Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българската поезия не е само в старите книги: Вижте 10 стихосбирки на съвременни автори

ПРОЧЕТИ СВЕТА!

Българската поезия не е само в старите книги: Вижте 10 стихосбирки на съвременни автори

Тя е жива, развива се, продължава да тупти в сърцата на новите си създатели и читатели, провокира чувства, мисли и действия

Снимка: iStock by Getty Images

Понякога ще идвам във съня ти
като нечакан и неискан гостенин.
Не ме оставяй ти отвън на пътя -
вратите не залоствай.
                                                                 Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

                                                                 ще вперя поглед в мрака да те видя.
                                                                 Когато се наситя да те гледам -
                                                                 ще те целуна и ще си отида.

Тези редове се превръщат в едно от най-известните поетични произведения в историята на българската художествена литература. "Прощално" е едно от двете предсмъртни стихотворения на Никола Вапцаров, написано малко преди да той бъде разстрелян. Посвещава го на жена си, а в думите се преплитат любов, тъга, борбеност и история за един несломим дух, който не просто завещава обичта си на любимата, а ѝ дава обещание, че чувствата му ще бъдат вечни.

Още

Възторг и гузност с името Вапцаров

Възторг и гузност с името Вапцаров

С години лирическата изповед на най-умелите български поети докосва душите на ценителите. Вглеждаме се в "двете хубави очи" на Пейо Яворов, вдишваме свободолюбивия дух на Елисавета Багряна, чакаме надеждата да изгрее с тихия пролетен дъжд на Николай Лилиев, зареждаме се с патриотизъм от Иван Вазов и Христо Ботев, търсим смисъла на живота в предметната поезия на Атанас Далчев, опияняваме се от любовта на Дамян Дамянов...

И още, и още - поезията е способна да изгори душата, както би горяла само от обич и омраза.

Още

"О, знам, и в гроба пак ще да живея, ще млъкна, но в душите пак ще пея"

"О, знам, и в гроба пак ще да живея, ще млъкна, но в душите пак ще пея"

В днешния забързан свят мнозина смятат, че българската поезия е героично загинала в старите книги, но това далеч не е така - тя не спира да наднича от публикации в социалните мрежи, блогове, влогове и дори специализирани сайтове. 

Стилът със сигурност се е променил в тематиката на съвремието, но все така безспирно умее да вълнува. Тя е жива, развива се, продължава да тупти в сърцата на новите си създатели и читатели, провокира чувства, мисли и действия.

Множество от съвременните поети споделят и разпространяват творчеството си чрез интернет, но не забравят и книгите, в които стиховете им да получат вечност. 

Ето някои примери за съвременна поезия на български автори, които заслужават внимание.

"Вечночервено" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи книгата

"Вечночервено" Георги Гаврилов определя като летопис за крайната епоха на сърцето, доведено до своите предели, които то трябва да прекрачи, за да изпълни тялото на една остудяваща вселена. Книгата надгражда стилистично и езиково "Съвсем друга история", разгръщайки мощта и тематиките си извън личността. 

Още

Пол Елюар – любов, революции и много поезия

Пол Елюар – любов, революции и много поезия

"С безстрашна болезненост Ева ни води до момента на някаква истина, за която може да се окаже, че не сме подготвени. Въпреки това нейното сияние във вечночервено ни привлича непоносимо", казва за авторката на книгата Гаврилов.

Стихотворения на Ева Гочева са носители на награди и са публикувани в редица издания. Ева е лауреат на националната награда за дебютна литература "Южна пролет", 2022 г. с книгата си "Съвсем друга история", която същата година е номинирана и за литературни награди "Перото".

"Животните нямат бащи" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи книгата

Това е дебютната книга с поезия на Евгения Динева, която пише както на английски, така и на български език. 

Авторката е била стипендиант на фондация "Елизабет Костова" за созополските семинари по творческо писане, издание 2023 г., както и на Passengers Journal.

"Поезията на Евгения Динева не е обичайната разходка назад, тя не е носталгия по детството и невинността, дори напротив. В "Животните нямат бащи" откриваме фин психологизъм, който изследва не какви сме, а защо сме такива. Кое ни кара да се чувстваме недостатъчни и ни прави трудни за обичане; как сме допуснали "тиранията да се превърне в навик", как невниманието към детайла на ежедневните битки ражда пукнатини в сърцето", описва Ренета Бакалова.

"Пробуждането на Евридика" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи книгата

 На тази поетична книга авторът пък е Ренета Бакалова, която има три издадени стихосбирки. "Пробуждането на Евридика" е последната.

Освен че пише литературна критика, Ренета Бакалова е и носител е на 20 литературни отличия, сред които първа награда на Националния студентски литературен конкурс "Боян Пенев" през 2015 г. и първа награда в Националния поетичен конкурс "Добромир Тонев" през 2020 г.

Още

10 въздействащи книги с поезия

10 въздействащи книги с поезия

"Пробуждането на Евридика" авторът и редактор Ина Иванова определя като "поезия, която знае, че сме направени от рани и светлина".

"Ренета Бакалова черпи от дълбинното, от неизповедимото, от утаеното в болката. Там, където и майката, и влюбеният, и войникът са разпнати между силите на съзиданието и жестокостта. Точно там светът оцелява с всеки от нас отново и отново. И търси помирение. Чуйте сложния, самотен звук, уловен в тези стихотворения. "Звукът между свободата и оковите", добавя Ина Иванова.

 "Навлизане в града" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи книгата

"Навлизане в града" е втората поетична книга на Иван С. Вълев. А според колегата му Петър Чухов, с когото са и съоснователи на литературната рок-група LaText, стихотворенията му са прозорци - към града, но и към света.

"Прозорци към себе си, но и към другия (другите). Към светлината на утрото, но и на нощта. Градска поезия с вселенски измерения", отбелязва Чухов.

Иван С. Вълев е личност, която има силен интерес към литературата и музиката, макар да има техническо образование. Свирил е в няколко групи. Публикува поезия в няколко онлайн издания, а първата му стихосбирка "Завой" печели голямата награда "Пегас" на 46-ия националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" през 2018 година.

"Хералдика на чувствата" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи книгата

"Хералдика на чувствата" е дебютната стихосбирка на Александър Алексиев.  В нея той е събрал "най-доброто от 30 години и три тетрадки", казва самият Александър пред БНР. А стиховете му са подредени по цветове.

"Беше ми сантиментално и мило да се връщам назад в годините. Един период, в който аз съм израснал от момче до мъж, глава на семейство, вече постигнал някакви успехи", споделя той за Българското национално радио.

Алексиев е председател на Българското хералдическо общество и в книгата си е вплел символика от хералдиката.

"На юг от устните, на запад от морето" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи книгата

"На юг от устните, на запад от морето" е дебютната книга със стихове и на Свилен Иванов, който е роден във Варна и е работил като учител по български език и литература, както и като журналист.

"Книга, която ще бъде запомнена. Изумяваща със способността на автора да възкресява и създава светове, да ги милва и приласкава, да ги съхранява - и всичко това: не заради "паметуването", а като още едно съвършено доказателство, че можем да оставаме хора, че можем да ваем светове за себе си, близките и за паметта, които да са милостиви и ласкави, мислени... и за мислещите". Така описва стихосбирката редакторът ѝ Валентин Дишев.

"Блудни синове" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи книгата

"Всяка следваща книга на Едвин Сугарев успокоява всемира все повече. Поезията в "Блудни синове" нежно притваря последните останали човешки рани и приспива мрака в сън, равен на временната материя", пише за стихосбирката авторът Георги Гаврилов и продължава:

Още

Проф. Цочо Бояджиев: Поезията присъства и в добрата философска литература

Проф. Цочо Бояджиев: Поезията присъства и в добрата философска литература

"Спокоен пред бездните, непоклатим пред неизбежното, Едвин Сугарев ни показва, че ужасът съществува, само ако ние така изберем. И ако нищо не е останало от дома при завръщането на блудния син, това не е апокалипсис, а възможност за света, роден от себе си, да се уедини в общо пулсиращо тяло-дух.

И ако на сърцето старец няма кой да отвори, когато почука, то е преодоляло смъртта, а ангелът, Буда и светулката, тревата, повеят и Бог, топчицата кал и лястовицата най-накрая са доизплели хамака, в който вселената кротко ще се поклаща".

Самият автор на "Блудни синове" - Едвин Сугарев, е бил два пъти депутат, а също и посланик на България в Индия и Монголия. Сугарев е и един от основателите на "Литературен вестник".

"Краят на думите" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи книгата

"Краят на думите" е книга с поезия и диалог между текстовете на Мила, и картините на Галина Димитрова - художник, който също дебютира, но в ролята на илюстратор. Думите са премислени, но и дръзки, събрани отвън, от пропътуваното и видяното, но изтръгнати и отвътре, от дълбокото на болката, затова ни заразяват с автентичността си", пише българската поетеса и преводачка Мирела Иванова за книгата на Мила Люцканова.

Люцканова учи културология в Софийския университет, а по-късно записва актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов и се дипломира в класа на проф. Атанас Атанасов. В последните десет години работи главно като актриса на свободна практика, има опит и в режисурата.

"Краят на думите" е нейният литературен дебют.

"Телесно" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи книгата

"Телесно е дебютната" стихосбирка на авторката Биляна Димова.

"Най-добрите от тези стихотворения влизат остро в премълчаното, в някакви уж незабележими реплики, които носиш цял живот. Писане, което се съсредоточава в онази болезнена точка на всекидневие и травма, на семейство и самота, на отчаяние и стоицизъм, крехко и директно едновременно", казва за книгата на Димова известният български писател Георги Господинов.

Още

"Ад"-ът на Данте и "чистият език" на поезията

"Ад"-ът на Данте и "чистият език" на поезията

Освен него оценка на стихосбирката прави и друг автор - Стефан Иванов:

"Поезия, която е прецизен и изчерпателен отговор на въпроса Как си? Отговор, даден в момента, в който разумът е пронизан от невъзможност да се справи достатъчно добре и рационално с поредица от ситуации. Отговор, който е знак за сила и обич, за заздравяла рана и опит за измъкване от капан.

Безмилостен отговор за провалите и парадоксите в душата на тялото и в тялото на душата. Отговор, в който няма празни приказки. Има белези и следи, че животът е и поезия, и наистина се случва, не е игра и не е в кавички, конкретен, брутален, понякога смешен и красив е, сега, буквално, без ирония и не наужким. Поезия, в която има събития, тежест и личност зад думите."

Биляна Димова обича, освен да пише, и да танцува. Била е също така главен редактор на онлайн издания и автор на текстове за песни.

"Полуразпад" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи книгата

Ето как описва стихосбирката на Мария Гетова авторът Георги П. Павлов:

"Някой се лута в поезията на Мария Гетова. Насред спомени, импресии, травми и духове, авторката се сдържа от това да ни издаде прекалено много за субекта на действието. В стиховете подлогът остава недовършен през цялото време. Ставаме свидетели на пътуване из себе си, но знаем ли на кого точно? Може би няма значение. Все пак даденото е достатъчно, че да припознаем определен живот, който е същевременно крайно личен и абстрактно общ.

Още

20 години без Христо Фотев, но с поезията му завинаги!

20 години без Христо Фотев, но с поезията му завинаги!

Във физиката никой не задава въпроса за болезнеността на периода на полуразпад. Тук това е центърът и движението, което води до изработването (или оцеляването) на един нов Аз, който може би се е научил от грешките си. Може би е намерил минимален уют в клишетата, от които така настървено бягаме.

Подобно лутане е видим процес и във фотографиите на Лиляна Караджова, които прецизно допълват образното пространство на краха и честотите му. Те създават цялост в абстрактното единство на различни елементи, търсещи начина да съществуват в хомогенни плоскости на светлината.

Дебютната стихосбирка на Мария Гетова набира скорост и заряд, които авторката успява да удържи напук на процеса на полуразпад. Гетова се сдържа от това да изгради дефинитивна личност, която воайорски да разградим, показвайки ни добре познато търсене, което оголва все повече и повече с всеки ред, без да разкрива".

А авторката Мария Гетова освен поезия, пише и проза. Работи в сферата на културата.

 "Поезията, както някои целебни минерални води, трябва да се пие на самия извор. Далеч от извора на родния си език тя губи много от чудодейните си свойства." Атанас Далчев

 

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Още

10 бисера от съвременната литература в черния петък на книгите

10 бисера от съвременната литература в черния петък на книгите

Още

"Евтин вход" към завладяващите светове на 10 изключителни личности

"Евтин вход" към завладяващите светове на 10 изключителни личности

Още

10 заглавия от света на спорта, които ще ни спечелят

10 заглавия от света на спорта, които ще ни спечелят

Още

Светлите умове на човечеството в 10 вълнуващи книги

Светлите умове на човечеството в 10 вълнуващи книги

Още

В приказни чорапи за топло сърце - 10 книги за (не)пораснали деца

В приказни чорапи за топло сърце - 10 книги за (не)пораснали деца

Още

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Още

Американците и тяхното великолепно перо: 10 "must-read" заглавия

Американците и тяхното великолепно перо: 10 "must-read" заглавия

Още

Позната и непозната, мистична и правдива - историята ни в 10 книги

Позната и непозната, мистична и правдива - историята ни в 10 книги

Още

Знаменити, забравени, забранени - хрониките на България в 10 книги

Знаменити, забравени, забранени - хрониките на България в 10 книги

Още

Потопете се в Италия: 10 книги от италиански автори, в които ще се влюбите

Потопете се в Италия: 10 книги от италиански автори, в които ще се влюбите

Още

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Още

10 приключенски романа: Адреналин между кориците в студените есенни вечери

10 приключенски романа: Адреналин между кориците в студените есенни вечери

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Над 4000 книги, заграбени от берлинската Еврейска равинска семинария, са открити в Прага

Книгите произхождат от колекцията на Висшия институт за еврейски изследвания в Берлин, който е закрит и разграбен от нацистите през 1942 г.

"Неразделните" от Симон дьо Бовоар за първи път на български (откъс)

В известен смисъл тази творба е ключ към цялостното творчество на голямата френска писателка

Джоан Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.

Украинци в Лисабон протестират срещу проруска книга за войната

През март украинската общност в Португалия изрази възмущението си от издаването на книгата с прокремълски разкази за руската война в Украйна

Рядко копие на първия комикс със Супермен се продаде за 6 милиона щатски долара на търг

"Херитейдж Окшънс" определя първия брой на "Екшън Комикс" като "най-важния комикс, публикуван някога"

Австралийска фондация спечели наградата "Астрид Линдгрен"

Фондацията за грамотност на коренното население (Indigenous Literacy Foundation - ILF) беше отличена за "новаторската си работа за разпространението на литература сред децата от Първите нации на Австралия"