Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Радослав Парушев: Няма поводи за отчаяние, само за смях

БЪЛГАРСКА ПРОЗА

Радослав Парушев: Няма поводи за отчаяние, само за смях

"Убеден съм и в способността ни да ни се разминава на косъм, в последния момент. Не смятам, че ще успеем да се самоунищожим, въпреки целенасочените ни хилядолетни усилия в тази посока" споделя писателят

Радослав Парушев (Снимка: Личен архив)

Радослав Парушев се появява отново - но този път не с роман, а сборник с разкази. И то един от най-добрите му, публикувани досега. В "От тази страна на смъртта" ще се срещнете с 19 истории, които ни отвеждат към историята, към дистопичните усещания, сериозното, смешното, рационалното и вулгарното. Радослав Парушев споделя в интервю за Impressio, че целта му е само една: да направи читателя щастлив. 

Разговор за пандемичното настроение, Апокалипсиса, оптимизма и манията по Константинопол. 

Корицата на "От тази страна на смъртта" на Радослав Парушев е дело на Анна Симеонова

- След последния ти роман "Изнасилени от чудеса", защо реши да минеш към формата на късия разказ?
- Това е номер, който въртя от началото на века, вече 20 години - редувам сборници с интелектуалистки разкази (които по правило, винаги допадат на критиката) с романи (които по правило вбесяват критиката, защото й се струват прекалено вулгарни). Е - честито, следващото ще бъде роман.

С писателката Велинка Минкова, също авторка на издателство "Колибри" на Панаира на книгата в НДК, декември, 2021 г. (Снимка: Издателство "Колибри)

- Този сборник е написан по време на пандемията. Различно е писането в такъв период - изненадващ, в който се правят опити за ново приспособяване към други условия, време, променящо хората психически, физически.
- Нищо като хората не може да се свърши през пандемията. Казвам го не само като артист, но и като ръководител на собствен бизнес.

В началото, пролетта на 20-а година, имаше наивистични прогнози, че изкуството ще спечели от възможността за концентрация и вглъбяване, предоставена от социалната изолация. Нищо не спечели в това ужасно изнервено, напрегнато, паническо, конспиративно време.

Радослав Парушев (Снимка: Личен архив)

- В книгата обединяваш донякъде историческото с постапокалиптичното. Как така Константинопол се оказа такава важна нишка? Защо?
- Подобно на много други варвари през историята, и на мен Константинопол ми владее въображението, още от малко дете, още от романите на Фани Попова-Мутафова, с които израстнах.

Когато, като възрастен, го видях наживо (това, което са оставили от него) ни най-малко не отслабих фасцинацията си. Величествено място, където е създадена съвременната човешка цивилизация, или поне - по-елегантната част от нея. Дължа на Града още книги.

- Читателят едновременно може да се отчае от света, в същото време и да се забавлява сякаш в някаква черна комедия. Кое е чувството, което искаш да оставиш в този, който чете сборника?
- Чувство за щастие.

Автографи на щанда на издателство "Колибри" на Коледния панаир на книгата в НДК (Снимка: Издателство "Колибри)

- В разказите ти срещаме много познати събития от история, философия, политика и пандемия. Понякога можем да намерим много обяснянения за света ни днес в миналото. Смяташ ли, че историята се повтаря?
- Не, не се повтаря. Всеки ден е уникален. Но, който не се учи от катаклизмите в историята (например - Западната цивилизация не се учи от падането на Града), ще получи още от същото, или - много подобно.

- Представял ли си си понякога твоя читател? Какъв е той, как изглежда?
- Както по принцип, с много малко изключения, изглеждат читателите в България - жени с висше образование на възраст 50 - 75, от София или Пловдив.

Подписване на книги в къщата на издателство "Колибри" Casa Libri (Снимка: Издателство "Колибри)

- Като песимист или оптимист се определяш?
- О, няма поводи за отчаяние, само за смях. Няма за кога да сме песимисти.

- Апокалипсис или бъдеще предвиждаш за света от сегашна гледна точка и защо?
- Аз вярвам в способността на човешкия вид да твори добро, да прави смисъл, да изпълва пещерата със светлина и студа с топлина.

Убеден съм и в способността ни да ни се разминава на косъм, в последния момент. Не смятам, че ще успеем да се самоунищожим, въпреки целенасочените ни хилядолетни усилия в тази посока.

Снимка: Издателство "Колибри

- Кое е последното, което човек, прочел книгата, сподели с теб, какво ти каза?
- Че това била най-добрата ми книга досега. Аз не съм сигурен, че е така. Но, както знаем, сигурността е за посредствените.

Автор: Юлия ВЛАДИМИРОВА

Още

"Хулиганът" Хенри Милър: Прави каквото искаш, но нека то да носи екстаз

"Хулиганът" Хенри Милър: Прави каквото искаш, но нека то да носи екстаз

Още

Непревеждана досега празнична история на Джани Родари излиза на български (откъс)

Непревеждана досега празнична история на Джани Родари излиза на български (откъс)

Още

Владимир Левчев: Чудото е винаги около нас

Владимир Левчев: Чудото е винаги около нас

Още

Цочо Бояджиев e новият носител на наградата за поезия "Иван Николов"

Цочо Бояджиев e новият носител на наградата за поезия "Иван Николов"

Още

Мишел Уелбек с нов роман през януари

Мишел Уелбек с нов роман през януари

Още

Каталунският писател Марти Жиронел: Бих искал един ден да видя Каталуния свободна

Каталунският писател Марти Жиронел: Бих искал един ден да видя Каталуния свободна

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сръбският хореограф Игор Коруга: Танцът е средство за преобръщане на доминиращата култура

"Неустойчиви другари" изследва нови начини за борба с капитализма, чрез идеите за флуидната идентичност - онази, която се мени във времето, в една или друга посока на представите ни за половете и сексуалността

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това

Сценаристът на "Учителската стая" пред Dir.bg: Германия е изправена пред страхове

Йоханес Дункер е сценарист на германския кандидат за "Оскар" "Учителската стая", който наскоро спечели и наградата LUX на Европейския парламент

Необикновеното в баналното в самостоятелната изложба Sepia на Димитър Генчев

"Изкуството трябва да впечатлява, да затрогва дълбоко зрителя. То трябва да отнася публиката към една друга "Божествена" или "Ангелска" реалност", казва художникът

Пианистът Сергей Бабаян: Тази музика казва, че всичките ни мечти ще се сбъднат

Маестрото отговори на въпросите на Юра Трошанова от радио "Класик А" преди първото му гостуване у нас

Майа Тинкова: Интересно ми е да се превъплъщавам в толкова различни персонажи за кратко време

Ще обявим официалния старт на продуцентската къща "Гръм и Тряс"на самата премиера на "П.О.Р.Н.О на 30-ти април в Yalta art room, разкрива актрисата и продуцент