Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марсел Марсо - ненадминатият "ням" виртуоз на движенията, бил вдъхновен от Чаплин

НОВАТОРИ

Марсел Марсо - ненадминатият "ням" виртуоз на движенията, бил вдъхновен от Чаплин

Баща му умира в концлагер

Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Едва ли има човек, който да не знае кой е Марсел Марсо. Всъщност, истинското му име е Марсел Манжел и е роден в Страсбург, Франция, на 22 март 1923 г. Марсо е не само основоположник на пантомимата като изкуство, той се е превърнал в име нарицателно за мим.

Произходът му е еврейски, а младият Марсел е едва 16-годишен, когато Франция влиза във Втората световна война. Семейството му преживява целия ужас на войната. Фамилия Манжел напускат дома си, налага се да се разделят. Бащата е арестуван от Гестапо и пратен в лагера Аушвиц, където е подложен на мъчения, от които умира. Според други сведения е бил убит в концлагера Освиенцим.

Марсел и брат му Ален помагат в нелегалност на деца и младежи от еврейски произход като тях, да избягат в неутрална Швейцария. По-късно Марсел се включва в редовете на френската Съпротива на страната на генерал Шарл дьо Гол, като преводач от английски и служи за свръзка. Налага се да си смени фамилията.

Това са годините, в които вдъхновение за много хора по света е изкуството на Чарли Чаплин и немия филм. Марсел Марсо несъмнено е повлиян от киното, когато се записва да учи драматично изкуство в театъра на Чарлз Далин, а по-късно е ученик и на прочутата Сара Бернар в Париж. Първите му превъплъщения на сцена са на клоун с тъжно лице, на име Бип.

През 1944 г., след освобождението на Париж играе в пантомимен спектакъл със знаменателното заглавие "3000 трупа". Представленията му, като цялостно завършен спектакъл започват през 1950 г. Те са истинско новаторство в театъра, защото са "неми", но напълно завършени пиеси. "Ходене срещу вятъра", "Човекът с маска" и "Клетката" на Мрасел Марсо са в Златния фонд на пантомимата.

Мимът е често сниман и в киното. Първата му покана да се снима е в ролята му на Арлекин във филм на Жан-Луи Баро.

Тъжният клоун (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Марсел Марсо е човекът, който превръща пантомимата - тази нова за времето си сценична форма, в академично изкуство. През 1978 г. той създава Парижката школа по пантомима и сам преподава в нея. През 1996 г. основава и фонд за поддръжка на пантомимата в Щатите.

Една от последните снимки на Марсел Марсо (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Мимът на всички времена е награден с ордена на Почетния легион - най-голямата държавна награда на Франция. През 2002 г. става посланик на добра воля в ООН. Умира на 84-годишна възраст през 2007 г. в Париж. Погребан е в парижкото гробище на героите - "Пер-Лашез".

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Народният театър и ученици ще засадят чинар в двора на училище в памет на Иван Вазов

Сред актьорите, които ще присъстват на събитието, са Гергана Змийчарова и Иван Юруков, директорът Мариус Донкин, директорът на училището Румен Пощаков, ученици и официални гости

Проф. Боньо Лунгов с международна награда за цялостен принос

Изтъкнатият режисьор е познат с педагогическата си и постановъчна работа и в Северна Македония, Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Германия, Франция и др.

"Мулен руж" отвори отново след година и половина

Легендарното кабаре беше затворено заради пандемията, а сега посетителите са допускани само с маски и срещу представянето на здравен сертификат

Започна строежът на сцената за "Театър пред театъра"

Конструкцията, разположена пред централния вход, тежи 7 тона, висока е 6 метра

Изявени творци и именити учени от най-интересните сфери на науката се включат в "Театър на чудесата"

От 10 до 12 септември в Терминал 1 и Сцена Дерида в София ще се докоснем до изкуство, съчетано с астрофизика, квантова механика, био и компютърни технологии, палеозоология и археология. Билетите за дебютния в България "Театър на чудесата" вече са в продажба

"Другата страна на театъра" в Нощта на театрите

Деветото издание на инициативата ще е хибридно и ще се проведе на 20 ноември