Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ясен Гюзелев с изящни графики в галерия "Арте"

АРТ

Ясен Гюзелев с изящни графики в галерия "Арте"

Софийската галерия представя известния илюстратор с изложба до края на февруари

"Пинокио", Ясен Гюзелев/Сн.: Галерия "Арте"

Галерия "Арте" представя изложба графика на Ясен Гюзелев, която ще бъде открита на 6 февруари 2018. Тя ще продължи през  целия месец февруари.

Ясен Гюзелев е един от най-обичаните български художници, илюстратор, автор признат отдавна по света, обичан от малки и големи, от колекционери и почитатели, художник, откровено влюбен в изкуството, работохолик, достигнал съвършенството, създател на илюстрациите на най-обичаните детски приказки.

"Да, към Ясен Гюзелев не може да останете безразлични, може само да се влюбите в изкуството му безрезервно и завинаги.", споделя за Impressio галеристката Гергана Борисова.

"Алиса в страната на чудесата", Ясен Гюзелев/Сн.: Галерия "Арте"

В предстоящата изложба ще бъдат показани графики по сюжети от известните илюстрации на художника от "Алиса в страната на чудесата", "Алиса в огледалния свят", "Приключенията на Пинокио", "Приключенията на Оливър Туист", "Кралят на златната река" от Джон Ръскин /неиздавана книга в България/, както и графики на прослoвутите карти "Таро": по "Леонардо", "Милемиум" и "900".

Някои са познати на публиката, други никога не са показвани.  Ново е това, че сега са реализирани с графичната техника алграфия, което ги превръща в нов вид оригинал, получават нов живот като самостоятелно произведение. По време на експозицията могат да бъдат разгледани и закупени издадените на български книги с илюстрации на Ясен Гюзелев.

Още

Алиса и други приключения на Ясен Гюзелев

Алиса и други приключения на Ясен Гюзелев

Книгите, илюстрирани от него, се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Високото му признание се допълва и от редица награди, които получава:

"Luchs", награда от радио Бремен и "Die Zeit" за "Пчелната царица"; за илюстратор на годината - "94 illustrators of the wear award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); "Luchs", награда от радио Бремен и "Die Zeit" за "Алиса в страната на чудесата" (2000); диплома от "Златният молив на Белград" (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); "Luchs", награда от радио Бремен и " Die Zeit" за "Дон Кихот"; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство "Хр.Г. Данов" за "Алиса в страната на чудесата" (2010).

Но най-голямото признание според Ясен Гюзелев са хората, които идват в изложбените зали и споделят вълнението си и благодарността за това, което художникът е направил.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Платна на Ван Гог и Моне бяха продадени, съответно за 39 и 48,4 милиона долара

Търгът в Ню Йорк е организиран от аукциона къща "Кристис"

Вместо автопортрет - самостоятелна графична изложба на Людмил Георгиев

Събитието е до 6 юни 2021 г. в Градска художествена галерия - филиал "Капана" в Пловдив

Картина на Пикасо беше продадена за 103,4 милиона долара в Ню Йорк

На платното "Жена, седнала до прозорец" е изобразена музата и любовница на Пикасо Мари-Терез Валтер

Художникът Андрей Кулев между Варвара и Китай

Във Варвара се намира ателието на художника, а с азиатската страна е свързан от 2016 г., когато става гост професор по анимация в Чангчун

Арт Галерия Le Papillon представя Христо Христов с изложбата "Преминаващи фигури"

Събитието е от 13 май 2021 до 09 юни 2021 г. - Варна, ул."Драгоман" 12