Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ясен Гюзелев с изящни графики в галерия "Арте"

АРТ

Ясен Гюзелев с изящни графики в галерия "Арте"

Софийската галерия представя известния илюстратор с изложба до края на февруари

"Пинокио", Ясен Гюзелев/Сн.: Галерия "Арте"

Галерия "Арте" представя изложба графика на Ясен Гюзелев, която ще бъде открита на 6 февруари 2018. Тя ще продължи през  целия месец февруари.

Ясен Гюзелев е един от най-обичаните български художници, илюстратор, автор признат отдавна по света, обичан от малки и големи, от колекционери и почитатели, художник, откровено влюбен в изкуството, работохолик, достигнал съвършенството, създател на илюстрациите на най-обичаните детски приказки.

"Да, към Ясен Гюзелев не може да останете безразлични, може само да се влюбите в изкуството му безрезервно и завинаги.", споделя за Impressio галеристката Гергана Борисова.

"Алиса в страната на чудесата", Ясен Гюзелев/Сн.: Галерия "Арте"

В предстоящата изложба ще бъдат показани графики по сюжети от известните илюстрации на художника от "Алиса в страната на чудесата", "Алиса в огледалния свят", "Приключенията на Пинокио", "Приключенията на Оливър Туист", "Кралят на златната река" от Джон Ръскин /неиздавана книга в България/, както и графики на прослoвутите карти "Таро": по "Леонардо", "Милемиум" и "900".

Някои са познати на публиката, други никога не са показвани.  Ново е това, че сега са реализирани с графичната техника алграфия, което ги превръща в нов вид оригинал, получават нов живот като самостоятелно произведение. По време на експозицията могат да бъдат разгледани и закупени издадените на български книги с илюстрации на Ясен Гюзелев.

Още

Алиса и други приключения на Ясен Гюзелев

Алиса и други приключения на Ясен Гюзелев

Книгите, илюстрирани от него, се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Високото му признание се допълва и от редица награди, които получава:

"Luchs", награда от радио Бремен и "Die Zeit" за "Пчелната царица"; за илюстратор на годината - "94 illustrators of the wear award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); "Luchs", награда от радио Бремен и "Die Zeit" за "Алиса в страната на чудесата" (2000); диплома от "Златният молив на Белград" (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); "Luchs", награда от радио Бремен и " Die Zeit" за "Дон Кихот"; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство "Хр.Г. Данов" за "Алиса в страната на чудесата" (2010).

Но най-голямото признание според Ясен Гюзелев са хората, които идват в изложбените зали и споделят вълнението си и благодарността за това, което художникът е направил.

Коментирай 0

1/1

"Пинокио", Ясен Гюзелев/Сн.: Галерия "Арте"

"Алиса в страната на чудесата", Ясен Гюзелев/Сн.: Галерия "Арте"

Календар

Препоръчваме ви

Oткриха мястото, където Ван Гог е нарисувал последната си картина

Новооткритата локация се намира в непосредствена близост до къщата за гости "Оберж Раву", където творецът изкарва последните два месеца от живота си.

18,7 милиона долара за автопортрета на Рембранд

Това е нов рекорд на търг за автопортрет на нидерландския творец

Фантазмемории в цветове от художника Валери Ценов

Варненската публика може да се наслади на пловдивския виртуоз на четката в галерия "Ларго"

„Лято в Капана“ представя съвършенството на японските вкусове и култура

В поредната вечер ще се пренесете в загадъчния и много интересен свят на Изтока

Стара Варна през четката на Милен Сакъзов

Картините на един от най-известните варненски художници от 30-те са посветени на любовта му към морската столица

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

Откриването на изложбата е на 16 юли от 18.30 часа