Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мрачната слава на песента "Мрачна неделя"

ФАНТОМИ НА МУЗИКАТА

Мрачната слава на песента "Мрачна неделя"

"Химнът на самоубийците" е бил забранен... 62 години

Едва ли е нужно да се обяснява колко голяма е връзката между музиката и емоциите. Неслучайно днес е толкова популярна музикалната терапия. Особено за повдигане на духа при психично болни и при депресивни състояния. Оказва се, обаче, че една песен има тъкмо обратното въздействие върху психиката на хората.

Тя е дело на унгарския композитор Режьо Шереш и става много популярна след изпълнението на Били Холидей през 1941 г. По-късно тази песен е официално забранена от "BBC" и забраната пада чак през 2002 г. Самият автор на песента - Шереш, въпреки успеха на творбата си, също слага край на живота си. Той се хвърля от прозореца на висока сграда през 1968 г.

  Режьо Шереш

Оригиналното заглавие на песента на унгарския композитор Режьо Шереш е "Vege a vilagnak", което в превод означава "Светът върви към края си". В английската версия преводът е "Мрачна неделя". С тази песен се свързват над 100 самоубийства, твърдят историческите факти.

Шереш написва музиката през 1933 г. Текстът на песента, в оригиналния й вариант, разказва за разрухата от войната. А във варианта, в който се превръща в "химн на самоубийците", има друг текст, написан от поета Ласло Явор, в който се разказва за тъжната горест на решилите да скъсат с живота заради разочарование в любовта. Именно това е фаталният вариант на "Мрачна неделя".

Първият изпълнител на песента е Пол Калмар през 1935 г. В цяла Унгария буквално започва вълна от самоубийства на млади хора. Знае се дори коя е първата жертва - обущар от Будапеща, на име Джозеф Келер. Той слага край на живота си през 1936 г. Следователите намират предсмъртните му записки, в които цитира стихове от песента по текст на Ласло Явор.

В съдебните хроники били записани още няколко случая. В дрехите на удавник в Дунав, са били намерени листчета със стиховете на Явор. Два случая били особено потресаващи: В дома на самоотровила се млада жена, грамофонът продължавал да свири песента "Мрачна неделя"; млад мъж се застрелял, докато слуша песента в дома си. През 1936 г. правителството на Унгария забранява пускането на песента в радио ефира на страната.

Английската версия на "Мрачна неделя" е преработена с нов текст от Сам Луис и Дезмонд Картър. За пръв път е изпълнена в този вариант в 1936 г., след като в Унгария вече е забранена.

Ето част от новия текст:

"Тъжна неделя. Изпращам я при сенките. Моето сърце и аз решихме да скъсаме с това. Скоро тук ще има цветя и печални молитви. Няма да им дам да ридаят. Нека те знаят, че аз съм радостен да си отида!.."

Били Холидей

Изпълнението на тази песен от Били Холидей, през 1941 г., я прави много популярна на Запад. Само че скоро и "ВВС" я забранява. С превантивна цел - да не предизвика онова, с което е известна в Унгария.

Забраната над "Мрачна неделя" пада едва през 2002 г.

Авторът на песента - композиторът Режьо Шереш отдавна е в Отвъдното. Слага край на живота си през 1968 г., със скок от висока сграда.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Софийската филхармония представя композитора на Холивуд Джон Уилямс

Маестро Найден Тодоров ви кани да чуете музиката към филмите "Междузвездни войни", "Индиана Джоунс", "Джурасик парк", "Сам вкъщи", "Списъкът на Шиндлер", "Челюсти" и др.

33-ото издание на новогодишния музикален фестивал с комплимент към най-малките

На 19 декември от 19:00 часа в кино "Люмиер Лидл" Детският хор на БНР ще представи коледния концерт "Бяла коледа"

Легендата Роби Лакатош: За мен концертът е да дишаш заедно с публиката

Ексцентричен, виртуозен и взривно артистичен, музикантът очаква първата си среща с българските зрители

Маестро Руслан Райчев - Погален от Бога

ГАЛА концертът, посветен на стогодишнината от рождението на големия български диригент е на 13 ноември в Софийската опера и балет

Еделина Кънева представя "Всичките мои мъже"

Една от примите на Музикалния театър на 23 ноември отбелязва 30 години на сцената му

Картини на Леонардо оживяват под музиката на италианския музикант Mаrtux_M и група Vjit в НДК

Проектът съчетава електронна музика и рисунки на гениалния художник