Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"При чехите – антология на съвременния чешки разказ" с премиери в София и Пловдив

НОВА КНИГА

"При чехите – антология на съвременния чешки разказ" с премиери в София и Пловдив

Книгата съдържа разкази на 48 съвременни чешки автори в превод на 19 преводачи; 48 портретни фотографии на авторите от 48 различни фотографи

Илюстрация: iStock by Getty Images

Антологията ще има премиери в София, на 24.10.2022 от 18.00 ч. в Чешки център София (ул. "Раковски" 100), както и в Пловдив, на 25.10.2022 от 19.00 ч. в литературен клуб "Петното на Роршах" (ул. "Йоаким Груев" 36, Пловдив) в рамките на литературния фестивал "Пловдив чете" и "Литературен салон Spirt & Spirit".

Чешки център, София

Купи книгата

Проектът е на изд. "Жанет 45" и се реализира в сътрудничество с Чешки център София, Посолството на Чешката република в София и с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Чешката република. Премиерите на книгата са в рамките на специалната програма CZ PRESS на Чешки център София по повод Чешкото председателство в Съвета на Европейския съюз.

На премиерата в София за книгата ще говорят проф. д-р Маргарита Младенова и доц. Д-р Добромир Григоров от СУ "Св. Климент Охридски". Премиерата в Пловдив е в сътрудничество с катедрата по Славистика на Пловдивския университет.

За пръв път от десетки години назад в България излиза антология на съвременния чешки разказ - "При чехите."

Книгата съдържа разкази на 48 съвременни чешки автори в превод на 19 преводачи; 48 портретни фотографии на авторите от 48 различни фотографи.

Графичното оформление е на художника Христо Гочев, а редактор на 811 страници от чешки разказвачи в превод на български език е известната бохемистка, преводачка, езиковедка и професор на Софийския университет - Маргарита Младенова.

Без съмнение книгата е подходяща не само за бохемисти и ценители на съвременната чешка литература, но и просто на качествената и стойностна литература, която е запазена марка за България на изд. "Жанет 45".

Купи книгата

Издателят Манол Пейков и един от двигателите на проекта, заедно с директора на Чешки център - г-жа Дагмар Остранска, споделя на своята фейсбук-страница, че това е един от "най-времеемките и трудоемки проекти, по които е работил". След което додава: "Тиражът е ограничен, но затова пък всеки екземпляр е забележителен".

Това е един рядък и изключително значим проект на съвременната чешка литература, излязъл като по чудо на български език.

Побързайте да си купите книгата и се срещнете лично с издателя и някои от авторите в антологията, както и с техните преводачи. На премиерите в София и Пловдив ще присъстват чешките авторки Боряна Додова и Лидмила Кабъртова.

Още

Почина чешкият архитект на "Танцуващата къща" в Прага

Почина чешкият архитект на "Танцуващата къща" в Прага

Още

Чешката артистка Ленка Клодова отговаря на Давид Черни с инсталация за половите стереотипи

Чешката артистка Ленка Клодова отговаря на Давид Черни с инсталация за половите стереотипи

Още

Един чешки ден в София

Един чешки ден в София

Още

Чешкият център представя специална селекция от филми, посветени на Украйна

Чешкият център представя специална селекция от филми, посветени на Украйна

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Уникални издания на "Дон Кихот" са предложени за продажба на търг

Семейната книжарница на Ед Магс в Лондон става известна преди 170 години. Именно оттам са закупени два тома, които ще бъдат продадени на аукцион

Романът "Трио" - психологическа и емоционална провокация от Уилям Бойд

Новата книга на британския автор разказва за киноиндустрията през '68-а

Легендарната "Дъга" се завръща с антология от девет нови истории

"Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса "Няма ли да е яко да видя нов брой на "Дъга"?, казва редакторът на антологията Андрей Андров

Германският писател и есеист Ханс Магнус Енценсбергер почина на 93 години

Енценсбергер е съосновател на едно от най-големите германски издателства "Зуркамп"

Рицарят на прозата Едуардо Мендоса се завръща в България с "Бъркотия на борсата и в живота" (откъс)

Читателят ще открие свой стар познайник - анонимния детектив и главен герой в пародийната поредица "Загадката на омагьосаната крипта", "Маслиновият лабиринт" и "Приключението на дамския фризьор", който дълги години след излизането си от лудницата води праведния живот на съзнателен гражданин