Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

“Спящата красавица” по музика на Чайковски открива Банско Опера Фест

ОПЕРА И БАЛЕТ ПОД ЗВЕЗДИТЕ

“Спящата красавица” по музика на Чайковски открива Банско Опера Фест

В гала вечерта ще бъде представен мюзикълът “Котките” на Андрю Лойд Уебър

На 24 август стартира осмото издание на Банско Опера Фест. В три поредни вечери жителите и гостите на планинския курорт ще се насладят на произведения на Чайковски, Пучини и Андрю Лойд Уебър. Сцената на площад "Никола Вапцаров" ще събере три жанра - балет, опера и мюзикъл, а входът е свободен за всички почитатели на високото изкуство.

Организаторите на фестивала Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена и Монте Мюзик са избрали един от най-известните балети от световния класически репертоар за откриването му (24 август, четвъртък) - "Спящата красавица". Поставен през 1890 г. за първи път на сцената на Мариински театър - Санкт Петербург, до днес балетът е сред най-любимите на малки и големи.

Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, както и с многообразието от приказни персонажи. Чайковски, още преди да започне да пише балета, е уговорил и работил по всички танци - валс, буре, полка, марш, фарандола и т.н., заедно с хореографа Мариус Петипа. Музиката му е гениална, толкова чиста и наситена с разнообразни емоции. които Петипа улавя съвършено чрез танца. Продукцията е на Държавна опера Русе.

Втората вечер от фестивала (25 август, събота), е отредена на операта "Джани Скики" от Пучини. Сюжетът е по текст от "Божествена комедия" на Данте. Автор на либретото е Джовакино Форцано. Мястото и времето на действие са Флоренция, 1299 г.

Операта "Джани Скики" е създадена през 1918 г. и е трета част от оперния триптих на композитора, включващ оперите "Мантията" по либрето на Джузепе Адами и "Сестра Анджелика", отново по либрето на Джовакино Форцано. Първоначално Пучини настоява трите опери да се играят заедно, но още на премиерата им в Метрополитън опера "Джани Скики" се превръща в хит. През 1920 г. композиторът разрешава операта да се поставя самостоятелно.

В това емблематично музикално творение се открояват ариите "Omio babbino caro", "Si corre dal notaio", "Avete torto". Диригент на постановката в Банско ще бъде Маестро Найден Тодоров, а в главните роли ще гледаме Добромир Момеков, Мария Цветкова и Андреана Николова. Солисти и оркестър на Държавна опера Русе.

"Котките", постановка на Държавна опера - Варна

В съботния ден (26 август), Банско Опера Фест представя мюзикъла "Котките", продукция на Държавна опера Варна. Дирижира Маестро Страцимир Павлов, един от най-изявените диригенти на мюзикъл, с творческа биография, която включва не една успешна постановка в популярния жанр.

Премиерата на "Котките" на Бродуей е през 1982 г., където мюзикълът е игран 7485 пъти. На световните сцени бестселърът има десетки хиляди постановки.

"Котките" е едно завладяващо съчетание между музика и хореография, а публиката се забавлява с котешкия свят, припознавайки в него себе си. Всъщност писателят Томас Елиът вдъхновява Уебър да напише мюзикъла със своята книга с детски стихотворения "Популярна книга за котките от Стария опосум". Едва ли са много хората, които не са слушали красивото произведение "Memories", част от хитовия мюзикъл.

Класическите емоции под откритото небе на Банско са с вход свободен, а курортния град гостоприемно очаква своите гости в последния топъл уикенд на август (24, 25 и 26 август). Всички постановки са с начален час 20:30 часа.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Връзката с земята - Яна Любенова в "Силата на корена"

Изложбата е от 30 май до 18 юни 2023 г. в Галерия "Нюанс"

Никодиме, това ли е Вселената?

От 1 до 4 юни Галерия "Аросита" ще представи втората книга за козаря Никодим и неговият приятел Козелът от Пенко Гелев и Сотир Гелев

"Ритъмът на Балканите" ще завладее зала "България" на 2 юни

В осмото издание на обичания проект, което съвпада с празничната 70-годишнина на Оркестъра за народна музика на БНР, ще гостуват едни от най-колоритните балкански музиканти

София Стоянова-Донева представя за втори път стихосбирката на дядо си Радой Ралин "Късно Откритие"

Събитието е на 24 май от 18:00 ч. в Народно читалище "Алеко Константинов 1897". Вход свободен