Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

ЛИТЕРАТУРНИ СРЕЩИ

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

"Светът не може да бъде обяснен по реалистичен начин", каза наградената с Нобелова награда полска писателка Олга Токарчук

Снимка: Гергина Дворецка/ Фейсбук

Войната е връщане назад към миналото, заяви полската писателка Олга Токарчук, а Георги Господинов подкрепи твърдението й. Те участваха в писателска дискусия, която се състоя в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Разговорът между Токарчук и Господинов постави началото на първото издание на фестивала "Литературни срещи". Водещ на събитието бе журналистът и поет Димитър Кенаров.

Още

Олга Токарчук: Литературата също може да бъде бунт

Олга Токарчук: Литературата също може да бъде бунт

Сред обсъжданите теми бяха литературните граници на Централна и Източна Европа, начинът на писане през 1990-те години и днес, както и позицията на разказвача в литературата. Повдигнати бяха и въпросите доколко е възможно да излезем от собственото си съзнание и интерпретация за света, правата на животните и вегетарианството. Сред коментираните проблеми бяха и конфликтът между Русия и Украйна, ролята на писателя като активист и нуждата от наративи за бъдещето.

"Светът не може да бъде обяснен по реалистичен начин", каза наградената с Нобелова награда полска писателка Олга Токарчук.

"Целият ми писателски живот е война с реализма. Може би защото нямаме доверие на действителността, която често ни е подвеждала", допълни авторката. По думите й в най-новите си книги тя търси нетипични разказвачи и нови гласове. Според нея патриархалният разказвач, който представя историята от първо лице, единствено число, е нарцистичен и си отива, което е голям шанс за литературата.

"Избухването на национализма в Европа днес е изкуствено причинявано", заяви Токарчук. Според нея през последните 20 години европейците свикват да живеят с глобализма. По думите й национализмът през 19-и век е имал ролята да оформя идентичност, докато днес се използва от управници и тирани.

"Национализмът е кич. Въпрос на култура е да откриеш този кич. Въпрос на ум, на вкус, на разказ", допълни Георги Господинов. Той цитира думи на Ботев: "Най-напред трябва да бъдем човеци, а после българи и патриоти" и допълни, че човек може да обича родината си по много по-цивилизован, просветен, умен и спокоен начин.

"Аз вярвам в литературата, разбирана много по-широко от "книги в библиотеката", каза Олга Токарчук. Според нея това са разказите, които споделяме заедно и които се разбират от различни култури, от различни страни.

Още

Олга Токарчук беше удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на СУ„Св. Климент Охридски“

Олга Токарчук беше удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на СУ„Св. Климент Охридски“

Според Георги Господинов няма друго изкуство или друга техника, освен литературата, която да прави по-добре това излизане от собственото съзнание и вселяване, влизане в съзнанието на другия.

По думите му емпатията дава вдъхновение. "Аз мисля, че вдъхновението и емпатията са свързани... Ако аз чуя история, която не е моя, но се вживея в нея и тя стане моя, това ме вдъхновява да я напиша по личен начин", каза писателят. Той посочи, че живеем в епоха на гняв. "Ако хората разказваха истории, вместо да се хейтят и бият, щеше да е по-различно... Докато пишеш или докато разказваш една история, не можеш да биеш другия", каза Господинов. Допълни, че това е смисълът на историите и на разказването им.

"И двамата с Олга сме писатели, които имат ясна позиция. Разбира се, мечтая си да има време, в което да не трябва да скачам по площадите или да не ходя на митинги, а да си седя в една къща и да пиша", каза Господинов. Но според него няма как да не участва в тези активности, защото това е част от чувствителността на писателя.

В началото на дискусията журналистът Димитър Кенаров заяви, че е чест да води разговор между двама приятели, които се познават повече от двадесет години.

"Няма да правя отделни представяния между двамата, защото има нещо странно - двамата са нещо като сиамски близнаци", каза той. Допълни, че можем дори да говорим за Олга Господинова и Георги Токарчук. По думите му те са родени на различни места и в едно десетилетие, но има нещо почти юнгианско в това как са свързани.

"Някакво колективно несъзнавано може би, заради което те двамата, от различни страни на Европа, имат толкова общи черти", посочи Кенаров. Общите неща, по думите му, са свързани с начина на разказване на истории, с енциклопедичното знание и пътуванията през епохи и през различни хора. "В крайна сметка това, което ги обединява най-много, е тяхната чувствителност към живота. Тази чувствителност им позволява да се преродят в най-различни хора, в животни дори, в самата природа", каза още водещият.

Още

Олга Токарчук и Георги Господинов поставят началото на първото издание на „Литературни срещи“

Олга Токарчук и Георги Господинов поставят началото на първото издание на „Литературни срещи“

Теодора Радева от фондация "Прочети София" откри първото издание на "Литературни срещи". Тя съобщи, че фондацията започва нов формат от литературни събития, които ще се провеждат през април, юни и ноември месец. Радева благодари на Министерство на културата, което подкрепя проекта и допълни, че "Литературните срещи" са част от културния календар на София.

С кратко приветствие на сцената се качиха и Весела Кондакова, зам.-министър на културата, и Малина Едрева, председател на Комисията по култура и образование в Столичния общински съвет.

Още

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

Още

Олга Токарчук, Георги Господинов и седем часа "Литературни срещи" в два дни през юни

Олга Токарчук, Георги Господинов и седем часа "Литературни срещи" в два дни през юни

Още

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук благодари на пандемията за новата си книга

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук благодари на пандемията за новата си книга

Още

Алмодовар, Токарчук, Остър, Атууд обвиняват полското правителство, че толерира хомофобията

Алмодовар, Токарчук, Остър, Атууд обвиняват полското правителство, че толерира хомофобията

 

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Адам Сандлър получи наградата "Марк Твен"

Сред присъстващите на церемонията в центъра "Кенеди" във Вашингтон в неделя бяха Дженифър Анистън, Дрю Баримор, Стив Бушеми, Крис Рок, Бен Стилър

Бароковите костюми от хартия на Ася Козина, които взривиха света на модата

Украинската артистка работи с марки като Dolce & Gabbana като създава костюм, вдъхновен от една от символичните сгради на Киев - Къщата с химерите

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Актьорът Сам Нийл разкри, че е болен от рак

Актьорът, станал известен с ролята на палеонтолога Алън Грант в сагата "Джурасик парк" разкри в мемоарите си, че се лекува от рак на кръвта трети стадий

Почина хърватската писателка Дубравка Угрешич

Едно от най-големите имена на европейската литература, есеистка и преводачка, е починала днес на 73-годишна възраст, съобщава Загребският мултимедиен институт