Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фамилия Ферари на премиера на Патрашкова в Рим

ПРЕМИЕРА ОТВЪД ГРАНИЦА

Фамилия Ферари на премиера на Патрашкова в Рим

Събитието откри новоизбраният директор на Българския културен институт Илия Лозанов. За известния пианист това бе своеобразен прощъпулник в първия му мандат

Източник: Български културен институт в Рим

Антонела Ферари - една от наследниците на фамилия Ферари, бе сред гостите в Рим на бляскавата премиера на книгата "Въпреки всичко. Българските писатели в годината на цензурата" на Кристина Патрашкова.

Галерия "България", управлявана от културния институт, се оказа твърде тясна да събере желаещите да присъстват на срещата с известната журналистка. Тротоарът пред залата в сърцето на Вечния град също беше пълен с хора. Българи и италианци заедно изслушаха разказите за най-ярките имена в литературата ни, изправени пред дилемата талант - власт.

Още

Проектът "Нощни персонажи" отива в Рим

Проектът "Нощни персонажи" отива в Рим

Събитието откри новоизбраният директор на Българския културен институт Илия Лозанов. За известния пианист това бе своеобразен прощъпулник в първия му мандат.

Авторката Кристина Патрашкова специално благодари на досегашния директор на Института Жана Яковлева, по чиято идея живеещите в Италия наши сънародници си припомниха, а по-младите научиха за цената на компромисите в изкуството през онези години.

Сред гостите бяха още заместник-посланикът ни в Рим Росен Руфев, както и дипломати от посолството, актьори, художници, юристи, литератори, племенницата на световно известният скулптор Асен Пейков и на неговия брат живописеца Илия Пейков Тонка Пейкова, актрисата от зората на демокрацията Елжана Попова, дъщерята на писателя герой в книгата Стефан Цанев - Анна Цанева, български и италиански журналисти.

Патрашкова даде интервюта за няколко римски сайта, които проявиха нескрит интерес към книгата и към събитията в литературата и културата на България от годините, когато у нас се говореше за развит социализъм.

Представянето на книгата прерасна в дискусия за сблъсъка талант - власт, за компромисите, които всеки човек прави в живота си, и за паметта, която все по-често избледнява днес.

Събитието отбеляза рекорден интерес в календара на Културния институт в Рим. Кристина Патрашкова предстои да представи книгата, която излиза в третия си тираж, с клеймото на издателската къща "Престиж буукс" в Лондон в средата на май.

Още

"Ваклуш" с премиерна прожекция в Рим

"Ваклуш" с премиерна прожекция в Рим

Още

Depeche Mode в Рим: Музика, която разтърсва стадиони

Depeche Mode в Рим: Музика, която разтърсва стадиони

Още

Ясен Гюзелев показва "Другият живот на илюстрацията" в Рим

Ясен Гюзелев показва "Другият живот на илюстрацията" в Рим

Още

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци със "Златна монета "Култура" в Рим

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци със "Златна монета "Култура" в Рим

ИЗБРАНО
Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

"24 май е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето", каза писателят в речта си в тържествената програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия

Японският бестселър „Гърди и яйца“: Дръзка история на три жени, които търсят себе си (откъс)

Днес писателката Миеко Каваками, работила и като стюардеса и певица, е сред най-предизвикателните и интригуващи гласове на японската литература