Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Втората световна война накратко или 200 кратки есета за ключови събития (откъс)

НОВИ СПРАВОЧНИ КНИГИ

Втората световна война накратко или 200 кратки есета за ключови събития (откъс)

Все по-често покрай случващото се в Украйна и ударите от страна на Русия правим аналогии с военни действия от Втората световна война. Но знаем ли достатъчно за нея?

Войната в Европа започва... Из "Втората световна война накратко" (Източник: Издателство "Книгомания")

Втората световна война е новата тема в популярната поредица справочници "Накратко" на издателство "Книгомания".

"Втората световна война накратко. 200 кратки есета за ключови събития" на историка Р. Дж. Грант е стегнато, но цялостно представяне на причините и последиците от военния конфликт, което ще ви преведе през основните етапи на военните действия, най-големите битки и ключовите събития в историята на Втората световна война. Преводът е на Илия Илиев.

Още

Музей представи непоказани досега фотографии, заснети по време на въстанието във Варшавското гето

Музей представи непоказани досега фотографии, заснети по време на въстанието във Варшавското гето

Достъпно и стегнато, но изчерпателно, тази книга дава възможност по най-бързия начин да се информирате за най-големия конфликт в човешката история. В 200 кратки есета са описани всички ключови събития от войната - от причините до последствията от нея. Разгледани са възходът на Хитлер, евакуацията при Дюнкерк, битките за Британия, Пърл Харбър, обсадите на Ленинград и Сталинград, бомбардировките на Хирошима и Нагасаки, падането на Берлин, както и много други важни моменти от военния конфликт.

Книгата покрива всички аспекти на Втората световна война: генезис и политика; битки; лидери; оръжия и технологии; живота в тила; повратни точки и капитулации; както и ехото на войната в последвалата история на човечеството.

ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА НАКРАТКО е илюстрирана с 200 снимки, изображения и карти от епохата.

Р. Дж. Грант е професионален историк, автор на подробни изследвания върху множество аспекти и периоди от световната история. Сред многобройните му публикации са книгите "Първата световна война. Пълен визуален справочник", "Уинстън Чърчил", "Човекът в полет. Сто години авиация", "Морски стражи. Бойни действия, оръжия и морски битки".

Източник: Издателство "Книгомания"

ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА Е НОВАТА ТЕМА В ПОПУЛЯРНАТА ПОРЕДИЦА СПРАВОЧНИЦИ "НАКРАТКО"

Още

Хайнрих Хофман - личният фотограф на Хитлер, го запознава със 17-годишната Ева Браун

Хайнрих Хофман - личният фотограф на Хитлер, го запознава със 17-годишната Ева Браун

През 2022 година войната се завърна в Европа. Все по-често покрай случващото се в Украйна и ударите от страна на Русия правим аналогии с военни действия от Втората световна война. Но знаем ли достатъчно за нея?

Втората световна война остава в историята като най-широкомащабният и сложен конфликт - с тази оценка започва книгата си Р. Дж. Грант, и се изправя пред предизвикателството да я разкаже накратко на читателите. Втората световна война обединява два военни конфликта, периферно свързани помежду си: от една страна, имаме войната на Великобритания, САЩ, Франция и Русия срещу нацистка Германия и нейните съюзници, която се води Европа, Северна Африка и Атлантическия океан, а от друга - Япония срещу САЩ, Великобритания и Китай, която се развива в Тихия океан и Азия.

За различните държави Втората световна война избухва през:

• 1937 г. - за Китай
• 1939 г. - за Западна Европа
• 1941 г. - за Русия и САЩ.

Още

Новата книга "КГБ. Истинската история на съветските тайни служби" изследва машината за контрол и репресии

Новата книга "КГБ. Истинската история на съветските тайни служби" изследва машината за контрол и репресии

Авторът съвсем не подценява задачата си и не цели изчерпателност. Целта му е да подреди хронологично събитията и причините, довели до избухването на войната, най-важните битки и последствията от този сложен военен конфликт. Книгата дава проверена информация и коментира редица теми като стратегически бомбардировки, военни операции, нацисткия геноцид, социални и политически въпроси, технологичен възход по време на военните години (преход от първия реактивен самолет, през балистичните ракети до химическото и ядреното оръжие).

"Ако днес не е възможно да определим Втората световна война еднозначно като битка на доброто срещу злото, то със сигурност трудно извоюваната победа над фашизма и милитаризма до голяма степен оказва решаващо въздействие върху това как изглежда светът, в който днес живеем", обобщава в предговора си Р. Дж. Грант.

Източник: Издателство "Книгомания"

Книгата "Втората световна война накратко" е удобно справочно издание за бързи справки, уточнения и хронологично проследяване на битки, политически и военни стратегии, повратни точки, въвеждане на технологични решения. Обемът от 416 страници представят стегнато и цялостно причините и последствията от най-големия конфликт в човешката история. Изданието включва:

• 200 снимки, изображения и карти от епохата;
• кои са най-важните личности, с които свързваме Втората световна война;
• основни етапи на военните действия;
• най-големите битки и ключовите събития за хода на войната;
• кратък речник на най-важните термини и понятия;
• азбучен показалец на имена, понятия, документи, събития и др.

Още

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

Книгата "Втората световна война накратко" е подходяща както за ученици и студенти, изучаващи Втората световна война, така и за любители, специалисти и всички любители, изкушени от темата. По лесен и увлекателен начин ще научите причините, взаимовръзките и последствията от важни събития като например евакуацията при Дюнкерк, битките за Британия, операция "Барбароса", нападението срещу Пърл Харбър, десанта в Нормандия, обсадите на Ленинград и Сталинград, подводната битка в Атлантическия океан, бомбардировките над Хирошима и Нагасаки, самоубийството на Хитлер, падането на Берлин, Ялтенската конференция и др.

По времето на войната загива по един на всеки 30 души от населението на света, обобщава Р. Дж. Грант. В един момент се приемаше, че общият брой на жертвите е 50 милиона души. Сега изчисленията показват, че по-приемлива изглежда цифрата 85 милиона.

Откъси из "Втората световна война накратко":

ВОЙНАТА В ЕВРОПА ЗАПОЧВА

Още

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

През лятото на 1939 г. Хитлер желае да воюва с Полша, но не и с Великобритания и Франция. Правителствата на двете големи западни демокрации също отчаяно се стремят към запазването на мира с Германия. В края на август се водят трескави преговори, докато Хитлер не може да вземе окончателно решение за датата на своето отдавна планирано нашествие в Полша. Мусолини, който предишната пролет е подписал "Стоманения пакт" за съюз с Германия, засилва колебанията на Хитлер, като му заявява, че Италия още не е готова за война.

Още

Илюзиите за мир на Нобеловия лауреат Норман Ейнджъл

Илюзиите за мир на Нобеловия лауреат Норман Ейнджъл

Британското правителство е подложено на натиск от общественото мнение да се противопостави на нацистите. Чембърлейн, от една страна, притиска поляците да направят отстъпки на Хитлер, а от друга - потвърждава ангажимента на Великобритания за удържане на евентуално германско настъпление.

Хитлер решава да действа, независимо от обстоятелствата. Когато на 1 септември същата година германските войски нахлуват в Полша, правителствата на Великобритания и Франция все още не са решили какви стъпки да предприемат. Изправен пред бунт в парламента, Чембърлейн най-накрая изпраща на 3 септември ултиматум на германците. Франция веднага прави същото. В 11:15 часа същия ден Чембърлейн с болка съобщава на народа: "Нашата страна е във война с Германия".

НЕУСПЕШНОТО ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ХИТЛЕР

Покушение срещу Хитлер... Из "Втората световна война накратко" (Източник: Издателство "Книгомания")

Още

Айра Левин: Хляб сега или торта утре?

Айра Левин: Хляб сега или торта утре?

Още от 1938 г. някои германски офицери започват да заговорничат за отстраняването на Хитлер, защото се страхуват, че неговата политика ще доведе до катастрофална за Германия война. Първите германски победи по време на ІІ световна война задушават тези опасения, но влошаването на обстановката по фронтовете през 1943 г. възобновяват конспирацията. Заговорниците, сред които са както цивилни лица, така и висши военни, възнамеряват да убият Хитлер, да отнемат властта от националсоциалистите и после да се опитат да постигнат сепаративен мир със западните съюзници.

Още

Защо чехите не допускат Пражкият часовник да спре?

Защо чехите не допускат Пражкият часовник да спре?

След няколко неуспешни опита делото е възложено на един офицер, ранен в Тунис през 1943 г. - полковник Клаус фон Щауфенберг. На 20 юли 1944 г. Фон Щауфенберг заминава със самолет за среща в главната квартира на фюрера в Растенберг, Източна Прусия. Той оставя под заседателната маса, на която е и Хитлер, куфарче с бомба. Бомбата избухва и унищожава залата, но фюрерът остава невредим. Неговото отмъщение спрямо заговорниците е тотално и брутално. Фон Щауфенберг е разстрелян, стотици други са измъчвани и обесени. На фелдмаршалите Ервин Ромел и Гюнтер фон Клуге, индиректно замесени в заговора, е разрешено да се самоубият.

ЯЛТЕНСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ

1945 г. Сталин, Чърчил и Рузвелт се срещат в Ялта... Из "Втората световна война накратко" (Източник: Издателство "Книгомания")

Още

Първият балканец с Нобелова награда за литература

Първият балканец с Нобелова награда за литература

Сталин, Чърчил и Рузвелт се срещат в Ялта на брега на Черно море между 4 и 11 февруари 1945 г., за да обсъдят предстоящата капитулация на Германия. Решават да разделят страната, както и столицата Берлин на окупационни зони. Западните съюзници приемат предложението на Сталин за "преместването" на Полша в западна посока, т.е. Съветският съюз да запази източната половина от страната, но да компенсира поляците с територии, отнети от Германия. На срещата Сталин говори хвалебствено за демокрацията и се съгласява да присъедини Съветския съюз към ООН. Освен това обещава (което според Рузвелт е от особено значение) да се включи във войната срещу японците веднага щом Германия бъде победена.

Още

Гениалната приятелка на Хитлер

Гениалната приятелка на Хитлер

Резултатите от конференцията са остро критикувани от историците, които посочват, че на тази среща Източна Европа е била оставена в лапите на комунизма. Трябва обаче да се знае, че след като западните съюзници не са били готови да воюват срещу СССР, те е нямало какво друго да направят, освен да оставят Сталин да си прави каквото си иска в страните, окупирани от неговата армия. Както той обичал да казва: "Всеки налага своята система дотам, докъдето са стигнали войските му."

Източник: Издателство "Книгомания"

ЖЕРТВИТЕ НА ВОЙНАТА

Още

Херман Хесе: Всичко се повтаря, всичко, което не е било изстрадано до край и изкупено

Херман Хесе: Всичко се повтаря, всичко, което не е било изстрадано до край и изкупено

Безспорно е, че Втората световна война взема повече жертви от който и да било друг конфликт в историята на човечеството, но точното пресмятане на техния брой не е възможно. Общият брой на загиналите, както и жертвите, дадени от отделните държави, са били изчислявани многократно след края на войната, като се наблюдава тенденция тези цифри постоянно да нарастват. В един момент се приема, че общият брой на жертвите по света е 50 милиона души. Сега изчисленията показват, че по-приемлива изглежда цифрата 85 милиона.

Още

С роман за Хитлер млад македонец влиза в голямата европейска литература (откъс)

С роман за Хитлер млад македонец влиза в голямата европейска литература (откъс)

Изглежда, най-високата пропорционална загуба на животи се наблюдава при поляците, където един на всеки шест души, включително и полските евреи, е бил убит. Съветският съюз дава най-голям брой жертви по време на битки, вероятно около десет милиона души, докато германската армия губи пет милиона, а японската - два. Тези цифри правят броя на американските и британските жертви на войната да изглежда незначителен - съответно 400 000 и 350 000 души. Тази война ще се запомни с необикновено големия брой цивилни жертви - около една трета от общото количество изгубени човешки животи. По време на военния конфликт загиват между три и четири процента от населението на света.

*Откъсите от "Втората световна война накратко" са публикувани с любезното съдействие на издателство "Книгомания".

Още

9 велики истории за 9 велики личности

9 велики истории за 9 велики личности

Още

Какво е общото между Хитлер и Сталин? Отговорите от историка Лорънс Рийс (ОТКЪС)

Какво е общото между Хитлер и Сталин? Отговорите от историка Лорънс Рийс (ОТКЪС)

Още

"Да убиеш SS" - разтърсващ разказ за "ловци на нацисти"

"Да убиеш SS" - разтърсващ разказ за "ловци на нацисти"

Още

Германия върна на Франция книги на Волтер, откраднати от нацистите

Германия върна на Франция книги на Волтер, откраднати от нацистите

Още

Ивайло [Нойзи] Цветков пита за големите неща в книгата си "Диалози"

Ивайло [Нойзи] Цветков пита за големите неща в книгата си "Диалози"

Още

Ивайло [Нойзи] Цветков: Политически елит няма, има крадливо съглашение

Ивайло [Нойзи] Цветков: Политически елит няма, има крадливо съглашение

Още

10 интересни романа от български автори

10 интересни романа от български автори

Още

10 книги, с които да отдадем почит на великите българи

10 книги, с които да отдадем почит на великите българи

Още

10 разтърсващи книги за любов

10 разтърсващи книги за любов

Още

10 книги, с които ще подхраните ума и душата си

10 книги, с които ще подхраните ума и душата си

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Чешкият писател и преводач Мартин Данеш ще гостува с представяне на романа си "Прекършените думи"

Това ще се случи на 5 декември от 18..00 часа на ет.4 в НДК в рамките на Софийския международен панаир на книгата

"Слънчево изгригване" за любовта: Четеш и забравяш, че е Тя. Нагазваш в себе си

Стихотворенията на Павлина Михайлова са вдъхновени от срещи в непознати страни, преживявания в планината, както и от гмуркания в света на любовта, раздялата и отчаянието

Кино между страниците

Предлагаме ви 10 заглавия, които ще ви помогнат да разберете повече за историите, които стоят зад великото кино

Детският литературен фестивал стартира след седмица

Тематичен фокус този път са скандинавските страни, а мотото е "Създаваме истории. Създаваме история."

Почина писателят Джон Никълс

Авторът на "Войната в бобовите полета на Милагро" и "Стерилната кукувица" си отиде на 83-годишна възраст

"Направи си сам приказка" – обновено издание на любимата творческа игра

Творческата игра е вдъхновена от "Граматика на фантазията" от Джани Родари