Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Проф. Цочо Бояджиев: Поезията присъства и в добрата философска литература

ФИЛОСОФСКИ ПОГЛЕД

Проф. Цочо Бояджиев: Поезията присъства и в добрата философска литература

Книгата "Другото Средновековие" събира лекции по културна антропология, които Цочо Бояджиев изнася в продължение на две десетилетия в Софийския университет

Проф. Цочо Бояджиев (Снимка: Личен профил: Фейсбук)

Книгата "Другото Средновековие" събира лекции по културна антропология, които Цочо Бояджиев изнася в продължение на две десетилетия в Софийския университет. Това предава БТА от Софийския международен литературен фестивал. 

Томчето излиза в годината, в която професорът отбелязва своя 70-годишен юбилей. Това стана ясно по време на онлайн среща от деветото издание на Софийския международен литературен фестивал.

Още

Думите имат думата на Софийския международен литературен фестивал

Думите имат думата на Софийския международен литературен фестивал

Именитият български поет, философ, преводач и фотограф разказа как като преподавател в университета създава нов курс от лекции, защото това, което преподава до момента, до голяма степен, се повтаря. Новосъздаденият от него курс се нарича "Културна антропология на Западноевропейското средновековие" и се занимава с ежедневния живот и обичайните вярвания от периода, върху които се изгражда философията. По думите му темата е безкрайна и му позволява, освен да преподава, да надгражда себе си и да научава нови неща. Материалите, които е преподавал около две десетилетия, през месец декември са събрани в книгата "Другото Средновековие".

Запитан дали се срещат езикът на философията и езикът на поезията, проф. Бояджиев отговори, че поетическият изказ по някакъв начин присъства в стилистично добрата философска литература. Според него философският текст може да бъде написан интригуващо, поетично и разбираемо. Разказа, че е имал период от 25 години, в които не е писал поезия. Допълни, че в стиховете си се опитва да не прекрачва деликатната граница на сантименталността, но и се стреми да има известна доза ерудитски заигравания. Според него естетската игра позволява на човек да се дистанцира от прекалено директното демонстриране на чувствата.

"Поетът трябва да умее да пише в класически стих. За да бъде белият стих преодоляване на класическата форма, а не несправяне с нея", каза още Цочо Бояджиев.

Още

Много книжни премиери и срещи с писатели  - в последния уикенд на 48-ия Софийски панаир на книгата

Много книжни премиери и срещи с писатели - в последния уикенд на 48-ия Софийски панаир на книгата

За фотографията обясни, че както и в поезията му, има два периода - ранен и късен, с пауза между тях. След паузата се връща към фотографията с намерението само да овладее в достатъчна степен дигиталното снимане, но фотографът Николай Трейман го изкушава да продължи да снима и да се занимава с фотография.

Софийският международен литературен фестивал се провежда от 7 до 12 декември. Тазгодишното издание няма строг географски фокус, акцентът е върху актуални писателски гласове от Европа. Българските участници във фестивала са тези, издали книга през последната година.

Още

Софийският международен панаир на книгата, празник на четящите хора

Софийският международен панаир на книгата, празник на четящите хора

Още

Богат избор от културни събития в рамките на 48-ия Софийски панаир на книгата (програма)

Богат избор от културни събития в рамките на 48-ия Софийски панаир на книгата (програма)

Още

Ивайло Знеполски: Изкуството да живееш с идеите

Ивайло Знеполски: Изкуството да живееш с идеите

Още

"Убежище" - обяснението в любов на Цочо Бояджиев

"Убежище" - обяснението в любов на Цочо Бояджиев

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Дуински елегии" от Райнер Мария Рилке в превод на Кирил Кадийски

През зимата на 1912 г. Рилке започва да пише поетическия цикъл "Дуински елегии" в замъка "Дуино", който се намира в близост до италианския град Триест и се извисява над светлите води на Адриатика

Необичаен ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю беше продаден за 656 000 евро на търг в Париж

Прочутият роман на Камю е написан през пролетта на 1940 г. в Париж и е коригиран до септември 1941 г., преди да бъде издаден от "Галимар" през май 1942 г.

102-годишният философ Едгар Морен, публикува роман, написан през 1946 г.

Видният творец пресъздава автобиографията си, за да може най-накрая да бъде прочетена от широката публика

НДФ "13 века България" ще проведе наново конкурса за български роман на годината

Управителният съвет на Фонда анулира процедурата по конкурса и реши повторното му провеждане до края на годината – с жури в същия състав, без доц. д-р Борис Минков

Алеко Константинов. Das Wunderkind: Той трябваше да бъде убит, защото без смърт няма възкресение!

"Das Wunderkind. Биографията на Алеко Константинов" на Иво Милев е много сполучлив опит за изследване и тълкуване от гледната точка на съвременника на жизнения, политическия, научния и творческия път на Алеко Константинов

Обвит в мистерия ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю се предлага на търг

Ръкописът, който ще бъде предложен за продан от аукционна къща "Тажан" на 5 юни, донякъде е обвит в мистерия, тъй като се смята, че се е появил след издаването на романа