Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Каталунският писател Марти Жиронел: Бих искал един ден да видя Каталуния свободна

ВИНО И ЛИТЕРАТУРА

Каталунският писател Марти Жиронел: Бих искал един ден да видя Каталуния свободна

Ще разберете и как можете да се сдобиете с вино "3055" – номера на лиценза на таксито, в което героят Жан Леон качва случайно в Ню Йорк Франк Синатра

Каталунският писател Марти Жиронел на представянето на романа "Силата на една мечта" в CasaLibri (Източник: Издателство "Колибри")

Марти Жиронел е каталунски журналист и писател, носител на наградата "Рамон Люл" и автор на десетина романа. Той беше в София, за да представи лично "Силата на една мечта", издаден от издателство "Колибри" в превод на Венцислав Иков.

Романа представя истинската история на мечтателя Жан Леон - една история за свобода, мечти и пътя, по който вървим, за да ги стигнем. Жан Леон има завладяваща и необикновена история, тръгваща от Каталуния и стигаща отново до нея, но минавайки през Холивуд и звезди като Мерилин Монро, Джеймс Дийн и Франк Синатра. Историята обаче предполага и добро вино. Защото всичко тръгва от виното...

Срещнахме се с Марти Жиронел в София, за да поговорим за пространството на мечтите, за свободата и каталунския въпрос, но и за връзката между медиите и книгите, писането на репортажи и писането на романи. Всъщност Марти Жиронел смята, че няма много разлика между фикцията и новините, които четем.

- Нека започнем с въпрос за връзката между журналиста Марти Жиронел и писателя Марти Жиронел. Каква е тя и какво Ви дава?
- Понякога е трудно да се свържат двете, но за мен е едно и също. Когато бях на 14, започнах да работя в радиостанцията на моя малък роден град в Каталуния. В същото време обаче работех и като туристически гид, тъй като градчето, където съм роден има солидно наследство от Средновековието - сгради, църкви, обекти, свързани с еврейската култура.

Източник: Издателство "Колибри"

Тогава се опитвах да разказвам на посетителите на моя роден град за миналото, за историята на това място. В писането на книги комбинирам именно тези две неща. За мен книгата е артефакт, който е и комуникация. В него можеш да споделяш знания, емоция, история през малки истории. И затова за мен тя е много важна масмедия. В книгата се обединяват много хора, с различни езици. Моята например е написана на каталунски, но ето, сега съм в България, преведена е и на други езици. Аз съм човек, който обича да комуникира с другите.

В миналото ми това бяха новините, които пак са вид истории, там обаче художественото не е позволено. Сега се опитвам да споделям с читателите други тип истории, които са художествени. Но аз открих тези свои умения благодарение на журналистическата професия. Винаги ще бъда журналист. Любопиството ми не стихва и то е причината да се интересувам от различни истории.

Каталунският писател Марти Жиронел на представянето на романа "Силата на една мечта" в CasaLibri (Източник: Издателство "Колибри")

Още

Марти Жиронел, носител на награда "Рамон Люл", представя книгата си "Силата на една мечта".

Марти Жиронел, носител на награда "Рамон Люл", представя книгата си "Силата на една мечта".

- Вдъхновявате ли се понякога за литературните истории от чисто журналистическия Ви опит?
- Най-малко три от романите ми са вдъхновени от новини, които съм чел във вестниците. След това правя сериозно проучване как точно да развия героите, появили се в новината, или пък историческите условия. Зад една новина винаги може да има блестяща история.

- И сега гледате на медиите по-скоро като наблюдател. В момента не се занимавате активно с журналистика?
- Да, така е, не се занимавам с журналистика както преди, но все още веднъж на две седмици пиша като колумнист в няколко испански вестници.

Каталунският писател и журналист Марти Жиронел (Източник: Издателство "Колибри")

- Питам Ви това, защото бих искала да Ви задам въпрос като наблюдател. Какво в днешните медии Ви харесва и какво не? В това поле има огромна трансформация последните години с мястото на социалните мрежи.
- Така е, различен е начинът, по който се консумират медии. Но мисля, че най-лошото е появата на фалшивите новини. Има толкова много канали за информация, че хората са объркани в тях, лесната консумация на евтини канали води до заблуди.

- Какво ги позволява тези фалшиви новини?
- Фалшивите новини се генерират от същата тази система. Има интерес хората да бъдат подвеждани и заблуждавани. Не знам точно кой има интерес от това, обаче то се случва. Фалшивите новини не са срещу системата, както мнозина смятат. Те се раждат от самата система. Журналистите са тези, които трябва да се борят срещу тях. Това е базата на журналистиката, да проверяваш всичко и да стигаш до истината.

Източник: Издателство "Колибри"

Още

Ешкол Нево: Освобождение, рокендрол и човешки тревоги

Ешкол Нево: Освобождение, рокендрол и човешки тревоги

- Въпросът за свободата е важен въпрос във Вашия роман "Силата на една мечта". Мислите ли, че свободата също има предели?
- В моята страна за жалост свободата на словото беше нарушавана много пъти през последните две години. Мисля, че това е нещо, за което трябва да се борим, защото това е наше право. Ние имаме право да бъдем свободни да творим и да изразяваме мнението си независимо от правителството или икономиката.

Свободата е съществена за журналистиката и мисля, че когато например пишем роман, трябва да сме много честни и да обясняваме нещата такива, каквито са. Историята в моя роман се развива в миналото и показва как един човек е готов да замине надалеч от роднини и приятели, за да следва своите идеали, независимо в коя точка на света трябва да отидат, за да изразят чувствата си и себе си.

Истинската литература и истинската журналистика са важно средство това да бъде отбранявано.

Каталунският писател Марти Жиронел на представянето на романа "Силата на една мечта" в CasaLibri (Източник: Издателство "Колибри")

Още

Мишел Уелбек с нов роман през януари

Мишел Уелбек с нов роман през януари

- Героят Жан Леон се завръща към родната Каталуния, макар че е преуспял в Холивуд. Каква е ролята на родината според Вас?
- Когато моят герой решава да отиде в Щатите, то не е само, защото иска да избяга от фашисткия режим на Франко, но той го прави, за да сбъдне своите мечти. Ако имаш мечти, трябва да бъдеш силен и уверен, за да ги постигнеш. Имах възможност да говоря с една от неговите сестри, която се появява в романа и тя ми каза, че той се връща, защото иска да бъде със семейството си.

Той иска да сподели успехите си с неговите роднини. Връща се и заради нещо друго - за да осъществи своята втора мечта - да прави вино в родната си държава.

- Питам Ви този въпрос, защото сте каталунец. Какво за Вас означава територията?
- Мисля, че ако е роден в Каталуния, човек е различен. Културата и традициите са много важни. Ние говорим каталунски, ние мислим каталунски, ние обичаме каталунски, ние сънуваме каталунски. Когато се виждаме с някой от Испания, България, Италия... се променяме, ставаме различни.

Територията е много важна. Там са корените ти, там понякога тръгват мечтите, работата и най-хубавите отношения. Но ако не се чувстваш свободен и пълноценен в територията, то не бива човек да се колебае да отиде другаде, както прави Жан Леон.

Източник: Издателство "Колибри"

Още

Проф. Цочо Бояджиев: Поезията присъства и в добрата философска литература

Проф. Цочо Бояджиев: Поезията присъства и в добрата философска литература

- Как виждате Каталуния в бъдещето?
- Повечето хора искат независима страна, но това ще бъде много трудно, защото страната, от която искаме независимост няма воля и интерес да води такива разговори. Надявам се, че след много години, това ще стане. Моята мечта е да видя независима Каталуния.

- Мотото на Жан Леон е "Growl you may, but go you must! Което ще рече: Да роптаеш може, но да продължиш трябва! Още в началото ли то Ви водеше?
- Докато правих проучването за книгата, видях тази фраза и реших, че е много вдъхновяваща. Ако имаш мечта, тряба да вярваш в нея и да я следваш. Тази фраза казва нещо, което много често ни се случва. Понякога искаш да продължиш, но ти писва, или не вярваш, че ще се получи. Затова тя е много важна, защото в сърцето винаги знаеш, че не трябва да се колебаеш никога и да вървиш към това, което искаш.

Когато Жан пораства като предприемач и прави свой ресторант в Холивуд, той понякога се бори със себе си дали се справя добре, дали е ок да променя име, идентичност. Този, който искам да бъда ли съм или не? Промених ли се? Това добре ли е? Всички тези въпроси си ги задаваме винаги, но трябва да продължим, иначе не можем да успеем.

- Мислите ли, че мечтите винаги са възможни?
- Мисля, че трябва малко късмет, разбира се, но аз вярвам в хората, които вярват в мечтите си. Ако вярваш в тях, ти визуализираш какво трябва да направиш и си достатъчно силен да изпълниш целите си. На първо време трябва да вярваш в себе си и възможностите си, да си уверен, а понякога не сме и затова не успяваме. Винаги има някакви неща, от които се оплакваме и винаги има "ако". Има много неща, с които не съм съгласен с героя, но най-важното в него е "вярвам в себе си". Мога да променя моята съдба, ти можеш да промениш твоята. Жан Леон работи, за да промени неговата.

Виното "3055" на Жан Леон, което е кръстено на номера на лиценза на таксито, което е карал в Ню Йорк и което случайно е спряно от Франк Синатра. Възможно да е го опитате и днес. (Източник: Издателство "Колибри")

Още

Някои от най-впечатляващите книги на панаира

Някои от най-впечатляващите книги на панаира

- Разкажете за виното.
- Докато четете, можете да вкусите различни вина. Мечтата на Жан Леон се сбъдва като създава собствен сорт вино в родната Каталуния, въпреки успехите на на неговия ресторант "Ла Скала", който има голям успех.

В крайна сметка и виното му се е пило в Белия дом. Той дълги години работи с най-големите експерти, за да създаде наистина качествено вино.

Всеки етикет на вината му носи определена история. Например "Хавър" - мястото, от което той взима кораба за Америка. Има и друго, наречено "Джиджи", то е бяло вино, посветено на дъщеря му. Има и "Ла Скала", името на ресторанта му в Бевърли Хилс. Вината са различни сортове, а освен това зад всяко едно има различна история.

Има и вино, което е със странния етикет "3055". Какво е това? Това номерът на лиценза на таксито в Ню Йорк и Лос Анджелис, което той кара. Така случайно качва в него Франк Синатра.

Още

Хеттрик за Мураками

Хеттрик за Мураками

Още

Асоциация "Българска книга" обяви годишните награди "Златен лъв" за 2021 г. в две категории

Асоциация "Българска книга" обяви годишните награди "Златен лъв" за 2021 г. в две категории

Още

"Времеубежище" на Георги Господинов оглави най-престижната италианска литературна класация

"Времеубежище" на Георги Господинов оглави най-престижната италианска литературна класация

Още

Много книжни премиери и срещи с писатели  - в последния уикенд на 48-ия Софийски панаир на книгата

Много книжни премиери и срещи с писатели - в последния уикенд на 48-ия Софийски панаир на книгата

Още

"Война и мир" с илюстрации от Теодор Ушев

"Война и мир" с илюстрации от Теодор Ушев

Още

Ново издание на "Приказки" от Оскар Уайлд с илюстрациите на Дамян Дамянов (откъс)

Ново издание на "Приказки" от Оскар Уайлд с илюстрациите на Дамян Дамянов (откъс)

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Елена Башкирова: От самото начало с Моцарт сме в добри отношения

Отложеният концерт на прочутата пианистка в Пловдив ще се състои на 16 юни

Сръбският хореограф Игор Коруга: Танцът е средство за преобръщане на доминиращата култура

"Неустойчиви другари" изследва нови начини за борба с капитализма, чрез идеите за флуидната идентичност - онази, която се мени във времето, в една или друга посока на представите ни за половете и сексуалността

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това

Необикновеното в баналното в самостоятелната изложба Sepia на Димитър Генчев

"Изкуството трябва да впечатлява, да затрогва дълбоко зрителя. То трябва да отнася публиката към една друга "Божествена" или "Ангелска" реалност", казва художникът

Пианистът Сергей Бабаян: Тази музика казва, че всичките ни мечти ще се сбъднат

Маестрото отговори на въпросите на Юра Трошанова от радио "Класик А" преди първото му гостуване у нас