Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Чувствате ли се демотивирани? Ето десет книги, които ще ви помогнат

ПРОЧЕТИ СВЕТА!

Чувствате ли се демотивирани? Ето десет книги, които ще ви помогнат

Вижте нашите специални предложения за лична ефективност и мотивация, психология и саморазвитие

Илюстрация: iStock by Getty Images

"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки" е казал българският класик на словото Йордан Радичков.

През житейските капани по пътя към емоционално съвършенство и щастие, нашата мотивация и ефективност често са подлагани на изпитания, въпросителни и неразбиране. А отговорите могат да бъдат съвсем простички и изключително любопитни.

Ако обичате да се провокирате, анализирате и да търсите автентичното си АЗ, вижте нашите специални книжни предложения от Market.dir.bg, където ще откриете още много интересни заглавия.

 "Емоционалната интелигентност" от Даниъл Голман

Купи книгата

Неотменна съдба ли е коефициентът на интелигентност? Май не чак толкова, колкото си мислим. Вълнуващата и убедителна книга на Даниъл Голман твърди, че нашият възглед за интелекта е твърде тесен и пренебрегва жизнено важен набор от способности, които са от изключителна важност за това как се справяме в живота.

От излизането си през 1995 г. "Емоционалната интелигентност" е световен бестселър, преведена е на 30 езика с над 5 милиона продадени копия. Първото ѝ издание у нас е отдавна изчерпано и се намира само при букинистите на баснословни цени. Преведена наново, "Емоционалната интелигентност" е вече достъпна за всички, които искат да се докоснат до едно ценно и различно гледище за човешката интелигентност.

Още

9 велики истории за 9 велики личности

9 велики истории за 9 велики личности

Черпейки от фундаментални изследвания на мозъка и поведението, Голман показва кои фактори действат, когато хора с висок коефициент на интелигентност пропадат, а такива със скромни постижения на тестовете се справят изненадващо добре. Тези фактори, сред които са самоосъзнатостта, самодисциплината и емпатията, представляват цяло ново измерение на ума, което авторът нарича емоционална интелигентност.

Макар и детството да е критичният период за нейното формиране, тя в никакъв случай не е определена с раждането. Емоционалната интелигентност може да бъде подхранвана и укрепвана през целия живот с непосредствени ползи за нашето здраве, за връзките и работата ни.

"Със своя впечатляващ обхват и задълбоченост, с удивителните си заключения, "Емоционалната интелигентност ни предлага един напълно нов поглед към самите корени на множеството пороци, разяждащи семействата ни и цялото ни общество.", коментира д-р Джон Кабат-Зин, автор на "Където и да идеш, ти си там".

"Щурият мозък" от Д-р Дийн Бърнет

Купи книгата

Случвало ли ви се е да отидете до другата стая и да се чудите какво всъщност търсите там? Или да срещнете познат, но да не можете да си спомните името му? Да усещате, че думата, която търсите, е на върха на езика ви, но да не можете да я повикате в точния момент? Спокойно! Оказва се, че всичко това било нормално.

Дори най-усъвършенстваният човешки орган мозъкът, има своите слаби страни. Въпросът е да разберем как работи умът, за да избягваме капаните му и да направим най-доброто при дадените обстоятелства.

Още

Писателят Емил Йотовски пред Dir.bg: Живеем в последните години преди новото мрачно средновековие

Емил Йотовски пред Dir.bg: Живеем в последните години преди новото мрачно средновековие

Д-р Дийн Бърнет е специалист по мозъка и преподавател по психология и клинични невронауки в университета в Кардиф. Той е най-четеният блогър в научната мрежа на Гардиън и... действащ комик.

Какво по-добро съчетание от това за написването на изключително интересна, остроумна и полезна книга за работата на мозъка, при това подкрепена с последните научни изследвания в областта на невропсихологията!

В книгата си д-р Бърнет разглежда белите петна, кошмарите, инсомнията и други забавни неща, които се случват в мозъка ни. С невероятно чувство за хумор, с интересни примери и любопитни асоциации той разкрива щуротиите на мозъка и ни дава ключ към разбирането на собствената ни същност.

"Изкуството да живеем просто" от Шунмьо Масуно

Купи книгата

Открийте спокойствието и щастието въпреки хаоса в съвременния свят с този наръчник от лесни за усвояване и практични уроци по дзен.

Прочутият будистки монах Шунмьо Масуно черпи от вековната мъдрост, за да ви помогне да прилагате дзен във всеки един ден от живота си. Тези сто упражнения ще внесат повече радост и удоволствие във всекидневието ви, без да е нужно да правите резки промени или да полагате неимоверни усилия.

С всяка нова стъпка ще научавате как да откривате щастието не чрез необикновени преживявания, а чрез осъществяването на дребни промени в живота, чрез откриването на едно ново усещане за мир и вътрешно равновесие.

Ако светът отказва да се движи в посоката, в която желаете вие, може би е време да промените себе си. Тогава в какъвто и свят да попаднете, ще можете да се движите из него удобно и с лекота

"Ще те науча как да станеш богат" от Рамит Сети

Купи книгата

Революционен бестселър на Ню Йорк Таймс и Уол Стрийт Джърнъл, който научи цяло поколение как да печели повече, да спестява повече и да се радва на богат живот сега в преработено второ издание.

Харчете колкото искате за лате или за театър. Преди това обаче направете правилните сметки и инвестиции, за да могат парите ви да се умножават. Така ще се освободите от чувството за вина, когато купувате нещата, които обичате.

В своята книга за парите, станала вече модерна класика, експертът по лични финанси Рамит Сети, наричан Магьосник на богатството (Форбс) и Новия гуру на финансите (Форчън), предлага съвсем проста, но много резултатна 6-седмична програма за управление на финансите ви.

От книгата ще научите:

Как да върнете дълговете по-бързо, отколкото сте мислели за възможно; Как да си откриете инвестиционни банкови сметки без такси и с високи лихви; Как да автоматизирате финансите си така, че парите ви да отиват точно там, където ги искате; Как да правите значителни спестявания всеки месец, без да се налагат строги икономии; Как да изработите дългосрочна инвестиционна стратегия, която побеждава финансовите консултанти в собствената им игра; Как да действате без стрес в случай на големи разходи: покупка на автомобил и къща, сватба, пътешествие и пр. Как да договорите увеличение на заплатата...

  "Момчето, къртицата, лисицата и конят" от Чарли Макеси

Купи книгата

За първи път на български излиза книгата на Чарли Макеси, отличена с една от най-важните литературни награди във Великобритания "Waterstones".

Тази красива история, разказана с текст, рисунки и фина калиграфия от Чарли Макеси ни среща с четирима невероятни приятели.

В техния характер се оглежда пъстрата палитра от черти, които можем да разпознаем във всеки от нас - те са любопитни, искрени, егоистични, самотни, наранени, обичащи и мъдри...

Тази ода на невинността и добротата съдържа житейски уроци за любовта и израстването, които са докоснали сърцата на малки и големи читатели по цял свят.

Разговорите на момчето, къртицата, лисицата и конят са били споделяни хиляди пъти онлайн, пресъздавани в училищни часове по изкуство, окачени на стените на болницата и дори превърнати в татуировки.

"С лекота" от Грег Маккюън

Купи книгата

Бестселър на Ню Йорк Таймс, Книга на годината според английския Таймс, от автора на продадената в милионен тираж "Есенциализъм" - "С лекота" ще ви покаже как да постигате целите си без излишни усилия.

Свикнали сме да вярваме, че пътят към успеха е свързан с непрестанни усилия. Че амбициозните хора нямат право на личен живот. Че изнурителната работа означава високи резултати.

Оказва се, че това са отживели митове. Колкото по-изтощени сме, толкова по-трудно имаме значими постижения. А може би формулата на успеха не е да се напрягаме още и още, а да намерим по-лек път?

"С лекота" предлага практични съвети как да оптимизираме работата и живота си, така че да постигнем желаните резултати, без да прегорим.

От нея ще научим как да: превърнем досадните задачи в приятни ритуали; разрешаваме проблемите, преди да настъпят; задаваме умерено темпо, вместо да препускаме с пълна газ; опростим работния си процес, отстранявайки излишните стъпки; направим отношенията си с другите по-лесни и приятни.

Лекият път не е за мързеливите, а за умните. Не всяко трудно нещо може да бъде постигнато лесно, но има как да извършваме с лекота най-важните дейности.

 "Свръхчувствителните хора" от Илейн Арън

Купи книгата

Как да преуспеем, когато светът ни притиска и обърква? Имате живо въображение? Твърде срамежливи и чувствителни сте? Блокирате, когато се окажете в центъра на внимание? Тълпите ви потискат, а шумът ви претоварва? Тогава честито! Попадате в привилегированата група на свръхчувствителните хора.

Още

Магията на любовта и други "демони" в 10 книги за едно приказно лято

Магията на любовта и други "демони" в 10 книги за едно приказно лято

Свръхчувствителността е вродена черта, която засяга около 1520 процента от населението.

Свръхчувствителните хора често са много умни, творчески натури, но мнозина от тях страдат от липса на самочувствие. Те не са невротици, както дълго време бяха заклеймявани. Тяхната изострена чувствителност обаче може да ги накара да се изолират от външния свят.

Ако и вие сте от свръхчувствителните хора, тук ще намерите решения за това как да постигнете щастлив и удовлетворяващ живот. Книгата ще ви помогне да предефинирате своето минало и да започнете да лекувате вътрешните си рани.

Свръхчувствителността може да е невероятно бреме заради свръхстимулацията на нервната система, което е много изтощително. От друга страна обаче, това качество дава значителни предимства поради свойството си да изостря сетивата. Свръхчувствителните хора са в състояние по-задълбочено да обработват информацията и да забелязват фини нюанси и подробности, често пренебрегвани или погрешно интерпретирани от останалите.

Превърнете своята свръхчувствителност в суперсила, за да реализирате истинския си потенциал. 

"Денят, в който се научих да живея" от Лоран Гунел

Купи книгата

Неделен слънчев ден в Сан Франсиско. Докато се разхожда по кея, наслаждавайки се на покоя след тежката работна седмица, пред Джонатан млад мъж с кариера на застраховател, внезапно се изправя мургава красавица. Тя се вглежда в дланта му и изрича злокобно предсказание: краят на живота му наближава...

Пред това шокиращо изпитание е изправен героят в последния роман на Лоран Гунел. Но това е изпитание прозрение, гранична ситуация, в която откриваме себе си, своята автентична човешка същност.

Авторът ни въвлича в едно вълнуващо и светло приключение на духа, на ценностната трансформация и себепостигането. Универсалните въпроси за смисъла на съществуването, за щастието, за щедростта на общуването и отдаването тук намират своите отговори.

И тези отговори са оптимистична алтернатива на доминиращия в съвременното общество култ към вещите и успеха.

"Денят, в който се научих да живея" е просветляващо пътуване към вътрешната свобода, към световете на другите и към разбирането, че човекът е част от едно изначално хармонизирано цяло.

"Израстването на личността" от Карл Роджърс

Купи книгата

Какъв е смисълът на живота? Да бъдеш онзи, който си.

Карл Роджърс е бащата на хуманистичното направление в психологията, известно още като трета сила в психологията наред с психоанализата и бихейвиоризма.

Още

За свръхестествена почивка: 10 книги, които ще ви пренесат в друг свят

За свръхестествена почивка: 10 книги, които ще ви пренесат в друг свят

Книгата му "Израстването на личността" е призната за шедьовър в областта на психотерапията. Това е така, защото в нея се демистифицира тайната на психотерапевтичния процес и за пръв път открито се публикуват протоколи от терапевтичните беседи вместо интерпретации на преразказани случаи от практиката.

Новаторски е и опитът на Роджърс да прилага научни методи за изследване на процеса и резултатите от психотерапията. С тях той доказва, че по-важни от експертното знание на психотерапевта са неговата искреност, безусловно приемане и емпатия към човека, потърсил психологична помощ. Това според Роджърс са необходимите и достатъчни условия за разгръщане на неограничения личностен потенциал за справяне и развитие, който носи в себе си всеки един от нас.

Роджърс показва, че идеите му са приложими не само в психотерапията, но и в училището, семейството, бизнеса и политиката във всяка социална сфера, за която израстването на личността е цел и приоритет. Книгата ще е полезна за всички, които проявяват интерес към приложната психология в професията и в живота.

  "Фокусът" от Даниъл Голман

Купи книгата

Повече от две десетилетия Даниъл Голман следи новаторските пробиви в областта на хуманитарните науки. В своята книга "Фокусът" той задълбочава изследването за вниманието и неговите разновидности, полагайки основата на една същинска житейска трансформация, достъпна за всеки от нас.

Вниманието действа до голяма степен като мускул при недостатъчна употреба отслабва, докато при подходящи тренировки заяква. Днешната епоха предлага неизброимо количество стимули, разкъсващи нашата концентрация, именно заради което Голман съзира неотменимата нужда да бъде предложен модел, който ще опази този толкова важен за нашето личностно съзряване механизъм.

Съчетавайки най-нови изследвания с практически резултати, "Фокусът" разкрива какво различава експертите от аматьорите и звездите от обикновените изпълнители.

Осъзнатото, единно и калено внимание гарантира успеха във всяко едно поприще.

Не пропускайте повече възможности, не се оставяйте на течението и не разводнявайте своето внимание, защото това ще ви донесе един истински поглед над действителността, от която можете да извлечете каквото пожелаете.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка!

Още

10 книги, които да вземете в куфара си това лято

10 книги, които да вземете в куфара си това лято

Още

7 кримки, които да прочетете на плажа това лято

7 кримки, които да прочетете на плажа това лято

Още

7 смразяващи кръвта трилъра за мързеливи летни дни

7 смразяващи кръвта трилъра за мързеливи летни дни

Още

За книгомани: 10 нови книги, които да вземете сега с намаление

За книгомани: 10 нови книги, които да вземете сега с намаление

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кино между страниците

Предлагаме ви 10 заглавия, които ще ви помогнат да разберете повече за историите, които стоят зад великото кино

Детският литературен фестивал стартира след седмица

Тематичен фокус този път са скандинавските страни, а мотото е "Създаваме истории. Създаваме история."

Почина писателят Джон Никълс

Авторът на "Войната в бобовите полета на Милагро" и "Стерилната кукувица" си отиде на 83-годишна възраст

"Направи си сам приказка" – обновено издание на любимата творческа игра

Творческата игра е вдъхновена от "Граматика на фантазията" от Джани Родари

В пещерата на познанието

Книгата "Езотерични школи и мистични учения" е едно изключително задълбочено произведение, което въвежда мисълта в нови полета – не просто мисловни, те са духовни, казва публицистът Петко Атанасов

Дача Мараини представя на живо в София "Скъпи Пиер Паоло" (откъс)

Книгата ще бъде представена лично от голямата италианска писателка Дача Мараини на 6 декември от 18:30 ч. в рамките на Софийския международен литературен фестивал