Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Авторът на песента "Поручик Галицин" се самоубил

ЛЕГЕНДАРНИ ПЕСНИ

Авторът на песента "Поручик Галицин" се самоубил

Георги Гончаренко бил белогвардейски офицер, с чин генерал-майор

От края на 70-те и началото на 80-те години, а и до днес, една от най-популярните песни в компанията на по-възрастното поколение българи и руснаци, си остава "Поручик Галицин". Мнозина я свирят и пеят с огромно въодушевление, но малко са хората, които знаят истинската история на тази песен.

Поручик Галицин е реална личност, станала известна от песента. Всъщност княз Галицин е символ на т.нар. Бяло движение в Русия.

Поручик Галицин, 1918 г.

Песента е записана за пръв път през 1977 г. от Аркадий Северни в Одеса. След този запис има стотици други, в изпълнението на различни певци. Песента преминава през граници и става световно известна.

Някои от изпълнителите си приписвали авторството на песента "Поручик Галицин", макар да е известно кои са те.

"Съдбата на тази песен е още един роман", казва по този повод писателят Михаил Велер.

Романсът е написан от белогвардееца генерал-майор Георги Гончаренко - участник в Първата световна и в Гражданската война в Русия. В литературните среди той бил известен с псевдонима си Юрий Галич.

Авторът на романса Георги Гончаренко

Още

Авторките на мегахита "Happy Birthday to You", не получават и цент от него

Авторките на мегахита "Happy Birthday to You", не получават и цент от него

Прототипите на песента са реални - те са поручик Галицин и корнет Оболонски. Това са реалните имена на реални личности.

Как Гончаренко се запознава с тях: през 1919 г. съдбата отвежда генерал-майора в Киев. Когато в града нахлуват т.нар. петлюровци, той не успява да избяга и го арестуват. В затвора се оказва в една килия с поручика княз Константин Галицин. Заедно са около седмица. Докато ги преместват в друг затвор, двамата съкилийници успяват да избягат.

И оттогава нататък никога повече не се срещат. Но очевидно срещата им оказала огромно влияние върху Гончаренко и оставила следа в душата на генерала. Така се ражда този романс, посветен на поручик Галицин и корнет Оболенски.

Корнет Оболенски

Каква реално е била съдбата на княз Галицин? Той избягал на юг и постъпил в Доброволческата армия на Деникин. През 1920 г. в боевете при Одеса попада в плен на Червената армия.

Странно, но червените преценяват, че князът е специалист по военно дело и решават да го използват - пращат го на фронта да воюва срещу Полша, като червен командир.

След Гражданската война в Русия Галицин се надявал да сложи ред и хармония в живота си извън армията, и се надявал на пощада по заслуги от червените, но не става така. През 1931 г. в СССР се провежда операция "Пролет", в хода на която се предвижда унищожението на бившите "бели" офицери. В хода на операцията се изготвя списък със заповедта за смъртно наказание на 160 бивши офицери белогвардейци. Сред тях е и името на Галицин.

Съдбата не пощадила и генерал-майор Георги Гончаренко. След като бяга от Киев в Одеса, той започва да търси начин да прибере при себе си жена си и дъщеря си, но не успява, и през Владивосток се установява в Прибалтика. Там започва да се занимава с писателска дейност. Пише и статии, в които критикува съветската власт.

Георги Гончаренко

Още

Мрачната слава на песента "Мрачна неделя"

Мрачната слава на песента "Мрачна неделя"

През декември 1940 г. Латвия влиза в състава на съветските републики. Гончаренко си дава ясна сметка, че за него става опасно. Един ден получава призовка от НКВД и мигновено взима решението - самоубива се.

А какво е известно за корнет Оболенски? Той служел в Първи Сумски хусарски полк, който през 1918 г. бил разформираван. С генерал-майор Гончаренко се запознава в Одеса. През 1920 г. участвал в отбраната на Новоросийск. След като града бил обграден от червените, Оболенски успява да стигне до Крим и постъпва в състава на Стрелковия кавалерийски полк, който води боеве с Червената армия.

Оттам насетне се губят следите му...Съдбата на корнета е неизвестна.

Княз Галицин, 1931 г.

Корнет е най-нисшият офицерски чин в царската армия до 1917-а година. На него не се полага орден, както се пее в песента, така че този момент от текста многократно бил подлаган на критика.

"Поручик Галицин" става химн на белогвардейците и затова е повече от странно, че песента получава своята най-голяма популярност в годините на здрава съветска власт!

Явно цензурата не е успяла да сложи "юзди" на народната любов към подвига на хора, които са носели идеали в сърцето си и са вярвали, че техният дълг е да пазят офицерската си чест.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Песента "Тиха нощ, свята нощ" стана на 200 години

Песента "Тиха нощ, свята нощ" стана на 200 години

Още

"Бохемска рапсодия" на Queen - песента и филмът

"Бохемска рапсодия" на Queen - песента и филмът

Коментирай 18

1/1

Поручик Галицин, 1918 г.

Корнет Оболенски

Княз Галицин, 1931 г.

Авторът на романса Георги Гончаренко

Георги Гончаренко

Календар

Препоръчваме ви

Марио Бионди разпали вулканични страсти на фестивала "Etna in scena"

Италианската соул звезда обра овациите на публиката, изпълнявайки големия си хит на лятото "Sunny days"

Остава празнува 27 години на сцената с концерти и биографична книга

"аз Остава" ще бъде представена в клуб "Маймунарника" на 30-и август, а на 31-ви август инди-рок музикантите са в бар "Конюшните" в града под тепетата

Почина световноизвестният пианист Христо Илиев

Докато преподава в Холандия, обучава студентите на любов към българската музика

Веселина Кацарова с втори майсторски клас в родната Стара Загора

Той ще се проведе от 20 август до 4 септември 2019 г.

Рок легендите от ФСБ с концерт за празника на Несебър

Фолклорен ансамбъл "Тракия" и Орлин Павлов излизат на сцената пред Крепостните стени преди рокаджиите на 15 август

Красимира Стоянова с концертно изпълнение на "Евгений Онегин" в НДК

Световнопризнатото ни сопрано ще бъде солист на Симфоничния оркестър на БНР под палката на маестро Павел Балев на 21 декември