Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

10 биографични книги за музиканти

ПРОЧЕТИ СВЕТА!

10 биографични книги за музиканти

Четенето на биографии на известни музиканти е наистина завладяващо

Илюстрация: iStock by Getty Images

Добрите биографии ни помагат да опознаем и съзерцаваме света. Да научаваме житейските истории на музиканти, които са се сблъсквали с най-различни предизвикателства и обстоятелства, различни от нашите, ни кара да не бъдем толкова жестоки и да сме по-съпричатни към другите, както и да взимаме по-смели решения за собствения си живот в бъдеще. 

И докато автобиографиите и мемоарите придават усещане за интимност, биографичните книги ни дават по-безпристрастен поглед върху човек и епоха. Независимо дали сте запален читател на биографии или искате да се запознаете с някой нов за вас жанр, вижте нашия списък с 10 биографични книги за музиканти, които няма да ви разочароват:

Кой уби Джон Ленън?

Купи книгата

Късно вечерта на 8 декември 1980 година, когато се разчува новината, че в Ню Йорк хладнокръвно са застреляли най-обичаната рок-звезда на света, планетата спира да се върти за милиони хора. В своето увлекателно изследване популярния музикален биограф и журналист Лесли-Ан Джоунс разкрива загадката, за да представи по неповторим начин пълен портрет на мъжа, неговия живот, връзки, ненавременната му смърт и вечното му музикално наследство.

Още

10 книги, с които ще подхраните ума и душата си

10 книги, с които ще подхраните ума и душата си

Разгръщайки историческите пластове, Джоунс проследява възходите и паденията в професионалния и в личния живот, които принуждават Ленън да се премести в Ню Йорк, където в онази съдбовна зимна нощ е застрелян на улицата пред дома си. Но кой или какво всъщност го уби? И кога умря "истинският" Джон Ленън?

Четири десетилетия след трагичната му смърт, с помощта на лични проучвания, невиждани досега снимки и ексклузивни интервюта с онези, които са познавали Ленън най-добре, авторовото търсене на отговори ни предлага завладяващ, 360-градусов обзор на една от нашите най-знакови музикални легенди. Джоунс черпи информация от изумително богат архив, натрупан от проведените през годините интервюта с хора, свързани с Ленън, включително първата му съпруга Синтия, първородния му син Джулиън, колегата му от Бийтълс сър Пол Маккартни, бившата приятелка на Джон Мей Панг и Анди Пийбълс, последният британски радиоводещ, който го интервюира няколко дни преди да бъде убит. За Бийтълс и Джон Ленън са написани безброй книги, но никога досега не е имало точно такава.

Създаването на Pink Floyd The Wall

Купи книгатаОфициалната и пълна книга за Стената, включително нови коментари на Роджър Уотърс, Дейвид Гилмор, Ник Мейсън и режисьора на филма - сър Алън Паркър. Тази книга е гениална - според мен е невероятна! - Роджър Уотърс

Дума по дума

Купи книгатаНа седем години тя напуска родната България, десет години по-късно записва първата си песен в Париж... Звездата Силви Вартан, която всички познаваме покрай Облаче ле бяло, пише своята изящна, изпълнена със здрав разум и блестяща като самата нея изповед! Трогателните страници за нашата родина, излезли изпод перото на сценичната вълшебница, покорила Франция и света още в 60- те години на миналия век като йе- йе момиче, несъмнено ще развълнуват всички българи, но и ще ни покажат как в едно свободно общество една девойка от скромно семейство на имигранти може да направи кариера, сливайки се с културната среда на една велика страна. Ето че Силви Вартан вече е завинаги сред нас благодарение на тази книга.

Да излезеш от сянката

Купи книгатаПреди 20 години младо френско семейство осиновява двегодишно българско дете от eдин т.нар. Дом за деца, лишени от родителски грижи. Детето е полусляпо, затова пък е надарено с АБСОЛЮТЕН СЛУХ и започва да пее далеч преди да проговори. На 6 години приелият новото си име Венсан Винел вече свири на пиано, композира песнички и е способен да възпроизведе да изпее или изсвири всяка мелодия и всеки акорд. На 17 години започва да свири на пианата по парижките гари до момента когато, три години по-късно го поканват да се яви на прослушване за предаването The Voice Най-хубавият глас на Франция.

Още

Книгите, които ще променят представата ви за човека и света

Книгите, които ще променят представата ви за човека и света

Към края на състезанието, на което предизвиква истинска, нечувана сензация, а интернет публиката с възхищение и любов му отрежда първото място, Венсан написва книгата "Да излезеш от сянката", в която ни запознава искрено, непринудено, с хумор, с младежки жар и език със своето необикновено музикално приключение. Класира се трети и това е само неоспоримото начало на една очевидно огромна музикална кариера на ПЕВЕЦ, ПИАНИСТ И КОМПОЗИТОР. В книгата си Венсан разказва как всичко това му се е случило, като започва от детството си и стига до момента малко преди окончателното класиране, когато самият той не знае кой ще е големият победител. 

Неизвестно за известни български музиканти Ч.1

Купи книгатаТова издание, първо по рода си, е израз на преклонението пред артистичното дело на плеяда забележителни български музикални интерпретатори и педагози. Благодарение на тях българското музикално-изпълнителско изкуство е добре познато по целия свят. Разбира се, бе невъзможно всички да се съберат в една книга, дори тя да е в две части. Наложи се мъчителен подбор; за съжаление извън включените в двете части 121 имена останаха немалко равностойни на тях колеги. Не е изключено в бъдеще да се появи продължение на книгата.

В първата част на книгата, която държите в ръцете си, са включени изтъкнати представители на гилдиите на оркестровите диригенти, пианистите, изпълнителите на духови и ударни инструменти, фолклорните изпълнители. Безспорно едно от съществените достойнства на книгата е, че в нея са включени много непубликувани до този момент снимки. Голямата цел на книгата "Неизвестно за известни български музиканти" е да възстанови творческото дело на истинските музикални звезди, чиито имена е недопустимо да тънат в забрава, като отплата за това, че направиха световноизвестно името на България!

20 прелюдии за пиано

Купи книгатаКнигата албум на Живко Петров, побрала негови размисли, фотографии, най-вече нотите на композициите в двата му албума After 4 и Ten, е уникално издание. "20 прелюдии за пиано" съдържа пиеси, написани с обич и поклон пред мощта на музикалното изкуство. Това е своеобразна изповед, съчетание на текст, музика и образ, с приложена флашпамет с композициите от двата албума като подарък за почитателите на известния български пианист, композитор и аранжор.

Пътят на истинския артист е изтъкан от търпение и пълна отдаденост. Егото е враг номер 1 на музиката. Живко Петров

Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард (хроники)

Купи книгатаКнигата "Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард (хроники)" на Силвия Стефанова е сред номинираните в категорията Награда за книга - документалистика, публицистика, научни изследвания в областта на журналистиката и медиите на СБЖ за 2019 година. Това е книга за авангарда в електронната музика на ръба на две епохи, няколко прехода, един океан и една Желязна завеса. За пръв път българско издание разглежда развитието на електронната музика у нас и творчеството на композитора Симо Лазаров, успоредно със съдбите на фантастичните мечтатели в жанра Леон Теремин, Луиджи Русоло, Едгар Варез, Оливие Месиен, Пиер Шефер, Пиер Булез, Лучано Берио, Карлхайнц Щокхаузен, Робърт Муг, Джон Кейдж, Янис Ксенакис, Луиджи Ноно, Джорджо Мородер, Жан-Мишел Жар, Вангелис и Исао Томита.

Още

10 книги, с които ще избягате от забързаното ежедневие

10 книги, с които ще избягате от забързаното ежедневие

Книгата повежда читателя към предчувствието за една възможна България, чието израстване бе обуздано от Берлинската стена и сенките на Сталин. Тя се докосва до извори и факти, неизползвани у нас досега. Тази книга е дръзка, защото е книга за музиката на незримото, за копнежа да полетиш и преминеш пространството, което разделя теб и Космоса, невидимото и видимото, традиционното и авангардното... Към книгата има и диск с музика на маестро Лазаров, селектирана специално за това издание.

Джазът в България. Българите в джаза + CD

Купи книгатаВладимир Гаджев (1944) е изтъкнат джазов критик, журналист и преподавател по социология на музиката и история на джаза в Нов български университет. През последните четири десетилетия е бил кореспондент на специализираните издания Melodie, Чехословакия и Jazz Forum, орган на Международната джазова федерация, както и сътрудник на списанията Jazz Podium, ФРГ и Musica Jazz, Италия.

Още

10 книги, които ще променят светогледа на вашето дете

10 книги, които ще променят светогледа на вашето дете

През 2000 г. германското издателство Konemann и българското Кибеа отпечатаха за разпространение в цял свят неговата Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти по света (художник Антон Радевски). През 2004 г. издателското ателие "Анго Боянов" даде път на книгата му A Love Supreme/Веселин Николов и неговите Бели, зелени и червени, първият системен труд за изтъкнат български джазмен. 20-страничен синтез на новата книга на Владимир Гаджев бе изискан от Колумбийския университет в Ню Йорк за включване в многотомната поредица История на джаза по света.

Време е за блус


Купи книгатаВ книгата са събрани спомените на известния композитор Атанас Колев, негови стихове и рисунки. В диска са включени песните: Семеен спомен за Поморие, Надежда, За две ръце, Малкият светъл прозорец, Ах, този дъжд, Не не искам, Модерни времена, Спящият красавец, Бъди до мен, Лъч светлина, На Елвис Пресли, Ден и нощ, Късна любов, Монолог на извънземното, Летен театър, Молитва, Бъди щастлив, Не ме поглеждай строго, C`est la vie.

Милчо Левиев - "Артистът не е самотен остров"

Купи книгатаТемата на книгата е Милчо Левиев. Всъщност не е само тема, а лайтмотив. Основен герой. В музиката лайтмотивът е централната идея, обединяваща тематично построение. В книгата на Гаджев личността и делото на Милчо Левиев обединяват цялата многоцветна и богата на информация конструкция. За конструкцията на книгата можем да направим паралел с музикалната конструкция на кончерто гроссо (concerto grosso) шест части, които могат да се четат отделно, но винаги в рамките на цялото. Различно е излъчването на частите и това е следствие от компресираната информация за политика, музика, обществени нагласи, неизбежната Държавна сигурност и множеството любопитни личности. И тази пъстра и динамична картина се обединява от лайтмотива Милчо Левиев.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 99.99 лв.

Още

9 велики истории за 9 велики личности

9 велики истории за 9 велики личности

Още

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

Още

Чувствате ли се демотивирани? Ето десет книги, които ще ви помогнат

Чувствате ли се демотивирани? Ето десет книги, които ще ви помогнат

Още

Магията на любовта и други "демони" в 10 книги за едно приказно лято

Магията на любовта и други "демони" в 10 книги за едно приказно лято

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Запознайте се с творчеството на разнообразни и вълнуващи писатели, родени на едно от най-красивите парчета земя на Иберийския полуостров - Испания

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс