Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На върха на света и на предела на оцеляването: 10 книги за силата на човешкия дух

СВРЪХЧОВЕКЪТ

На върха на света и на предела на оцеляването: 10 книги за силата на човешкия дух

Вълнуващи истории за приключенци, оцеляващи и любители на екстремни пътешествия

Снимка: iStock by Getty Images

Да преживееш лавина, да се бориш с мечка или да се спуснеш сам в каньона Блу Джон, където да се окаже, че трябва да избираш между живота и ... ръката си. Или да изкачиш втория втория по височина връх на Земята - К2, а защо не всички 14 осемхилядника за по-малко от половин година?! Ако такива преживявания звучат нереалистично и невъзможно, то те са описани в книги, които разказват за безграничната сила на човешкия дух. 

Още

Влюбени разменят пръстени на Еверест

Влюбени разменят пръстени на Еверест

Воден от вечния стремеж да открива, човек може да се спусне в смразяваща суперпещера като Крубера в Абхазия, на границата с Грузия по време на война или в смъртоносната Чеве в Мексико. Или както казва  Жул Верн:

"Няма нищо по-замайващо главата от притегателната сила на бездната."

Воден от същия стремеж, човек може избере и да пътешества из екзотични градчета и изоставени селца в Сибир с камион, автобус и лодка, за да се сблъска в района на Северния полярен кръг със замръзнали аванпостове, пусти затворнически лагери и градове, построени от казахи или каторжници.

Или захранван само от "тайната алхимия на природата", да поеме с кану по водните артерии на Канада към арктическия полярен кръг, а воден от инстинкта за оцеляване, да се запознае с вкуса на жива тарантула. 

Още

Световноизвестният алпинист Алекс Чикон - специален гост на София Филм Фест

Световноизвестният алпинист Алекс Чикон - специален гост на София Филм Фест

Инженер по образование и бивш офицер във Френския чуждестранен легион по призвание, Ким Хафез е един от онези автори, които оставят читателя без дъх с истории, като изброените по-горе. Той обаче вярва, че  

"За да се намеря, трябва първо да се изгубя, да забравя къде съм... дори кой съм."

Арън Ралстън, Райнхолд Меснер, Нирмал Пурджа и Беър Грилс също са сред необикновените човеци, преминали през своите катарзиси по пътя към себепознанието - моменти, в които са се питали "има ли път напред или той приключва тук и сега". 

Подбрахме автори, които познават думата оцеляване в пълния ѝ смисъл и такива, които са се изкачили отвъд границите на мислимото и възможното, за да докажат, че ако трябва да се сравни скала със силата на човешкия дух, преимущество ще има второто.  

"127 часа" от Арън Ралстън в Market.dir.bg

Снимки: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи книгата

Една от най-вълнуващите истории, когато говорим за свръхчовеци, е "127 часа". Това е не просто разказ за физическата издръжливост на отдадения катерач Арън Ралстън, а история за несломимия човешки дух, по-непоклатим и от скала, вдъхновила впоследствие и спиращия дъха едноименен филм на Дани Бойл.

Още

Знаете ли, че тези актьори са и писатели?

Знаете ли, че тези актьори са и писатели?

"127 часа" е епичен истински разказ за битката между съзнанието и инстинкта за оцеляване. 

Ралстън е опитен планинар. Преживявал е лавини, борил се е с мечка за храната си, предприемал е опасни изкачвания, покорявал е десетки от най-високите върхове на Колорадо. Измъквал се е стотици пъти на косъм от смъртта. Соловите изкачвания са неговата зона на комфорт, а рисковите ситуации го превръщат в безгрешна машина. 

Това се променя на 26 април 2003 г. Ралстън се спуска сам в каньона Блу Джон. Докато маневрира между заклещените камъни в теснините, една скала се разклаща и двамата политат в бездната. За няколко секунди опитният катерач се оказва в най-страховития капан в живота си - дясната му ръка остава под огромната канара.

Той е сам. И никой не знае къде се намира. Оставил единствено неясната дестинация "щата Юта", Арън бързо отхвърля надеждата за спасение отвън. Храната му е на свършване, водата е оскъдна, а нощният студ - безпощаден.

Вариантите за измъкване не са много: или да помести скалната грамада, или да жертва ръката си. 

"Екстремна храна" от Беър Грилс в Market.dir.bg 

Снимки: Getty Images и Market.dir.bg

Купи книгата

Жива тарантула, сурови тестиси от коза, слонски изпражнения - това не са съставки за вечеря от ада, а само част от менюто на небезизвестния Беър Грилс.

Британецът отдавна е доказал, че е готов на всичко, за да оцелее, но иска да научи и останалите как да го правят, не само от екрана. В своеобразното ръководство "Екстремна храна" се спотайва най-екстравагантното и природосъобразно меню, което рядко или никога се намира в магазина, но затова пък е в изобилие в дивите, некултивирани простори. 

Още

Беър Грилс пасти да яде! С Ники Станоев и Росен на риболов!

Беър Грилс пасти да яде! С Ники Станоев и Росен на риболов!

Едуард Майкъл Грилс, както е името на любимеца сред оцеляващите, е не само пътешественик, но и експерт по оцеляване, писател и телевизионен водещ. Най-известен е с предаването си "Born Survivor" ("Man vs Wild" в САЩ, "Ultimate Survival" в Европа, Азия и Африка). Той е сред най-младите британци, изкачили Еверест - право го само на 23 години.

Сред по-малко известните за него факти са, че е син на политика сър Майкъл Грилс, член на британската Консервативна партия. В ранна възраст баща му го научава да се катери и да плува, а като тийнейджър получава втори дан черен колан в карате шотокан. 

Интригуващата му биография включва и няколко месечна служба в Индийската армия, през което време опознава Хималаите, Западна Бенгалия и Асам. От 1994 до 1997 г., след като преминава селекцията на Специалните части на Обединеното кралство, служи и в 21 полк на САС (антитерористично подразделение на Обединеното Кралство) като командос, инструктор по оцеляване и медик.

Беър разказва за себе си и, че служил два пъти в Северна Африка. На базата на целия този опит, той споделя преживяванията си не само в "Екстремна храна", но и в другите си творби - "Роден да оцелява" и "Кал, пот и сълзи".  

"Възходът на свръхчовека" от Стивън Котлър в Market.dir.bg 

Снимки: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи книгата

Представете си състояние, в което всяко движение е отмерено съвършенство, а всяко решение, което взимате, е най-доброто. Представете си, че сте безгрешни. 

А сега си представете, че това е възможно.

Във "Възходът на свръхчовека" Стивън Котлър ни запознава с потока "оптимално състояние на съзнанието", при което грешките са невъзможни. Като изследва свръхадреналиновия свят на екстремните спортисти, американският журналист успява да декодира онова мистично усещане "в зоната", с което мнозина са се сблъсквали, но никой не е успял да обясни.

Още

"Ако твърде дълго се взираш в бездната, бездната ще се взре в теб...." - Балет "Арабеск" и "Тъй рече "Заратустра"

"Ако твърде дълго се взираш в бездната, бездната ще се взре в теб...." - Балет "Арабеск" и "Тъй рече "Заратустра"

Как се получава така, че за последните три десетилетия границите на човешките възможности са се разширили до степен и скорост, немислими през всички 150 000 години на досегашното ни съществуване?

За да отговори на този въпрос, Котлър ни среща с Дани Уей - човекът, прескочил Китайската стена със скейтборд и счупен глезен, с легендарния сърфист Леърд Хамилтън - първият, покорил 10-метрова вълна, с бейсджъмпърите на "Ред Бул", които в невъобразим синхрон политат от главозамайващи височини, и още много други. Котлър се спира на екстремните спортове, защото

"когато залогът е животът, състоянието на поток е най-изострено."

За да го постигнем обаче далеч не е нужно да висим от отвесна скала. Джазовите импровизации, видеоигрите, отдадените молитви на монахините, хирургичните операции - всяко действие, което изисква силна концентрация в момента, може да отключи неподозираните ни възможности.

Челният дял на мозъка е този, който отговаря за мисленето, но мисленето обикновено води до множество въпроси и объркване. Потокът е тъкмо обратното и за да се постигне, части от челния дял "временно се деактивизират". Така се понасяме в медитативно състояние на ума, в което има само отговори.

С "Възходът на свръхчовека" Котлър разпалва у читателя искрата, че може би най-сетне се намира в онзи свръхмомент, в който може да достигне недосегаемото.

"Сляпо спускане" от Джеймс М. Табор в Market.dir.bg

Купи книгата

През 2004 г. двама големи учени-изследователи се опитват да открият "дъното на света".

Американецът Бил Стоун се спуска в огромната, смъртоносна пещера Чеве в южната част на Мексико. А украинецът Александър Климчук се насочва към Крубера, смразяваща суперпещера в разкъсваната от война територия в края на Черно море в Абхазия, на границата с Грузия.

Двамата мъже прекарват месеци наред на почти две хиляди метра дълбочина, в абсолютен мрак, борейки се с бушуващи подземни реки, чудовищни водопади, пълзейки километри по корем на границата на невъзможното спасение.

Базирайки се на информация от личните дневници на участниците в експедициите и на часове интервюта, Джеймс М. Табор създава вълнуващо изследване на вечния стремеж на човека да открива. "Сляпо спускане" разказва историите на двама необикновени мъже, чието преследване на славата ги води до сладостта от триумфа и дълбините на трагедията. 

"Бяла самота" от Райнхолд Меснер от Market.dir.bg

Снимки: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи книга

За Райнхолд Меснер Нанга Парбат е много специална планина. Най-високият ѝ връх е първият хималайски осемхилядник, който той изкачва през 1970 г. заедно с брат си Гюнтер. По пътя обратно надолу обаче Гюнтер се изгубва, вероятно затрупан от лавина.

Колкото и вероятно да звучи това, години наред за инцидента се носят слухове, разпространяват се лъжи и обвинения, плод не само на невъзможността да се открие каквато и да било следа от изгубилия се, а и на завист към успеха и късмета на оцелелия.

Още

Най-дивите и великолепни пейзажи на Пакистан (снимки)

Най-дивите и великолепни пейзажи на Пакистан (снимки)

Именно с първото изкачване на върха и с трагедията при спускането започва "дългият път" на Меснер към Голата планина - път, осеян с триумфи и загуби, изминат с надеждата, че Нанга Парбат ще разкрие тайната си.

Необикновен пътепис, "Бяла самота" е книга за любови и умирания и за живота в интервалите помежду им, вълнуващ разказ за обсебените от планините и за онези от тях, които успяват да се върнат в "света на хората", както и за останалите завинаги в прегръдката на ледовете им. Това е и учебник по оцеляване - в планината, в джунглата на хорските завист и сплетни, в бездната на собствените страхове, съмнения и вини.

Или накратко - книга за всеки, който е имал и продължава да има мечти и който е търсил, намирал, печелил и губил.

"Отвъд възможното" от Нирмал Пурджа в Market.dir.bg

Снимки: Market.dir.bg

Купи книгата

Още едно завладяващо четиво за силата на човешкия дух е "Отвъд възможното" на Нирмал Пурджа - непалски катерач, познат като "Нимсдай".

В него той разказва вдъхновяващата си история, която започва от малко селце в Непал и стига до най-високите върхове на Земята.

История, изпълнена с адреналин и опасности, яростни лавини и коварни цепнатини, провали и триумф.

Преди да поведе екипа, който осъществява първото зимно изкачване на К2 през януари 2021 г., Нимсдай служи в британския полк на гурките и е част от Силите за специални операции на Великобритания.

Той обаче се отказва от блестящата си военна кариера, за да се посвети на най-голямата си страст: катеренето. И за да се изправи пред едно огромно предизвикателство - да изкачи всички четиринайсет осемхилядника на Земята за по-малко от седем месеца.

Според мнозина мисията на Нимсдай е точно толкова невъзможна, колкото да "стигнеш с плуване до Луната". Но с амбициозния си "Възможен проект 14/7" той осъществява това, което е смятано за непостижимо, и разкрива какво е необходимо, за да прекрачиш отвъд възможното и да триумфираш.

"В Сибир" от Колин Таброн в Market.dir.bg

Снимки: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи книгата

През 80-те Колин Таброн пише бестселър за пътуванията си из Съветския съюз. В края на 90-те, след падането на комунизма той решава да посети Сибир - този път с камион, автобус и лодка.

Резултатът от това пътуване е този чудесен емоционален разказ за един необикновен регион. Таброн пътешества из екзотични градчета и изоставени селца, среща се с носталгично настроени възрастни поддръжници на Сталин и агресивни защитници на православната църква и умело преплита в разказа си завладяващата история на Сибир, както и ярко описание на местността днес.

Още

10 неща, които трябва да знаете за Сибир

10 неща, които трябва да знаете за Сибир

От началото на лятото до зимата Таброн пътува сам. В района на Северния полярен кръг, той се сблъсква със замръзнали аванпостове, едва кретащи в забрава, пусти затворнически лагери, с градове, построени от казахи или от каторжници.

С парен кораб плава на север по река Йенисей до арктичното селце Поталово, където остава откъснат от света в продължение на седмици.

В Магадан - столицата на тъгата, той се вмъква под решетката на прозорец, за да разгледа бивш център за задържане на незаконно пребиваващите, където стените на неотопляваните за наказание клетки са покрити с дебел слой лед.

Границите на Сибир не са ясно очертани, но местността заема една дванадесета част от земната суша. Може би най-неприятната част от сушата. В продължение на години местността служи за затвор на Русия, тъй като непосилно огромните разстояния и вледеняващия студ не позволяват на заточените да избягат. Но Сибир предлага и безопасен подслон за много племена като казахите. Таброн се сблъсква със земи на естествена безмерна красота, богати на най-разнообрази природни ресурси, върху които тегне отпечатъкът на ескполатацията на Гулаг.

"Еверест" от Александра Стюарт в Market.dir.bg 

Снимки: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи книгата

В късната сутрин на 29 май 1953 г. слънцето бавно огрява "Покрива на света", духа лек ветрец, а двама мъже стоят изправени пред величествената гледка. Имената им са Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей, а "Покривът на света" е Еверест.

Това е спиращата дъха история как двама много различни, но еднакви в своята решителност мъже преодоляват смразяващите температури, мощните ветрове и преминават ледопади, за да се изкачат до най-високата точка на света.

Още

Далечни светове и запомнящи се сюжети в екзотичните фотографии на Людмила Капитанова

Далечни светове и запомнящи се сюжети в екзотичните фотографии на Людмила Капитанова

Книгата ни прави свидетели на историята на двама малко познати герои и тяхното невероятно приключение чрез разказите за стотици мъже и жени, които помагат на Хилари и Тенсинг да постигнат целта си.

Книгата съчетава свежите и модерни илюстрации на Джо Тод-Стентън със завладяващата история на Александра Стюарт и излиза точно навреме, за да отбележи стогодишнината от рождението на Едмънд Хилари.

Читателят научава и за това как Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей успяват да оставят своя отпечатък и да се превърнат в първите хора стъпили на Еверест, а впечатляващ предговор е поверен на най-известния жив изследовател на нашето време - сър Ранулф Файнс.

"Зовът на далечния Север" от Ким Хафез в Market.dir.bg

Снимки: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи книгата

Ким Хафез плава с кануто си в Канада и поема по водните артерии на втората по големина страна в света към арктическия полярен кръг.

Без специални тренировки, без основни умения, дори без лична карта французинът се отправя към своето предизвикателство от 7000 км със 130 кг багаж, 1000 долара и с една-едничка цел: не физическото, а духовното пътуване, докосването до свободата на безбрежното усамотение, където човекът се слива с пулса на заобикалящата го среда.

Още

Защо всички искат да живеят в Канада?

Защо всички искат да живеят в Канада?

Захранван от "тайната алхимия на природата", прословутото канадско гостоприемство и добрината на хората по пътя, Хафез изживява и техните мечти, осъществява пътешествието, за което мнозина жадуват, но малцина предприемат.

В студ, порои, виелици и ледникови води французинът навлиза все по-дълбоко в човешката душа и безкрайната пустош на една красива земя. Тежките условия не са изпитание, а урок - най-добрият учител е преживяването, затова Ким приема трудностите като благословия, която му позволява да разшири собствените си граници.

Самотният гребец рисува с думи, които изпълват сетивата и ума и ни кара да разберем истинския смисъл на времето, на наситените с преживявания часове и философията на незабавното случване. Французинът успява да освободи ума си, за да поеме по пътя на тук и сега и да усети живота в неговата пълнота.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв. 

Още

10 книги, които ще променят живота ви

10 книги, които ще променят живота ви

Още

10 фантастични книги, които ще ви пренесат в нови светове

10 фантастични книги, които ще ви пренесат в нови светове

Още

Българската поезия не е само в старите книги: Вижте 10 стихосбирки на съвременни автори

Българската поезия не е само в старите книги: Вижте 10 стихосбирки на съвременни автори

Още

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Още

Светлите умове на човечеството в 10 вълнуващи книги

Светлите умове на човечеството в 10 вълнуващи книги

Още

10 бисера от съвременната литература в черния петък на книгите

10 бисера от съвременната литература в черния петък на книгите

Още

10 заглавия от света на спорта, които ще ни спечелят

10 заглавия от света на спорта, които ще ни спечелят

Още

10 приключенски романа: Адреналин между кориците в студените есенни вечери

10 приключенски романа: Адреналин между кориците в студените есенни вечери

Още

Позната и непозната, мистична и правдива - историята ни в 10 книги

Позната и непозната, мистична и правдива - историята ни в 10 книги

Още

Потопете се в Италия: 10 книги от италиански автори, в които ще се влюбите

Потопете се в Италия: 10 книги от италиански автори, в които ще се влюбите

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Над 4000 книги, заграбени от берлинската Еврейска равинска семинария, са открити в Прага

Книгите произхождат от колекцията на Висшия институт за еврейски изследвания в Берлин, който е закрит и разграбен от нацистите през 1942 г.

"Неразделните" от Симон дьо Бовоар за първи път на български (откъс)

В известен смисъл тази творба е ключ към цялостното творчество на голямата френска писателка

Джоан Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.

Украинци в Лисабон протестират срещу проруска книга за войната

През март украинската общност в Португалия изрази възмущението си от издаването на книгата с прокремълски разкази за руската война в Украйна

Рядко копие на първия комикс със Супермен се продаде за 6 милиона щатски долара на търг

"Херитейдж Окшънс" определя първия брой на "Екшън Комикс" като "най-важния комикс, публикуван някога"

Австралийска фондация спечели наградата "Астрид Линдгрен"

Фондацията за грамотност на коренното население (Indigenous Literacy Foundation - ILF) беше отличена за "новаторската си работа за разпространението на литература сред децата от Първите нации на Австралия"