Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

ЛИТЕРАТУРНИ ВРЪЗКИ

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

През април започва най-новата поредица от събития на Фондация "Прочети София", наречена "Литературни срещи"

През 2022 г. по покана на Фондация "Прочети София" и само в рамките на Литературните срещи, в България ще пристигне носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г. - полската писателка Олга Токарчук (Снимка: Jacek Kołodziejski)

Почетен гост на първото издание на "Литературните срещи" на Фондация "Прочети София" ще бъде Нобеловата лауреатка Олга Токарчук.

Още

"Бавно" - първата художествена творба на писателя Милан Кундера (откъс)

"Бавно" - първата художествена творба на писателя Милан Кундера (откъс)

Литературните срещи не са фестивал, а напълно нов и мащабен формат, който ще се развива през цялата година. Всяко издание ще включва участието на български и чуждестранни поети и писатели. Авторът, който ще гостува през лятото, ще бъде почетен гост на програмата. През 2022 г. по покана на Фондация "Прочети София" и само в рамките на Литературните срещи, в България ще пристигне носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г. - полската писателка Олга Токарчук. Нейната среща с българската публика ще бъде на 10 и 11 юни.

Екипът на Фондация "Прочети София" стои зад литературни инициативи и събития, сред които Литературните маршрути и Скритите букви, както и седем издания на Софийския международен литературен фестивал. Работата на Фондацията е свързана изключително с откриване и опознаване на различни литературни контексти и интересни взаимодействия.

Литературните срещи са продължение на същата тенденция. Те ще отворят страничен вход към познанието за писателите, творческите намерения, личните литературни планове и вкусове, както и към художествени, политически и социални контексти и взаимовръзки.

Литературните срещи 2022

Основните събития от Литературните срещи ще включват 3 дни през април, 2 дни през юни и 1 ден през ноември.

Те ще покажат разнообразни ракурси и подходи към литературата. Затова и събитията на живо в отделните месеци ще се отличават значително едно от друго.

Още

Георги Господинов е писател на годината на Столична библиотека за 2021 г.

Георги Господинов е писател на годината на Столична библиотека за 2021 г.

На 7, 8 и 9 април в Гьоте-институт София, например, литературните представяния на чуждестранни и български писатели ще бъдат под формата на интензивни 40-минутни презентации, определяни и режисирани от самите автори. Освен писатели, поети и драматурзи, ще бъдат канени и журналисти, учени, режисьори, художници и изобщо - различни интригуващи мислители.

Гостуването на Олга Токарчук през юни ще бъде фокусирано върху задълбоченото представяне на автора чрез плътна поредица от разговори с различни тематични акценти и с различни модератори. Тази подчертана многостранност на срещата ще е опит да се надскочи форматът на обичайните представяния на писатели и поети и да се допусне публиката по-навътре в идейния и творчески свят на автора. Кулминацията на тази серия ще е разговорът ѝ с писателя Георги Господинов.

Театралният режисьор Марий Росен пък ще създаде специален пърформанс по нейни текстове.

На български Олга Токарчук е позната с няколко книги, като от 2019 г. издателство ICU публикува за първи път "Чудати разкази", "Чувствителният разказвач" и "Изгубената душа", както и нови, преработени издания на "Правек и други времена", "Карай плуга си през костите на мъртвите" и "Бегуни". Гостуването на Токарчук ще бъде и основен акцент в програмата на Полския институт в София за 2022 г.

Почетен гост на първото издание на "Литературните срещи" на Фондация "Прочети София" ще бъде Нобеловата лауреатка Олга Токарчук (Снимка: Jacek Kołodziejski)

Още

Михаил Вешим и Румен Белчев в "Стършелът бръмчи"

Михаил Вешим и Румен Белчев в "Стършелът бръмчи"

Съществена част от дейността на Фондация "Прочети София" е посветена на връзката между литературата и другите изкуства, на това как можем да преживяваме литературата на живо и как могат да изглеждат литературните събития.

Фондацията често избира значително по-пърформативен подход. Това ще бъде валидно за всички събития от програмата на Литературните срещи, но особено силно ще личи в първия Литературен бал, който ще се проведе на 11 юни. Той ще е лабиринт от различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата и в които публиката ще е активен участник. Разбира се, както подобава на истински бал, ще има музика и танци.

Срещата с Олга Токарчук и Литературния бал ще се проведат в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала".

Заключителният етап на Литературните срещи ще е през ноември, когато ще бъде представен преглед на изминалата година с най-важните събития в областта на литературата. Ще се откроят автори, тенденции, фокуси на знакови международни форуми. Ще се дискутира най-интересното, показано през 2022 г. на различни фестивали, панаири на книгите, а също и онлайн формати, подкасти, медии. В събитието ще участват програмни директори на фестивали, редактори в издателства, преводачи, литературни критици и изследователи от България и чужбина.

Първият сезон на Литературните срещи ще завърши и с обявяването на почетния гост през 2023 г.

Литературни срещи София 2022 се осъществяват с подкрепата на Столична програма "Култура", Полски институт в София, Гьоте-институт в София и Фондация "Next page".

Фондация "Прочети София" изказва специална благодарност на писателя Георги Господинов, който лично помогна да се осъществи гостуването на Олга Токарчук.

Още

Почина поетесата и авторка на ромския химн Сали Ибрахим

Почина поетесата и авторка на ромския химн Сали Ибрахим

Още

Почина авторът на песента за Крокодила Гена Александър Тимофеевски

Почина авторът на песента за Крокодила Гена Александър Тимофеевски

Още

"Владетелят на думите", който се страхуваше за тях

"Владетелят на думите", който се страхуваше за тях

Още

Радослав Парушев: Няма поводи за отчаяние, само за смях

Радослав Парушев: Няма поводи за отчаяние, само за смях

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика

Парижките букинисти остават по кейовете на Сена по време на Олимпиадата

След дълга полемика френският президент реши търговците на стари книги, които традиционно се разполагат по брега на реката от 17-и век, да не се местят

Документ, написан от японски военачалник през 16-и век, беше разчетен в музея Химеджи

Смята се, че писмото е изпратено до високопоставен самурай през периода Едо

"Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж" от Фредерик Бегбеде

Това е неговият опит да разбере себе си, миналото си, обезумелия свят, в който живее