Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Авторът на песента "Поручик Галицин" се самоубил

ЛЕГЕНДАРНИ ПЕСНИ

Авторът на песента "Поручик Галицин" се самоубил

Георги Гончаренко бил белогвардейски офицер, с чин генерал-майор

От края на 70-те и началото на 80-те години, а и до днес, една от най-популярните песни в компанията на по-възрастното поколение българи и руснаци, си остава "Поручик Галицин". Мнозина я свирят и пеят с огромно въодушевление, но малко са хората, които знаят истинската история на тази песен.

Поручик Галицин е реална личност, станала известна от песента. Всъщност княз Галицин е символ на т.нар. Бяло движение в Русия.

Поручик Галицин, 1918 г.

Песента е записана за пръв път през 1977 г. от Аркадий Северни в Одеса. След този запис има стотици други, в изпълнението на различни певци. Песента преминава през граници и става световно известна.

Някои от изпълнителите си приписвали авторството на песента "Поручик Галицин", макар да е известно кои са те.

"Съдбата на тази песен е още един роман", казва по този повод писателят Михаил Велер.

Романсът е написан от белогвардееца генерал-майор Георги Гончаренко - участник в Първата световна и в Гражданската война в Русия. В литературните среди той бил известен с псевдонима си Юрий Галич.

Авторът на романса Георги Гончаренко

Още

Авторките на мегахита "Happy Birthday to You", не получават и цент от него

Авторките на мегахита "Happy Birthday to You", не получават и цент от него

Прототипите на песента са реални - те са поручик Галицин и корнет Оболонски. Това са реалните имена на реални личности.

Как Гончаренко се запознава с тях: през 1919 г. съдбата отвежда генерал-майора в Киев. Когато в града нахлуват т.нар. петлюровци, той не успява да избяга и го арестуват. В затвора се оказва в една килия с поручика княз Константин Галицин. Заедно са около седмица. Докато ги преместват в друг затвор, двамата съкилийници успяват да избягат.

И оттогава нататък никога повече не се срещат. Но очевидно срещата им оказала огромно влияние върху Гончаренко и оставила следа в душата на генерала. Така се ражда този романс, посветен на поручик Галицин и корнет Оболенски.

Корнет Оболенски

Каква реално е била съдбата на княз Галицин? Той избягал на юг и постъпил в Доброволческата армия на Деникин. През 1920 г. в боевете при Одеса попада в плен на Червената армия.

Странно, но червените преценяват, че князът е специалист по военно дело и решават да го използват - пращат го на фронта да воюва срещу Полша, като червен командир.

След Гражданската война в Русия Галицин се надявал да сложи ред и хармония в живота си извън армията, и се надявал на пощада по заслуги от червените, но не става така. През 1931 г. в СССР се провежда операция "Пролет", в хода на която се предвижда унищожението на бившите "бели" офицери. В хода на операцията се изготвя списък със заповедта за смъртно наказание на 160 бивши офицери белогвардейци. Сред тях е и името на Галицин.

Съдбата не пощадила и генерал-майор Георги Гончаренко. След като бяга от Киев в Одеса, той започва да търси начин да прибере при себе си жена си и дъщеря си, но не успява, и през Владивосток се установява в Прибалтика. Там започва да се занимава с писателска дейност. Пише и статии, в които критикува съветската власт.

Георги Гончаренко

Още

Мрачната слава на песента "Мрачна неделя"

Мрачната слава на песента "Мрачна неделя"

През декември 1940 г. Латвия влиза в състава на съветските републики. Гончаренко си дава ясна сметка, че за него става опасно. Един ден получава призовка от НКВД и мигновено взима решението - самоубива се.

А какво е известно за корнет Оболенски? Той служел в Първи Сумски хусарски полк, който през 1918 г. бил разформираван. С генерал-майор Гончаренко се запознава в Одеса. През 1920 г. участвал в отбраната на Новоросийск. След като града бил обграден от червените, Оболенски успява да стигне до Крим и постъпва в състава на Стрелковия кавалерийски полк, който води боеве с Червената армия.

Оттам насетне се губят следите му...Съдбата на корнета е неизвестна.

Княз Галицин, 1931 г.

Корнет е най-нисшият офицерски чин в царската армия до 1917-а година. На него не се полага орден, както се пее в песента, така че този момент от текста многократно бил подлаган на критика.

"Поручик Галицин" става химн на белогвардейците и затова е повече от странно, че песента получава своята най-голяма популярност в годините на здрава съветска власт!

Явно цензурата не е успяла да сложи "юзди" на народната любов към подвига на хора, които са носели идеали в сърцето си и са вярвали, че техният дълг е да пазят офицерската си чест.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Песента "Тиха нощ, свята нощ" стана на 200 години

Песента "Тиха нощ, свята нощ" стана на 200 години

Още

"Бохемска рапсодия" на Queen - песента и филмът

"Бохемска рапсодия" на Queen - песента и филмът

Коментирай 18

1/1

Поручик Галицин, 1918 г.

Корнет Оболенски

Княз Галицин, 1931 г.

Авторът на романса Георги Гончаренко

Георги Гончаренко

Календар

Препоръчваме ви

Клавирни шедьоври с Георги Черкин и Оркестъра на Класик ФМ радио

Слушайте Бетовен и Чайковски на рождения ден на виртуозния пианист на 2 юли в мрежата на "Кантус Фирмус" от 20.00 часа

A to JazZ Concerts открива първата серия от джаз концерти в София този уикенд

Ударното начало е на 3 юли с един различен фънки прочит на музиката на Белослава, следват "Ангел Заберски квартет", Влатко Стефановски и Теодосий Спасов

Соня Йончева ще подкрепи млад български певец

"Щастлива съм, че ще открия за българската публика едно ново име, което съвсем скоро ще разнася славата на нашите гласове по света", каза оперната звезда

Веселина Кацарова и Камен Чанев в празничен концерт за 95-та годишнина на Старозагорската опера

Световноизвестната прима пристига специално за събитието на 1 юли на Античния форум "Августа Траяна"

Вълшебната приказка "Музи на водата" на езерото Панчарево

С мюзикъла "Мамма Mia!" снощи беше открита новата лятна сцена на Софийската опера

Виртуозът на пианото Людмил Ангелов ви кани на рожден ден с концерт във Facebook

Изпълненията на Маестрото са част от поредицата му по повод 200-годишнината на Фридерик Шопен