Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Доц. д-р Християн Атанасов: През Възраждането българинът разчита на собствените си сили и инциативност

ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

Доц. д-р Християн Атанасов: През Възраждането българинът разчита на собствените си сили и инциативност

Стартира "Информационен портал за архивно-документално наследство на Българското възраждане"

Портрет на Христо Ботев и братята му: Стефан, Боян и Кирил Ботеви, 1876 г. / Снимка: "Изгубената България"

Доц. д-р Християн Атанасов е завършил история в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и икономика в УНСС. Занимава се с информация, архиви, кредитна и финансова история. Дългодишен експерт в Централния държавен архив и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Бил е консултант на частни фирми и държавни институции. Инициатор и ръководител на проекти за отваряне и популяризиране на българските исторически архиви. Понастоящем е доцент по архивистика и документалистика в УниБИТ.

Ръководител на проект финсиран от Фонд Научни изследвания, на тема: "Информационен портал за архивно-документално наследство на Българското възраждане" (за периода 2019-2022). Изпълнението на проекта е още в началото си, но очевидно ще трябва да се "забърза" в сегашната ситуация, каквото е и желанието на научните работници.

Тези дни от портала съобщиха, че е излязла книгата "Българският XIX век: нови архиви и прочити". Към нея има и диск с електронно приложение на "Каталог с архивни материали", изготвен от Славка Драганова. В нея са взели участие и студенти - Анета Борисова и Фани Филипова, които са помогнали за цифровизацията на каталога.

"Книгата скоро ще бъде достъпна, частично или цялостно, и на сайта на проекта, по който се издава, както и на различните научни профили на авторите и рецензентите. След като премине карантинния период ще се видим, живи и здрави, да я представим и в книжно тяло", заявяват още работещите по проекта.

А ето какво казва един от авторите му - доц. д-р Християн Атанасов:

доц. д-р Християн Атанасов / Снимка: Личен архив

- Доц. Атанасов, какви са целите на този информационен портал?
- На първо място да събере на едно място знанието за документалното наследство от тази епоха. Възраждането е многопластов процес на обновление и промяна в сферата на икономиката, образованието, религиозното дело и политиката. Това означава, че за всеки един от тези процеси ние разполагаме с огромен обем документи, които се съхраняват на различни места, в големи и малки градове и села и от различни институции и частни лица. Модерните технологии позволяват това разпръснато знание да се централизира чисто информационно на едно място и да бъде по-лесно достъпно на изследователи и любители на миналото.

В хода на тази "централизация" ще разчитаме на екип от доказани специалисти, но също така и на любители и местни ентусиасти, които искат да споделят, на доброволен принцип, какво се съхраняват в техните да кажем по-локални институции.

Така ние целим да им представим платформа, на която те да могат да споделят информация за ценните документи, които пазят. В същото време освен да събираме на едно място знание, с екипа целим и да го разпространяваме възможно най-лесно и удобно.

Още

Изгубената България: Решението за обявяване независимостта на България е взето на княжеската яхта

Изгубената България: Решението за обявяване независимостта на България е взето на княжеската яхта

Знаете, че значителни архивни сбирки са в окаяно състояние и липсват подготвени хора, които да работят с тях. Чрез портала, ние ще направим по-лесно достъпни добрите практики в България и по света по отношение на традиционното архивиране и дигитализиране например. Така ще сме полезни за институциите и отделните хора, професионално ангажирани с историческите документи.

Особено ще популяризираме ползите от дигитализирането и свободния достъп до документи. Нещо крайно релевантно към ситуацията в момента.

Представете си от едно място да разбирате къде има документи по интересуваща ви тема, които да са физически на различни локации - да знаете дали те са дигитализирани, или не; да разберете лесно как ще може да ги ползвате, да имате информация за институциите, които ги съхраняват, работното им време и пр.

Изглед към Поглед отгоре, Княжескиятдворец и Градската градина в Софя / Снимка: "Изгубената България"

- Как виждате Българското Възраждане и в какво се състои, според вас,  най-ценният принос на Възраждането в нашата история?
- Възраждането е върховното постижение в нашата история. Затова периодът е толкова интересен и изследван. Важно е да се разбере едно нещо, което ми се струва доста подценявано, както от специалистите, така и от любителите.

През Възраждането българинът изгражда всичко предимно сам, разчитайки на собствените си сили и инициативност. Сам си плаща за училища и учи децата си, сам си издава вестници, сам си гради стопанството и търговията.

Заможно семейство от град Варна преди Освобождението на България / Снимка: "Изгубената България"

Още

Изгубената България: Когато бабите и дядовците ни са били деца

Изгубената България: Когато бабите и дядовците ни са били деца

Залага на себе си и на другите около него и на доброволен принцип прави сдружения, акционерни дружества, кредитни институти и прочее. Не е "лежал" на държавата и не е чакал помощ от чужбина, за да си вземе живота в ръце. Въобще цялото Възраждане е изградено с много труд и предимно на базата на лична инициатива, доброволно съдружаване и предприемачество.

- Във връзка с горния въпрос, бих ви попитала: Виждате ли такова раздвижване в съвременната българска култура, което да доведе до Второ Възраждане и как това би се отразило на целия духовен живот в страната?
- Честно казано, не съм голям оптимист. Май вече не сме толкова инициативни и не ни се работи много-много. Повече мрънкаме, отколкото реално да се опитваме да променим нещо.

Така че сме доста по-различни от "възрожденските българи" като манталитет и мисловна нагласа.

Васил Друмев, Петър Генчев, Д. Духовников и Иван Гюзелев в Одеса през 1860 г. / Снимка: "Изгубената България"

Още

Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес?

Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес?

Може да прозвучи клиширано, но личните ми надежди са, че младите хора ще успеят да преодолеят инертността и ще бъдат отворени и отговорни. Хубаво е да взимаме положителни неща от чужбина в различните сфери, но и да не забравяме, че друга родина така или иначе няма да имаме.

Това се е случило по време на Възраждането. Българите се променят, започват да носят панталони, да ходят на театър, да мислят по-рационално, а не да гледат на света с очилата на средновековни хора, но в същото време се запазват и съхраняват.

Селска идилия в с. Долна Студена / Снимка: "Изгубената България"

Още

Не полумъртъв, а бодър е отведен Васил Левски до бесилката

Не полумъртъв, а бодър е отведен Васил Левски до бесилката

- Кои са най-ценните документи, които смятате да публикувате за широката общественост?
- Естествено ще качим приоритетно информация за най-важните и известни документи - "Тефтерчето на Васил Левски", писма на Христо Ботев, занаятчийски и общински книги (кондики) и прочее интересни неща, които се съхраняват например в Националната библиотека и Държавния архив. Ще прилагаме линк към съответната институция-хранител и пр.

Така и лесно ще изградим работната структура и архитектура на информационния продукт и после разчитаме хората по места сами да видят ползите и да започнат да подават информация за това какво те съхраняват, да дигитализират и да качват линкове.

Още

Върви, народе възродени! През обектива на времето в "Изгубената България"

Върви, народе възродени! През обектива на времето в "Изгубената България"

Важно е да отбележа, че ще се опитаме да обхванем цялото документално наследство от периода. Знаете, че по онова време по българските земи живеят много турски, гръцки, еврейски, арменски и прочее жители, а и политически се намираме под властта на османската държава.

Така че предвиждаме да даваме информация за османски, гръцки, арменски и други чуждоезични документи.

Така ще имаме и по-обща представа за икономическата и политическа конюнктура, която несъмнено е влияла и върху живота на българите и другите народи. Те взаимно, така или иначе, са били в непрекъснато взаимодействие помежду си.

Ученици от с. Долна Студена / Снимка: "Изгубената България"

- Как гледате на опитите на някои издатели да "превеждат" документи и книги като "Под игото"?

Още

Променил ли се е българинът от времето на Вазов

Променил ли се е българинът от времето на Вазов

- Аз лично съм, как да кажа, по-консервативен и не мисля, че такива книги следва да се "превеждат". Защо да ги превеждаме? Непознатите думи и турцизми са обяснени с показалци и всеки може да си ги провери. Така ще има и образователен момент, а и те са били част от живия език на българите от периода. В същото време съм наясно, че не може да се забрани на хората да постъпят както намерят за добре, но дали "преведените" книги ще са същите творби като оригиналите?!

- Имате ли си ваши любими личности от епохата на Възраждането и кои са те? - Какво не знаем, или е малко известно за тези личности?
- Моите любими герои са предимно издателите и интелектуалците. За един Иван Найденов, например, обикновените хора не знаят почти нищо, а в същото време неговият принос е фундаментален. Той издава някои от най-четените вестници от периода в Цариград. Държи българите да са непрекъснато информирани за всичко, дава им възможност да водят дебати. Един от многото подценени личности, чиято роля тепърва ще преосмисляме.

От революционерите - несъмнено Васил Левски. Като ниво, осанка и интелект, според мен той далеч надминава всички останали. Макар и да не е особено писмовен - все пак е професионален революционер, и малкото останало писано от него, тежи повече от всичко друго. В този смисъл адмирирам инициативата да се издирват и превеждат документи за него от истанбулските архиви.

Още

Втората кожа на Дякона

Втората кожа на Дякона

Още

10 факта и 5 цитата с името Захарий Стоянов

10 факта и 5 цитата с името Захарий Стоянов

Още

Обичаха го и го презираха: Как описват Ботев великите му съвременници

Обичаха го и го презираха: Как описват Ботев великите му съвременници

Още

"Писмата на Левски" излизат за първи път в луксозно издание

"Писмата на Левски" излизат за първи път в луксозно издание

Още

От "Изгубената България" с любов (галерия)

От "Изгубената България" с любов (галерия)

Още

Изгубената България: А някога празнувахме деня на Кирил и Методий в Солун (галерия)

Изгубената България: А някога празнувахме деня на Кирил и Методий в Солун (галерия)

Още

Изгубената България: Последните дни на Алеко Константинов

Изгубената България: Последните дни на Алеко Константинов

Още

Изгубената България: Когато мартениците носеха истинско здраве и щастие

Изгубената България: Когато мартениците носеха истинско здраве и щастие

Още

Ген. Стефан Тошев: България не е чифлик, за да може някои да разполагат с нея

Ген. Стефан Тошев: България не е чифлик, за да може някои да разполагат с нея

Още

Гласове от миналото: Само със спомена за нашите мъртви будители ли ще се задоволим?

Гласове от миналото: Само със спомена за нашите мъртви будители ли ще се задоволим?

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Милена Славова: Рок семейството e навсякъде, без граница, без език, без територия

"Музиката не е клише. Музиката е душа! Нека все един музикант да залага на авторството и на индивидуалността си", казва рок дамата на България

Кнут Вебер: Избрах виолончелото, когато бях на 5 години

"Да бъдеш член на Берлинската филхармония е истинска привилегия. Получаваш музикално вдъхновение всеки ден, когато свириш в оркестъра", споделя музикантът преди първото си гостуване в София

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

То е човешка необходимост, тъй като е езикът на душата на човечеството, казва главният гост-диригент на Софийската филхармония

Режисьорът Леван Когуашвили: Грузинското кино говори за тъжни неща с жизнерадост

Филмът "Брайтън 4" откри юбилейното издание на София Филм Фест в присъствието на режисьора

Блаж Кемперле от квартет "Сигнум": Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове

Световна премиера с новия проект на виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум” в България

Режисьорът Петър Денчев: Положението на артистите у нас е класов проблем

"Липсата на класово съзнание как се самоопределяш в подобна система е проблем и за това каква цена можеш да изискаш за своя труд и кой трябва да я плати" споделя още Денчев