Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ясен Гюзелев показва "Другият живот на илюстрацията" в Рим

В СВЕТА НА ИЛЮСТРАЦИЯТА

Ясен Гюзелев показва "Другият живот на илюстрацията" в Рим

В италианската столица ще бъдат представени графики и цветни принтове на илюстрации от някои от емблематичните заглавия, върху които художникът работи през годините

"Другият живот на илюстрацията" (L"altra vita dell"illustrazione) е наречена изложбата на Ясен Гюзелев, която се открива на 13 септември в Рим, в галерия "България" на Българския културен институт (Снимка: БТА/ Български културен институт в Рим)

"Другият живот на илюстрацията" (L"altra vita dell"illustrazione) е наречена изложбата на Ясен Гюзелев, която се открива на 13 септември в Рим, в галерия "България" на Българския културен институт, съобщават от института, цитиран от БТА. 

В италианската столица ще бъдат представени графики и цветни принтове на илюстрации от някои от емблематичните заглавия, върху които художникът работи през годините.

Още

Ясен Гюзелев: Рисувам срещу линейността на времето

Ясен Гюзелев: Рисувам срещу линейността на времето

Те са номерирани и подписани от автора, признат за един от най-добрите илюстратори в света. Гюзелев сътрудничи с издателства като германските J. F. Schreiber и Aufbau-Verlag, канадското Simply read books, британското Walker books, тайванското Grimm Press.

Ясен Гюзелев е роден през 1964 година в София. След завършването на Националната художествена академия в София, Гюзелев заминава за Италия и работи там в продължение на няколко години. В периода 1990-1993 г. илюстрира книги, карти Таро и работи за списания в Милано, Торино и Флоренция.

Още

С илюстрациите на Ясен Гюзелев в света на Пушкин и Жул Верн

С илюстрациите на Ясен Гюзелев в света на Пушкин и Жул Верн

Големият му пробив идва с "Алиса в Страната на чудесата" от Луис Карол. Канадското издание печели сребърен медал от Американското общество на илюстраторите и гран при за оформление на корица от Американския институт за графично изкуство. Сред по-важните му отличията са диплом от "Златния молив на Белград" през 2001 г. и Independent publisher book award в САЩ през 2002 г.

Ясен Гюзелев работи най-вече по класически творби като "Дон Кихот" от Сервантес, "Пинокио" от Карло Колоди, "Оливър Туист" от Дикенс, "Баскервилското куче" от Артър Конан Дойл, "Декамерон" от Бокачо, "Пътешествие до центъра на Земята" от Жул Верн и др. Участвал е в много изложби, включително заедно с брат си - художникът Чавдар Гюзелев (например, в Българския културен институт, Прага, 2010). Имал е самостоятелни изложби в галерии в София, Париж, Виена, Москва, Лос Анджелис, Рюселхайм, Белград.

През 2019 Ясен Гюзелев е отличен на Международния панаир на книгата в Москва. Той е сред победителите в конкурса "Образ книги" - за илюстрациите на "Пътешествие до центъра на Земята" от Жул Верн по поръчка на испанско издателство. Той е сред лауреатите в категория "Най-добри илюстрации към произведения на художествена литература".

Още

Жул Верн и А. С. Пушкин през погледа на Ясен Гюзелев

Жул Верн и А. С. Пушкин през погледа на Ясен Гюзелев

Още

Шедьовърът на Пушкин "Дама пика" с илюстрациите на Ясен Гюзелев

Шедьовърът на Пушкин "Дама пика" с илюстрациите на Ясен Гюзелев

Още

Ясен Гюзелев с изящни графики в галерия "Арте"

Ясен Гюзелев с изящни графики в галерия "Арте"

Още

Художникът Ясен Гюзелев: Никога не се отказвам, защото е трудно!

Художникът Ясен Гюзелев: Никога не се отказвам, защото е трудно!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

В София предстои аукцион, посветен на модерното и пост-военно българско изкуство

Той ще предложи над 100 картини на едни от най-големите български художници

"Преминаване" - посмъртна изложба на богатото творчество на Иван Б. Иванов

През последните години художникът работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури

Кралски портрет на Веласкес, оценен на 35 милиона долара, отива на търг за първи път от половин век

"Тази изключителна творба е забележителна не само с красотата и качеството си, но и с размера и темата си - кралски портрети", казват от аукционна къща "Сотбис"

Скицник на германския художник Каспар Давид Фридрих беше продаден на търг за над 1,8 млн. евро

Екземплярът е принадлежал на семейство в Карлсруе повече от 200 години

Антония Дочева показва изложба, вдъхновена от тангото и фламенкото

Експозицията ще бъде подредена от днес до 13 декември в Съюза на архитектите в България

"Разпад": Изложба на Дейвид Тадесе

От 5 декември до 12 декември в културно пространство "Бобина", София, ул. „Триадица“ 5А