Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марсел Марсо - ненадминатият "ням" виртуоз на движенията, бил вдъхновен от Чаплин

НОВАТОРИ

Марсел Марсо - ненадминатият "ням" виртуоз на движенията, бил вдъхновен от Чаплин

Баща му умира в концлагер

Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Едва ли има човек, който да не знае кой е Марсел Марсо. Всъщност, истинското му име е Марсел Манжел и е роден в Страсбург, Франция, на 22 март 1923 г. Марсо е не само основоположник на пантомимата като изкуство, той се е превърнал в име нарицателно за мим.

Произходът му е еврейски, а младият Марсел е едва 16-годишен, когато Франция влиза във Втората световна война. Семейството му преживява целия ужас на войната. Фамилия Манжел напускат дома си, налага се да се разделят. Бащата е арестуван от Гестапо и пратен в лагера Аушвиц, където е подложен на мъчения, от които умира. Според други сведения е бил убит в концлагера Освиенцим.

Марсел и брат му Ален помагат в нелегалност на деца и младежи от еврейски произход като тях, да избягат в неутрална Швейцария. По-късно Марсел се включва в редовете на френската Съпротива на страната на генерал Шарл дьо Гол, като преводач от английски и служи за свръзка. Налага се да си смени фамилията.

Това са годините, в които вдъхновение за много хора по света е изкуството на Чарли Чаплин и немия филм. Марсел Марсо несъмнено е повлиян от киното, когато се записва да учи драматично изкуство в театъра на Чарлз Далин, а по-късно е ученик и на прочутата Сара Бернар в Париж. Първите му превъплъщения на сцена са на клоун с тъжно лице, на име Бип.

През 1944 г., след освобождението на Париж играе в пантомимен спектакъл със знаменателното заглавие "3000 трупа". Представленията му, като цялостно завършен спектакъл започват през 1950 г. Те са истинско новаторство в театъра, защото са "неми", но напълно завършени пиеси. "Ходене срещу вятъра", "Човекът с маска" и "Клетката" на Мрасел Марсо са в Златния фонд на пантомимата.

Мимът е често сниман и в киното. Първата му покана да се снима е в ролята му на Арлекин във филм на Жан-Луи Баро.

Тъжният клоун (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Марсел Марсо е човекът, който превръща пантомимата - тази нова за времето си сценична форма, в академично изкуство. През 1978 г. той създава Парижката школа по пантомима и сам преподава в нея. През 1996 г. основава и фонд за поддръжка на пантомимата в Щатите.

Една от последните снимки на Марсел Марсо (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Мимът на всички времена е награден с ордена на Почетния легион - най-голямата държавна награда на Франция. През 2002 г. става посланик на добра воля в ООН. Умира на 84-годишна възраст през 2007 г. в Париж. Погребан е в парижкото гробище на героите - "Пер-Лашез".

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ердоган откри "Културния кампус на Турция" (снимки)

Софийската филхармония е сред най-желаните партньори за бъдеща съвместна работа, заяви министърът на културата

Мариус поставя "Двубой" от Иван Вазов в Народния (СНИМКИ)

Премиерата се очаква през март 2021 г. на Голяма сцена

Геро в "Нашата голяма френска сватба" на Асен Блатечки - невероятни сюжетни обрати

На 4 декември 2020 от 19 ч. можем да видим постановката на Открита сцена на "Сълза и смях"

Мариус Куркински започва репетициите на "Двубой" на Иван Вазов - гледайте онлайн

На 3 декември 2020 г. от 11 часа Народен театър "Иван Вазов" ще ви направи съпричастни чрез live streaming в официалната си Фейсбук страница