Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Френските есенни литературни награди 2021

ЛИТЕРАТУРНА ФРАНЦИЯ

Френските есенни литературни награди 2021

Голямата награда за роман на Френската академия спечели Франсоа-Анри Дезерабл

Сенегалския писател Мохамед Мбугар Сар, който беше коронован с най-престижната награда на Франция - "Гонкур"(Снимка: АР/БТА)

Много различни писатели спечелиха тазгодишните френски есенни литературни награди - от почти непознатия сенегалец Мохамед Мбугар Сар, който беше коронован с най-престижната - "Гонкур", до авторката на 30 бестселъра Амели Нотомб, която се задоволи с "Ренодо".

Голямата награда за роман на Френската академия спечели Франсоа-Анри Дезерабл, наградата "Фемина" - Клара Дюпон-Моно, "Медичи" ("Медисис") - Кристин Анго, а "Ентералие" - Матийо Пален.

Embed from Getty Images

Наградата на Френската академия е единствената със солидна парична премия - 10 000 евро. Франсоа-Анри Дезерабл я печели с четвъртия си роман "Моят господар и моят победител". Той е за забранената страст, вдъхновена от добре известната любов между Верлен и Рембо.

Още

Сенегалският писател Мохамед Мбугар Сар е носителят на "Гонкур"

Сенегалският писател Мохамед Мбугар Сар е носителят на "Гонкур"

Пробивът на Дезерабл, който е на 34 години, е с книгата "Някой си г-н Пиекелни" през 2017 г. "Той е от тези млади писатели, които оставят следа, като се вписват в уважавания класицизъм", пише за него сп. "Л'Обс".

Наградата "Медичи" се присъжда на автор, "чиято слава все още не съответства на таланта му". Кристин Анго я печели с "Пътуване на изток" - тежък разказ за кръвосмешение. Писателката, която е на 62 години, е известна отдавна. Някои от книгите й са успешни - "брилянтни", други - не. "Пътуване на изток" се определя от критиците като "връх в творчеството й" и една от най-забележителните книги на литературния сезон 2021.

Наградата "Медичи" за чуждестранен роман беше присъдена на шведа Йонас Хасен Кемири за "Клауза за бащинство".

Embed from Getty Images

Белгийската писателка Амели Нотомб спечели наградата "Ренодо", която се присъжда от журналисти, чакащи да чуят лауреата на "Гонкур". Донесе й я романът "Първа кръв", посветен на баща й, починал миналата година. Още преди наградата романът й се е продавал много добре. Журито явно залага на бестселър.

Амели Нотомб издава книга всяка година, почти всички от тях са популярни, но наградите й във Франция са малко. Романът й "Изумление и трепет" обаче печели приза на Френската академия през 1999 г.

"Гонкур" - най-престижната френска литературна награда, беше присъдена на сенегалския писател Мохамед Мбугар Сар за "Най-тайният спомен на хората". Той беше номиниран също за наградата на Френската академия и за "Ренодо". Изборът му беше определен като изненадващ, защото зад него не стоеше голямо издателство. Още преди това обаче към романа е проявен интерес за превод от 23 държави.

Интересът към четвъртия роман на 31-годишния се определя от историята за низвергнатия писател, различните повествователни формати и исторически периоди и не на последно място - елегантния и леещ се език.

Сенегалският писател Мохамед Мбугар Сар е носителят на "Гонкур" 2021 (Снимка: АР/БТА)

Още

Романът "Аномалията" стана вторият най-продаван в историята на наградите "Гонкур"

Романът "Аномалията" стана вторият най-продаван в историята на наградите "Гонкур"

Наградата "Фемина" се присъжда само от жени. Тази година я спечели Клара Дюпон-Моно за романа "Да се адаптираш". Той е за дете с недъг. Наградата "Фемина" за чуждестранен роман беше отличен Ахмет Алтан за "Мадам Хаят" - роман, написан в затвора. В него младият разказвач се влюбва във възрастна жена, "която кипи от жизненост".

Матийо Пален спечели наградата "Ентералие" за романа "Не спирай да тичаш". Той е за спортист, влязъл в затвора за кражби. Романът разказва за Тумани Кулибали, шампион на Франция за 400 м в зала през 2015 г. Кулибали обаче извършва серийни кражби и е осъден.

Това са само някои от есенните френски литературни награди. Селекцията е много разнообразна. През този период във Франция медии и читатели обсъждат литературата повече, отколкото през останалите месеци. И някои не толкова известни автори през него разширяват публиката си.

Още

Писателката Сузана Кларк спечели британската Женска литературна награда

Писателката Сузана Кларк спечели британската Женска литературна награда

Още

Триумф на африкански писатели на големите литературни награди тази година

Триумф на африкански писатели на големите литературни награди тази година

Още

Никола Матийо е новият носител на "Гонкур"

Никола Матийо е новият носител на "Гонкур"

Още

Жан-Пол Дюбоа е носителят на престижната награда "Гонкур"

Жан-Пол Дюбоа е носителят на престижната награда "Гонкур"

Още

Писателката Кристин Анго спечели литературната награда "Медичи"

Писателката Кристин Анго спечели литературната награда "Медичи"

Още

Футуристичен трилър спечели френската литературна награда "Гонкур" 2020

Футуристичен трилър спечели френската литературна награда "Гонкур" 2020

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Коя е Джейн Ан Филипс, спечелила литературната награда "Пулицър"?

Романът "Нощна стража" e за майка и дъщеря, които търсят убежище след войната в приют за душевно болни и постепенно се възстановяват от травмите.

Пролетният панаир на книгата стартира на 24 май в София

Събитието ще продължи до 2 юни, а гостите му могат да се насладят на повече от 110 културни събития, включително 40 на специално обособената сцена на Културната програма на Панаира

Проф. Николай Овчаров пише книга за аристокрацията по време на Второто българско царство

За новия си труд авторът сподели, че както и в опуса за царете, в нея освен историческите извори, ще бъде застъпена много и археологията

"Няма страшно" - оптимистичен преглед на семейното ежедневие

Сборникът с разкази от баща и дъщеря е хумористично четиво, идеално за плажа или за отпускане в края на деня, но въпреки лекотата си, без да съди и без да назидава, ни кара да се замислим

"Свобода": Мемоарите на Ангела Меркел излизат през ноември

Бившата канцлерка е написала книгата в съавторство с дългогодишния си политически съветник Беате Бауман

"Великият Гетсби" и "Нежна е нощта" излизат в един том (откъс)

Две от най-емблематичните произведения за световната литература излизат в едно книжно тяло от издателство "Колибри"