Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

10 заглавия от света на спорта, които ще ни спечелят

ПРОЧЕТИ СВЕТА!

10 заглавия от света на спорта, които ще ни спечелят

Възходите и паденията в спорта са ключ към различни и много лични ситуации в света на отбори, личности, треньори

Диего Марадона с екипа на Аржентина в мач срещу Перу през 1986 г. (Снимка: Getty Images)

Книгите, които фокусират вниманието си върху живота и динамиката на спортните постижения, било то на отбори или отделни личности, са изключително добра картина на времето и историята. 

Когато четем такива книги, влизаме в живота на всичко онова, което е било зад това, което гледаме на екрана или слушаме по новините. 

"Здрав дух в здраво тяло" са казвали древните. 

Още

Светлите умове на човечеството в 10 вълнуващи книги

Светлите умове на човечеството в 10 вълнуващи книги

Има нещо в невероятната история на спортистите и изобщо спорта, която надхвърля самите зрители на спортни срещи и състезания.

Може би това е така, защото изглежда сме устроени да се борим, за да преодолеем травмите и паденията в собствения си живот.

Каквато и да е причината, вдъхновяващите спортни истории и биографии — са едни от най-успешно продаваните книги на пазара.

Предлагаме ви 10 вдъхновяващи книги, които ще ви направят съпричастни на върховете и спадовете, на драмите и моментита на щастие, на личните препятствия и обществената среда, в която са се случвали. 

"Италия. Синята футболна мода - 300 Въпроса от историята на отбора" от Ники Александров в Market.dir.bg

Купи книгата

O bella (Squadra), ciao! - известна фраза, ако сте в Италия, която няма как да ви подмине. Защото там всичко е футбол. Довиждане и здравей, "Скуадра"!

Това е възможно най-адекватният рефрен в онзи момент през 2022 година. На самите италианци много не им беше до песни, тъй като техният национален тим пропусна второ поредно световно първенство. И което е още по-уникалното - този път го направи в ролята на актуален европейски шампион по футбол!

Тази книга е освен здравейте, така и заповядайте - поднесена ви е изключително богатата история на един от най-вълнуващите и несъмнено популярни национални тимове в света - този на Италия.

История, започнала гръмко с две световни титли преди Втората световна война и след това донесла още много блясък, трофеи и триумфи. И от време на време разочарования. Малко са отборите по света, които могат да се похвалят с подобно огромно количество футболни звезди и легенди, треньори и специалисти, променили самата игра.

Клише е, като пастата и пицата, но Италия е футболно богатство.

Още

Потопете се в Италия: 10 книги от италиански автори, в които ще се влюбите

Потопете се в Италия: 10 книги от италиански автори, в които ще се влюбите

Познато на всеки футболен фен, но също така криещо доста интересни, любопитни и малко известни факти, които сами ще откриете на следващите страници и които бихте могли да проверите дали пък вече не знаете.

На ваше разположение са 300 въпроса от историята на "Скуадра адзура", които ще ви преведат през възможно най-цялостната палитра, простираща се от края на 19-и век до наши дни. Италия е футбол и тази куиз книга ще ви убеди още веднъж в това, което знаете така или иначе.

Книгата е полезна и за познавачите на отбора, така и за тези, които не познават толкова "синята история". 

Със сигурност ще дойде момента, в който скоро отново ще можем да кажем "Ciao, bella, Squadra!" и ще се наслаждаваме на красив футбол от Ботуша. 

"Съвременни френски философи за спорта" от Силвия Борисова в Market.dir.bg

Купи книгата

"Съвременни френски философи за спорта" е първата по рода си антология на български език, включваща изследвания в областта на хуманитарните и социалните науки, посветени на съвременната култура на спорта.

Това е академичен сборник с най-интересното от изменящия се свят на спорта и съвременната критическа мисъл, която го анализира. 

Текстовете тук са дело на водещи изследователи и преподаватели, обединени в работата си около въпроси, свързани с философията на тялото, феноменологията на движението, философската, културната и физическата антропология, етнометодологията, етносценологията и естетиката.

Събраните в тази книга текстове са образцово въведение в калейдоскопичния свят на спорта като социокултурен феномен и изострят вниманието към все още нови за България изследователски проблеми и дисциплинарни полета.

Антологията представлява интерес не само на специалистите философи, социолози, психолози, социални работници и преподаватели по хуманитарни и социални науки или спорт, но и за всички търсачи на нови хоризонти за осмисляне на тялото, движението, жизнеността, физическите - а оттам и етическите, и феноменологичните, и онтологичните - граници на човешкото.

"Диего Армандо Марадона" от Паоло Касталди в Market.dir.bg

Купи книгата

Когато посетих Неапол преди няколко месеца и отборът на Наполи беше на една крачка от това да бъде шампион на Италия отново...след онзи магичен момент с великия Диего, усетих нещо различно в атмосферата на града. Мястото беше не просто пропито, то беше изградена върху духа и магическата сила на великия голмайстор. 

Наполи станаха шампиони, по улиците на града имаше партита, които продължиха няколко дни, а Диего Армандо Марадона беше неизменна част от тях. 

Единайсет: толкова са играчите от един отбор на терена; толкова са докосванията на топката, с които Диего Армандо Марадона надиграва английската защита и вкарва Гола на века; толкова са и главите в книгата, която ви предлагаме.

Нейният автор Паоло Касталди разказва знакови моменти от живота на несравнимия аржентинец в рисунки и текст, възхита и признателност, факти и фантазия.

"Байерн Мюнхен. Гордостта на Германия. 300 въпроса от историята на клуба" в Market.dir.bg 

Купи книгата

Лозунгът Mia san mia е едно от най-хубавите неща, които може да се срещнат във футбола. На латински това означава "Ние сме това, което сме".

Това е мотото на един от най-великите футболни клубове в света - "Байерн" (Мюнхен).

Една по-особена институция в най-популярната игра.

"Икономическото ни развитие отбеляза огромен скок, особено в последните десетина години. Не можем и не бива да затваряме очи пред този финансов прогрес. Но и не бива да забравяме откъде сме тръгнали..." казва легендарния Ули Хьонес, почетен президент на "Байерн". 

"Непобеденият" от Майк Стантън в Market.dir.bg

Купи книгата

Роки Марчиано е непредвидимият шампион. Не се боксира сериозно чак до двайсет и четири годишна възраст, често пъти е превъзхождан по ръст и умения.

Висок е метър и седемдесет и девет, тежи осемдесет и четири килограма, има къси и дебели ръце, криви крака и стил на булдозер, заради който редовно си спечелва сериозни наказания.

Обаче тренира неуморно, в изключителна форма е и притежава неукротимо сърце, което му помага да издържи на свирепите битки.

Юмручният му удар, наречен Сузи Кю, е изживяване на границата на смъртта.

"Всеки път, когато те удари - споделя негов съперник - виждаш светкавица."

На ринга пристъпва като работник от фабрика, който маркира часа си, а после започва да блъска стената пред себе си с привидна несериозност, докато тя внезапно рухва.

"Пийт Сампрас. Една велика кариера" от Стив Флинк в Market.dir.bg

Купи книгата

Пийт Сампрас е централна фигура в историята на тениса, доминираща сила в играта през деветдесетте години на миналия век, най-великият американски тенисист за всички времена.

След фантастичния край на кариерата му, когато през 2002-ра триумфира на Откритото първенство на САЩ, Сампрас постепенно бива забравен от феновете, които се впечатляват от подвизите на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович.

В настоящата кариерна биография на вдъхващия страх в противниците си Сампрас авторът и спортен историк Стив Флинк от Залата на славата пресъздава магията на един мъж, който е бил доминираща сила в своята епоха, и връща спомените за този изключително надарен спортист.

Флинк описва Сампрас като забележителен шампион, който в много отношения надхвърля границите на тениса.

"Стив Флинк е тенис пурист. Той проследява кариерата ми изключително детайлно. В тази проникновена биография споделя дълбокото си познание за тениса и необикновено ясно описва мен и подхода ми към моето призвание. Разбирането на Стив за играта ми, личността ми и приоритетите ми е впечатляващо" споделя за книгата самия Пийт Сампрас. 

"Юрген Клоп" от Елмар Невелинг в Market.dir.bg

Купи книгата

1 юни 2019 година е паметна дата в историята на "Ливърпул". Клубът печели шестия си трофей в Шампионската лига (КЕШ) и е само на един от "Милан" и второто място във вечната ранглиста. С основна заслуга за успеха, разбира се, е треньорът Юрген Клоп.

Германският специалист въздига "червените" от дъното и за три години и половина успява да ги превърне в познатото европейско страшилище.

Мърсисайдци правят успешен сезон, като остават на точка от възможността да си върнат първото място и в Англия, където не са печелили титлата вече 29 години.

Тази книга, написана от германския автор Елмар Невелинг и допълнена до финала на Шампионската лига през 2019-а, разказва за пътя, който Юрген Клоп изминава от детските си години до момента, в който се превръща в един от най-харизматичните и обичани треньори в съвременния футбол.

Написана изключително увлекателно, тя разкрива трудностите, с които той е трябвало да се справи, както и всички съпътстващи моменти, които обуславят големите му успехи.

"Най-краткият път. Джудо" от Стефан Стоев в Market.dir.bg 

Купи книгата

Тази книга е основна система за работа с начинаещи и напреднали джудисти.

Освен техниките, комбинациите и контрите, описани в книгата, са включени други, подчинени на по-ранното задействане на природните сили, т.е. търсене на най-краткия път, без излишни движения.

Получава се сливане на движенията и джудото вече не е определни техники, а усет.

Това е стремежът на всички, обрекли се на този спорт, но пътищата им са различни към постигането на "Огъни се, за да победиши".

"Зидан" от Патрик Фор и Жан Филип в Market.dir.bg

Купи книгата

Зинедин Зидан е легендарна фигура в световния футбол. Родителите му мигрират от Алжир във Франция, където той е роден и започва своята футболна кариера.

Той се превръща в икона на световния футбол и сега е известен не само като един от най-великите футболисти в историята, но и като успешен треньор.

В тази книга можете да видите историята на един от най-великите футболисти на всички времена. 

"Зинедин Зидан изглеждаше като генерал на терена. Изключително техничен, надарен с много талант, той беше способен да вкара някои от най-красивите голове" казва за него Марко Ван Бастен.

"Айртон Сена" от Ричард Крейг в Market.dir.bg

Купи книгата

Айртон Сена е може би най-известният състезателен пилот, който някога е живял на нашата планета.

Той е почитан навсякъде по света, с репутация, която далеч надхвърля пилотските му умения на пистата.

"Сена", филмът за живота му, е произведение, което го обрисува като любимо дете на Господ, което е изпратено на Земята, за да се бори с неправдата и да помогне на онези, които имат по-малко късмет от него самия.

Но в действителност дали неговата репутация не е преминала отвъд реалността, защото е починал едва на 34 години, пред милионна телевизионна аудитория, което го превръща в мъченик на моторните състезания?

Новата оригинална биография разглежда и разноликата същност на Айртон да Силва. От една страна, е говорещият мило и държащ се на ниво човек, а от друга - агресивният, безкомпромисен и брилянтен пилот - това са двете страни на една личност, които изпитват затруднение да съществуват съвместно в мир.

Книгата задава въпроса защо от всички велики пилоти, били част от Формула 1, именно Сена привлича такава огромна маса последователи.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв. 

Още

Право в ума и сърцето на Педро Алмодовар

Право в ума и сърцето на Педро Алмодовар

Още

Светлите умове на човечеството в 10 вълнуващи книги

Светлите умове на човечеството в 10 вълнуващи книги

Още

Актьорът Валери Йорданов представя дебютната си книга "Гризачи" (откъс)

Актьорът Валери Йорданов представя дебютната си книга "Гризачи" (откъс)

Още

Иван Ланджев: Има език, има ухо за езика и за нещата, които се случват тук и сега

Иван Ланджев: Има език, има ухо за езика и за нещата, които се случват тук и сега

Още

10 вдъхновяващи книги за перфектния подарък до 30 лева

10 вдъхновяващи книги за перфектния подарък до 30 лева

Още

10 приключенски романа: Адреналин между кориците в студените есенни вечери

10 приключенски романа: Адреналин между кориците в студените есенни вечери

Още

Американците и тяхното великолепно перо: 10 "must-read" заглавия

Американците и тяхното великолепно перо: 10 "must-read" заглавия

Още

100 години от рождението на Итало Калвино: "Ако пътник в зимна нощ" (откъс)

100 години от рождението на Итало Калвино: "Ако пътник в зимна нощ" (откъс)

Още

Древните тайни учения, осветени в книга на Ваклуш Толев

Древните тайни учения, осветени в книга на Ваклуш Толев

Още

В приказни чорапи за топло сърце - 10 книги за (не)пораснали деца

В приказни чорапи за топло сърце - 10 книги за (не)пораснали деца

Още

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Още

Европейска награда за литература: "Полски момчета" от естонската писателка Мудлум (откъс)

Европейска награда за литература: "Полски момчета" от естонската писателка Мудлум (откъс)

Още

Знаменити, забравени, забранени - хрониките на България в 10 книги

Знаменити, забравени, забранени - хрониките на България в 10 книги

Още

Позната и непозната, мистична и правдива - историята ни в 10 книги

Позната и непозната, мистична и правдива - историята ни в 10 книги

Още

Потопете се в Италия: 10 книги от италиански автори, в които ще се влюбите

Потопете се в Италия: 10 книги от италиански автори, в които ще се влюбите

Още

Направете детето си успешно! Изберете най-подходящото учебно помагало

Направете детето си успешно! Изберете най-подходящото учебно помагало

Още

В тайните на археологията и антропологията с 10 интригуващи заглавия

В тайните на археологията и антропологията с 10 интригуващи заглавия

Още

Проф. Попминчев: Ваклуш казваше, че Бог не се доказва, а се живее

Проф. Попминчев: Ваклуш казваше, че Бог не се доказва, а се живее

Още

10 вдъхновяващи биографични книги

10 вдъхновяващи биографични книги

Още

Децата на "мързеливата майка" в детската градина от Анна Бикова (откъс)

Децата на "мързеливата майка" в детската градина от Анна Бикова (откъс)

Още

10 от най-забавните и пробуждащи ума разкази

10 от най-забавните и пробуждащи ума разкази

Още

10 книги за здраве, които си струва да прочетете

10 книги за здраве, които си струва да прочетете

Още

10 книги, подходящи за лятната ви почивка

10 книги, подходящи за лятната ви почивка

Още

Kниги за пътешественици, които ще променят начина ви на пътуване

Kниги за пътешественици, които ще променят начина ви на пътуване

Още

Книга на фокус: "Флорида" от Оливие Бурдо

Книга на фокус: "Флорида" от Оливие Бурдо

Още

10 книги за психология и саморазвитие, които ще ви направят по-умни и по-щастливи

10 книги за психология и саморазвитие, които ще ви направят по-умни и по-щастливи

Още

10 разтърсващи криминални и детективски книги

10 разтърсващи криминални и детективски книги

Още

Книга на фокус: "Виолета" от Исабел Алиенде

Книга на фокус: "Виолета" от Исабел Алиенде

Още

Книга на фокус: "Time Shelter" от Георги Господинов

Книга на фокус: "Time Shelter" от Георги Господинов

Още

Книга на фокус: "Затворисърце" от Константин Трендафилов

Книга на фокус: "Затворисърце" от Константин Трендафилов

Още

10 интересни книги на изгодна цена

10 интересни книги на изгодна цена

Още

10 книги, които ще разпалят любопитството на детето към света

10 книги, които ще разпалят любопитството на детето към света

Още

10 фантастични книги, които ще ви пренесат в нови светове

10 фантастични книги, които ще ви пренесат в нови светове

Още

10 книги, с които да отдадем почит на българската просвета и култура

10 книги, с които да отдадем почит на българската просвета и култура

Още

Жак Лакан - големият изкусител

Жак Лакан - големият изкусител

Още

10 въздействащи и завладяващи религиозни книги

10 въздействащи и завладяващи религиозни книги

Още

10 книги с рецепти за здраве

10 книги с рецепти за здраве

Още

Книга на фокус: "Резерват за хора и вълци" от  Здравка Евтимова

Книга на фокус: "Резерват за хора и вълци" от Здравка Евтимова

Още

Предсказанията и лечебните методи на баба Ванга

Предсказанията и лечебните методи на баба Ванга

Още

10 книги, разкриващи ужаса и мъченията по време на Втората световна война

10 книги, разкриващи ужаса и мъченията по време на Втората световна война

Още

10 книги за политика и власт от български автори

10 книги за политика и власт от български автори

Още

10 патриотични книги, с които да отбележим 3 март

10 патриотични книги, с които да отбележим 3 март

Още

10 любовни романа, които си струва да прочетете

10 любовни романа, които си струва да прочетете

Още

Съвременна проза - 10 интересни книги от България и света

Съвременна проза - 10 интересни книги от България и света

Още

10 от най-добрите класически книги, които си струва да прочетете

10 от най-добрите класически книги, които си струва да прочетете

Още

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

Още

10 книги, които ще променят живота ви

10 книги, които ще променят живота ви

Още

10 интересни романа от български автори

10 интересни романа от български автори

Още

10 интересни книги с приказки за малки и големи

10 интересни книги с приказки за малки и големи

Още

Ново издание на Улица "Консервна" на Джон Стайнбек (откъс)

Ново издание на Улица "Консервна" на Джон Стайнбек (откъс)

Още

Една нова книга, от която "горчи"...

Една нова книга, от която "горчи"...

Още

Каква е била зимата през Средновековието?

Каква е била зимата през Средновековието?

Още

10 въздействащи книги с поезия

10 въздействащи книги с поезия

Още

10 книги за самоусъвършенстване, които ще променят живота ви

10 книги за самоусъвършенстване, които ще променят живота ви

Още

10 книги, подходящи за коледен подарък

10 книги, подходящи за коледен подарък

Още

10 изгодни книги, с които няма да скучаете

10 изгодни книги, с които няма да скучаете

Още

10 разтърсващи книги за любов

10 разтърсващи книги за любов

Още

10 детски книги, които ще разпалят въображението на вашето дете

10 детски книги, които ще разпалят въображението на вашето дете

Още

10 книги, с които да отдадем почит на великите българи

10 книги, с които да отдадем почит на великите българи

Още

10 книги, които ще ви помогнат да управлявате бизнеса и финансите си

10 книги, които ще ви помогнат да управлявате бизнеса и финансите си

Още

10 биографични книги за музиканти

10 биографични книги за музиканти

Още

10 книги, с които ще подхраните ума и душата си

10 книги, с които ще подхраните ума и душата си

Още

10 книги, с които ще избягате от забързаното ежедневие

10 книги, с които ще избягате от забързаното ежедневие

Още

10 книги, които ще променят светогледа на вашето дете

10 книги, които ще променят светогледа на вашето дете

Още

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

Още

Книгите, които ще променят представата ви за човека и света

Книгите, които ще променят представата ви за човека и света

Още

Писателят Емил Йотовски пред Dir.bg: Живеем в последните години преди новото мрачно средновековие

Емил Йотовски пред Dir.bg: Живеем в последните години преди новото мрачно средновековие

Още

Петър Делчев: Споделяме интернетно страдание, радост, болка - без разлика дали от разбито сърце или от упорити хемороиди   

Петър Делчев: Споделяме интернетно страдание - или от разбито сърце, или от упорити хемороиди

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нова книга за худжоника Васил Стоилов събира непубликувани досега ръкописи на Владимир Свинтила

Читателите ще имат възможност да се докоснат едновременно до образния и пластичен свят от мадони, моми и битови сцени на един от представителите на движението за родно изкуство от началото на ХХ в.

Националната библиотека представя изложба по повод 200 години от рождението на Александър Дюма-син

Откриването е на 18 юли, като експозицията продължава до 15 септември, съобщиха организаторите

Критически дебат реши: Първият американски роман е "Силата на симпатията"

Дебатът по темата кой е първият американски роман продължава до 20-и век, когато е прието, че това трябва да е произведение, написано и публикувано в страната, от автор, роден и живял в САЩ

Берлинският литературен фестивал ще посрещне 150 автори от 50 страни

Освен основната програма на литературния форум, който ще бъде от 5 до 14 септември, ще се проведе и дискусия за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" с участието на политици като бившия министър на вътрешните работи Томас де Мезиер

"Детски и домашни приказки" на Братя Грим ще бъдат дигитализирини

Досега всеки желаещ да получи достъп до тези значими в културно и историческо отношение източници, е трябвало да разчита на оригиналите

От Шанхай до Париж – разказ за голямата война и забранената любов (откъс)

Базирана на истински събития и факти, историческият роман „Порцеланова луна“  на Джени Чанг отдава почит на китайските работници, изпратени на фронта