Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

ПРОЧЕТИ СВЕТА!

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Снимка: iStock by Getty Images

"Не е странно да видиш двама млади, които се обичат, но да видиш двама възрастни, които продължават да се обичат, е най-чудната гледка на света."

Думите са на британския писател и хуморист Уилям Мейкпийс Такъри, автор на прочутата сатира за нравите в английското общество "Панаир на суетата". Темата за любовта занимава много автори по света от древни времена до днес, но никой от всички велики мислители не успява да даде категорично определение на това какво е любовта. Но мнозина опитват.  

Още

Писмо на Джон Стайнбек за любовта от 1958 г. се продава на търг

Писмо на Джон Стайнбек за любовта от 1958 г. се продава на търг

Американският писател, драматург и есеист Джон Стайнбек например казва за нея, че "малко любов" е като "малко вино" - прекаляването с едното или другото сериозно вреди на здравето."

Набиращата все по-голяма популярност в света турска писателка Елиф Шафак в книгата си "Любов" пише: "Всяка истинска любов и приятелство са разказ за неочаквано преобразяване. Ако преди да обикнем и след като сме обичали сме същите, значи не сме обичали достатъчно."

За руския писател, мислител и автор на "Война и мир" и "Ана Каренина" Лев Толстой "любовта е като войната - лесно е да се започне, но е трудно да се спре". 

Канадската писателка, поетеса и литературна критичка Маргарет Атууд пък казва, че "любовта връхлита внезапно и те завладява, преди да си успял да я осъзнаеш, а после вече не можеш да направиш нищо. Само да се влюбиш и вече си погубена, както и да се развият оттук нататък нещата. Поне така пише в книгите."

А какво пише в книгите? В месеца на любовта и виното нека разгледаме някои от най-въздействащите любовни истории: 

СЪВРЕМЕННА ПРОЗА

"След" от Ана Тод в Market.dir.bg

Купи книгата

Любовните романи са вдъхновили не е един и два филма. Но неписаното правило, че книгата винаги е по-добра от филма важи и за добре познатата история на Теса и Хардин.

Написана от 17-годишната Анна Тод и първоначално публикувана в платформата Wattpad, "След" се превръща в световен хит с повече от половин милиард сваляния и преводи на над 20 езика. През 2019 г. е екранизирана под режисурата на Джени Гейдж, а филмът има не по-малък успех. 

Още

"След щастливия край" е най-гледаният филм у нас, с приходи от 91 228 лева

"След щастливия край" е най-гледаният филм у нас, с приходи от 91 228 лева

"След" разказва за Теса (изиграна във филма на Гейдж от Джозефин Лангфорд) и Хардин (Хироу Файнс Тифин), чиито животи се променят завинаги след първата им среща. Теса е добро момиче с ясни цели и стриктна майка, която я насочва към успеха. Хардин, от друга страна, е загадъчен и груб, но невероятно привлекателен младеж.

Въпреки различията им, те се привличат един към друг и започват да изживяват страстна и интензивна връзка, която ще ги изправи пред множество предизвикателства и трудни решения. Цялата история на Теса и Хардин може да намерите в частите "Преди", "След падането", "След щастливия край", "След сблъсъка", както и в частите на "Нищо повече" и "Нищо по-малко".

Четейки, човек си спомня за първите си трепети в любовта, когато първото истинско влюбване се смята за единствено и последно, а всяко разочарование води до тежки емоционални последствия и решения, които променят съдби. 

"Хипотеза за любов" от Али Хейзълууд в Market.dir.bg 

Купи книгата

Към края на 2021 г., когато е световната премиера на "Хипотеза за любов", романът на родената в Италия невроложка и писателка Али Хейзълууд (псевдоним) се превръща в сензация в социалната мрежа TikTok. В обаятелния си и забавен роман авторката среща читателя със запомнящи се, духовити герои и го потапя в блестяща романтична проза.  

Още

10 разтърсващи книги за любов

10 разтърсващи книги за любов

Историята се завърта около докторантката по биология Олив Смит, която не вярва особено в дълготрайните романтични взаимоотношения. Най-добрата ѝ приятелка обаче вярва. За да я убеди, че не само има връзка, но и е напът към щастливото си безоблачно бъдеще, на Олив са необходими повече от джедайски умения.

В крайна сметка тя целува първия срещнат мъж - добре известният Адам Карлсън, изгряваща звезда в научните среди и ... гадняр. Олив е повече от изненадана, когато властващият тиранин на Станфорд не само не се отдръпва, но и се съгласява да се престори на нейно фалшиво гадже. Когато нещата се объркват главоломно и кариерата на Олив е застрашена, Адам я изненадва с безрезервната си подкрепа и ... плочките на корема.

Оказва се, че единственото по-сложно за Олив от това да изследва хипотеза за любов е да погледне собственото си сърце под микроскоп. 

"Любов"от Елиф Шафак в Market.dir.bg

 
Купи книгата

Това не е любовен роман. Това е книга за любовта.

"Любов" на популярната у нас турска писателка, есеистка, феминистка и активистка за правата на жените Елиф Шафак отвежда на вълнуващо пътешествие в света на любовта и духовността. Със своята мъдрост и поетичност, тя пренася през различни епохи и култури, разкривайки важни послания за любовта и себеоткритието. 

Елиф Шафак пише "Любов" в продължение на 15 години и половина. Увлечена по суфизма още като студентка, авторката е вдъхновена от историята на странстващия дервиш Шамс от Тебриз и средновековния духовник, мистик и поет Руми.

Във времена на фанатизъм и класови предразсъдъци те отстояват духовността, която носят в сърцата си, и отварят дома си за хора от всички прослойки на обществото. Твърдо вярват в учението за любовта като основна градивна частица на живота, любовта, която свързва хората през векове, култури и географски ширини. 

Написана с изключителна поетичност и мъдрост, която оставя читателя възхитен и задълбочен. 

"Момичето, което някога познаваше" от Трейси Гарвис Грейвс в Market.dir.bg

Купи книгата

Най-хубавото е невидимо за очите, то се вижда само със сърцето. В това за пореден път ни уверява американската журналистка и писателка Трейси Гарвис Грейвс в "Момичето, което някога познаваше". 

С великолепното си перо тя разказва за странната Аника Роуз, която предпочита да живее сред реда и дисциплината на книгите или в тихата вглъбеност на шаха. Тя не знае как да се държи с хората, но общува чудесно с животните, пред които няма нужда от не особено добре отдаващите ѝ се социални преструвки. 

Макар и странна, Аника е невероятно красива. Когато я среща за пръв път, Джонатан не очаква интелигентността ѝ да е по-голяма дори от красотата ѝ и позорно губи първата им партия шах. Скоро разбира, че Аника е различна от всички момичета, които е познавал досега. Той се възхищава на способността ѝ да е вярна на себе си, независимо от последствията. Затова и приема предизвикателството, което връзката с това странно момиче носи.

Всеки от тях изкарва наяве най-доброто у другия, а когато са заедно, всичко изглежда възможно. Тогава обаче неочаквани събития разделят пътищата им. Десет години по-късно се срещат отново. Привличането и силните чувства в миг пламват с нова сила, но страховете и тревогите от миналото все още стоят помежду им.

Ще успеят ли да ги преодолеят е въпрос, на който няма да отговорим тук, а ще откриете сами в книгата за необикновени хора, които ако получат шанс, ще ви разкрият цяла нова вселена. 

"Пакетче желирани бонбони" от Татяна Гишина в Market.dir.bg 

"Каква утеха е да знаеш, че си обичан, когато единственото, което можеш да направиш с тази любов, е да я пуснеш да си отиде?"

С "вкусното" си заглавие "Пакетче желирани бонбони" психологът и магистър по бизнес комуникации Татяна Гишина ни пренася в света на 32-годишната Дея и една голяма вина. Главната героиня има всичко - успешна кариера, мъж, който я обича, живот, за който е мечтала. В него няма място за излишни въпроси, за излишни чувства и за излишни спомени. Но едно телефонно обаждане преобръща всичко - връща я назад в миналото и изравя болка и тайни, дълбоко скрити от годините и вината.

Пламен среща Дея в един дъждовен есенен ден. И след толкова много години той е първият, който я разбира и я прави щастлива. Той е Любовта - онази, която трябва да изпиташ поне веднъж в живота си. Бързата любов, която идва постепенно. Невъзможната, но споделена. Подарък от съдбата, от мъртвите, от дъждовния ден.

История за двама души и техните вини, техния детски свят и една закъсняла среща, от която научаваме, че пътят на прошката не е лек, но истински щастливи са онези, които са имали възможността да го изминат целия.

Още

10 класически книги, които всеки трябва да прочете

10 класически книги, които всеки трябва да прочете

КЛАСИЧЕСКИ ХУДОЖЕСТВЕНИ РОМАНИ 

"Брулени хълмове", "Отнесени от вихъра", "Осъдени души", "Парижката Света Богородица", "Птиците умират сами", "Джейн Еър", "Пътешественикът във времето и неговата жена", "Великият Гетсби". Това е само малка част от заглавията, които изникват в съзнанието на човек при въпроса кои са най-запомнящите се любовни романи в историята.

Много често историческите романи хващат духа на времето най-добре през любовта на двама души - понякога споделена, друг път невъзможна и трагична. Ето част от онези романи, които не оставят читателя безразличен не само към историята, но и към епохата, и които "полепват" по съзнанието. 

"Консуело" от Жорж Санд в Market.dir.bg

За френската писателка Амандин Орор Люсил Дюпен (1804-1876), позната под псевдонима Жорж Санд, руският класик Фьодор Достоевски (1821-1881) казва: 

"Почти небивала по ум и талант жена - едно име, което стана историческо, на което не е съдено да бъде забравено и да се изличи от паметта на европейското човечество". 

Тя не само приема мъжки псевдоним, но и се появява в обществото с мъжки дрехи. Това заедно с развода ѝ през 1835 г. и свободното ѝ поведение допринасят за нейния скандален за епохата ѝ облик.

Още

Скандалният "мъченик на стила" и любовницата, която болезнено ревнуваше

Скандалният "мъченик на стила" и любовницата, която болезнено ревнуваше

Затова и не е изненада, че "Консуело" разказва за смелостта на една млада жена. Действието се развива през 40-те и 50-те годни на 18-и век, а Консуело е бедна дъщеря на циганка. Надарена с необикновен глас, тя печели вниманието на композитора и вокален педагог Николо Порпора, който е силно впечатлен от таланта ѝ. Заедно с приятеля си от детските години Андзолето, също надарен с хубав глас, Консуело започва да пее из салоните на Венеция.

Между Консуело и Андзолето започва любовна връзка, но младият мъж отказва да се ожени за приятелката си под предлог, че това ще попречи на музикалната им кариера. Разкривайки изневярата на на Андзолето, Консуело напуска Венеция и се озовава в старинен замък на границата между Чехия и Германия, преминавайки през през поредица от перипетии. 

Още по-любопитното е, че за прототип на главната героиня Жорж Санд ползва реална френска певица от испански произход Полин Виардо (1821-1910). "Консуело" е в три части, като втората и третата също може да намерите в Market.dir.bg.

"Една любов на Суан" от Марсел Пруст в Market.dir.bg

Купи книгата

"Няма в световната литература по-изчерпателен, по-задълбочен и по-въздействащ художествен анализ на любовната обсебеност".

Виден представител на модернизма в литературата от началото на 20 век, Марсел Пруст (1871-1922) е най-известен със своя монументален многотомен роман "По следите на изгубеното време", публикуван между 1913 и 1927 г.

Още

Във Франция преиздават колекция писма на Марсел Пруст по повод годишнината от смъртта на писателя

Във Франция преиздават колекция писма на Марсел Пруст по повод годишнината от смъртта на писателя

"Една любов на Суан" е единствената част от многотомника, която представлява и самостоятелно произведение, посветено на любовната страст на един естет към една кокотка (жена с леко поведение).

Разказ за любовта, за ревността, съмнението и доверието в техните най-тънки отсенки, предадени с необикновено психологическо проникновение. 

"Особеното очарование на прозата на Марсел Пруст се дължи и на неподражаемия му стил - дългите фрази с по няколко вметнати изречения, усложнени, понякога трудни за четене, но винаги премислени, стройни, хармонични като музикалния откъс от една соната, на който Пруст посвещава вдъхновени редове", споделят за него от издателство "Колибри".

"Гордост и предразсъдъци" от Джейн Остин в Market.bg

Купи книгата

"Гордост и предразсъдъци" е най-известният роман на английска писателка Джейн Остин, живяла и творила от 1775 до 1817 г. Считан е за едно от най-значимите произведения в английската литература на 19-и век, а за първи път е публикуван преди цели два века - през 1813 г. През тези над 200 години от тогава книгата вдъхновява стотици филми и сериали. 

А сюжетът благоприятства пресъздаването му. Когато богатият и от добро семейство ерген господин Бингли пристига в провинциално английско градче и наема разкошно имение, съседите му са категорични, че той се нуждае от съпруга. 

Още

Магията на любовта и други "демони" в 10 книги за едно приказно лято

Магията на любовта и други "демони" в 10 книги за едно приказно лято

Особено присърце тази задача се приема от госпожа Бенет, чието семейство с пет неомъжени дъщери е сред най-близките съседи на очарователния млад богаташ. Надеждата ѝ са една от нейните дъщери да се превърне в новата госпожа Бингли.  

Компания на младия джентълмен прави най-добрият му приятел - енигматичният господин Дарси. Когато мис Елизабет Бенет се запознава с него, го намразва от пръв поглед. Младият мъж може и да е баснословно богат, но е горделив, мрачен и арогантен сноб.

Дарси също не остава безразличен - докато семейството ѝ го отблъсква със своята липса на елегантност и задръжки, той все пак е силно привлечен от нейната жизнерадостност и остроумие. Историята се заплита около въпроса ще намерят ли път един към друг въпреки собствените си предразсъдъци, или ще станат жертва на първите си впечатления.  

"Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир в Market.dir.bg

Купи книгата

Ако историята на Ромео и Жулиета е повече от добре позната на аудиторията, то може би трябва отново да си припомним правилото, че книгата винаги е по-добра от филма.

По Шекспирова трагедия, която възпява любовта и нейното тържество над всички житейски несгоди, включително и смъртта, има над 150 филмови и телевизионни адаптации, адаптирана е многократно и за сценична постановка, мюзикъли, опери и други сценични изкуства. Първата адаптация на пиесата е дело на французина Жорж Мелиес от 1902 г., а за първи път е преведена на български през 1890 г. от Д. Г. Анчев и Д. Тончев.

Още

Флорида цензурира "Ромео и Жулиета" в училище заради пасажи със сексуални намеци

Флорида цензурира "Ромео и Жулиета" в училище заради пасажи със сексуални намеци

В изданието на "Изток Запад" от 2020 г. проф. Александър Шурбанов представя нов висококомпетентен и вдъхновен превод на историята за злощастната любов на двама млади, чиято смърт накрая довежда до помиряването на техните враждуващи семейства - Капулети и Монтеки. 

Любовта е най-ярката отправна точка в драмата, изградена върху цялостното противопоставяне на младостта срещу старостта, ред срещу хаос, самота срещу семеен дълг и нестихващата надежда, че нищо не е напразно. Защото, както казва Шекспир: 

"Живеят само влюбените, останалите просто съществуват." 

"Ана Каренина" от Лев Толстой в Market.dir.bg

Купи книгата

"Ако ти можеш да преживееш и един ден, без да разбереш как съм и какво правя, значи можеш и всички останали дни!"

Не просто роман, а "най-великата книга, написана някога" - за такава през 2007 г. "Тайм" обявява публикуваната за първи път през далечната 1878 г. "Ана Каренина".

За нея големият руски писател и публицист Фьодор Достоевски казва: "Безупречен, като произведение на изкуството". Гениалният автор на "Лолита" (дала нарицателното за нездраво влечение на младо момиче към по-възрастни мъже) Владимир Набоков се възхищава от "безупречната магия на стила на Лев Толстой", а Уилям Фокнър описва романа на руския си колега като "най-добрият, писан някога". 

Още

Скандалната "Лолита" на Набоков навърши 59

Скандалната "Лолита" на Набоков навърши 59

"Ана Каренина" разказва за извънбрачната афера на петербургската аристократка Ана Каренина и дръзкия офицер от кавалерията граф Алексей Кирилович Вронски, която скандализира социалните кръгове на Санкт Петербург на фона на феодалното руско общество от края на 19-и век. В романа са засегнати и теми като предателство, вяра, семейство, брак, имперското руско общество, страстта, селският срещу градския живот.

Подходящ завършек на този преглед на велики любовни истории е цитатът от американския писател, публицист и режисьор Норман Мейлър: 

"Любовта си е любов - можеш да я намериш във всекиго, можеш да я намериш навсякъде. Въпросът е, че никога не можеш да я задържиш. Не и докато не си готов да загинеш за нея."

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Още

10 любовни романа, които си струва да прочетете

10 любовни романа, които си струва да прочетете

Още

"Красавица и други истории" от гениалния стилист Владимир Набоков

"Красавица и други истории" от гениалния стилист Владимир Набоков

Още

Брачният живот на Толстой - истинска "война и мир"

Брачният живот на Толстой - истинска "война и мир"

Още

Лев Толстой - мислителят и светецът, отлъчен от църквата

Лев Толстой - мислителят и светецът, отлъчен от църквата

Още

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Още

10 бисера от съвременната литература в черния петък на книгите

10 бисера от съвременната литература в черния петък на книгите

Още

Живот с Пикасо

Живот с Пикасо

Още

Апостол Карамитев - енигма или реалност

Апостол Карамитев - енигма или реалност

Още

Позната и непозната, мистична и правдива - историята ни в 10 книги

Позната и непозната, мистична и правдива - историята ни в 10 книги

Още

Американците и тяхното великолепно перо: 10 "must-read" заглавия

Американците и тяхното великолепно перо: 10 "must-read" заглавия

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Неразделните" от Симон дьо Бовоар за първи път на български (откъс)

В известен смисъл тази творба е ключ към цялостното творчество на голямата френска писателка

Джоан Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.

Украинци в Лисабон протестират срещу проруска книга за войната

През март украинската общност в Португалия изрази възмущението си от издаването на книгата с прокремълски разкази за руската война в Украйна

Рядко копие на първия комикс със Супермен се продаде за 6 милиона щатски долара на търг

"Херитейдж Окшънс" определя първия брой на "Екшън Комикс" като "най-важния комикс, публикуван някога"

Австралийска фондация спечели наградата "Астрид Линдгрен"

Фондацията за грамотност на коренното население (Indigenous Literacy Foundation - ILF) беше отличена за "новаторската си работа за разпространението на литература сред децата от Първите нации на Австралия"

България е на Международния панаир на детската книга в Болоня

Изложението има над 60-годишна история и е най-големият световен център за обмен на авторски права в сферата на издаването на детски книги, илюстрации и анимация