Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

За свръхестествена почивка: 10 книги, които ще ви пренесат в друг свят

ПРОЧЕТИ СВЕТА!

За свръхестествена почивка: 10 книги, които ще ви пренесат в друг свят

Вижте нашите специални предложения за любителите на хорър жанра

Снимка: iStock by Getty Images

"За мен страхът е една от най-деликатните емоции, затова винаги се опитвам да уплаша читателя. Ако не мога да го уплаша, аз се опитвам да го смразя от ужас и ако не успея и в това, прибягвам до шока." (Стивън Кинг)

Независимо как и къде сте решили да отмаряте през лятото, удоволствието ще е пълно с вълнуваща книга в ръка, особено ако е пропита с тайнствена атмосфера, загадъчни същества, мрачна мистика и първичен страх.

 

Ако сте любители на хорър жанра, безкрайното умствено вълнение и въображение, вижте нашите специални предложения от Market.dir.bg и направете почивката си свръхестествена.

 "Сянка отвъд времето" от Х. Ф. Лъвкрафт

Купи книгата

Трябва да го прочетете, той е там, където започва тъмнината!

Х. Ф. Лъвкрафт е най-важният американски автор на свръхестествени истории след Едгар Алън По и е оказал неизмеримо влияние върху литературата на ужаса през последните десетилетия. Неговите апокалиптични видения оказват силно въздействие и върху Стивън Кинг, и върху цялата съвременната попкултура.

Почти неизвестен приживе, сега заради размаха на фантазията си, той често е поставян наравно с Хърбърт Уелс и Дж. Р. Р. Толкин. Творбите му могат да се определят както като хорър, така и като мрачно фентъзи или черна фантастика. Наричат ги също стихове в проза.

Настоящият том включва разкази и новели от сборниците "Зовът на Ктхулу" и "Планините на безумието" в нов превод на български език. Тук са събрани част от най-известните произведения на автора от ранни истории като "Дагон", с които Лъвкрафт прекроява хорър жанра, до най-зрелите му творби "Бродник в мрака" и "Сянка отвъд времето". Те са подредени хронологично и показват как са се развили стилът и идеите му през годините.

"Вдъхновен от Стивън Кинг" на Петър Станимиров 

Купи книгата

Луксозният колекционерски албум "Вдъхновен от Стивън Кинг" на Петър Станимиров е събитие с кралски размери!

Той е за вас, фенове на Краля на ужаса, но и за вас, фенове на Станимиров. Това е вашата Кула, вашият катет, вашето сияние; отвъд булото на мъглата ви очакват озъбени клоуни, невръстни вампири и психопати убийци, а през очите на дракона ще видите тъмната половина на Кинг.

Ще изживеете нещо незабравимо и специално, защото "Вдъхновен от Стивън Кинг" е пътеводител от света на най-зловещите и провокативни кошмари, съновидения и неизживени спомени, които ще разкрият една вдъхновяваща, артистична и достойна форма на изкуството... А изкуството има една безценна характеристика. То е живо и никога няма да умре!

Петър Станимиров е творчески посланик на три поколения. Пътят на Станимиров минава от комикса в книгоиздаването и в началото на 90-те години у нас се появяват първите произведения на Стивън Кинг, утвърдени с визуалния и стилистичен печат на Peter Stan.

Изданието е двуезично - на български и английски. Всяка бройка е лично номерирана и подписана от Петър Станимиров като част от лимитирания тираж от 500 екземпляра.

 "Лятото на страха" от Дан Симънс

Купи книгата

За "Лятото на страха" Стивън Кинг казва: "Една от малкото задължителни за прочит книги. Изпитвам страхопочитание към Дан Симънс."

Чудовищният талант на Дан Симънс, доказан с мащабни творби като "Хиперион", "Олимп", "Лешояди", "Песента на Кали" и "Кухият човек", създава неустоима комбинация от исторически наратив и жанров ужас.

Лятната ваканция тропа на вратата в Елм Хейвън, Илинойс, и шест 11-годишни момчета се канят да изживеят заедно последните дни на магията, наречена детство. Защото това лято ще бъде различно. Това лято ще постави на изпитание приятелството им и ще ги накара да съзреят преждевременно. Едно хлапе изчезва безследно. Възрастните започват да се държат странно. В нивите край Елм Хейвън се появяват загадъчни дупки. По улиците броди непознат мъж в униформата на войник от Първата световна, а един екарисажен камион преследва Майк, Дейл, Дуейн, Лорънс, Кевин и Харлън, като се опитва да ги убие.

И това е само началото на кошмара...

"Лятото на страха" е свръхестествен хорър и роман за порастването в духа на "То" на Стивън Кинг, "Нещо зло се задава" на Рей Бредбъри и телевизионния сериал "Stranger Things".

"Лебедова песен" от Робърт Маккамън

Купи книгата

Робърт Маккамън пише хоръри, трилъри, научна фантастика, фентъзи и исторически романи, а много от произведенията му са отличени с престижни награди като "Брам Стокър", "Локус" и Световната награда за фентъзи.

"Лебедова песен" е епичен постапокалиптичен роман в духа на "Сблъсък" на Стивън Кинг. Земята е опустошена от ядрена война между САЩ и Русия. Слънцето се е превърнало в бледо петно върху вечно покрития с облаци хоризонт.

Няма ток, растителността е изчезнала, водата е отровна, а от небето вали сняг, примесен с пепел и сажди.

Цялата планета бавно, но неумолимо замръзва в обятията на ядрената зима. Сред руините на някогашната цивилизация вилнеят зловещи болести, мутирали животни и армии от мародери, а онези, които са съумели да запазят човешкото в себе си, са принудени да се крият в убежищата си или постоянно да бягат.

Но в този загиващ свят броди и нещо по-страшно от студа, по-смъртоносно от радиацията и по-лошо от анархията.

То е древно и могъщо, има много лица и жадува да подчини всички оцелели, а после да танцува на гробовете им.

"Клеймото на звяра" от Ръдиард Киплинг 

Купи книгата

Роденият в Бомбай (сега Мумбай) Ръдиард Киплинг е носител на Нобелова награда за литература за силата на своята наблюдателност, оригиналното въображение, жизнеността на идеите и забележителния талант на разказвач. Известен най-вече с произведенията си за деца, Киплинг всъщност е смятан за новатор в разказите си за възрастни.

Осемнайсетте разказа, представени тук, допълват образа му на изключителен писател, който смесва мистика и ужас, описва прераждането на душата, екзотични и странни места, свръхестествени и паранормални явления, понякога имащи рационални и дори хумористични обяснения.

Според Съмърсет Моъм единственият английски писател, който може да се постави редом с Мопасан и Чехов, е Ръдиард Киплинг.

"Дом за разплата" от Джон Сол 

Купи книгата

В продължение на близо четири десетилетия Джон Сол присъства в списъците на бестселърите на Ню Йорк Таймс, а също и във въображението на читателите ‐ със своите наелектризиращи истории, изпълнени с психологически мистерии и свръхестествен съспенс.

Инстинктът му да напипва най-дълбоките струни на страха в сърцата и умовете е безпогрешен, а дарбата му да интегрира едно повествование от посред бял ден в най-черните дълбини на кошмара се проявява с най-силните си страни във въздействащия роман "Дом за разплата", който грабва от първата страница и отказва да пусне читателя до бездиханния, хипнотизиращ финал.

14-годишната Сара Крейн не е галеница на съдбата ‐ майка й умира от рак, а баща й в една страховита нощ убива човек и блъска дъщеря си. Поверена на враждебно приемно семейство, изолирана от всички в училище, осакатената Сара намира сродна душа в своя съученик Ник Дънигън ‐ доскорошен пациент на психиатрията, който така и не е престанал да чува гласове и да има видения...

"Тъмната страна на Мопасан"

Купи книгата

Анри Рьоне Албер Ги дьо Мопасан е считан за един от най-големите майстори на късия разказ, отличаващ се с изящен стил и образен език. Кратките истории на Мопасан са над 300 на брой и са изключително разнообразни в жанрово отношение, но близо 50 от тях са страшни или съдържат хорър елементи. И именно тези страховити разкази, които се родеят с творчеството на По, Хоторн и Хофман, днес предизвикват най-голям интерес сред критиците и читателите на френския белетрист.

Една част от тях са свръхестествени, други психологически или натуралистични, а трети имат сатиричен характер, но повечето са посветени на лудостта, духовната поквара и моралната слабост - любими теми на циничния и песимистичен Мопасан, който се заразява със сифилис още като младеж. И макар засегналата мозъка му болест да не е попречила на способността му да създава блестящи литературни произведения, тя несъмнено е повлияла върху неговото творчество, което не спира да вълнува поколения читатели.

Настоящият том включва най-добрите страшни разкази на Мопасан, някои от които излизат за пръв път на български език. Сред тях е и прочутият "Орла", вдъхновил Биърс, Блакуд и Лъвкрафт да напишат своите шедьоври "Проклетата твар", "Върбите" и "Зовът на Ктхулу".

"Страшни разкази на прочути окултисти"

Купи книгата

Терминът окултизъм (от лат. occultus скрит, таен) става известен в средата на XIX век, когато френският маг Елифас Леви го използва в книгите си като синоним на скрито знание, а след това е популяризиран от теософката Елена Блаватска.

Днес този термин често замества думата езотеризъм и се свързва с различни мистични течения, учения и науки, в които паранормалното играе съществена роля.

Настоящата антология включва избрани разкази на 10 прочути писатели окултисти Елена Блаватска, Франц Хартман, Чарлс Ледбитър, Фиона Маклауд, Алистър Кроули, Дайън Форчън, Артър Макън, Уилям Бътлър Йейтс, Густав Майринк и Артър Конан Дойл.

Всеки от тях е практикувал окултни дейности или е бил член на окултни ордени и организации, защото е вярвал в съществуването на свръхестествени същества и явления. Тази вяра намира израз и в разказите, които ви представяме.

Те ще ви срещнат с духове, демони, мумии и вампири, с черни магии, проклятия и различни езотерични практики.

"Невидимият гигант" от Брам Стокър 

Купи книгата

Ирландският писател Ейбрахам Брам Стокър е добил световна слава с романа си "Дракула", но освен него той създава още дузина романа и над 50 разказа, част от които са публикувани посмъртно. Въпреки че тези произведения остават в сянката на "Дракула", някои от тях оказват значително влияние върху по-късни автори и продължават да вълнуват читателите и до днес.

Настоящият сборник включва избрани разкази и новели, които излизат за пръв път на български език. Те са предимно страшни и мрачни, защото разглеждат теми, характерни и за Дракула, но са разнообразни като сюжет и стил, а част от тях дори не са хорър, макар да съдържат типични за жанра елементи.

Сред избраните творби има и заглавия, които не фигурират в трите официални сборника на Стокър, а са издавани само в периодичния печат. Такъв е например "Бебето пасажер" един от най-популярните разкази на ирландеца, който е препечатван в десетки вестници и списания, но днес е колекционерска рядкост.

 "Алрауне" от Ханс Хайнц Еверс

Купи книгата

Ханс Хайнц Еверс e немски актьор, философ, поет и писател, известен с мистичните си разкази и романи, които са изиграли важна роля в развитието на хорър жанра. Силно повлияни от творчеството на Едгар По, Оскар Уайлд, Еркман-Шатриан, Е. Т. А. Хофман и Алистър Кроули, те са готически, декадентски и окултни, като често смесват психологически и свръхестествен ужас.

Настоящият том включва двете най-популярни произведения на Ханс Еверс - многократно филмирания роман "Алрауне" и разказът "Паякът". И двете са в изцяло нов превод от немски език.

"Алрауне" е вдъхновен от средновековните вярвания в окултните свойства на мандрагората, която според легендите пониква от семето на обесени мъже. В него арогантният студент Франк Браун убеждава порочния си вуйчо да създаде дете чрез изкуствено осеменяване, като забремени проститутка със спермата на екзекутиран убиец. Детето, родило се от този необичаен експеримент Алрауне, се превръща в изключително красива, но жестока млада жена със загадъчни способности, които водят всички около нея до лудост, упадък и смърт.

В "Паякът" студентът по медицина Ришар Бракмон решава да се нанесе в стая № 7 в малкия хотел "Стивънс" на улица "Алфред Стивънс" № 6, но там, в три поредни петъчни дни, се обесват трима души. Какво кара наемателите на стаята да се самоубиват в точно определен ден и час? Ще успее ли Ришар да разкрие загадката, без да се превърне в следващия труп?

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка!

Още

7 кримки, които да прочетете на плажа това лято

7 кримки, които да прочетете на плажа това лято

Още

10 книги, които да вземете в куфара си това лято

10 книги, които да вземете в куфара си това лято

Още

7 смразяващи кръвта трилъра за мързеливи летни дни

7 смразяващи кръвта трилъра за мързеливи летни дни

Още

За книгомани: 10 нови книги, които да вземете сега с намаление

За книгомани: 10 нови книги, които да вземете сега с намаление

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Запознайте се с творчеството на разнообразни и вълнуващи писатели, родени на едно от най-красивите парчета земя на Иберийския полуостров - Испания

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс