Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Жак Лакан - големият изкусител

ПСИХОАНАЛИЗА

Жак Лакан - големият изкусител

За първи път на български език излизат избрани текстове от Écrits на Жак Лакан

Жак Лакан върви покрай Сорбоната в Париж след лекция пред студенти, 1 ноември, 1976 г. (Снимка: Getty Images)

На 11 април излиза първи превод на български език на избрани текстове от Écrits на Жак Лакан (превод от френски: Ангелина Даскалова, Красимир Кавалджиев, Теодора Павлова, Дарин Тенев, 520 стр., цена: 40 лв.).

На 11 април излиза първи превод на български език на избрани текстове от Écrits на Жак Лакан (Източник: Издателство "Колибри")

Преводът е направен по френското издание от 1966 година. Съставител е Дарин Тенев. Редактор: Теодора Павлова-Кюлар.

Необходимо е да сте прочели този сборник, и то в неговата цялост, за да усетите, че в него се води един и същ дебат, който, дори и да изглежда остарял, се признава за дебата на Просвещението.

Купи книгатаТъй като има една област, в която самата зора закъснява: онази, която минава през предразсъдъка, от който психопатологията не се отървава, и стига до измамната очевидност, с която Азът се титулува, като парадира със своето съществуване.

Мракът минава там за обект и процъфтява от мракобесието, в което намира своите ценности. Не е изненадваща тогава съпротивата към Фройдовото откритие - термин, който тук се разширява с една амфибология: откритието на Фройд от Жак Лакан.

Читателят ще научи какво се разкрива в него: несъзнаваното се подчинява на чиста логика, с други думи на означаващото. Епистемологията винаги ще го пропуска, ако не започне с една реформа, която е субверсия на субекта.

Появата му не може да се случи освен реално и на самото място, което психоаналитиците заемат в този момент. Тъкмо за да запише тази субверсия, извлечена от най-всекидневния им опит, Жак Лакан работи за тях в продължение на петнайсет години. Въпросът е твърде важен за всички, за да не вдигне шум. И тъкмо за да не бъде отклонен от културната търговия, Жак Лакан в тези текстове призовава за внимание.

Настоящото издание обхваща следните текстове:

Семинарът за "Откраднатото писмо"
Стадият на огледалото като формиращ функцията на Аза такава, каквато ни се разкрива в психоаналитичния опит
Агресивността в психоанализата
Функция и поле на речта и на езика в психоанализата
Фройдовото нещо, или смисъл на връщането към Фройд в психоанализата
Инстанцията на буквата в несъзнаваното, или разумът след Фройд
За един предварителен въпрос на всяко възможно лечение на психозата
Насоката на лечението и принципите на неговата власт
Значението на фалоса (Die Bedeutung des Phallus)
Субверсия на субекта и диалектика на желанието във Фройдовото несъзнавано
Бележка върху доклада на Даниел Лагаш. "Психоанализа и структура на личността"

Жак Лакан (1901-1981) е сред най-влиятелните мислители на ХХ в. Френски психиатър и психоаналитик, той е един от учредителите на Френското психоаналитично общество, а по-късно и основател на Фройдистката школа в Париж. Критик на модната по това време психология на Аза, настоява за връщане към Фройд и преосмисляне на ролята на езика при конституирането на субекта на несъзнаваното. Работата на Лакан, свързвана със структурализма и постструктурализма, повлиява не само психоанализата, но и цялото поле на хуманитаристиката.

Премиерата на сборника ще се състои на 19 април от 19:00 ч. в Casa Libri (Каза Либри) на ул. "Цар Асен" 64 в столицата. Специални гости на събитието ще бъдат преводачите Ангелина Даскалова, Красимир Кавалджиев, Теодора Павлова, Дарин Тенев.

Купи книгатаОТКЪС- Жак Лакан, "Функция и поле на речта и езика в психоанализата"

"Несъзнаваното е глава от моята история, белязана с бяло поле или заета от лъжа - това е цензурираната глава. Но истината може да бъде преоткрита; в повечето случаи тя е написана другаде. А именно:

- в паметниците: и това е моето тяло, тоест хистеричното ядро на неврозата, където хистеричният симптом е структуриран като език и се дешифрира като надпис, който веднъж разчетен, може без големи опасения да бъде разрушен;

- в архивните документи: това са спомените от детството ми, също така непроницаеми като тях, когато не знаем откъде произхождат;

- в семантичната еволюция: това отговаря на запаса от думи и значения в типичния за мен речник, както и на моя характер и стил на живот;

- също в традициите и дори в легендите, които носят моята история в героизирана форма;

- и най-накрая, в следите, оставени от изкривяванията поради прикрепянето на повредената глава към съседните глави, чийто смисъл ще бъде възстановен от моята екзегеза."

Още

Психоанализа в България: Тук и сега (откъс)

Психоанализа в България: Тук и сега (откъс)

Още

"Кино и Психоанализа" представя "Квадратът", филмът който раздели критиката в Кан през 2017

"Кино и Психоанализа" представя "Квадратът", филмът който раздели критиката в Кан през 2017

Още

Бил ли е обсебен Дали от Фройд?

Бил ли е обсебен Дали от Фройд?

Още

"Тълкуване на сънищата" - от Зигмунд Фройд

"Тълкуване на сънищата" - от Зигмунд Фройд

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Френският драматург Пенда Диуф е почетен председател на журито на "Изборът на награда "Гонкур" в България"

Общо 56 ученици и студенти, обединени в осем екипа, ще изберат своя роман фаворит

Салман Рушди издаде новата си книга "Нож"

В много отношения "Нож" е толкова забележителна с духа, който споделя с другите книги на Салман Рушди, колкото и с откровените и ужасяващи описания на нападението, което едновременно е променило и не е променило живота му

Над 4000 книги, заграбени от берлинската Еврейска равинска семинария, са открити в Прага

Книгите произхождат от колекцията на Висшия институт за еврейски изследвания в Берлин, който е закрит и разграбен от нацистите през 1942 г.

"Неразделните" от Симон дьо Бовоар за първи път на български (откъс)

В известен смисъл тази творба е ключ към цялостното творчество на голямата френска писателка

Джоан Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.

Украинци в Лисабон протестират срещу проруска книга за войната

През март украинската общност в Португалия изрази възмущението си от издаването на книгата с прокремълски разкази за руската война в Украйна