Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Заради Крупская забранили приказките му, а накрая го удостоили с Ленински награди

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА

Заради Крупская забранили приказките му, а накрая го удостоили с Ленински награди

140 години от рождението на автора на "Доктор Ох Боли" - Корней Чуковски

Корней Чуковски, сред любимата си публика - децата / Източник: Архив на Съюза на писателите в Русия

Идеологическата цензура в различни времена, както на Изток, така и на Запад, е успявала да притиска с непризнаване и налагане на забрани, много творци на изкуствата и литературата. Някои от тях са били признавани едва след смъртта си, а други - в края на живота си.

Руският съветски писател, критик, преводач и есеист Корней Чуковски е един от тях.

Корней Чуковски, в кабинета си / Източник: Архив на Съюза на писателите в Русия

На 31-ви март тази година се навършиха 140 години от рождението на прекрасния автор на детски книги, които остават в съкровищницата на световната детска литература.

Сред тях са "Доктор Ох Боли", "Крокодил", "Мий безспир", "Голямата хлебарка", "Телефон","От две до пет" и мн. др. Писателят издава книги за Александър Блок, Анна Ахматова, Владимир Маяковски, за любимия си поет Николай Некрасов, както и теоретичните "Хора и книги от шестдесетте години", "Изкуството на превода" и др.

Всъщност, Корней Чуковски (на руски Чуковский) е псевдоним на писателя.

Рожденото му име е Николай Василевич Корнейчуков. Носел фамилното име на майка си, защото тя го ражда като самотна майка.

Малкият Коля не познавал баща си.

Деца гостуват в дома на писателя / Източник: Архив на Съюза на писателите в Русия

Роден е на 31 март (19 март стар стил) 1882 г. в Санкт Петербург. Майката напуска града и заедно с детето си се премества да живее в Одеса.

Още

Непознат роман на Уитман излиза за първи път у нас

Непознат роман на Уитман излиза за първи път у нас

Още от съвсем ранна възраст момчето е преследвано от нерадостна съдба. Макар да е отличен ученик, го изключват от гимназията, в която учи, по силата на един имперски указ, съгласно който на децата на прислугата било забранено да учат заедно с деца от по-висок обществен ранг на семейството.

Илюстрация към "Телефон" от Корней Чуковски

Намира един разговорник и започва да се самообразова по английски. Всъщност, след години Чуковски ще стане първия преводач на Уолт Уитман на руски език.

Младият Корней Чуковски / Източник: Архив на Съюза на писателите в Русия

Още

Скици, стихотворение и любовно писмо на Антоан дьо Сент-Екзюпери бяха открити в стара къща

Скици, стихотворение и любовно писмо на Антоан дьо Сент-Екзюпери бяха открити в стара къща

След като все пак успява да завърши и университет, младият Чуковски първо се пробва в журналистиката - започва работа към в. "Одески новини" и с това си изкарва прехраната до 1905-а година. Първата му статия излиза през 1901-ва година и под нея писателят за пръв път написва псевдонима, с който ще стане известен. Междувременно английският му отворил вратите към един лондонски вестник, на който започнал да сътрудничи като кореспондент.

 

Още

Всички приказки на Оскар Уайлд в прекрасно илюстровано издание

Всички приказки на Оскар Уайлд в прекрасно илюстровано издание

В периода 1905 - 1908-а година Чуковски работи като редактор на сатиричното списание "Сигнал" и започва книга с поредица от мемоари и анализи за три поколения руски литератори. Отделно превежда произведения на чужди автори, като Даниел Дефо, Марк Твен, Робърт Луис Стивънсън, Чарлз Дикенс и др. Преводите и критическите му статии били високо оценени. Особено, студиите му за Некрасов и Чехов.

Портрет на Чуковски от художника Иля Репин

Идеологическата цензура, обаче, го следи под око и предопределя пътя му в литературното поприще.

Още

Антоан дьо Сент-Екзюпери - пилотът не се завърна и се смята за изчезнал

Антоан дьо Сент-Екзюпери - пилотът не се завърна и се смята за изчезнал

В края на живота си Корней Чуковски казва: "Написах няколко десетки книги и никой не ги забеляза!" Известността му се дължи главно на детските му творби, и най-вече на "Крокодил". Чуковски не скрива огорчението си от това с думите: "Имам чувството, че ако умра, сигурно всички ще напишат, че е умрял "авторът на "Крокодил". Наистина тази негова творба, както и "Доктор Ох Боли", остават най-известните му произведения. Заедно с "Голяма хлебарка", те са считани за класика в жанра.

Историите в тях са интригуващи и ярки, изпълнени с оригинални и "цветни" по характер герои. Нямат нищо общо с баналните приказки за деца. Стиховете им в оригинал се отличават с неповторима ритмичност в рими.

Неслучайно по тези творби са направени много театрални, филмови, оперни и балетни адаптации. Големи композитори като Сергей Прокофиев са посягали към творчеството на Чуковски.

Историята за "Крокодил" се родила спонтанно, по време на едно пътуване на писателя заедно с болния му син Коля. Наложило се да разведрява момчето с истории, за да издържи на пътя.

Освен художествена детска литература, Корней Чуковски е автор и на книгата "От две до пет" (1933 г.), която изследва детската реч и психика. "Да говорим на децата на техния език!", съветва родителите писателят. Тази книга представлява едно наистина безценно четиво за родители на малки деца. До днес книгата е издавана многократно на различни езици.

Веднъж писателят казва: "Възрастните не трябва да лекуват детското безумие, тъй като времето ще стори това".

Още

Ленин, който беше навсякъде около нас

Ленин, който беше навсякъде около нас

Тази фраза въздейства като тъжна констатация и препратка към живота на големите. "В него няма големи радости, а само големи проблеми!", отбелязва Чуковски. Превратностите на живота неумолимо отдалечават човека от пъстрото детство, пречупват илюзиите му и унищожават голяма част от мечтите му. Затова Чуковски сякаш се е самолекувал от тази "болест на порастването" чрез творчеството си. Искал е да съхрани "безумието" на оптимизма, за да не угасне от разочарованията и да не го превърне в отчаян песимист. 

Да останеш дете... / Източник: Архив на Съюза на писателите в Русия

В приказките на Чуковски няма дидактика, а единствено смело въображение. Те весело ни запознават с чудати и симпатични герои. Това окриля и малки и големи с надеждата, че всичко хубаво е постижимо, ако съхраним умението си да мечтаем. 

Руско издание на приказки от Корней Чуковски

Но защо този така любим на децата писател, изглежда в света на възрастните малко тъжен, уморен и самотен?

През 1922-ра година любимата на Ленин - Надежда Крупская написва писмо, в което обвинява Чуковски в "буржоазни внушения". Това дава зелена светлина на цензорите да посегнат на писателя, без всякакви задръжки. През 30-те години на миналия век забраняват приказките му.

"Съдят не по таланта, а по партийния билет!", тъжно отбелязва писателят. 

Руско издание на книга от Чуковски

Още

Казва се "приятел пръв", но защо е той такъв? - "Бяла приказка" от Валери Петров (ОТКЪС)

Казва се "приятел пръв", но защо е той такъв? - "Бяла приказка" от Валери Петров (ОТКЪС)

В дома му се появява един от онези "средностатистически" интелектуалци, обслужващи всяка идеология, които знаят как да "убеждават" с изнудване. Чуковски разказва тази случка с болезнен тон в едно свое интервю. В онзи момент писателят бил в ужасно състояние на духа - двама от домашните му били болни, той бил напълно разорен, чувствал се самотен и в пълна безпътица.

Онзи му предложил да подпише документ, че се отказва от книгите си, и Чуковски подписал. Нямал друг избор. Въпросният "медиатор", обаче, още същия ден публикувал документа в един вестник.

"Почувствах се като негодник!...", признава по-късно Корней Чуковски.

Корней Чуковски / Източник: Архив на Съюза на писателите в Русия

И отново търси утеха сред децата. Те били неговият "Доктор Ох Боли", който винаги успешно лекува душата му. Канел деца в дома си, като имал едно условие за "вход" - всеки да носи по три шишарки за огъня, и два картофа, които да си изпече на него.

В такава непринудена атмосфера общувал с децата, и те му отвръщали със същата любов.

Още

Робърт Дауни Джуниър влиза в ролята на ексцентричния Доктор Дулитъл

Робърт Дауни Джуниър влиза в ролята на ексцентричния Доктор Дулитъл

"Доктор Ох Боли" ни разказва за добрия доктор, който бил толкова прочут, че от всички краища на света при него се стичали болни животни. Ох Боли им давал лекарство и те веднага оздравявали. Докторът толкова много обичал животните, че делял с тях и своя дом. В стаята му живеели зайци, а в шкафа - катеричка. На канапето се подвизавал бодлив таралеж, а под леглото кротко дремел африкански крокодил. Ето това е светът, в който сгушен сред децата, Чуковски се чувствал най-добре - като сред свои, чисти души.

Още

Борис Пастернак се отказва от връчването на Нобеловата награда

Борис Пастернак се отказва от връчването на Нобеловата награда

Независимо, че постоянно бил притискан от цензурата да не кривне в посока на "буржоазния" уклон, Корней Чуковски продължил честно да изразява мнението си по различни културологични въпроси. Той е човекът, който убедил Никита Хрушчов да бъде публикувана творбата на Александър Солженицин "Един ден на Иван Денисович", защитил поетесата Анна Ахматова, когато и тя изпада в немилост, и поздравил Борис Пастернак за номинирането му за Нобелова награда.

Писателят Корней Чуковски / Източник: Архив на Съюза на писателите в Русия

Още

Отиде си руският поет Евгений Евтушенко. Погребват го до Пастернак

Отиде си руският поет Евгений Евтушенко. Погребват го до Пастернак

След като прекарва целия си живот в битки с крайните и ретроградни идеолози на съветската литература, Чуковски - наистина парадоксално - през 1957-а година, за 75-годишния му юбилей, бил награден с орден "Ленин". Носител е и на ордена на Трудовото червено знаме, както и на Ленинска премия. Съветската власт най-сетне признава изтъкнатия майстор на перото -тъжния мъдрец Корней Чуковски.

Пощенска марка с лика на Корней Чуковски

Писателят умира на 28-и октомври 1969-а година в Москва, а литературното си наследство завещава на една от четирите си дъщери - писателката Лидия Чуковска. С нейно съдействие е оформен музей на писателя в "Селото на писателите" край Москва.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Снежната кралица на Андерсен - Йени Линд

Снежната кралица на Андерсен - Йени Линд

Още

Великият Ханс Кристиан Андерсен цял живот страда заради своята сексуалност

Великият Ханс Кристиан Андерсен цял живот страда заради своята сексуалност

Още

Авторът на песента "Поручик Галицин" се самоубил

Авторът на песента "Поручик Галицин" се самоубил

Още

Скици на "Малкия принц" на Екзюпери открити в  Швейцария

Скици на "Малкия принц" на Екзюпери открити в Швейцария

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Художникът на художниците

425 години от рождението на майстора на реализма Диего Веласкес

Глинка изоставя голямата си любов бременна

Цели 70 години не поставят в оригинал операта му "Иван Сусанин"

Джон Миле се жени за съпругата на най-добрия си приятел

195 години от рождението на автора на шедьовъра, наричан "Удавницата"

"Наследник на Орфей" - двадесет години без Николай Гяуров

Знаменитият оперен бас събира огромни тълпи от почитатели навсякъде, където е пял

Андрей Тарковски направил известен талантливия си баща

Арсений Тарковски бил близък приятел с Марина Цветаева и Анна Ахматова

Арт съпрузите Гончарова и Ларионов - наследени от любовница

60 години от смъртта на един от пионерите на авангардното изкуство