Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Снежната кралица на Андерсен - Йени Линд

ЖИВОТЪТ НА ЗНАМЕНИТОСТИТЕ

Снежната кралица на Андерсен - Йени Линд

Писателят й предлага брак с писмо, и тя го отхвърля с писмо

Портрет на Йени Линд от немския художник Едуард Магнус (1862)

Още

Великият Ханс Кристиан Андерсен цял живот страда заради своята сексуалност

Великият Ханс Кристиан Андерсен цял живот страда заради своята сексуалност

Много е писано за неповторимия майстор на детски приказки Ханс Кристиан Андерсен. Както и за драматичния му личен живот, под знака на неговата неясна сексуалност. Въпреки че още като много млад, писателят дава обет за полово въздържание, скритият нагон и емоционалната му природа често го изправяли пред изпитанието да проси за любов.

За жалост, обектите на чувствата му все отказвали да му откликнат и Андерсен дълбоко преживявал тези откази. Особено драматично преживява отхвърлянето от страна на най-голямата си любов - Йени Линд, която отговаря на любовните му трели със "Сбогом" в писмо.

Легендарната шведска певица е прототипът на Снежната кралица от приказката на писателя и героиня в още две негови приказки. През 2006 г. Швеция издаде банкнота от 50 крони с образа на оперната прима от 19-ти век . За Йени Линд, Ханс Кристиан Андерсен казва:

"Когато я чуете да пее, ще станете достоен човек".

Приживе Линд дарява големи суми за благотворителност и създава фонд за подпомагане на шведските училища.

Йени Линд - "шведският славей" и "Славеят" на Андерсен (Снимка: Shutterstock)

"Сбъркан ли е бил Андерсен?", пита един литературовед в прав текст. Факт е, че някои от биографите на писателя смятат, че Андерсен е бил латентен хомосексуалист - т.е. че дори той самият не е осъзнавал "сбърканата" си сексуалност.

Още

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

В същото време дълбоко се влюбвал в жени. Според психолози, подобно объркване на пола се случва, когато детето е имало трудно, или самотно детство - обикновено в случаите на липса на родителска обич.

Факт, че Андерсен е бил един дълбоко комплексиран мъж, потопен от детството до зрелостта в иреалността на един измислен свят, в който се е чувствал защитен от грубостта на реалния живот.

Сякаш самият той остава неопитен като дете в личния си живот. 

Ханс Кристиан Андерсен

И може би всичко това наистина се корени в трудното детство на писателя. Ханс Кристиан Андерсен израства самотно, в обкръжението на крайно суеверна майка и беден баща със самочувствието на благородник.

Малкият Ханс свиква да живее в света на куклите и въображението си.

Още

Приказка за природата, която ни връща в детството

Приказка за природата, която ни връща в детството

Едва 11-годишен остава без баща и се налага да излезе от света на кукления домашен театър, за да изкарва сам прехраната си. Спира да ходи на училище и започва да работи какво ли не.

Мечтата му е, обаче, да бъде актьор. Пробва се и като певец, но когато гласът му мутира, се налага да се откаже от пеенето.

И така, след драматични обрати, които един след друг посичат мечтите му, Андерсен постоянно води самотна битка за оцеляване.

Някаква невидима ръка на Съдбата постоянно сменя житейските му посоки, за да го насочи към писането.

Картината "Андерсен чете приказки"

То се оказва най-добрият начин да изрази онова, което го вълнува отвътре. Всичко, което Андерсен иска да каже на хората и на света, ще бъде в... писмена форма! - Това е неговият единствен начин за диалог.

Писмена е и трогателно болезнената му молитва в личния му дневник: "Боже всемогъщи, имам само теб! Ти ръководиш съдбата ми и аз трябва да се предам в ръцете ти. Дай ми радост! Дай ми жена! Кръвта ми иска любов, както и сърцето ми."

Йени Линд - несбъднатата любов на Андерсен

Още

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Андерсен няколко пъти се влюбва в жени, но най-силни се оказват чувствата му към Йени Линд. Изпълнен с комплексите на постоянно отхвърлян, младият Ханс не намира друг начин да признае чувствата си, освен с писмо.

Вместо да й каже устно, че я обича, той мушва писмото в ръцете й, по време на тяхна среща на гарата в Копенхаген.

Вероятно за да не го обиди, Линд също му отвръща с писмо: "Сбогом и нека Господ благослови и закриля моя брат, така както искрено желае любящата му сестра Йени". /1844 г./

Графика, изобразяваща популярността на Йени Линд /в средата/

Думата "брат" в писмото на Йени, която напълно неглижира мъжкото му достойнство, се забива като кинжал в душата на Андерсен.

Още

"Безгрижното детство" във фотографиите на Джесика Дросин

"Безгрижното детство" във фотографиите на Джесика Дросин

Йени Линд няма вина, че проявява това наглед обидно великодушие спрямо писателя, защото между двамата няма нищо друго, освен неговото обожание към нея.

Линд е една от най-скъпо платените оперни певици. Тя е национална знаменитост на Швеция. Пресата я нарича "гордостта на нацията".

Обожателите й са безчет. Сред тях Андерсен изглежда някак нелепо със своя непривлекателен външен вид и очевадната си неувереност в общуването.

Паметникът на Йени Линд. Фото: playcast.ru

Проблемът се състои в това, че Андерсен не може да проумее онова, което е ясно за всички - че връзка и брак между двамата са невъзможни. С присъщата си фантазивна емоционалност, обаче, писателят няма сетивата да види това. Жената Йени и гласът на певицата Йени Линд неистово го привличат, и това е всичко, което той смята за достатъчно.

Паметникът на Ханс Кристиан Андерсен. Фото: affinia.com

Когато най-накрая реалността го шамаросва с писмото й, писателят излива мъката си както обикновено - в приказки. На Йени са посветени приказките му "Снежната кралица", "Славей" и "Грозното патенце".

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Питър Устинов - англичанинът с руска, швейцарска, френска, германска, етиопска и италианска кръв

100 години от рождението на световноизвестния актьор, драматург и продуцент

Индустрия на мечтите

Кратка история на бодибилдинга и влиянието на фитнес културата сред българите днес

В памет на Татяна Лолова - специално издание на последната й биографична книга

"Че какво по-сериозно от шегата, радостта, ласката, признанието... празник след толкова делници", казва голямата актриса

Нежната бунтарка Вирджиния Улф: Езикът е вино върху устните

Днес се навършват 80 години от смъртта на писателката

Почина френският актьор и режисьор Бертран Таверние

Легендарният творец беше наричан "съвестта" на френското кино

Италия отбелязва 700-годишнината от смъртта на Данте

Заради пандемията, която затвори театри и музеи, повечето изяви днес се предават на сайта vivadante.it