Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мрачната слава на песента "Мрачна неделя"

ФАНТОМИ НА МУЗИКАТА

Мрачната слава на песента "Мрачна неделя"

"Химнът на самоубийците" е бил забранен... 62 години

Едва ли е нужно да се обяснява колко голяма е връзката между музиката и емоциите. Неслучайно днес е толкова популярна музикалната терапия. Особено за повдигане на духа при психично болни и при депресивни състояния. Оказва се, обаче, че една песен има тъкмо обратното въздействие върху психиката на хората.

Тя е дело на унгарския композитор Режьо Шереш и става много популярна след изпълнението на Били Холидей през 1941 г. По-късно тази песен е официално забранена от "BBC" и забраната пада чак през 2002 г. Самият автор на песента - Шереш, въпреки успеха на творбата си, също слага край на живота си. Той се хвърля от прозореца на висока сграда през 1968 г.

  Режьо Шереш

Оригиналното заглавие на песента на унгарския композитор Режьо Шереш е "Vege a vilagnak", което в превод означава "Светът върви към края си". В английската версия преводът е "Мрачна неделя". С тази песен се свързват над 100 самоубийства, твърдят историческите факти.

Шереш написва музиката през 1933 г. Текстът на песента, в оригиналния й вариант, разказва за разрухата от войната. А във варианта, в който се превръща в "химн на самоубийците", има друг текст, написан от поета Ласло Явор, в който се разказва за тъжната горест на решилите да скъсат с живота заради разочарование в любовта. Именно това е фаталният вариант на "Мрачна неделя".

Първият изпълнител на песента е Пол Калмар през 1935 г. В цяла Унгария буквално започва вълна от самоубийства на млади хора. Знае се дори коя е първата жертва - обущар от Будапеща, на име Джозеф Келер. Той слага край на живота си през 1936 г. Следователите намират предсмъртните му записки, в които цитира стихове от песента по текст на Ласло Явор.

В съдебните хроники били записани още няколко случая. В дрехите на удавник в Дунав, са били намерени листчета със стиховете на Явор. Два случая били особено потресаващи: В дома на самоотровила се млада жена, грамофонът продължавал да свири песента "Мрачна неделя"; млад мъж се застрелял, докато слуша песента в дома си. През 1936 г. правителството на Унгария забранява пускането на песента в радио ефира на страната.

Английската версия на "Мрачна неделя" е преработена с нов текст от Сам Луис и Дезмонд Картър. За пръв път е изпълнена в този вариант в 1936 г., след като в Унгария вече е забранена.

Ето част от новия текст:

"Тъжна неделя. Изпращам я при сенките. Моето сърце и аз решихме да скъсаме с това. Скоро тук ще има цветя и печални молитви. Няма да им дам да ридаят. Нека те знаят, че аз съм радостен да си отида!.."

Били Холидей

Изпълнението на тази песен от Били Холидей, през 1941 г., я прави много популярна на Запад. Само че скоро и "ВВС" я забранява. С превантивна цел - да не предизвика онова, с което е известна в Унгария.

Забраната над "Мрачна неделя" пада едва през 2002 г.

Авторът на песента - композиторът Режьо Шереш отдавна е в Отвъдното. Слага край на живота си през 1968 г., със скок от висока сграда.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Богата музикална програма подготвят организаторите на 7-то издание на "Джаз фест Казанлък"

Фестивалът ще се проведе от 26-ти август до 4-ти септември като част от традиционните "Празници в долината на тракийските царе" 2022 в града на розите

Plovdiv Jazz Summer продължава в края на август с три концерта в село Марково

Безплатен концерт на Теодосий Спасов и камерни градински концерти на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева между 26 и 28 август

Санкт Петербург отбелязва 80-годишнината от обсадната премиера на Седма симфония на Шостакович

Събитието влиза в историята като "денят на победата в разгара на войната"

Дарина-Наталия Янева спечели наградата на БНР на 10-ия МФФ "Фолклорен извор"

Осемгодишната изпълнителка стана лауреат на фестивала, заради високото си вокално майсторство

Реновираната Нова национална галерия в Берлин възобнови традиционните си концерти

Емблематичната сграда на архитекта Лудвиг Мис ван дер Рое наскоро отвори врати за посетители след реставрация

Максим Ешкенази и Зорница Иларионова във "Вивалди завинаги"

Симфоничният спектакъл е на 14 август 2022 от 21 часа в Парк-театър "Борисова градина"