури - пищността на руската традиция в духовното и прагматизма на западната цивилизация в материалното.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Властите в Ирак показаха официално 2800-годишна каменна клинописна плоча, върната от Италия

Усилията на Багдад са насочени към възстановяването на собствеността на антики, откраднати от територията на страната

Баварците разделени в мненията за влизането на замъка Нойшванщайн в списъка на ЮНЕСКО

Жителите на баварския град Швангау гласуват за включването на замъка Нойшванщайн в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство

Центърът Кристо и Жан-Клод в Габрово стартира програмата си с дискусия във Венеция

Центърът Кристо и Жан-Клод в Габрово обяви първото си публично събитие, което ще се случи на 1 юли в двора на българския павилион в архитектурното биенале във Венеция

Каменна скулптура на над 2000 години бе върната на Мексико от САЩ

Творбата е изнесена от Мексико вероятно през 60-те години на миналия век, била е притежание на частни колекционери и е показвана публично, преди да бъде конфискувана по разпореждане на прокуратурата в Ню Йорк

Българският павилион във Венеция е в топ 10 на впечатляващите експозиции в архитектурното изложение

Селекцията е на престижното издание Artribune и в нея попадат още Швейцария, Канада, Австрия, страните от Скандинавския полуостров, Словения, Чехия, Узбекистан, Латвия и Литва

Екоактивисти отново оскверниха паметник на германската конституция в Берлин

Активистите от групата "Последно поколение" издигнаха плакат с надпис: "Това правителство унищожава основите на нашия живот"