Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

12 любими класики, които се изучават в училище

ПРОЧЕТИ СВЕТА!

12 любими класики, които се изучават в училище

Отново в час с произведенията, с които учениците трябва да се запознаят, а родителите да си припомнят

Отговорните родители обикновено следят учебната програма на децата си, знаят почти наизуст списъците със задължителна литература за лятото, а някои дори четат заедно с тях. Като майка на три деца се запознах отново с доста от позабравените произведения, някои от които не съм разбрала навремето, други не съм дочела, а трети изобщо не съм започвала.

Advertisement

Ако и вие сте от тези родители, сигурна съм, държите да набавите всички книги, които децата ще изучават в училище. Много от тях може да намерите в Market.dir.bg и да се впуснете в приключението на четенето заедно с децата си. За тях ще е важно да им помагате, защото - никой не се заблуждава - че наследниците ни познават всички архаични и не толкова често използвани вече думи в тези красиви произведения.

Насърчавайте детското четене дори не толкова заради запознаването със самите творби, колкото за усвояване на четивната техника. А ако децата предпочитат друга литература, също ги оставяйте да я "погълнат", за да заобичат четенето, започвайки с неща, които обичат. Ще има достатъчно време и за задължителната литература. Вкъщи, например, не чакаме лятото, за да започнем да ги набавяме, а взимаме една по една повечето книги, нужни ни през годината.

Възможни са промени в учебната програма при нейното актуализиране, а понякога произведения, четени във втори клас, се повтарят например в трети. Но всички книги, които препоръчваме, си струва да бъдат прочетени: 

За най-малките ученици: Домашна читанка от Market.dir.bg

Купи книгата

Нека да започнем със сборник, в който можете да намерите много от произведенията за деца от Златния фонд на българската литература, предназначен за децата от предучилищна възраст и за най-малките ученици, които се учат да четат.

Той обединява знакови творби на български писатели от 19-и век до наши дни, като се започне с Петко Славейков, Иван Вазов и Чичо Стоян, мине се през Ран Босилек, Дора Габе и се стигне до Георги Мишев, Георги Константинов и Марко Ганчев. Включени са и творби на Яворов и Елин Пелин и като във всяка истинска читанка и тук има кратки разкази за деца, като "Хитрана" от Асен Разцветников, "Бърза помощ" от Ран Босилек, "Най-хубавото що е то?" от Георги Мишев и др. Ще намерите и поучителни приказки, гатанки и игри с думи. 

За 2-ри клас: "Стихотворения, гатанки, приказки" на Асен Разцветников от Market.dir.bg

Купи книгата

Като майка на дете във втори клас знам, че тази година ще имаме щастието да се запознаем със стихотворенията на Асен Разцветников - едно от емблематичните имена в българската детска литература.

Стихотворенията му са жизнерадостни и шеговити, но и изпълнени с топлина и любов към природата и за вас и децата ви ще бъде истинско удоволствие да ги четете заедно.

За 3-ти клас: "Ян Бибиян" на Елин Пелин от Market.dir.bg 

Купи книгата

Убедена съм, че ако от Disney познаваха историята на Ян Бибиян, биха я филмирали и това би била една от най-успешните им анимации - с невероятните истории за дяволчето Фют и приятелството му с Ян Бибиян, за великия магьосник Мирилайлай, а после и качването на Луната.

В това издание ще намерите и двете части: "Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе" и "Ян Бибиян на Луната". Усещането да се запознаете с първия български фантастичен роман за деца от Елин Пелин е несравнимо, мога да ви уверява от личен опит.

За 3-ти клас: "Меко казано" на Валери Петров от Market.dir.bg 

Купи книгата

Видният български поет, сценарист и драматург Валери Петров е един от изключително продуктивните автори на книги за деца, но и на лирична и сатирична поезия. Известен е също и с блестящите си преводи на Уилям Шекспир на български език.

Освен това е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради произведението си "Пет приказки" - по една за всеки от петте пръста на ръката. "Меко казано" е лесна за разбиране от децата в трети клас. 

За 4-ти клас: "Мили бате!...: Писма на един дакел" на Станка Пенчева от Market.dir.bg 

Купи книгата

Сред препоръчителните книги за 4-ти клас е "Мили бате!... Писма на един дакел" от Станка Пенчева, която е сътворила наистина увлекателна история. В нея дакелът Джери разказва в писма до живеещия в столицата Мишо своите преживявания на село. Джери е малък дакел, който във времето между писмата трябва да свиква с много неща от селския живот, а също и да преодолява обичайните проблеми, които порастването поставя пред всяко живо същество.

По такъв начин малкият читател може да научи за сблъскването на Джери с болестта и ревността, с любовта и смъртта. Но независимо от разнородните впечатления, които животът изсипва пред малкото куче, то си остава весело и емоционално същество, изпълнено с любопитство и с изострени сетива към света. Горещо препоръчвам книгата, която вкъщи намерихме за откровено забавление, а не за досадно задължение. 

За 5-и клас: "Котаракът в чизми" на Шарл Перо от Market.dir.bg

Купи книгата

Колкото и филми да има за този неповторим котарак, те не могат да се сравнят с автентичната история, излята на листа от Шарл Перо. Мнозина малчугани може и да са минавали с номера "Гледал съм филма", но вероятно родителите знаят от опит, че книгата винаги е по-хубава.

"Котаракът в чизми" е изпълнена с хумор и ирония и е пропита от духа на народното творчество. Ненапразно се смята, че за основа на своите приказки Перо е използвал историите, които кърмачката - обикновена селянка, разказвала на сина му. Затова и приключенията на най-известния котарак в света са толкова пъстри и "живи". 

За 6-и клас: "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери от Market.dir.bg 

Купи книгата

Смятана от някои за прехвалена (вероятно от хора, които не са я разбрали) историята на Малкия принц трябва да бъде прочетена от всеки поне два пъти - веднъж в младите му години, и след това, когато вече е натрупал опит и мъдрост. И в двата случая ще бъде приета коренно различно.

Не случайно момченцето със звездната мантия е извоювало безсмъртие за своя автор и е издигнало в култ тази вечна приказка. Дали деца в 6-и клас ще я разберат, зависи много от възприятията, които имат за света. Това е чудесна възможност и за родителите да се запознаят с тази велика творба, ако досега не са. 

За 7-и клас: "До Чикаго и назад" на Алеко Константинов от Market.dir.bg

Купи книгата

Едно от най-цитираните произведения на български автор у нас днес - "До Чикаго и назад", е в препоръчителната литература за 7-и клас. В това издание ще намерите не само безсмъртната Алекова творба, но и не по-малко интригуващата "Другата Америка" на Светослав Минков. Тъй като обаче сме на тема за литературата в училище, нека се съсредоточим върху Щастливеца, както наричат Алеко Константинов. 

"До Чикаго и назад" пресъздава пътуване извън границите на България, като същевременно заявява отношението на автора към българската и чуждата действителност, а особено живописни са описанията на американската действителност и на водопада Ниагара. Във времена, в които можем да пътуваме навсякъде и да видим всичко в интеренет, е изключително ценно да видим как са гледали на такова далечно пътуване нашите предци, завещали ни спомените си в книги. 

За 8-и клас: "Дон Кихот" на Мигел де Сервантес от Market.dir.bg

Купи книгата

Признавам си, че в ученическите си години намирах Дон Кихот просто за луд, който налудничаво говори за вятърни мелници и други небивалици. Явно не съм била узряла за дълбочината на този исторически роман, който също е сред една от най-цитираните днес и у нас, и по света и редовно попада в класациите за най-велики произведения на художествената литература.

Ако и вашите деца имат затруднения да разберат метафорите на Сервантес, помогнете им, защото произведението е наистина ценно. За да се настроите за него припомнете си великата едноименна песен на "Тангра", в която се пее: "А Дон Кихот, прегърнал здраво чашата, във кръчмата спореше със неверници, които го закачаха от масите, че днес дори в музея няма мелници". В този линк ще намерите и втори том на творбата. Приятно четене!  

За 9-и клас: "Пътешествията на Гъливер" на Джонатан Суифт от Market.dir.bg

Купи книгата

Интригуващите истории за Гъливер са послужили за вдъхновение на множество телевизионни, филмови и музикални творци през годините, а той самият е любим герой на млади и стари по целия свят в продължение на векове. И това не е случайно, разбира се. Голяма заслуга има неповторимият и увлекателен сатиричен стил на Джонатан Суифт, който деликатно осмива желанието на редица негови съвременници да пишат фантастични истории като реалистични или документални.

Един от любимите ми моменти в историята си остава този, в който си дадох сметка колко много зависи от гледната точка, а именно разликата във възприятието на Гъливер, когато е сред лилипутите, а след това след великаните. Но да не издавам повече. Насладете на произведението дори преди вашите деца, за да обсъдите след това заедно моментите, които са ви направили впечатление и така да ги въвлечете в желанието да разбират и говорят за добрата литература. 

За 10-и клас: "Под игото" на Иван Вазов от Market.dir.bg 

Купи книгата

Нека започнем оттам, че произведението се изучава и в шести клас. Колко от учениците обаче го разбират е съвсем друг въпрос. В 10-и клас се работи по-конкретно по главите "Гост", "Новата молитва на Марка" и "Пиянството на един народ". Но ако сте пропуснали да прочетете цялата книга преди години, направете го сега. 

Това е едно от най-популярните произведения на Иван Вазов, написано по спомените на големия български автор от националноосвободителното движение и мъката по отечеството. Под измисленото име Бяла черква в него оживява Сопот - родният му град, а съгражданите му са пресътворени в романовите образи. Исторически роман, който, ако българин не е прочел, е меко казано несериозно да претендира, че е патриот. 

За 12-и клас: Българска любовна лирика от Market.dir.bg 

Купи книгата

Учениците, които за последно сядат зад училищните скамейки тази година, ще имат щастието да се запознаят с най-красивата любовна поезия на български автори. Сред тях "Колко си хубава" на Христо Фотев и "Аз искам да те помня все така..." на Димчо Дебелянов, които ще намерите в това издание. Трудно ми е да се сетя за по-красиви обяснения в любов от тези две стихотворения, които ще продължат да надживяват преходното и ще останат и за поколенията след нас, и за поколенията след тях. 

Изданието си струва дори само заради тези две творби, но вътре ще намерите и не по-малко вълнуващите и докосващи "Стон" на Пейо Яворов, Дебеляновото "Спи градът", "Хармония" на Теодор Траянов, "Песен за жената" на Димитър Подвързачов и много други. 

След този преглед на красиви произведения, превърнали се през годините в класика, заемете се с най-сладкото - тяхното прочитане, което не само ще разшири вашия и на децата кръгозор, но ще ви замислят, усмихнат, натъжат и в крайна сметка ще ви убедят, че имат своето място в училищната програма. 

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Още

Потопете се в Италия: 10 книги от италиански автори, в които ще се влюбите

Потопете се в Италия: 10 книги от италиански автори, в които ще се влюбите

Още

Направете детето си успешно! Изберете най-подходящото учебно помагало

Направете детето си успешно! Изберете най-подходящото учебно помагало

Още

В тайните на археологията и антропологията с 10 интригуващи заглавия

В тайните на археологията и антропологията с 10 интригуващи заглавия

Още

Проф. Попминчев: Ваклуш казваше, че Бог не се доказва, а се живее

Проф. Попминчев: Ваклуш казваше, че Бог не се доказва, а се живее

Още

10 вдъхновяващи биографични книги

10 вдъхновяващи биографични книги

Още

Децата на "мързеливата майка" в детската градина от Анна Бикова (откъс)

Децата на "мързеливата майка" в детската градина от Анна Бикова (откъс)

Още

10 от най-забавните и пробуждащи ума разкази

10 от най-забавните и пробуждащи ума разкази

Още

10 книги за здраве, които си струва да прочетете

10 книги за здраве, които си струва да прочетете

Още

10 книги, подходящи за лятната ви почивка

10 книги, подходящи за лятната ви почивка

Още

Kниги за пътешественици, които ще променят начина ви на пътуване

Kниги за пътешественици, които ще променят начина ви на пътуване

Още

Книга на фокус: "Флорида" от Оливие Бурдо

Книга на фокус: "Флорида" от Оливие Бурдо

Още

10 книги за психология и саморазвитие, които ще ви направят по-умни и по-щастливи

10 книги за психология и саморазвитие, които ще ви направят по-умни и по-щастливи

Още

10 разтърсващи криминални и детективски книги

10 разтърсващи криминални и детективски книги

Още

Книга на фокус: "Виолета" от Исабел Алиенде

Книга на фокус: "Виолета" от Исабел Алиенде

Още

Книга на фокус: "Time Shelter" от Георги Господинов

Книга на фокус: "Time Shelter" от Георги Господинов

Още

Книга на фокус: "Затворисърце" от Константин Трендафилов

Книга на фокус: "Затворисърце" от Константин Трендафилов

Още

10 интересни книги на изгодна цена

10 интересни книги на изгодна цена

Още

10 книги, които ще разпалят любопитството на детето към света

10 книги, които ще разпалят любопитството на детето към света

Още

10 фантастични книги, които ще ви пренесат в нови светове

10 фантастични книги, които ще ви пренесат в нови светове

Още

10 книги, с които да отдадем почит на българската просвета и култура

10 книги, с които да отдадем почит на българската просвета и култура

Още

Жак Лакан - големият изкусител

Жак Лакан - големият изкусител

Още

10 въздействащи и завладяващи религиозни книги

10 въздействащи и завладяващи религиозни книги

Още

10 книги с рецепти за здраве

10 книги с рецепти за здраве

Още

Книга на фокус: "Резерват за хора и вълци" от  Здравка Евтимова

Книга на фокус: "Резерват за хора и вълци" от Здравка Евтимова

Още

Предсказанията и лечебните методи на баба Ванга

Предсказанията и лечебните методи на баба Ванга

Още

10 книги, разкриващи ужаса и мъченията по време на Втората световна война

10 книги, разкриващи ужаса и мъченията по време на Втората световна война

Още

10 книги за политика и власт от български автори

10 книги за политика и власт от български автори

Още

10 патриотични книги, с които да отбележим 3 март

10 патриотични книги, с които да отбележим 3 март

Още

10 любовни романа, които си струва да прочетете

10 любовни романа, които си струва да прочетете

Още

Съвременна проза - 10 интересни книги от България и света

Съвременна проза - 10 интересни книги от България и света

Още

10 от най-добрите класически книги, които си струва да прочетете

10 от най-добрите класически книги, които си струва да прочетете

Още

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

Още

10 книги, които ще променят живота ви

10 книги, които ще променят живота ви

Още

10 интересни романа от български автори

10 интересни романа от български автори

Още

10 интересни книги с приказки за малки и големи

10 интересни книги с приказки за малки и големи

Още

Ново издание на Улица "Консервна" на Джон Стайнбек (откъс)

Ново издание на Улица "Консервна" на Джон Стайнбек (откъс)

Още

Една нова книга, от която "горчи"...

Една нова книга, от която "горчи"...

Още

Каква е била зимата през Средновековието?

Каква е била зимата през Средновековието?

Още

10 въздействащи книги с поезия

10 въздействащи книги с поезия

Още

10 книги за самоусъвършенстване, които ще променят живота ви

10 книги за самоусъвършенстване, които ще променят живота ви

Още

10 книги, подходящи за коледен подарък

10 книги, подходящи за коледен подарък

Още

10 изгодни книги, с които няма да скучаете

10 изгодни книги, с които няма да скучаете

Още

10 разтърсващи книги за любов

10 разтърсващи книги за любов

Още

10 детски книги, които ще разпалят въображението на вашето дете

10 детски книги, които ще разпалят въображението на вашето дете

Още

10 книги, с които да отдадем почит на великите българи

10 книги, с които да отдадем почит на великите българи

Още

10 книги, които ще ви помогнат да управлявате бизнеса и финансите си

10 книги, които ще ви помогнат да управлявате бизнеса и финансите си

Още

10 биографични книги за музиканти

10 биографични книги за музиканти

Още

10 книги, с които ще подхраните ума и душата си

10 книги, с които ще подхраните ума и душата си

Още

10 книги, с които ще избягате от забързаното ежедневие

10 книги, с които ще избягате от забързаното ежедневие

Още

10 книги, които ще променят светогледа на вашето дете

10 книги, които ще променят светогледа на вашето дете

Още

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

Още

Книгите, които ще променят представата ви за човека и света

Книгите, които ще променят представата ви за човека и света

Още

Писателят Емил Йотовски пред Dir.bg: Живеем в последните години преди новото мрачно средновековие

Емил Йотовски пред Dir.bg: Живеем в последните години преди новото мрачно средновековие

Още

Петър Делчев: Споделяме интернетно страдание, радост, болка - без разлика дали от разбито сърце или от упорити хемороиди   

Петър Делчев: Споделяме интернетно страдание - или от разбито сърце, или от упорити хемороиди

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Господин Катеричко знае пътя към щастието"

Топли и смешни моливни илюстрации. Усет за движение и емоция. Усет за комичността на ситуацията

Вълшебството на изразявенето с "Писма до всeки и до всички"

В тази книга деца и възрастни ще преоткрият желанието да пишат, но и ще намерят нови начини да общуват – едни с други, с предметите от заобикалящия ги свят, със себе си и с това, което ни се иска да бъдем

"Котарана Мърморана" - отбрани стихотворения за най-малките

Най-честите герои на стихотворенията са любимите на децата животни, а талантливите илюстрации на художничката Невена Ангелова осигуряват незабравимо преживяване на бъдещите малки читатели

Чешки хит учи децата на съпричастност

Сравняват книгата с „Домът на мис Перигрин за чудати деца”

"Гордън и тапира": Пингинвът, който обича реда и тапира, който обича да му е весело

Книгата на издателство "Точица" - "Гордън и Тапира" е на страхотния немски автор и илюстратор Себастиан Мешенмьозер.

10 интересни книги с приказки за малки и големи

За децата реалният свят е скучен и тесен и те го разширяват чрез въображението си