Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

От "Изгубената България" с любов (галерия)

РЕТРОКОКЕТНО

От "Изгубената България" с любов (галерия)

Как да се спечели и запази любовта - съвети отпреди 77 години

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Юлиян Илиев, Dir.bg

Още

Трифонясване: Мисли и недомислия (галерия)

Трифонясване: Мисли и недомислия (галерия)

Днес отбелязваме три празника - свети Трифон Зарезан, църковния празник за Успението на свети Кирил Славянобългарски и празника на Свети Валентин. Всеки от нас може да избере кой от тях да празнува. Важно е само празничното настроение.

Impressio поздравява своите читатели с поредната порция безценни фотоси от "Изгубената България" и щипка мъдрост от пожълтелите страници на миналото.

Весели празници на всички!

Пощенски картичка за Св. Валентин (Снимка: "Изгубената България")

За жените:

1. Всякога помнете, че в любовта жената властва над мъжа, но никога не позволявайте той да разбере това. Защото, ако той се увери в това, ще си играе с вас и ще ви измъчва, а може и да ви изостави. Жената никога не трябва да използва своята власт до болезненост за мъжа, защото това може да вгорчи взаимните отношения и да настъпи известно разочарование.

2. Никога не прекъсвайте разказа му, не правете скучаеща физиономия, не си играйте с ръцете и не клатете краката си. Макар и да е глупав и скучен неговият разказ, ако го слушате внимателно, той ще ви счита за умна жена.

„Среща“ – млада жена и млад мъж, облечени в носии от Софийско, 20-те години на ХХ век Снимка: "Изгубената България"

3. Не се опитвайте да се показвате кокетна, ако това не ви прилича. По-вероятно е да се покажете смешна.

4. Никога не му говорете за своите тоалети, за миналите си любовни истории и за други ваши капризи и своеволия. Това може да правите, ако сте женени от няколко години и ви е скучно. Но по-добре и тогава не правете това.

Офицери на романтична разходка с гимназистки, Видин 1927 г. Снимка: "Изгубената България"

5. Старайте се да говорите колкото е възможно по-честно. Ако премълчавате някои дребни работи, свързани с вас, или вашето минало, които смятате за компрометиращи, не е зле да ги кажете при удобен случай, защото рискувате да бъдете изненадана. Ако мъжът ви обича искрено, ще ви прости.

6. Знайте, че мъжът държи много на вашето внимание и ако в някой случай го пренебрегнете, той не ще се стърпи да ви подиграе с някоя иронична забележка. Това може да ви заболи твърде много, но по-добре не си отмъщавайте, или сторете това без увлечение, защото и най-малкият повод може да създаде неприятни дрязги, които биха затъмнили хоризонта на вашето тихо щастие. Например, ако мъжът ви подари цветя, макар и да са най-обикновени и евтини, винаги ги приемайте с усмивка и никога не ги хвърляйте настрана, поне докато той е при вас. Мъжът е твърде впечатлителен и едва ли ще ви прости това.

Пощенски картичка за Св. Валентин (Снимка: "Изгубената България")

7. Ако обичате някого, повтаряйте му го често. Той всякога с радост слуша подобни думи. Но ако престанете да го обичате, не му го казвайте. Той сам ще забележи и тогава раздялата ще настъпи безболезнено.

8. Никога не се увличайте в играта на любовта, защото рискувате да провалите не само нея, но и себе си и, някога след това, дълбоко да съжалявате за вашите диви страстни увлечения.

9. Никога не питайте мъжа дали ви обича. Обаче, искате ли да се избавите от него - питайте го, колкото е възможно по-често. Мъжът ще се отврати от вас и ще ви изостави.

С напиване на менците младите мъже показвали симпатиите си към определена мома. Младеж и девойка с кобилици на герана, облечени в стралджански носии, 20-те години на ХХ век (Снимка: "Изгубената България"

Български офицер - авиатор и неговата любима, София 1918 г. Снимка: "Изгубената България"

За мъжете:

1. Старайте се да се показвате умен, независимо дали притежавате това качество или не. Обаче, ако действително сте умен, не изисквайте твърде много разбиране. Ако ли не сте умен, бъдете внимателен в разговорите си, защото обикновено въображението на влюбената жена боледува и може много от вашите леки шеги да бъдат преработени в неимоверно злокачествени фантасмагории, които ще се изсипят върху вас, когато жената посегне да си отмъсти. Най-добре е при този случай, да подчертаете вашето спокойствие. С това ще спечелите играта. Жената, която искрено обича, всичко прощава на мъжа.

2. Считайте се за Казанова, но не го казвайте. Жените обичат да виждат в любимия мъж Казанова, но не желаят да знаят, че това е точно така.

Млада двойка на романтична разходка с лодка, село Фердинандово 1918 г. Снимка: "Изгубената България"

3. Не се поддавайте на властта на жената, даже и когато по необясними за вас причини тя се чувства оскърбена, защото тогава жената най-много лъже и, ако го ударите на молба, тя не само ще ви съжалява, но ще изчезне любовта ѝ към вас, и даже може да ви намрази. Жената прилича на необуздан кон - не го ли оседлаеш овреме, жестоко ще те срита, ще ти нанесе щети и ще те изостави.

4. Ако искате да добиете любовта на жената и да я запазите, никога не забравяйте малките проявления на внимание към нея.

5. Не изисквайте от жената с часове да слуша за вашата професия, за разменените разговори с ваши приятели, особено за вашите минали любовни авантюри.

6. Никога не поставяйте жената в смешно положение пред друга, иначе тя е в състояние да постъпи по същия начин с вас. Обаче, ако жената постъпи така, то значи, че вече е престанала да ви обича, защото любящата жена винаги се грижи всички да гледат с уважение нейния избраник.

Млада двойка на разходка по брега на Дунава, Свищов, 20-те години на ХХ век (Снимка: "Изгубената България")

Млад военен със своята съпруга - Боянка и Ерусалим Василеви, София 1911 г. Снимка: "Изгубената България"

7. При любовна гонитба имайте за себе си предвид следното: жената прилича на собствената ви сянка - гониш ли я - бяга, бягаш ли ти - тя те гони. Но и това правило носи своите изключения.

8. Жената, с която сте свързани, трябва всякога да смята себе си за единствената жена, която може да ви направи щастлив. Но преди всичко никога не ѝ давайте повод да мисли, че се боите от конкуренция.

9. Ако обичате някоя жена, дайте ѝ да разбере това. Може да не ѝ го кажете направо - има хиляди други начини. Но както и да бихте постъпили, ще ѝ доставите удоволствие.

В-к "Добруджанска поща", юни 1942 г.

Младоженци, Търново 1915 г. Снимка: "Изгубената България"

Млада двойка на разходка с велосипеди, юли 1943 г. Снимка: "Изгубената България"

И накрая нещо забавно от хумористичния вестник "Щурец", от 1944 г.:

Какво правят ревнивите жени

Ревнивата испанка убива съперницата си.

Ревнивата французойка убива себе си.

Ревнивата англичанка пътува, за да забрави съперницата си.

Ревнивата американка играе на борсата, за да забрави мъката си.

Пощенски картичка за Св. Валентин (Снимка: "Изгубената България")

Ревнивата сръбкиня набива съперницата си публично.

Ревнивата румънка става лека жена, за да отмъсти на неверника.

Ревнивата туркиня плаче денонощно.

Ревнивата гъркиня изяжда един чувал чирози.

Ревнивата българка измисля най-жестокото отмъщение за неверника - оженва се за него!

Пощенски картичка за Св. Валентин (Снимка: "Изгубената България")

 Какви жени харесват мъжете

"Хубостта е голямото оръжие на жената в борбата на половете. Това обяснение за успеха на жената е, разбира се, непълно. Сексапилът не се състои само в хубостта на чертите. Един гръцки нос и тесни бедра никога не са достатъчни да осигурят успеха на една жена пред мъжете. Не всички жени са хубави и много са завладявали мъжете без да са имали титлата да бъдат избраници.Кои са жените, които най-много се харесват на мъжете? Те могат да се разделят в пет категории.

Семейство от София на излет със семейния автомобил Кадилак (1932 Cadillac Roadster), 30-те години на ХХ век (Снимка: "Изгубената България")

Тип I

Хубавите, внушителни жени, лениви, пасивни и малко разговорчиви се харесват на мъже, които имат свещен страх от учената жена, която отгатва мислите им и гледа в мозъка им като в аквариум. Тези мъже казват: "Обожавам глупавата жена. Тя е така удобна!"

А те не знаят, че една проста жена е по-уморителна от тежък куфар, сложен на раменете.

Пощенски картичка за Св. Валентин (Снимка: "Изгубената България")

Тип II

Да минем към "дяволската хубост". Познавам един мъж, който се бе влюбил такава жена. той ми я представи като шепнеше: "Нали е много хубава?"

Не, тя не беше хубава. Напротив, имаше триъгълна форма на главата и очи на сиамска котка. Имаше лош характер, правеше сцени в ресторанта. Наричаше своя приятел глупак. И заслужаваше целувки и тояга едновременно. Караше се на един шофьор като пазарска жена и даваше всичките си пари на най-близкостоящата просякиня.

Моят нещастен приятел я обожаваше и същевременно се отвращаваше от нея. Когато го изостави, за да тръгне с един учител по танци, приятелят ми получи нервна криза.

Господа! Ако искате да живеете спокойно, без неприятности, без плесници и без сълзи, то върнете се от пътя ако срещнете жена с "дяволска хубост".

Семейна двойка на велосипеди по булевард “Цар Освободител”, София, края на 40-те години на ХХ век (Снимка: "Изгубената България")

Тип III

Но не се колебайте да подарите на една жена спортистка чифт гимнастически гири, уреди за голф или друго подобно. Ако сте много настойчив в ухажванията, тя може би ще ви даде един приятелски ъперкът , но никога чифт плесници. Спортистката означава спокойствие на душата. Тя никога не ще ви разори с грешно скъпи тоалети, часовници от платина и брилянти и палта от чинчила.

Ако искате да я зарадвате, подарете ѝ хубав костюм за плаж, три седмици престояване в някой рай за ски и една палатка.

Миналото лято срещнах две спортистки, които се бяха разположили на лагер край една гора. Две амазонки на 20-25 години, които с малката си спортна кола, с палатката, с алуминиевите си прибори за готвене и цъфтящото си здраве, със сините си очи и веселото настроение бяха истинска радост за окото.

Говорихме за мъжете въобще. Едната от тях каза: "Мъжете! От шест хиляди години много и много значение им се отдава. Когато един младеж ми харесва, флиртувам с него и после гуд бай... без нататъшни обяснения и без трогателни сцени."

“Задявка”, 30-те години на ХХ век (Снимка: "Изгубената България")

Млада двойка български евреи, надписана: “Годежът на Сами и Беки, февруарий 1919 г.” (Снимка: "Изгубената България")

Тип IV

Жената интелектуалка е ценно съкровище, което се харесва на духовно издигнатите мъже. Може ли един културен човек да мечтае за по-привлекателна и по-достойна другарка? Тя е негова съюзница, сътрудница, другарка. Тя е от онези, за които, когато ги изгубят, се казва: "Без нея животът ми няма смисъл".

Един голям познавач на жени, който познавам от години и който отбелязваше своите завоевания не в бележник, а правеше резки по стълба на една врата, един ден ми показа този странен стълб, който стигаше до тавана.

- Виждате ли тези резки? Всичко бих дал само за една интелектуалка, която разхубавяваше живота ми в продължение на шест месеца и една вечер, за съжаление ме напусна. Беше много умна, тънко духовита. Ах! Една ценна другарка.

- Защо Ви остави?

- Защото една вечер ѝ измених без да ѝ призная. Това тя не ми прости.

- Изневярата ли?

- Не, но това, че съм подценил ума ѝ!

Младо семейство от Смолян, 1928 г. Снимка: "Изгубената България"

Тип V

Скромната жена, която прекарва живота си далеч от големия град, често си казва: "Ах! Бих искала да бъда известна филмова звезда, за да видя всички мъже в краката си!"

Да побързаме да успокоим скромната жена. Конкуренцията, която филмовите звезди ѝ правят, не е опасна. Голямата звезда, жената, за която всички говорят и пишат, е много пожелавана. Но от пожеланието до истинската любов има дълъг път."

Сп. "Седмица", март 1946 г.

Пощенски картичка за Св. Валентин (Снимка: "Изгубената България")

Младежи на един от първите рок-фестивали, София, Летен театър 1988 г. Снимка: "Изгубената България"

За любовта няма възраст (Снимка: "Изгубената България")

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

Специално събитие "Фотографите отблизо" за тазгодишния фотоконкурс на National Geographic

"Фотографите отблизо" щe се проведе на 26 септември от 19:00 часа в Pirotska 5 Event Center

Изложба фотографии "Олга Хавлова и Комитетът за добра воля"

Изложбата е подготвена от Комитета за добра воля - Фондация „Олга Хавлова“, за да припомни на обществото основателката на организацията госпожа Олга Хавлова.

Ускорение - полет - приземяване = "Родени свободни"

Изложбата с фотографии на Константин Вълков в Националната галерия са един голям урок по социална фотография

Британският фотограф Нормски: За мен хип-хопът е гласът на тези, които никога не са имали глас

Британският фотограф Нормски отбелязва 50-годишнината на хип-хопа с книга

Шедьоври на Стив МакКъри са представени във Виена

Снимките на Стив МакКъри, неговите портрети и природни фотографии, публикувани в списания и илюстриращи книги, използвани за рекламни кампании на големи фирми, го правят един от най-известните фотографи на нашето време

10-тият юбилеен Международен фото салон Пловдив 2023 - първа изложба и церемония по награждаване

Официалното откриване пред публика на селекция от наградените фотографии и церемонията ще се състоят на 19 август 2023 г., от 18:00 ч. в Пловдив на площад Римски стадион (Джумаята)