Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

ПРОЧЕТИ СВЕТА!

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Запознайте се с творчеството на разнообразни и вълнуващи писатели, родени на едно от най-красивите парчета земя на Иберийския полуостров - Испания

След като ви потопихме в Италия с книги на италиански автори, оставаме на Стария континент, поглеждайки в още по-западна посока, за да се спрем в горещата Испания и да потънем в тайните на Иберийския полуостров.

Advertisement

Испания е формирала културата си, повлиявайки се от многобройните народи, населявали Пиренейския полуостров през вековете - иберийци, келти, римляни, а не бива да пропуснем и ислямското и католическо влияние. Освен това Испания е втората в света държава след Италия по брой на обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО - 40.

Това говори не малко за богатото и разнообразно културно наследство на тази предизвикателна за опознаване страна.

За да се доближим до тайните ѝ, разгръщаме няколко книги от испански автори, които могат да дадат добра представа за нравите, обичаите и търсенията на испанците през годините.

"Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча" от Market.dir.bg 

 

Купи книгата

"Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча" на Мигел де Сервантес Сааведра е смятан за най-влиятелната литературна творба от испанската златна ера и целия испански литературен канон.

Основополагаща творба на съвременната западна литература и един от най-ранните канонически романи, тя редовно се появява в списъка на най-великите произведения на художествената литература, публикувани някога. Излиза в два тома, публикувани през далечните 1605 и 1615 г. и се преиздава до днес (вземете том 1 и том 2).

Още

За Сервантес, рицарството на духа и "санчизмите" на живота

За Сервантес, рицарството на духа и "санчизмите" на живота

Влиянието на Сервантес върху формирането на испанския език е толкова голямо, че често е наричан "езикът на Сервантес". Интересното е, че самият автор е роден в скромно кастилско семейство. По-късно животът го отвежда в Рим, където малко по-късно постъпва в испанската морска пехота.

Животът му е не по-малко пъстър от творбите му. По време на военната си служба е пленен от алжирски пирати, а цели пет години по-късно е откупен от родителите си. След това започва да пише, като междувременно се издържа с различни дейности, сред които като снабдител на флота, а след това и бирник. Успехът на първата част на "Дон Кихот" през 1605 г. обаче му осигурява финансова самостоятелност, като до края на живота си през 1616 г. се занимава главно с литература.

"Със зъби и нокти" от Market.dir.bg 

Купи книгата

Едуардо Мендоса, който пише в жанровете драма, хумор и криминален роман, е нареждан сред най-важните живи испански писатели, заедно с Артуро Перес-Реверте и Андрес Паскуал, представители на новия испански разказ.

В творбата "Със зъби и нокти" четем за англичанин, експерт по стара испанска живопис, който пристига в Мадрид през пролетта на превратната 1936 г., за да направи оценка на картини от частната колекция на испански благородник. Една от творбите се оказва непознато платно на Веласкес, чиято пазарна стойност може да е решаваща за политическата ситуация в Испания. Забавният, почти криминален сюжет се развива на фона на бурните събития непосредствено преди Гражданската война.

Увлечен в шеметни любовни приключения с жени от различни социални прослойки, чужденецът не успява да забележи, че около него гъмжи от преследвачи: полицаи, дипломати, видни политици и дори тайни агенти на Британските разузнавателни служби и на съветския Народен комисариат на вътрешните работи.

Романът дава на читателите и любителите на качествената съвременна проза не само възможността да се насладят на изключителния разказвачески талант на Едуардо Мендоса, на тънкото му чувство за хумор и майсторското му перо, но и да се запознаят с непознати подробности от една историческа действителност, към която Мендоса поглежда по нов, нетрадиционен начин. През 2010 г. книгата е отличена с най-високото литературно отличие на Испания - наградата "Планета".

"Бъркотия на борсата и в живота" от Market.dir.bg 

Купи книгата

А ако вече сте почитатели на Едуардо Мендоса, в "Бъркотия на борсата и в живота" ще откриете стар познайник - анонимният детектив и главен герой в пародийната поредица "Загадката на омагьосаната крипта", "Маслиновият лабиринт" и "Приключението на дамския фризьор", който дълги години след излизането си от лудницата води праведния живот на съзнателен гражданин.

Случайна среща с негов другар и съкилийник от изправително-наказателното заведение го въвлича в ново невероятно премеждие против волята му, но в името на приятелството. Той подхваща свое разследване, дърпайки свободните нишки от заплетеното кълбо, и така ненадейно разкрива плановете на международен терорист, подготвящ атентат в Барселона срещу самата Ангела Меркел.

"Бъркотия на борсата и в живота" е поредната забавна история с безброй неочаквани и комични ситуации на ръба на абсурда, излязла изпод забележителното сатирично перо на Едуардо Мендоса.

"Европа и идеята за нация" от Market.dir.bg

Купи книгата

Големият испански философ Хосе Ортега-и-Гасет (1883-1955) е един от доайените в замислянето на съвременна обединена Европа. Той самият казва: "Да си само англичанин, германец или французин означава да си провинциалист".

Убеден е, че европейската интеграция, колкото и да е трудна и съпровождана от кризи, е процес с бъдеще, защото зад този процес е налице хилядолетна общоевропейска история. Нациите обаче, казва той, не трябва да бъдат подложени на валцуване, а да бъдат интегрирани, като Западът запази своя богат и многостранен облик.

Още

Хосе Ортега-и-Гасет, който видя опасността от бунта на масовия човек

Хосе Ортега-и-Гасет, който видя опасността от бунта на масовия човек

Ортега-и-Гасет казва също, че един от най-характерните белези на европейската култура е именно, че тя периодично преживява някаква криза. Изключително ценно четиво днес! На фона на настоящата геополитическа ситуация можем да черпим с пълни шепи от мъдростта на философите, устояла на времето.

Много ценен прочит на работата на Хосе Ортега-и-Гасет може да намерите и в "Аргументът на свободата" на философа, дипломат и университетски преподавател Лазар Копринаров. 

"Призрачен град" от Market.dir.bg 

Купи книгата

Карлос Руис Сафон е роден през 1964 г. в Барселона и от малък мечтае да бъде писател. Учил в йезуитско училище, преди да се отдаде на литературата, минава през сферите на журналистиката и рекламата, а след това става и сценарист. През 1992 г. окончателно се отказва от рекламата, като през това време живее в Лос Анджелис - до 2006 г., когато се завръща в любимата Барселона.

С "Призрачен град" Сафон ще ви отведе с красивото си слово през въображаемото и реалното, за да стигнете границата, където прокълнатото и святото живеят заедно и надхвърлят времето и пространството.

Разгръщайки страниците на този сборник с разкази, ще откриете онзи пленителен свят, роден от историческото и облечен във фикцията на блестящия испанския писател, опознавайки Барселона по нов начин.

"Септемврийски светлини" от Market.dir.bg 

 Купи книгата

Ако искате още от същия автор, преведен на 40 езика, вижте и "Лабиринтът на духовете", "Сянката на вятъра", "Среднощният дворец", "Принцът на мъглата", "Марина" и "Затворникът на Рая".

А в случай, че отдавна сте запознати с творчеството на Карлос Руис Сафон, в третия роман от жанровата юношеска трилогия "Септемврийски светлини" ви очакват готически мистерии в свят, изтъкан от светлини и сенки. И какво още?

"Франция, 1937 г. След смъртта на баща си 14-годишната Ирен Совел напуска Париж, за да заживее в идилично градче на Нормандския бряг, където майка ѝ Симон е приела службата на икономка в имението на Лазарус Жан. Загадъчният майстор на играчки Лазарус живее като отшелник в компанията на механичните си творения. Странни светлини проблясват сред мъглите край малък остров с изоставен фар.

Случайно намерен дневник разбулва отдавна погребана тайна... В едно вълшебно лято в Синия залив Ирен и нейният приятел Исмаел ще се изправят пред призрачна сянка от миналото, преди да бъдат разделени от сянката на войната", гласи резюмето. 

"Легендата за Перегрина" от Market.dir.bg

Купи книгата

Родена в Монтевидео, Уругвай, Кармен Посадас пребивава и в Москва, и в Буенос Айрес, и в Лондон, но най-много време от живота си изкарва в Мадрид, Испания. Известна повече като авторка на книги за деца, творбите ѝ са преведени на 21 езика, публикувани са в повече от 40 страни и има милиони продадени екземпляри.

С "Легендата за Перегрина" е един от най-вълнуващите ѝ романи, в който отрязък от историята на Европа оживява през съдбата на една перла, която може да е символ на късмет за притежателката си, но може да ѝ донесе и огромно нещастие.

Излязла от водите на Карибско море, най-известната перла на всички времена попада в ръцете на Филип II и оттогава се превръща в едно от най-ценените бижута на испанската монархия, докато след Войната за независимост пътят ѝ не я отвежда във Франция.

Какво следва няма да издаваме, за да разберете сами от вълнуващия исторически роман на уругвайско-испанската авторка Кармен Посадас.

''Етюд в черно'' от Market.dir.bg

Купи книгата

Испанският писател Хосе Карлос Сомоса е роден в Куба през 1959 г., преселник в Испания от 1960 г. Лекар по образование, специализирал психиатрия, през 1994 г. той се отдава изцяло на литературна дейност.

''Етюд в черно'' е изненадваща предистория на Шерлок Холмс, в която протагонисти са прототипът на Холмс ала Сомоса мистър Х, самотна маниакална личност, любител на мрака и шаха, с психологическа и интуитивна дързост на прорицател - и самият доктор Конан Дойл.

Действието се развива в клиника за привилeгировани душевноболни в Портсмът, където току-що е постъпила нова медицинска сестра, разказвачът на събитията в романа. Интригата е на границата на фантастичното, атмосферата е пропита с фин хумор, докато авторът проследява перипетиите на това странно трио, изправено пред случаи на убийства на просяци, свързани със света на театъра.

С дълбоко познание за литературата от този жанр и за човешката природа Хосе Карлос Сомоса потапя читателя в един свят на мистерии и безцеремонно повдига завесата на двойствения морал във викторианска Англия, видян през призмата на жена.

"Пещерата на идеите" от Market.dir.bg

Купи книгата

Ако перото на Хосе Карлос Сомоса ви е допаднало, ще харесате и "Пещерата на идеите".

Древна Атина, V в. пр. н. е. Жителите на могъщия град-държава, люлка на демокрацията, са изправени пред сурови изпитания. В Академията на Платон философите са си изградили свой собствен свят на безметежно съществуване. В същото време в сянката на гордо извисилия се Акропол дебне опасност. По улиците на града започват да се появяват обезобразените трупове на млади момчета. Поредицата от необясними убийства налага намесата на Херакъл Понтор, Тълкувателя на загадки. Но и неговият път към Истината ще се окаже осеян с трупове и предизвикателства.

Героите на този магнетичен роман, в който нищо не е такова, каквото изглежда, ще се сблъскат с изненади, които сякаш нямат край, а приликата с добре познати за нас събития и проблеми не е случайна.

В Market.dir.bg ще намерите още не по-малко вълнуващи заглавия от Сомоса, като "Тетрамерон" и "Ключът към бездната".

"Да вкусиш водата" от Market.dir.bg 

Купи книгата

"Да вкусиш водата" е сборник със сто хайку от дзен монаха Танеда Сантока, чийто съставител е изтъкнатият испански японист д-р Висенте Ая.

Роденият в Севиля през 1962 г. Ая поделя времето си между Нагасаки и Барселона. Ученик на Рейджи Нагакава и доктор по философия (с дисертация за "Изразяването на свещеното в японското хайку"), е освен преводач на японска поезия също и човекът, който запознава сънародниците си с мъдростта на японското хайку. Негови са също заглавията "Три будистки монаха", "Голият монах", "Нагледни изразни средства на испански", "Дзен поезията на Сантока" и много други.

А защо да четем хайку? Защото най-късата поетична форма в световната литература може и да се състои от само от три реда, но изразява не само дълбоко чувство, а и забележителен проблясък на интуицията.

Добре известно е, че днешният забързан човек предпочита всичко в кратък и готов за "консумация" вид. Но за разлика от предоставяното му в социалните мрежи, тук ще намери дълбочина, която ще го замисли и обогати. 

След като ви представихме италиански и испански автори, очаквайте препоръки за още невероятни истории, сътворени от не по-малко талантливи писатели от най-различни националности. 

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

В сезона на "голямото пазаруване": Допустимо ли е да се премахнат литературните жанрове

Клишетата за истинска литература и литература за развчлечение със сигурност улесняват читателите и книжарите, гласи тезата на Алекс Кларк, но и водят до ненужно етикетиране на автори и книги

Откриха юбилейното 50-о издание на Софийския панаир на книгата

Човекът, който чете книги, е добър, отговорен и с широк светоглед, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова

Националният литературен музей отбелязва 114-та годишнината от рождението на Никола Вапцаров

Събитието ще се проведе на 7 декември в Националния литературен музей (НЛМ) и къща музей "Никола Вапцаров" - София

Непознатият и влюбен Трифон Кунев - единственият поет, обявил война на "народната власт"

След изумителната Яна Язова, докторът по книгознание Петър Величков разкрива премълчавания Трифон Кунев през призмата на любовта

Утре започва Панаирът на книгата

Панаирът заедно с двата ежегодни литературни фестивала в рамките му – Софийския международен литературен фестивал и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, ще се проведе от 5 до 10 декември в Националния дворец на културата

Ново издание на "Сонети" на Уилям Шекспир в превод на Кирил Кадийски

Новото издание на "Сонети" от Шекспир излиза в новата поредица на "Колибри", която включва най-доброто от световното поетическо наследство и е обърната към по-широка читателска аудитория