Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изкусителят Роже Вадим - ненадминатият създател на секссимволи

ЖИВОТ КАТО НА КИНО

Изкусителят Роже Вадим - ненадминатият създател на секссимволи

Филмите, книгите и жените са неговият живот

Катрин Деньов и Роже Вадим с новородения им син Кристиан

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход, продуцент, сценарист, актьор, журналист и...откривател на едни от най-красивите жени на световния киноекран. "Списъкът" започва с Бриджит Бардо, минава през Анет Стройберг, Джейн Фонда, Катрин Деньов и "и много други по-второстепенни актриси", обичал да се шегува той. Бил е съпруг и баща на децата на най-красивите жени в света. Този уникален чаровник е оставил толкова много в изкуството, литературата и живота зад кулисите, че човек се възхищава на енергията и интелекта му. Роже Вадим почина на 11 февруари 2000 г. в Париж, но остави забележителни филми и спомени за своя живот в книгите си "Мемоарите на дявола", "Изгладнелият ангел", "От звездите - към звездата" и "Влюбеният безумец".

Милият чаровник...

Роже Вадим Племянников е от стар дворянски род. Баща му - Игор Племянников е руски дипломат, който бяга в Париж след Октомврийската революция. Там се жени за французойката Мари Антоанет Ардилуз. На 26 януари 1928 г. в Париж се ражда синът им - Роже Вадим. По-късно той самият ще се самоопредели така:

"Що се касае до възпитанието и културата, аз съм французин. Но по отношение на живота, съм по-скоро руснак."

Още

83-годишната Бриджит Бардо постоянно е в центъра на скандала

83-годишната Бриджит Бардо постоянно е в центъра на скандала

Детството му преминава в екзотичния свят на Александрия, Египет, Кайро и Истанбул, където баща му е работил в консулските служби. За жалост, бащата умира, когато Роже е само на 9.

Талантливото момче се чуди какво да учи, защото има разностранни интереси. Най-накрая се спира на обществени науки, макар повече да го влече изкуството.

Роже Вадим

Още

Марсел Марсо - ненадминатият "ням" виртуоз на движенията, бил вдъхновен от Чаплин

Марсел Марсо - ненадминатият "ням" виртуоз на движенията, бил вдъхновен от Чаплин

Записва се на уроци при учителя на Жан Маре и Марсел Марсо, но сам преценил, че не става за актьор. Написва първия си роман. Критиката буквално го съсипва, но най-големият му критик - Андре Жид, го запознава с режисьора Марк Алегре. Това е звездна среща за бъдещата творческа съдба на Роже Вадим.

Става асистент на Алегре, а в свободното време пише сценарии. Един ден вижда на корицата на лъскаво списание красивото лице на Бриджит Бардо.

Корицата, от която се влюбва в Бриджит

Още

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Франсоа Трюфо влиза в клиника заради раздялата си с Катрин Деньов

Именно благодарение на тази любов от пръв поглед светът вижда ББ в "И Бог създаде жената" - нейният зашеметяващ прощъпалник към екрана.

По онова време Бриджит е само на 15, дъщеря на военен, който пише стихове, и на амбициозна майка. Бобо, както я наричали галено, страдала от късогледство и комплекси - изобщо не се намирала за красива?..

Ходела на уроци по танци, а когато майка й открива магазин за шапки, доброволно става неин манекен.

Именно там я снимат за корицата на списанието. Благодарение на Роже Вадим, получава и предложение от Алегре да се снима в киното. По-късно самата Бардо ще каже: "Вадим нищо не говореше, но ме гледаше така хищно и ме плашеше, и привличаше едновременно, че чувствах, че не съм на себе си."

Сватбената им снимка с Бриджит Бардо

Още

Смъртта на 30-годишна актриса разбуни Русия

Смъртта на 30-годишна актриса разбуни Русия

Тя воюва за благословията на връзката им с родителите си - те не харесват Роже Вадим!.. Бриджит дори прави смешен опит за самоубийство - навира глава в газовата печка, за да им докаже, че би се самоубила, ако не са заедно. 

В крайна сметка двамата се женят. Вадим започва работа в "Пари Мач", а Бриджит приема всички предложения за снимки, за да могат да се издържат без родителска помощ. Буквално мизерстват, и неследдълго почват да се карат за дреболии.

Афиш на филма "И Бог създаде жената"

По време на снимките на филма "И Бог създаде жената", им се налага да премислят всеки изхарчен цент. Бриджит е изрусена в евтин фризьорски салон.  Битовизмите навреждат на връзката им - страстта помежду им бавно и постепенно почва да изтлява:

"С Вадим вече живеехме като брат и сестра. Аз оставах безкрайно привързана към него - той ми беше опора, приятел, семейство, но не и възлюбен. Отдавна бях изстинала към него. А към Жан Луи /б.а. Трентинян, който се снима в главната роля/ изпитвах истинска страст...", ще напише по-късно Бриджит Бардо в мемоарите си.

Филмът "И Бог създаде жената" става истинска бомба. Роже Вадим е признат за режисьор на десетилетието, а Бриджит Бардо става звезда за една нощ. Нейната героиня Жюлиет се превръща в знаме на сексуалната революция.

Още

Граф Лукино Висконти -"Гепардът" на италианското кино

Граф Лукино Висконти -"Гепардът" на италианското кино

Бриджит Бардо ще държи славата си на световен секссимвол дълго време и накрая ще се умори от този образ. Ще напусне киното, за да се отдаде на любовта си към животните, но един ден, след смъртта на Роже Вадим, ще признае публично:

"Чак след като си отиде, разбрах колко щедър и добър човек е бл. Мек и елегантен. Умен и съблазнителен. Той никога не излизаше от кожата си. Истински джентълмен - и по същност, и по поведение."

Всъщност любовта на Бриджит и Роже Вадим е може би най-чистата в живота и на двамата.

Бриджит Бардо

Още

Режисьорът на "Тютюн" отнесе в гроба тайните на Невена Коканова

Режисьорът на "Тютюн" отнесе в гроба тайните на Невена Коканова

Следващата съпруга на Роже е кръстена от биографите му "Кариеристката". Анет Стройберг е 19-годишна датчанка - красива и бедна, и по правило - търсачка на "правилния" режисьор, който да я заведе до червения килим на славата.

Роже Вадим се опитва да отговори на очакванията й - снима я в "Опасни връзки", в където партньори на Анет са звездите Жерар Филип и Жана Моро. После я пробва и в други филми, но Анет никога не става...Бриджит Бардо!

Втората му съпруга Анет Стройберг

Оказва се, че не е и добра майка - за дъщеричката им се грижи таткото Вадим. Роже я напуска, когато вече си има нова любимка - Франсоаз Дорлеак - сестрата на Катрин Деньов.

Но не Франсоаз го вълнува толкова, колкото....Катрин.

Роже Вадим и Катрин Деньов

"На нея й харесваше да се смее и да върви през живота, ту смеейки се, ту мръщейки се", пише Вадим за Катрин. А тя признава: "Влюбихме се за една вечер."

За разлика от Бриджит и Анет, Катрин произхожда от актьорска фамилия и от 13-годишна се снима в киното - тя не е търсачка на слава. И сестрите й Силвия и Франсоаз са започнали кариерата си още като тийнеджърки.

Още

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

Катрин се състезава с тях и минава за "най-неблагонадеждната" в очите на домашните си. Вадим обаче бързо забелязва потенциала в нея и има намерението да промени това отношение.

Именно той съветва Катрин да вземе фамилията на майка си, да изруси косата си, да смени гардероба си с къси семпли рокли и да отслабне с 10 килограма. Роже Вадим създава Катрин Деньов такава, каквато я познаваме.

18 юни 1963 г. Катрин, Роже и новороденият им син Кристиан

Още

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

Неследдълго двамата влюбени разбират, че Катрин е бременна. Искат да се оженят, но Роже още няма официален развод с Анет?!? Амбициозната Стройберг му поставя коварно условие - че ако се разведе с нея, ще прибере при себе си любимата му дъщеря Натали. И той капитулира. Катрин се чувства предадена. Когато му ражда син, вече е наясно, че двамата няма да бъдат семейство.

Катрин Деньов получава за ролята си в "Шербургските чадъри" "Златната палма" на Кан - става световна звезда, но моментът съвпада с един друг - тъжен - угасва любовта й и надеждата за общо бъдеще с Роже Вадим.

"Катрин - това е единственият ми грях", признава по-късно той.

Но въпреки всичко, Катрин Деньов ще запази най-мили чувства към Роже Вадим:

"Той е истински рицар, един от най-верните и предани мъже, които съм познавала.", казва тя в едно интервю.

Роже Вадим с Джейн Фонда

След раздялата си с Катрин, Роже Вадим е силно заинтригуван от Джейн Фонда. По онова време тя е вече доста известна - има "Златен глобус"за обещаваща млада актриса.

В Щатите я наричат "американската Бардо". Дъщеря е на прочутия Хенри Фонда. Роже Вадим се ласкае да бъде до нея.

Тя дълго време му отказва среща, а накрая, когато най-сетне се съгласява, изглежда така, сякаш неглижира интереса на Роже - появява се облечена в джинси, с яке и без грим. Той, обаче, е буквално поразен от бунтарското й излъчване - Джейн силно го привлича.

"Джейн беше доста агресивна за мен", прзава Роже Вадим в една от книгите си, но явно това е било само предизвикателство за природата му на изкусител - в крайна сметка, двамата се женят - на 14 август 1965 г.

Още

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

В същата година Катрин Деньов се омъжва за Дейвид Бейли, а Бриджит Бардо - за милиардера Гюнтер Закс. И трите брака се оказват краткотрайни...

Бракът с Джейн в началото се очертавал щастлив. Джейн имала лек и светъл характер, и не била ревнива. За нея била важна творческата страна на връзката им с Роже Вадим.

Той пък успява да превърне от бунтарката Джейн една от най-сексапилните актриси на своето време. Тя му ражда дъщеря - Ванеса.

Имат цялото щастие накуп: дете и огромен успех - на екран излиза филмът "Барбарела" - той е режисьор, а Джейн играе в главната роля.

Джейн Фонда и Роже Вадим по време на снимките на "Барбарела"

Филмът счупва всички касови рекорди.

Роже Вадим отново е на върха на славата си.

Джейн пък, в костюма на Пако Рабан, се превръща в новия секссимвол на света - различен, "футуристичен" образ, внушаващ силни сексуални фантазии. 

Джейн Фонда във филма "Барбарела"

Роже Вадим отново успява от екрана да прокламира нова икона за подражание. Този образ на Джейн, обаче, противоречи на характера й. Затова пък изиграва огромна роля за провокатор на нейното решение да "излезе" от образа на секссимвол и да приеме предложението на Сидни Полак да се снима в "Уморените коне ги убиват, нали?"

Още

Воайорството в киното: Смущаващите и вълнуващи филми на Хичкок и Линч

Воайорството в киното: Смущаващите и вълнуващи филми на Хичкок и Линч

Филм, който става един от върховете на кариерата й като драматична актриса, и за който получава номинация за "Оскар".

Двамата с Вадим в онзи период живеят в невероятна творческа симбиоза, но отношенията им бавно се разклащат заради "еротичните експерименти" на Вадим в семейното ложе.

"Всичко това разбиваше сърцето ми", пише по-късно Джейн Фонда.

Още

Посланието на Хичкок към човечеството през 3-хилядната година - капсула с динамит, барут и нитроглицерин

Посланието на Хичкок към човечеството през 3-хилядната година - капсула с динамит, барут и нитроглицерин

В живота на актрисата бавно и постепенно настъпва вътрешна промяна, в която Вадим няма място. Точно на празника Св. Валентин през 1970 г. тя обявява, че го напуска. Отдава се изцяло на политическа дейност - бори се срещу войната във Виетнам, за правата на индианците, на жените, на сексуалните малцинства и пр.

"Откровено казано, не знам кое е по-обидно: да изгубя жена си заради някакъв китарист, или заради някаква идея", шегувал се Роже Вадим, като продължил да се грижи за общата им дъщеря Ванеса.

"Децата ми ме обичаха повече, отколкото заслужавам",

ще каже в края на живота си Роже Вадим, но истината е, че той винаги е бил повече грижовен баща, отколкото предан съпруг. В крайна сметка - и третият брак - с Джейн, приключва.

Роже Вадим и Джейн Фонда

Още

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Роже Вадим се връща във Франция и възстановява връзките си с френското кино. Успява да сключи още един брак - със скромната богаташка Катрин Шнайдер, от която има син с руското име Ваня.

На 63 Роже Вадим отново се жени - за пореден и последен пети път - за вярната своя спътница до края на дните му - Мари Кристин-Баро, племенница на прочутия актьор и режисьор Жан Луи Баро.

Роже Вадим, с последната си съпруга Мари Кристин-Баро

Този брак бил най-щастливият за него. За Мари, Роже Вадим поставя спектакъла "След година на същото място".

"Тя е първата, която се съгласи с основния принцип в живота ми: никога да не разваляме с безмислени кавги главното в живота ни, независимо от обстоятелствата и желанието за лидерство. За всичките години ние не сме се скарали нито веднъж. Пълно сходство на възгледите и сексуален разцвет. Досега съм вкусвал само трохите от това щастие",

пише Роже Вадим за последната си съпруга, която остава с него до края на дните му.

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изложба на открито в Рим на големия колумбийския художник и скулптор Фернандо Ботеро

Художникът почина на 15 септември 2023 г. на 91 години в Монако, където имаше ателие

Почина Абдул "Дюк" Факир от легендарните "Фор топс"

Факир беше последният останал жив изпълнител от оригиналния състав на групата

Анри Кулев: Човек трябва да бяга от свободата, защото и тя писва

"Свободата трябва да бъде възпитавана, тя трябва да се преподава в семейството и училището", казва големият български режисьор, художник, аниматор, сценарист и продуцент

Почина преводачът на "Властелинът на пръстените" Любомир Николов

Той е писател, превода, редактор и автор на първите книги-игри в България

Предполагаемият нападател на Салман Рушди не може да види бележките на писателя преди процеса

Хади Матар пледира, че не е виновен за нападение и опит за убийство на писателя