Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Книга на фокус: "Time Shelter" от Георги Господинов

БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Книга на фокус: "Time Shelter" от Георги Господинов

Романът донесе престижната международна награда „Букър“ на българския автор

Георги Господинов е един от най-известните европейски писатели. Той стана първият български автор, носител на престижната международна литературна награда "Букър" - най-важното събитие в англоезичния литературен и издателски свят. Връчва се от 1969 г. за литература, писана на английски език, а сред нейните носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс и други.

Advertisement

Наградата бе връчена в навечерието на 24 май на церемония в "Скай гардън", Лондон. "Написах няколко думи за всеки случай, мислейки, че ще останат във файла с неизпълнени речи за неполучени награди", пошегува се Георги Господинов при получаване на приза. Той благодари на журито за смелостта да награди първата българска книга, която номинира. "Тази книга е едновременно лична и политическа. Във време на война, писателите трябва да разказват историите през перспективите на хората, които са атакувани, които се борят за дома си и бъдещето на техните деца", каза Господинов, обръщайки се към публиката в Лондон.

"Time Shelter" (Времеубежище) е третият роман на Георги Господинов, който ни кара да се замислим за света от вчера и за света утре. Сложно изработена и красноречиво преведена от Анджела Родел, "Time Shelter" затвърждава репутацията на Георги Господинов като един от незаменимите писатели на нашето време, основен глас в международната литература.

"Ню Йоркър", "Гардиън" и "Файненшъл Таймс" обявиха "Time Shelter" за една от книгите на 2022 г. Хубави рецензии имаше и в "Таймс", "Ню Йорк Таймс" и "Уолстрийт Джърнъл". Романът донесе и първата италианска международна награда "Премио Стрега Еуропео" за писател от Източна Европа.

Романите на Георги Господинов са печелили два пъти най-престижната литературна награда на страната и са били избрани за повече от дузина международни награди - включително Литературната награда на PEN за 2015 г. за превод, Premio Gregor von Rezzori, Premio Strega Europeo, Bruecke Berlin Preis и Haus der Kulturen der Welt Literaturpreis. Той е носител на наградата за литература "Ян Михалски" за 2016 г., наградата "Ангелус" за централна Европа за литература за 2019 г. и наградата "Premio Strega Europeo" за 2021 г., наред с други.

Роман на един континент и десетки държави, на стотици градове и хиляди хора

В романа се разказва за загадъчен фланьор на име Гаустин, който отваря "клиника за миналото". Тя предлага обещаващо лечение за страдащите от Алцхаймер, а всеки етаж в нея възпроизвежда десетилетие с най-малки подробности, пренасяйки пациентите назад във времето.

Като помощник на Гаустин, неназованият разказвач е натоварен със задачата да събере отломките от миналото, от мебелите от 60-те години и копчетата на ризите от 40-те години до ароматите и дори следобедната светлина.

Но тъй като стаите стават по-убедителни, все по-голям брой здрави хора търсят клиниката като "убежище във времето", надявайки се да избягат от ужасите на нашето настояще - развитие, което води до неочаквана главоблъсканица, когато миналото започва да нахлува в настоящето.

Книгата "Time Shelter" е структурирана в пет части - "Клиника за минало", "Решението", "Една отделно взета страна", "Референдум за минало" и "Дискретни чудовища". Всяка една от тях е придвижване напред в развитието на сюжета и същевременно е наситена с по-малки или по-големи локални, лични истории, със завръщания назад в миналото.

Да събудим паметта, да "произведем" минало, време, в което можеш да си спомним - изгубена миризма на кафе например или вкуса на пастите от 70-те, да попушим "Житан". Идеята узрява. Да се направи град в миналото, хубаво ще е и в конкретна година. Каква да е годината? Изпълнена с големи събития - война, болест, падане на стена или друга...

В началото залогът е една клиника, в края - един континент. Роман за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, сплитащ сатира и носталгия, история и ирония.

Георги Господинов започва работа по романа през 2017 г. и той е трябвало да излезе по време на пандемията. "Всяка книга е свидетелство за времето, в което е написана", казва писателят. Това не е първият път, в който той ни превежда през трудностите и показва възможността за едно по-добро бъдеще, стига да се вслушаме в него.


Купи книгата"За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен. Той се разделя с една мечта по миналото или с това, в което то се превръща. Писах (и трих) за смесването на времена, когато паметта, лична и обща, си събира багажа и си тръгва. За новата обсесия на Гаустин и дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас. За времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом", споделя за книгата си Георги Господинов.

 Още от автора:

Физика на тъгата

Купи книгатаФизика на тъгата е носител на Европейската награда за литература "Ангелус" 2019, и наградата "Ян Михалски". Романът е финалист на всички големи европейски и американски награди за преводна литература, сред които Премио Стрега Еуропео в Рим и Наградата на Американския ПЕН в Ню Йорк.

Филмът на Теодор Ушев по Физика на тъгата влезе в краткия списък за Оскар.

Романът се преподава се в университетите на САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Аржентина и др.

Естествен роман

Купи книгата"Естествен роман", от излизането си през 1999 и досега, не е преставал да вълнува различни поколения читатели. В този смисъл той е "щастлива книга", както пише в послеслова си Бойко Пенчев. Преведен е по цял свят на повече от 20 езика, с отзиви в Ню Йоркър, Таймс, Гардиън и други световни издания. Част от тях публикуваме в края на книгата като свидетелство за отзвука, който един български дебютен роман може да предизвика у нас и по света.

"Естествен роман" се преподава в няколко световни университета, обект е на студии, магистърски и докторски тези. През 2014-а влиза в класацията на 20-те най-добри източноевропейски романа на Library Things, заедно с автори като Иво Андрич, Ярослав Хашек, Мирча Картареску и др.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Още

"Физика на тъгата" на Георги Господинов излезе и на арменски

"Физика на тъгата" на Георги Господинов излезе и на арменски

Още

Георги Господинов: Малките истории за обикновените неща си струва да бъдат разказани

Георги Господинов: Малките истории за обикновените неща си струва да бъдат разказани

Още

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

Още

Георги Господинов е специален гост на Библейския фестивал в Италия

Георги Господинов е специален гост на Библейския фестивал в Италия

Още

Британският "Гардиън" за "Времеубежище" на Георги Господинов: Смешна и абсурдна фикция, в която читателят разпознава бъдещето

Британският "Гардиън" за "Времеубежище" на Георги Господинов: Смешна и абсурдна фикция, в която читателят разпознава бъдещето

Още

Георги Господинов представя своите "Избрани истории"

Георги Господинов представя своите "Избрани истории"

Още

"Времеубежище" на Георги Господинов се бори за една от най-престижните награди в Италия

"Времеубежище" на Георги Господинов се бори за една от най-престижните награди в Италия

Коментирай 11

Календар

Препоръчваме ви

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Запознайте се с творчеството на разнообразни и вълнуващи писатели, родени на едно от най-красивите парчета земя на Иберийския полуостров - Испания

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс