Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Иконография" - гостуваща българска изложба в Чехия

БГ ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

"Иконография" - гостуваща българска изложба в Чехия

Експозицията е посветена на Славянските Първоучители Св. Св. Кирил и Методий

Българският културен институт в Прага и Архиепископията на Оломоуц представят изложбата "Иконография" на художника Стефка Николова.

Експозицията е посветена на славянските първоучители Св. Св. Кирил и Методий, покровители на Европа. В параклиса "Св. Кирил" във Велехрад, Чехия ще бъдат изложени 22 православни икони на знакови светци.

Мястото за инсталиране на изложбата е специално подбрано. Велехрад едно от от най-известните духовни средища за поклонение в Централна Европа. Основен Архиепископски център е и е бил седалище на Св. Методий през 9-и век. Тук той е служил на славянски, тоест на старобългарски език, и се е борил с триезичната ерес, след като е ръкоположен от Папа Адриан II за Архиепископ на Моравия и Панония през 869 г. От оттук поема към Прага през 884, за да християнизира Бохемия. Методий умира във Велехрад през 885 и вероятно е погребан в старата Епископска църква.

Стефка Николова е родена във Враца. Завършва училището по художествена обработка на камъка в село Кунино, Врачанско. По-късно следва в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" в София. Работи в областта на графичния дизайн. От 2007 г. се занимава активно с иконопис. Нейни творби са познати в Австрия, България, Германия, Испания, Италия, САЩ, Финландия и др. Член е на Съюза на българските художници. От 2013 г. живее и работи във Виена.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Пътят" с Елиезер Алшех

Вернисаж на 12 май, четвъртък, от 17.00 до 19.00 часа в галерия nOva art

"Аз съм Българка!" - 24 родолюбиви момичета в изложба на млад фотограф

Авторът от Габрово е изминал 10 000 км и е заснел 85 знакови места в страната

"Първа изложба" на Васил Василев - Зуека - в Пловдив

Дългоочакваното събитие се открива на 13 май от 13 до 19 часа в U PARK Gallery, ул. "Отец Паисий" 24. Изложбата ще продължи до 30 май 2021 г.

Само арт групи са финалисти за наградата "Търнър" за съвременно изкуство

Вниманието е насочено към проблемите на Северна Ирландия, организацията на света чрез храната, сближаването между общностите, артистичното изразяване на хора с умствени увреждания, доминиращите норми на културата на звуковата система в африканската диаспора