Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Думите имат думата на Софийския международен литературен фестивал

СИЛАТА НА ДУМИТЕ

Думите имат думата на Софийския международен литературен фестивал

Събитието ще се проведе между 7 и 12 декември, а някои от участниците тази година ще бъдат Ана Бландиана, Дубравка Угрешич, Фиона Сампсън, Мюриел Барбери, Елвира Семинара, Кони Палмен са сред гостите на Литературния фестивал

Снимка: iStock by Getty Images

Най-важното литературно събитие на годината - Софийският международен литературен фестивал - ще се проведе от 7 до 12 декември онлайн.

Още

Софийският международен панаир на книгата започва на 7 декeмври

Софийският международен панаир на книгата започва на 7 декeмври

Тазгодишното издание на фестивала няма строг географски фокус: акцентът му е върху актуални писателски гласове от Европа.

Целта е да се проследят не просто тенденциите, които доминират в литературата на континента, но и да се видят въпросите, които авторите поставят, рефлексиите им върху света от вчера, днес и утре, опитите им за отстояване на изконните европейски ценности, тревогите, рецептите за справяне с кризите.

Още

Ешкол Нево: Жаден съм като в пустиня за връщането към живота

Ешкол Нево: Жаден съм като в пустиня за връщането към живота

Няма да бъде подмината и темата с пандемията и екзистенциалите промени, които тя предизвика. И всичко това, с идеята, че именно литературата е тази, която подпомага диалога, разбирането, сговарянето на различията.

До този момент участници в него са били повече от 250 поети и писатели от 28 държави. Фестивалът е форум, който събира на едно място български и световни автори и създава пространство за диалог и за среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различните държави.

Поради противоепидемичните мерки през 2021 г. Софийският международен литературен фестивал ще се проведе онлайн.

Всички събития ще се стриймврат във фейсбук страницата на фестивала.

Фестивалът се провежда паралелно с 48-ото издание на Софийския международен панаир на книгата в НДК.

Международна програма на фестивала

Международната програма включва както някои утвърдени имена, така и автори, които са изгряващи звезди в своите литератури и са носители на Европейската награда за литература, призвана да гарантира популяризирането им и сред чужда публика.

Сред утвърдените автори има писатели, които българската публика отлично позанава и от личните си срещи с тях, като Дубравка Угрешич. Тя ще разкаже повече за романа си "Щефица Цвек в челюстите на живота" (прев. Русанка Ляпова), който продължава да е знаково заглавие сред вълната заглавия в стил "Дневникът на Бриджит Джоунс", но и ще разсъждава върху болезнените теми от ежедневието, засегнати и в есетата й "Епохата на кожата" (прев. Жела Георгиева).

Друго голямо име е това на Ана Бландиана - румънска поетеса, есеистка, журналистка и общественичка, считана за най-голямата поетеса в румънската литература на ХХ в.

Тя е почетен президент на румънския ПЕН-клуб, президент на правозащитния фонд Гражданска академия, основател и директор на Мемориала на жертвите на комунизма. Член е на поетическата академия "Стефан Маларме", на Европейската академия на поезията, на Световната академия на поезията. Последната й издадена книга на български е "Имитация на кошмар" (прев. Румяна Станчева).

Още

Ешкол Нево: Освобождение, рокендрол и човешки тревоги

Ешкол Нево: Освобождение, рокендрол и човешки тревоги

Фиона Сампсън, също световно име в поезията, е сред участниците във фестивала. Тя е автор на 29 книги с поезия, публицистика и критика. Публикувана е на 37 езика, носителка на много награди, нейни книги са били избор на "Гардиън", "Дейли Мейл", "Сънди Таймс", "Обзървър", "Таймс".

В едно интервю с Катя Атанасова тя казва "Опасявам се, че думите могат да сторят твърде много неща, голяма част от които съвсем не са хубави. Замислете се за омразата, която се завръща в Европа, за груповото мислене в социалните медии, за фалшивите новини, троловете. Трагедията Брекзит в Обединеното кралство например бе провокирана от думи, а не от факти. Но вярвам, че за литературата все още има място. Повече от всякога се нуждаем от подобно задълбочено разсъждаване на глас". Повод за разговора по време на фестивала е стихосбирката й "Колсхил" в превод на Цветанка Еленкова.

Българските читатели ще могат да чуят и писателката на бестселъри Мюриел Барбери, както и италианската писателка Елвира Семинара, която пък в разказите си успява да вплете всички важни теми от настоящето и да изостри чувствителността към различните. На български Семинара дебютира с "Разкази от фризьорския салон" в превод на Дария Карапеткова.

Още

Започва осмото издание на Софийския международен литературен фестивал 2020

Започва осмото издание на Софийския международен литературен фестивал 2020

Димитър Динев е сред писателите, които са с български произход, но пишат на други езици и за които се питаме принадлежат ли към родната ни литература или не. Той е автор на нашумелия и преиздаден на български роман "Ангелски езици". Автор е и на пиеси, публикува разкази, изявява се и като сценарист.

Сред интересните имена, повечето познати с една книга на български, са Ноеми Киш, Клаудиу Флориан, Кристина Гавран, Гаска Шиян.

Още

Етгар Керет: Маслини или блус за края на света

Етгар Керет: Маслини или блус за края на света

Българските участници във фестивала са тези, издали книга през последната година и оценени от критиката, а и от публиката. Сред тях са Георги Господинов, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Александър Шурбанов, Рада Александрова, Аксиния Михайлова, Елена Алексиева, Цочо Бояджиев, Илко Димитров.

Деветото издание на Софийския международен литературен фестивал и 48-ия Международен панаир на книгата се организират от Асоциация "Българска книга" с подкрепата на Министерството на културата на България и Столична община.

Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2021 г.

Още

Софийският международен литературен фестивал ще има онлайн издание през декември

Софийският международен литературен фестивал ще има онлайн издание през декември

Още

Салман Рушди, Етгар Керет и Селя Ахава - в програмата на Софийския международен литературен фестивал 2020

Салман Рушди, Етгар Керет и Селя Ахава - в програмата на Софийския международен литературен фестивал 2020

Още

Френските есенни литературни награди 2021

Френските есенни литературни награди 2021

Още

Един неидентифициран литературен обект: "Аномалията" на Ерве льо Телие (откъс)

Един неидентифициран литературен обект: "Аномалията" на Ерве льо Телие (откъс)

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Дуински елегии" от Райнер Мария Рилке в превод на Кирил Кадийски

През зимата на 1912 г. Рилке започва да пише поетическия цикъл "Дуински елегии" в замъка "Дуино", който се намира в близост до италианския град Триест и се извисява над светлите води на Адриатика

Необичаен ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю беше продаден за 656 000 евро на търг в Париж

Прочутият роман на Камю е написан през пролетта на 1940 г. в Париж и е коригиран до септември 1941 г., преди да бъде издаден от "Галимар" през май 1942 г.

102-годишният философ Едгар Морен, публикува роман, написан през 1946 г.

Видният творец пресъздава автобиографията си, за да може най-накрая да бъде прочетена от широката публика

НДФ "13 века България" ще проведе наново конкурса за български роман на годината

Управителният съвет на Фонда анулира процедурата по конкурса и реши повторното му провеждане до края на годината – с жури в същия състав, без доц. д-р Борис Минков

Алеко Константинов. Das Wunderkind: Той трябваше да бъде убит, защото без смърт няма възкресение!

"Das Wunderkind. Биографията на Алеко Константинов" на Иво Милев е много сполучлив опит за изследване и тълкуване от гледната точка на съвременника на жизнения, политическия, научния и творческия път на Алеко Константинов

Обвит в мистерия ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю се предлага на търг

Ръкописът, който ще бъде предложен за продан от аукционна къща "Тажан" на 5 юни, донякъде е обвит в мистерия, тъй като се смята, че се е появил след издаването на романа