Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Американците и тяхното великолепно перо: 10 "must-read" заглавия

ПРОЧЕТИ СВЕТА!

Американците и тяхното великолепно перо: 10 "must-read" заглавия

Произведения от американски автори, с които си струва да се запознаете

Американците правят не само добри филми. Трябва да им признаем и доброто перо, като за него не са нужни повече аргументи от името Джон Стайнбек, например. Който е чел и ред от него, би разбрал защо е носител на Нобелова награда за литература.

Advertisement

Но ако трябва да затвърдим тезата, че американците умеят да пишат, можем да го направим само с още няколко велики имена - Ърнест Хемингуей, Марк Твен, Едгар Алън По, Стивън Кинг и много, много други. Който не е минал през класиките за Том Сойер и Хъкълбери Фин, "Старецът и морето", "Гарванът", "То" и "Сияние", може да поправи това с уверението, че няма да съжалява. Авторите им са едни от най-награждаваните, а произведенията са преиздавани многократно на повечето езици в целия свят. 

Нека погледнем обаче и към онези заглавия, които макар и без голяма претенция, хващат читателя за гърлото и го държат ангажиран до последния си ред.  

Един труп в "Корьо" на Джеймс Чърч от Market.dir.bg

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи книгата

Джеймс Чърч е псевдоним, зад който се крие опитен разузнавач с дълбоки познания относно живота и политиката в Азия. Завършвайки увлекателния разказ на "Един труп в Корьо", читателят няма как да не се запита къде свършва измислицата и къде започва реалността. Безспорно най-силната черта на романа е усещането за реалност, което авторът предава на описаните от него събития.

Той смесва елементи на криминално разследване и психологически трилър в екзотичния и непознат свят на Далечния Изток. Инспектор О, внук на изтъкнат герой на революцията в Северна Корея, получава необичайна задача - да отиде на една точно определена улица, на едно точно определено място, и да заснеме един точно определен автомобил. Това, което той впоследствие разбира, е, че тази привидно безобидна задача го превръща в пешка в играта на оцеляване и големи пари между няколко правителства и техните разузнавателни служби. 

"Историята на твоя живот и други разкази" на Тед Чанг от Market.dir.bg 

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи книгата

Тед Чанг е съвременник, който за кратко време се превръща в автор на научно фантастични-бестселъри, преведени на няколко езика. Наричат го "гений на научната фантастика". В "Историята на твоя живот и други разкази" с невъобразимата си изобретателност той приканва читателя да преосмисли своята вселена и мястото си в нея - от извисяващата се Вавилонска кула, която свързва Земята с божествените висини, до свят, в който посещенията на ангелите са колкото бленувано, толкова и ужасяващо всекидневие, от невронната модификация, позволяваща да се погледне отвъд красотата на човешкото лице, до извънземния език, променящ възприятието за времето и реалността.

"Опирайки се на изключителната си ерудиция, черпейки от постиженията на математиката, физиката, езикознанието, психологията, Чанг не се вписва в никаква традиция и заема свое собствено, уникално място в литературата на човешкото въображение", посочва за автора издателят Colibri. 

"Поезията като бунтовно изкуство" на Лорънс Ферлингети от Market.dir.bg

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи книгата

"Сред живите на този свят едва ли има друг човек, който в такава степен да въплъщава историята и литературата на XX век - и то не като абстрактен символ, а като лично преживяване", пита издателят "Жанет 45" покрай 100-годишнината на американски поет, художник и книгоиздател Лорънс Ферлингети. Интересно за него е да кажем, че след като през 50-те години се премества от Ню Йорк в Сан Франциско, се препитава от преподаване на френски, рисуване и писане на стихове и литературна критика. Изведнъж обаче прави импулсивна инвестиция, която, оказва се, ще остави трайна следа не само върху литературния ландшафт на града, но и върху посоката на американската литература изобщо. Той създава книжарница City Lights в малко помещение на Кълъмбъс Авеню" 261 близо до Китайския квартал. На 24 март 2019 г. Сан Франциско нарече улица на негово име и обяви 24 март за Ден на Лорънс Ферлингети. 

В "Поезията като бунтовно изкуство" личи отлично амбицията му да демократизира литературата, да я измъкне от задушната ѝ академична клетка и да я направи достъпна за всички.

"4 3 2 1" на Пол Остър от Market.dir.bg 

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи книгата

"4 3 2 1" е голямата книга на живота ми. Чувствам, че цял живот съм чакал, за да я напиша. Подготвях се за нея през всичките тези години", казва големият американски писател Пол Остър за тази своя творба. Може би познавате романите му "Нюйоркска трилогия", "Лунен дворец", "Бруклински безумства", "Книга на илюзиите", "Музика на случайността", "Тимбукту", "Изобретяване на самотата", нашумели по целия свят, включително и у нас. 

Остър се отличава с това, че творчеството му е посветено на Ню Йорк, където живее със своята съпруга Сири Хуствет, която също е писателка. Това е изключително ценно за онези читатели, които искат напълно да се потопят в духа на дадена култура през въображението и познанията на автора.

В "4 3 2 1" историята започва през март 1947 г. в Нюарк, където се ражда Арчибалд Исак Фъргюсън - единственото дете на Роуз и Станли Фъргюсън. Този един-единствен живот обаче поема по четири паралелни, но независими повествователни пътеки. Четирима Фъргюсън, създадени от един и същ генетичен материал, четири момчета, които са едно и също момче, водят четири едновременни и напълно различни съществувания.

"Колумб. Четирите пътешествия" на Лорънс Бъргрийн от Market.dir.bg 

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи книгата

Когато говорим за Америка, не можем да подминем пътешествието на Колумб. Кой би го разказал по-добре от американския историк и писател Лорънс Бергрийн. Преди да се заеме с писане, той работи като журналист, в академичните среди и в радиото. Автор е на редица исторически книги за Марс, НАСА, Магелан и др. Биографията му "Марко Поло: От Венеция до Ксанаду" дори е филмирана под познатото у нас заглавие "Марко Поло: Завръщане в Ксанаду". 

В "Колумб. Четирите пътешествия" читателят ще научи как през 1492 г. Христофор Колумб тръгва на пътешествие с надеждата да намери търговски път до Китай, но вместо това стига до Америка - откритие, което ще промени хода на световната история. Той не знае нищо за ориентацията по небесните тела и тяхното движение, нито за съществуването на Тихия океан, защото преди всичко е самоизтъкващ се и амбициозен предприемач. Картите му са смесица от фантазии и заблуди. Когато стига до нови земи, поробва местното население, насърчава геноцида и опорочава отношенията между народите. Какво става след това, оставяме на вас да научите, ако историята все още не ви е позната. 

"Философия на предаността" на Джосая Ройс от Market.dir.bg

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи книгата

Когато говорим за културните и научни постижения на една нация, е добре да обърнем взор и към нейните философи. Те, като никой друг, успяват да уловят духа на времето, разглеждайки го от по-широка перспектива. Джосая Ройс е смятан за основател на американския идеализъм. Идеите му включват съчетаването на прагматизма и идеализма, философията на лоялността и неговата защита на абсолютизма. 

"Философия на предаността", писана през далечната 1908 г., е сред най-известните трудове на Ройс. Предаността, или осъзнатото посвещаване на каузи, отхвърля както егоистичния индивидуализъм, така и слепия обществен конформизъм. Да сме предани на предаността значи най-пълно да въплътим моралния закон, да придадем смисъл на живота и да проявим вечното на практика. В първото издание на "Философия на предаността" на български език е включено и есето "Провинциализъм" (1908), в което философът критикува присъщата на модерното общество тенденция към уеднаквяване и търси спасението на моралната личност в просветения провинциален живот.

"Суперживот" на Дарин Олиън от Market.dir.bg 

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg  

Купи книгата

Дарин Олиън е по-скоро "ловец" на суперхрани. Книгите му помагат на хора от целия свят да научат повече за това как храненето с растителни продукти, чистата вода, богатият на кислород въздух, редовните упражнения и собствените ни органи могат да ни поддържат в съвършено здраве. 

В "Суперживот" Олиън ни запознава със значението и силата на петте жизнени сили: хранене, хидратация, оксигенация, алкализация и детоксикация. Обиколил буквално цялата Земя в търсене на суперхрани, той включва в книгата си списъци с най-здравословните храни, както и 10-дневен план с 4-степенно дневно меню, оставяйки на читателя сам да избере какво да приеме и какво да добави съобразно със своите и на средата си възможности. Самият той е учил физиология и психология, затова от първо лице единствено число може уверено да говори затова, че здравият дух се крие в здраво тяло.

"Горещо хлапе" на Елмор Ленард с намаление от Market.dir.bg 

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg  

Купи книгата

Елмор Ленард e американски сценарист и писател на бестселъри в жанровете уестърн, трилър и криминална литература. Написал е повече от 30 книги по време на забележително дългата си кариера и много от тях са успешно филмирани. Наричат го "Дикенс от Детройт" и "гранд мастър".

Доказва се като ненадминат майстор в жанра си в гангстерския роман "Горещо хлапе", в който ще увлече с горещи коли, мафиотски гаджета, контрабандни заведения, банкови обири и убийства. Действието се развива в Оклахома през 30-те години на ХХ век и представя на читателите Карл Уебстър - един от най-ярките представители на закона, преследвали някога избягал престъпник. На 21 години Карл Уебстър е на път да стане най-знаменития заместник-шериф в Америка. Той убива печално известния Емет Лонг и сега е по слегстердите на Джак Белмонт - син на нефтен милионер, който мечтае да стане обществен враг номер едно. Журналистът Тони Антонели проследява историята, наситена с красиви жени, автомати "Томпсън" и бивш агент на ФБР, който вярва в своеволното въздаване на справедливост. 

"Двойничка" на Тес Герисън от Market.dir.bg

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg  

Купи книгата

"Двойничка" се счита за едно от най-добрите произведения на Тес Геритсън - американска писателка на бестселъри в жанра романтичен трилър и медицински трилър.

В романа си, който ще ви държи будни дълго след като сте го прочели, тя разказва за съдебния патолог д-р Мора Айлс, която в работата си се е сблъсквала многократно със смъртта, често пъти с жертви на най-жестоки убийства. За първи път обаче пред нея на масата за аутопсии лежи нейното тяло. Това е тялото на убита пред дома ѝ жена, която прилича изключително много на нея самата. Коя е тази жена? Какво е търсила пред дома на д-р Айлс? Тя ли е била мишената или убиецът я е сбъркал със самата Айлс? Това са само първите въпроси, на които Ризоли и Айлс трябва да отговорят. Разследването на това убийство ги въвлича в сложна мрежа от чудовищни престъпления, извършвани в продължение на десетки години. А времето не чака, защото убиецът е на свобода и продължава да убива.

"Зимата на нашето недоволство" на Джон Стайнбек от Market.dir.bg 

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи книгата

След всички изброени заглавия, няма как да не се облегнем още веднъж на добрия стар Стайнбек.

Авторът е достатъчно популярен, затова да погледнем по-скоро към великата му творба. 

Още

12 любими класики, които се изучават в училище

12 любими класики, които се изучават в училище

"Зимата на нашето недоволство" (1961) е последният роман на Стайнбек и е смятан от критиката за голямото му завръщане в първите редици на световната проза след "Гроздовете на гнева". Стегнатият, изпълнен с много вътрешна сила и напрежение разказ, е съсредоточен около Итън Алън Холи - издънка на стар род от аристократична Нова Англия, носител на висши морални стойности и дълбоко насадена честност, който сега е продавач в бакалията, която преди е притежавал.

Натискът, който животът и обстоятелствата упражняват върху него, стига до своя апогей в тази зима на недоволството, когато жена му го упреква, че не съумява да набави на семейството си онова, което им се полага по право. И когато Итън съзира пролука в мрака, той е изправен пред дилемата дали да запази своите морални устои, или да предаде всичко, в което е вярвал. И макар изходът от положението, в което е изпаднал, да е ясно предвидим, Стайнбек успява да държи читателя в невероятно силно напрежение и да го прави болезнено съпричастен към всички терзания на героите. 

Може да си припомните и останалите предложения на творби, подбрани според националността на авторите им: "10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите" и "Потопете се в Италия: 10 книги от италиански автори". Очаквайте и още идеи, ако обичате да четете така, че изцяло да потънете в културата на дадена страна.  

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Още

10 вдъхновяващи книги за перфектния подарък до 30 лева

10 вдъхновяващи книги за перфектния подарък до 30 лева

Още

100 години от рождението на Итало Калвино: "Ако пътник в зимна нощ" (откъс)

100 години от рождението на Итало Калвино: "Ако пътник в зимна нощ" (откъс)

Още

Древните тайни учения, осветени в книга на Ваклуш Толев

Древните тайни учения, осветени в книга на Ваклуш Толев

Още

В приказни чорапи за топло сърце - 10 книги за (не)пораснали деца

В приказни чорапи за топло сърце - 10 книги за (не)пораснали деца

Още

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Още

Европейска награда за литература: "Полски момчета" от естонската писателка Мудлум (откъс)

Европейска награда за литература: "Полски момчета" от естонската писателка Мудлум (откъс)

Още

Знаменити, забравени, забранени - хрониките на България в 10 книги

Знаменити, забравени, забранени - хрониките на България в 10 книги

Още

Позната и непозната, мистична и правдива - историята ни в 10 книги

Позната и непозната, мистична и правдива - историята ни в 10 книги

Още

Потопете се в Италия: 10 книги от италиански автори, в които ще се влюбите

Потопете се в Италия: 10 книги от италиански автори, в които ще се влюбите

Още

Направете детето си успешно! Изберете най-подходящото учебно помагало

Направете детето си успешно! Изберете най-подходящото учебно помагало

Още

В тайните на археологията и антропологията с 10 интригуващи заглавия

В тайните на археологията и антропологията с 10 интригуващи заглавия

Още

Проф. Попминчев: Ваклуш казваше, че Бог не се доказва, а се живее

Проф. Попминчев: Ваклуш казваше, че Бог не се доказва, а се живее

Още

10 вдъхновяващи биографични книги

10 вдъхновяващи биографични книги

Още

Децата на "мързеливата майка" в детската градина от Анна Бикова (откъс)

Децата на "мързеливата майка" в детската градина от Анна Бикова (откъс)

Още

10 от най-забавните и пробуждащи ума разкази

10 от най-забавните и пробуждащи ума разкази

Още

10 книги за здраве, които си струва да прочетете

10 книги за здраве, които си струва да прочетете

Още

10 книги, подходящи за лятната ви почивка

10 книги, подходящи за лятната ви почивка

Още

Kниги за пътешественици, които ще променят начина ви на пътуване

Kниги за пътешественици, които ще променят начина ви на пътуване

Още

Книга на фокус: "Флорида" от Оливие Бурдо

Книга на фокус: "Флорида" от Оливие Бурдо

Още

10 книги за психология и саморазвитие, които ще ви направят по-умни и по-щастливи

10 книги за психология и саморазвитие, които ще ви направят по-умни и по-щастливи

Още

10 разтърсващи криминални и детективски книги

10 разтърсващи криминални и детективски книги

Още

Книга на фокус: "Виолета" от Исабел Алиенде

Книга на фокус: "Виолета" от Исабел Алиенде

Още

Книга на фокус: "Time Shelter" от Георги Господинов

Книга на фокус: "Time Shelter" от Георги Господинов

Още

Книга на фокус: "Затворисърце" от Константин Трендафилов

Книга на фокус: "Затворисърце" от Константин Трендафилов

Още

10 интересни книги на изгодна цена

10 интересни книги на изгодна цена

Още

10 книги, които ще разпалят любопитството на детето към света

10 книги, които ще разпалят любопитството на детето към света

Още

10 фантастични книги, които ще ви пренесат в нови светове

10 фантастични книги, които ще ви пренесат в нови светове

Още

10 книги, с които да отдадем почит на българската просвета и култура

10 книги, с които да отдадем почит на българската просвета и култура

Още

Жак Лакан - големият изкусител

Жак Лакан - големият изкусител

Още

10 въздействащи и завладяващи религиозни книги

10 въздействащи и завладяващи религиозни книги

Още

10 книги с рецепти за здраве

10 книги с рецепти за здраве

Още

Книга на фокус: "Резерват за хора и вълци" от  Здравка Евтимова

Книга на фокус: "Резерват за хора и вълци" от Здравка Евтимова

Още

Предсказанията и лечебните методи на баба Ванга

Предсказанията и лечебните методи на баба Ванга

Още

10 книги, разкриващи ужаса и мъченията по време на Втората световна война

10 книги, разкриващи ужаса и мъченията по време на Втората световна война

Още

10 книги за политика и власт от български автори

10 книги за политика и власт от български автори

Още

10 патриотични книги, с които да отбележим 3 март

10 патриотични книги, с които да отбележим 3 март

Още

10 любовни романа, които си струва да прочетете

10 любовни романа, които си струва да прочетете

Още

Съвременна проза - 10 интересни книги от България и света

Съвременна проза - 10 интересни книги от България и света

Още

10 от най-добрите класически книги, които си струва да прочетете

10 от най-добрите класически книги, които си струва да прочетете

Още

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

Още

10 книги, които ще променят живота ви

10 книги, които ще променят живота ви

Още

10 интересни романа от български автори

10 интересни романа от български автори

Още

10 интересни книги с приказки за малки и големи

10 интересни книги с приказки за малки и големи

Още

Ново издание на Улица "Консервна" на Джон Стайнбек (откъс)

Ново издание на Улица "Консервна" на Джон Стайнбек (откъс)

Още

Една нова книга, от която "горчи"...

Една нова книга, от която "горчи"...

Още

Каква е била зимата през Средновековието?

Каква е била зимата през Средновековието?

Още

10 въздействащи книги с поезия

10 въздействащи книги с поезия

Още

10 книги за самоусъвършенстване, които ще променят живота ви

10 книги за самоусъвършенстване, които ще променят живота ви

Още

10 книги, подходящи за коледен подарък

10 книги, подходящи за коледен подарък

Още

10 изгодни книги, с които няма да скучаете

10 изгодни книги, с които няма да скучаете

Още

10 разтърсващи книги за любов

10 разтърсващи книги за любов

Още

10 детски книги, които ще разпалят въображението на вашето дете

10 детски книги, които ще разпалят въображението на вашето дете

Още

10 книги, с които да отдадем почит на великите българи

10 книги, с които да отдадем почит на великите българи

Още

10 книги, които ще ви помогнат да управлявате бизнеса и финансите си

10 книги, които ще ви помогнат да управлявате бизнеса и финансите си

Още

10 биографични книги за музиканти

10 биографични книги за музиканти

Още

10 книги, с които ще подхраните ума и душата си

10 книги, с които ще подхраните ума и душата си

Още

10 книги, с които ще избягате от забързаното ежедневие

10 книги, с които ще избягате от забързаното ежедневие

Още

10 книги, които ще променят светогледа на вашето дете

10 книги, които ще променят светогледа на вашето дете

Още

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

Още

Книгите, които ще променят представата ви за човека и света

Книгите, които ще променят представата ви за човека и света

Още

Писателят Емил Йотовски пред Dir.bg: Живеем в последните години преди новото мрачно средновековие

Емил Йотовски пред Dir.bg: Живеем в последните години преди новото мрачно средновековие

Още

Петър Делчев: Споделяме интернетно страдание, радост, болка - без разлика дали от разбито сърце или от упорити хемороиди   

Петър Делчев: Споделяме интернетно страдание - или от разбито сърце, или от упорити хемороиди

Коментирай 10

Календар

Препоръчваме ви

Националната библиотека представя изложба по повод 200 години от рождението на Александър Дюма-син

Откриването е на 18 юли, като експозицията продължава до 15 септември, съобщиха организаторите

Критически дебат реши: Първият американски роман е "Силата на симпатията"

Дебатът по темата кой е първият американски роман продължава до 20-и век, когато е прието, че това трябва да е произведение, написано и публикувано в страната, от автор, роден и живял в САЩ

Берлинският литературен фестивал ще посрещне 150 автори от 50 страни

Освен основната програма на литературния форум, който ще бъде от 5 до 14 септември, ще се проведе и дискусия за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" с участието на политици като бившия министър на вътрешните работи Томас де Мезиер

"Детски и домашни приказки" на Братя Грим ще бъдат дигитализирини

Досега всеки желаещ да получи достъп до тези значими в културно и историческо отношение източници, е трябвало да разчита на оригиналите

От Шанхай до Париж – разказ за голямата война и забранената любов (откъс)

Базирана на истински събития и факти, историческият роман „Порцеланова луна“  на Джени Чанг отдава почит на китайските работници, изпратени на фронта

Роденият в Сараево писател Тиджан Сила спечели литературната награда "Ингеборг Бахман"

Сила победи 13 конкуренти и спечели престижния литературен конкурс на стойност 25 000 евро