Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ясен Гюзелев с изящни графики в галерия "Арте"

АРТ

Ясен Гюзелев с изящни графики в галерия "Арте"

Софийската галерия представя известния илюстратор с изложба до края на февруари

"Пинокио", Ясен Гюзелев/Сн.: Галерия "Арте"

Галерия "Арте" представя изложба графика на Ясен Гюзелев, която ще бъде открита на 6 февруари 2018. Тя ще продължи през  целия месец февруари.

Ясен Гюзелев е един от най-обичаните български художници, илюстратор, автор признат отдавна по света, обичан от малки и големи, от колекционери и почитатели, художник, откровено влюбен в изкуството, работохолик, достигнал съвършенството, създател на илюстрациите на най-обичаните детски приказки.

"Да, към Ясен Гюзелев не може да останете безразлични, може само да се влюбите в изкуството му безрезервно и завинаги.", споделя за Impressio галеристката Гергана Борисова.

"Алиса в страната на чудесата", Ясен Гюзелев/Сн.: Галерия "Арте"

В предстоящата изложба ще бъдат показани графики по сюжети от известните илюстрации на художника от "Алиса в страната на чудесата", "Алиса в огледалния свят", "Приключенията на Пинокио", "Приключенията на Оливър Туист", "Кралят на златната река" от Джон Ръскин /неиздавана книга в България/, както и графики на прослoвутите карти "Таро": по "Леонардо", "Милемиум" и "900".

Някои са познати на публиката, други никога не са показвани.  Ново е това, че сега са реализирани с графичната техника алграфия, което ги превръща в нов вид оригинал, получават нов живот като самостоятелно произведение. По време на експозицията могат да бъдат разгледани и закупени издадените на български книги с илюстрации на Ясен Гюзелев.

Още

Алиса и други приключения на Ясен Гюзелев

Алиса и други приключения на Ясен Гюзелев

Книгите, илюстрирани от него, се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Високото му признание се допълва и от редица награди, които получава:

"Luchs", награда от радио Бремен и "Die Zeit" за "Пчелната царица"; за илюстратор на годината - "94 illustrators of the wear award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); "Luchs", награда от радио Бремен и "Die Zeit" за "Алиса в страната на чудесата" (2000); диплома от "Златният молив на Белград" (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); "Luchs", награда от радио Бремен и " Die Zeit" за "Дон Кихот"; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство "Хр.Г. Данов" за "Алиса в страната на чудесата" (2010).

Но най-голямото признание според Ясен Гюзелев са хората, които идват в изложбените зали и споделят вълнението си и благодарността за това, което художникът е направил.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга

Изложбеният цикъл Genesis - нов хоризонт на Юлиян Табаков

Проектът ще продължи 7 месеца между март и септември в четири различни галерии

Откритата у нас картина на Джаксън Полък е под охрана, експерти проверяват автентична ли е

В момента творбата е приобщена като доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана

Изложбата Momentum: Диалог между НХА и Академията за приложни изкуства в Прага

Съвместната изложба MOMENTUM представя работите на преподаватели и студенти от специалностите "Дизайн на порцелан и стъкло" в Националната художествена академия и "Керамика и порцелан" на Академията за приложни изкуства - UMPRUM, Прага

Галерия "Академия" представя "Визуалният език на Румен Скорчев"

Събитието е по повод изложбата "90 години от рождението на Румен Скорчев", която беше показана в НХА от 20 септември до 7 октомври 2022 г.