Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Започва осмото издание на Софийския международен литературен фестивал 2020

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРА

Започва осмото издание на Софийския международен литературен фестивал 2020

От 10 до 13 декември в осмото издание на Софийски международен литературен фестивал ще се включат над 60 участници от 9 държави

От 10 до 13 декември в осмото издание на Софийски международен литературен фестивал ще се включат над 60 участници от 9 държави.

Едно от най-значимите литературни събития в страната тази година ще се проведе изцяло онлайн. Макар да няма публика на живо, Литературният фестивал всъщност ще бъде сниман и излъчван в реално време в неговата Facebook страница, където всеки ще може да зададе своите въпроси към авторите.

Писателите, които участват в Международната програма, ще се включват онлайн, а всички български автори, преводачи, модератори и теоретици ще присъстват в специално създаденото студио, където ще се провежда събитието. Негов водещ ще бъде Надежда Московска.

Още

Салман Рушди, Етгар Керет и Селя Ахава - в програмата на Софийския международен литературен фестивал 2020

Салман Рушди, Етгар Керет и Селя Ахава - в програмата на Софийския международен литературен фестивал 2020

Участията на чуждестранни гости ще бъдат с превод на български език, а в YouTube канала на фестивала, освен цялата програма, ще бъдат качени записи на събитията, проведени на английски и френски език без превод.

След края на Литературния фестивал ще бъде направен и плейлист в Spotify, където всички разговори ще бъдат достъпни.

Въпреки трудностите, тазгодишното издание дава и много възможности: освен гласовете от различни точки на света, за първи път събитието няма да е единствено софийско, защото ще може да се гледа буквално отвсякъде. Всички основни и типични формати на фестивала са запазени.

*Международна програма | Срещи с писатели | Поезия и музика*

Международната програма на фестивала няма да бъде посветена на специфичен географски или езиков фокус. Във всички събития тази година ще бъде вписана темата за бъдещето, за въобразяване на продължението, на нашето нататък.

Началото на фестивала ще постави френският писател Жан-Пол Дюбоа, носител на наградата "Гонкур" за 2019 г. (10 декември | 16:00). "Ако романите на Дюбоа бяха преведени на английски език, статутът му във Франция щеше да е сравним с този на Джон Ървинг и Уилям Бойд", казва президентът на академията Гонкур Бернар Пиво.

В първия ден ще бъдат срещите и с още двама чуждестранни автори - от Нидерландия ще се включи и писателката Естер Херитсен (18:30 ч.), а веднага след нея ще бъде участието на британския писател и есеист Салман Рушди (20:00 ч.). В следващите дни до 13 декември ни очакват срещи с квебекския писател Жил Жобидон (11 декември | 18:30 ч.), англоезичната писателка Капка Касабова (11 декември | 20:00 ч.), финландската авторка Селя Ахава (12 декември | 14:00 ч.), британския писател Крис Клийв (12 декември | 20:00 ч.) и двамата израелски автори Ешкол Нево (13 декември | 13:00 ч.) и Етгар Керет (13 декември | 18:00 ч.).

Още

Софийският международен литературен фестивал ще има онлайн издание през декември

Софийският международен литературен фестивал ще има онлайн издание през декември

Както всяка година, преобладаваща и значима част от програмата на фестивала е посветена на българската литература. Част от тематичните Срещи с писатели ще бъдат авторите Надежда Радулова (10 декември | 17:00 ч.), Момчил Николов, Русана Бърдарска, Яница Радева (12 декември | 11:00 ч.), Николай Грозни, Ксения Банович, Светлозар Желев (12 декември | 15:30 ч.), Георги Господинов (12 декември | 18:30 ч.), Георги Тенев (12 декември | 21:30 ч.), Антония Апостолова, Зорница Гъркова и Любов Кронева (13 декември | 11:30 ч.).

"Поезия и музика" ще е заключителното събитие на осмия Софийски международен литературен фестивал (13 декември | 20:00 ч.). Част от него ще е изпълнението на живо на аудиосборника от кратки разкази и поезия в проза "Нищо няма да ти се случи" на Светослав Тодоров, с участието на актрисата Ина Добрева и композитора Стоимен Стоянов (Nocktern и Them Frequencies). Ще чуем и поезията на Александър Байтошев, Георги Гаврилов, Габриела Манова, Наталия Иванова и Рене Карабаш, прочетена от своите автори.

*СМЛФ представя*

Представянето на инициативи в областта на литературата и различни жанрове и проявления на разказването и писането, е обичайният фокус на СМЛФ представя. Тази година към това описание е добавен и акцент върху едни от най-интересните реакции на извънредната ситуация през годината.

На 11 декември от 17:00 ч. Албена Шкодрова, Иванка Могилска и Милена Делева ще разкажат повече за инициативата #СамиЗаедно на фондация "Елизабет Костова", която събира литературни произведения, написани в усамотението на домовете на авторите по време на карантината през пролетта. Елизабет Костова е подготвила специално видео, което ще бъде излъчено по време на разговора.

Тази година беше създадена книгата "Когато навън е вътре" на независимото месечно издание за култура Виж! Тя включва работите на 72 писатели, поети, фотографи, художници и илюстратори. На 12 декември от 12:30 ч. издателят Камелия Величкова и един от редакторите Светослав Тодоров, ще представят изданието. Специално участие в събитието ще има Теодор Ушев.

Още

Иван Кръстев ще получи награда за есе на Международния литературен фестивал в Берлин

Иван Кръстев ще получи награда за есе на Международния литературен фестивал в Берлин

В последния ден от фестивала (13 декември | 16:00 ч.) СМЛФ представя ще завърши с "Извънредната 2020" - броят на Академичното електронно списание за изкуства и култура "Пирон". В него са събрани критически рефлексии от български и световни мислители върху различните аспекти на извънредното положение и пандемичната обстановка. Участници в разговора ще бъдат проф. Стилиян Йотов, Антоанета Колева, проф. Александър Кьосев и Лъчезар Бояджиев. 

 *Разговори за бъдещето*

Тематичният панел "Разговори за бъдещето" включва две дискусии.

"Новите реализми: утопия, антиутопия и научна фантастика" (12 декември | 17:00 ч.) ще тематизира фантастиката и утопията като ключове към кризите на настоящето и бъдещето. В разговора ще участват Александър Попов, Владимир Полеганов и Дарин Тенев. От САЩ ще се включи един от най-значимите съвременни автори на фантастика, с над двадесет издадени романа, носител на множество литературни награди, включително "Хюго", "Небюла" и "Световната награда за фентъзи" - Ким Стенли Робинсън.

"Повече бъдеще" (13 декември | 14:30 ч.) ще е темата, в рамките на която поетите Цвета Софрониева и Джефри Янг ще дискутират възможностите за бъдеще, които поезията търси, докато в света се унищожават растителни и животински видове, обезлюдяват се океаните, изсичат се цели пояси гори, необратимо се замърсява въздуха и водата.

Още

Марио Варгас Льоса ще участва в Берлинския литературен фестивал

Марио Варгас Льоса ще участва в Берлинския литературен фестивал

*Представяне на фотографска книга*

Всяка година, без изключение, Софийски международен литературен фестивал е съпровождан от разнообразни изложби, свързани с книгите и литературата. Този път обаче фокусът на внимание ще бъде върху една фотографска книга, която по-рано през годината имаше и изложба.

Palermo. Box. Me. на Фелия Барух ще бъде представена от Марин Бодаков и Ели Сотирова на 13 декември от 10:00 ч.

Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал се организира от Асоциация "Българска книга"

Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2020 г.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Международна организация на франкофонията, Посолство на Република Финландия в България, Посолство на Държавата Израел в България, Британски съвет в България.

Още

Роулинг, Рушди, Чомски и още 150 интелектуалци: Свободата на словото е под заплаха

Роулинг, Рушди, Чомски и още 150 интелектуалци: Свободата на словото е под заплаха

Още

Салман Рушди: Цензурата в Америка днес идва отляво, тя изстисква свободата като лимон

Салман Рушди: Цензурата в Америка днес идва отляво, тя изстисква свободата като лимон

Още

Писателката Капка Касабова спечели наградата "Никола Бувие"

Писателката Капка Касабова спечели наградата "Никола Бувие"

Още

Георги Господинов: Как най-тъжното място на света стана най-смъртоносното

Георги Господинов: Как най-тъжното място на света стана най-смъртоносното

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нова книга за худжоника Васил Стоилов събира непубликувани досега ръкописи на Владимир Свинтила

Читателите ще имат възможност да се докоснат едновременно до образния и пластичен свят от мадони, моми и битови сцени на един от представителите на движението за родно изкуство от началото на ХХ в.

Националната библиотека представя изложба по повод 200 години от рождението на Александър Дюма-син

Откриването е на 18 юли, като експозицията продължава до 15 септември, съобщиха организаторите

Критически дебат реши: Първият американски роман е "Силата на симпатията"

Дебатът по темата кой е първият американски роман продължава до 20-и век, когато е прието, че това трябва да е произведение, написано и публикувано в страната, от автор, роден и живял в САЩ

Берлинският литературен фестивал ще посрещне 150 автори от 50 страни

Освен основната програма на литературния форум, който ще бъде от 5 до 14 септември, ще се проведе и дискусия за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" с участието на политици като бившия министър на вътрешните работи Томас де Мезиер

"Детски и домашни приказки" на Братя Грим ще бъдат дигитализирини

Досега всеки желаещ да получи достъп до тези значими в културно и историческо отношение източници, е трябвало да разчита на оригиналите

От Шанхай до Париж – разказ за голямата война и забранената любов (откъс)

Базирана на истински събития и факти, историческият роман „Порцеланова луна“  на Джени Чанг отдава почит на китайските работници, изпратени на фронта