Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Олга Токарчук, Георги Господинов и седем часа "Литературни срещи" в два дни през юни

ЛИТЕРАТУРНИ СЪБИТИЯ

Олга Токарчук, Георги Господинов и седем часа "Литературни срещи" в два дни през юни

Събитието е на 10 и 11 юни 2022 г.

Олга Токарчук (Източник: АП/БТА)

"Литературни срещи" е заглавието на най-новата поредица от събития на Фондация "Прочети София". Тя ще се провежда няколко пъти годишно с различни гости, акценти и в разнородни формати. Началото ще бъде на 10 и 11 юни в РЦСИ "Топлоцентрала".

Фондация "Прочети София"

Специално за "Литературните срещи" в София гостува носителката на Нобелова награда за литература през 2018 г. - Олга Токарчук. В рамките на два дни полската писателка ще има няколко различни и допълващи се срещи с българската публика.

На 10 юни от 11:00 ч. на тържествена церемония в Аулата на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Олга Токарчук ще получи почетното звание "доктор хонорис кауза". В традицията на церемонията, писателката ще произнесе и специално подготвена реч за събитието.

Още

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

Писателският разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов ще бъде в същия ден от 19:00 ч. в РЦСИ "Топлоцентрала". Двамата автори ще дискутират различни художествени аспекти на творчеството им, значението на социалното, политическото, обкръжаващото и днешното за тяхната работа.

Тази подчертана многостранност на срещата ще е опит да се надскочи форматът на обичайните представяния на писатели и поети и да се допусне публиката по-навътре в техния идеен и творчески свят, в различните авторски перспективи и мотивации.

Георги Господинов (Източник: Фондация "Прочети София")

Олга Токарчук (Източник: АП/БТА)

Срещата ще продължи с разговор с публиката. Водещ на цялата вечер ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.

"Литературни (и други) срещи"  11 юни 2022

Билети в ЕPAYGO: 15 лв.

Втората вечер от летните "Литературни срещи" ще бъде на 11 юни. Събитието ще започне в 18:00 ч. и ще продължи чак до 01:00 ч.

Още в началото на програмата на този 7-часов литературен колаж, разположен из пространствата на Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще бъде дискусията с участието на Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов.

Тя ще е посветена на границите на изкуствата и неин модератор ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетични книги Камелия Спасова.

Още

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

Вечерта ще се превърне в лабиринт от различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата, в които публиката ще е активен участник. Всеки човек сам ще избира на кои събития от програмата иска да присъства. През останалото време той може да бъде в някоя от тематичните интерактивни или релакс зони или при Литературния бар.

Публиката няма как да пропусне книжарницата, проекта "Книгоразделители" на визуалната артистка Мария Налбантова и изложбата на илюстраторката Таня Минчева, посветен на кориците и илюстрациите в книгите на Олга Токарчук. Тази неформална атмосфера позволява всеки с лекота да поговори с двете художнички или пък да изпробва езиковия си талант, дори и без да знае полски език, като се включи в преводаческите експерименти на Фондация "Следваща страница" и Къщата за литература и превод.

В интерактивното пространство "Място за превод" ще бъде отделено специално време на литературния превод и преводачите на Олга Токарчук на български и на други езици - там публиката ще може да се срещне с техните идеи и разкази за работата си по преводите на полската писателка.

Eдинствено по време на "Литературните срещи" ще видим театралния пърформанс на режисьора Марий Росен, в който участват Александър Митрев и Жана Рашева, а автор на звуковата среда е композиторът Мартин Каров. Специално създаден за събитието, той включва текстове от "Чудати разкази" на Олга Токарчук.

Олга Токарчук (Снимка: Getty Images)

Отново по негова идея е и интерактивната инсталация "Гардеробът" по едноименния разказ на полската писателка, която може да се активира само от публиката.

Цялата визуална среда на "Литературните срещи" е специално създадена от двамата сценографи от творческия колектив "Съпромат" - Михаела Добрева и Борис Далчев. Тяхно дело ще е и интерактивната инсталация "Литературен рубикуб", в която публиката трябва да открие стихотворението или да "подреди" свой стих от думите на различните кубове.

Още

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук благодари на пандемията за новата си книга

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук благодари на пандемията за новата си книга

Не би било истинско литературно събитие, ако в него няма и литературно четене. В "Литературните срещи" те ще бъдат три и ще са камерни. Участници в тях ще са поетите и писателите: Димитър Кенаров, Йоана Елми, Надежда Радулова, Албена Тодорова, ВБВ, Момчил Миланов, Наталия Иванова, Йорданка Белева, Лилия Трифонова и Никола Петров.

Поезията ще бъде акцент във видео триптиха "Друга светлина", създаден от художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов. Трите видео миниатюри включват стихове от поетите Радослав Чичев, Илко Димитров и Цвета Софрониева, с гласовете на актьорите Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Юлиана Сайска и музиката на Любомир Брашненков и Ангел Додов.

За "Друга светлина" е еднакво вярно, че е произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми.

Фондация "Прочети София" организира отново и формата "Бързи срещи". Тази много специална лична среща с тема, час и ограничено време със Стефан Иванов, Владимир Полеганов, Стефан Русинов и др. ще бъде единственото събитие със задължително предварително записване.

Юнските Срещи ще завършат на сцената на Литературния бар с едночасово парти на DJ Clipper от Disco Comrades.

Фондация "Прочети София"

 

10-11 юни 2022

ПРОГРАМА

10 юни 2022  11:00 ч.

Връчване на почетното звание "доктор хонорис кауза" на СУ "Св. Климент Охридски" на Олга Токарчук
Място: Аула на СУ "Св. Климент Охридски"
Вход свободен

10 юни 2022  19:00 ч.
Среща с писателите Олга Токарчук и Георги Господинов
Разговор с публиката
Водещ: Димитър Кенаров

Място: РЦСИ "Топлоцентрала"  Зала 1

Вход свободен

Георги Господинов (Източник: Storytel)

11 юни 2022  18:00 - 1:00
Място: РЦСИ "Топлоцентрала"
Билети: 15 лв. EPAYGO
Следващото събитие от "Литературните срещи" ще бъде през ноември, отново в "Топлоцентрала" и в съвсем различен формат.

Организатор на поредицата от събития "Литературни срещи" е фондация "Прочети София".

"Литературни срещи" 2022 са част от Календара на културните събития на Столична община 2022 г. и се осъществяват с финансовата подкрепата на Министерство на културата, Столична програма "Култура", Полски институт в София.

Театралният пърформанс "Чудати разкази" се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Партньори на събитието са Фондация "Следваща страница", Къща за литература и превод, Ratio, Мебели Виденов, Метрореклама

С медийната подкрепа на: Impressio, dir.bg, Артакция, Виж, Портал Култура, Въпреки, Ателие, Аз чета, Литературен вестник, ArtCast, Jasmin, Лицата на града, 7arts, Mika Magazine, Кафене.бг

 Facebook  |  Instagram 

Още

"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Премио Стрега Еуропео"

"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Премио Стрега Еуропео"

Още

Британският "Гардиън" за "Времеубежище" на Георги Господинов: Смешна и абсурдна фикция, в която читателят разпознава бъдещето

Британският "Гардиън" за "Времеубежище" на Георги Господинов: Смешна и абсурдна фикция, в която читателят разпознава бъдещето

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Българският писател и драматург Йордан Славейков заминава на едномесечна авторска резиденция в Сараево

Там ще работи върху първата си пиеса за голяма сцена с работно заглавие "И Оскар се присъжда на…"

Крис Клийв и Магдалена Малеева участват в "Литературни срещи лято 2024"

„Литературни срещи“ на тема „Литература и спорт“ през юни в Борисова градина

"Дъщерята на Времето" ме избра

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер споделя, че новият ѝ роман, идва на бял свят по мистериозен начин

Сборник по повод 100 години от Септемврийското въстание има представяне на 29 май

Събитието е с участието на проф. Евгения Калинова, която е научен редактор на сборника, режисьорката Василена Радева, художника Калин Николов, доц. Христо Беров

Трима носители на специално отличие на Наградата за литература на ЕС за 2024 г. ще се срещнат с читатели в София

В разговора ще участват Тодор П. Тодоров, германският автор Дениз Утлу и исланската журналистка и писателка Мария Елизабет Брагадотир. Модератор на срещата ще е ръководителят на Националния център за книгата в НДК Светлозар Желев

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни