Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Клара Фюри: Харесва ми, когато драматургията възниква случайно

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Клара Фюри: Харесва ми, когато драматургията възниква случайно

"Понякога когато думите не достигат, аз танцувам с изпълнителите и те танцуват за мен и така намираме думите, с които да облечем нещата, които правим!", разкрива известната хореографка

Клара Фюри (Източник: "Топлоцентрала")

Световнопризнатaта хореографка, актриса и текстописец - Клара Фюри, ще представи Dog Rising на сцената на в Зала 1 на РЦСИ "Топлоцентрала" на 9 юли.

С Dog Rising (2021) Фюри приключва изследването си върху напрежението и неподвижността, освобождавайки задържани енергии в представление, носещо усещане за постоянство, груув и удоволствие.

Тя насочва вниманието си към начина, по който звуковите вибрации проникват в костите, вслушвайки се внимателно в присъствието на тялото, докато то се проявява напълно. Като отправна точка за своите физически изследвания, Фюри разглежда костната проводимост, вярвайки, че вибриращите удари укрепват, а не разбиват. Dog Rising отваря вратата към спонтанно удоволствие, чиито пулсации и удари карат емоциите ни да се колебаят, да се движат вълнообразно.

Клара Фюри е хореограф и изпълнител, базиран в Tiohtià:ke/Монреал. Тя изследва кодовете, които пътуват във и през различните форми на изкуството. Тя се стреми към насърчаване на пробуждането на сетивните възприятия на публиката и изпълнителите, като им дава емоционална непосредственост, директен достъп.

Нейни творби са гастролирали в множество фестивали включително биеналето на Венеция, фестивалът TransAmériques в Монреал, ImPulsTanz във Виена, Performance Mix в Ню Йорк, Fierce Festival в Бирмингам, B-Motion в Bassano del Grappa и в различни страни като Литва, Чехия, Словакия, Испания, Холандия, Белгия, Германия, Азербайджан и България.

Още

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

- Какви проучвания направи и от какво се интересуваше, докато строиш концепцията за спектакъла DOG RISING?
- Бях абсолютно зашеметена от процеса на научни изследвания и резултатите, които получих, докато събирах информация за спектакъла. Всичко започна от факта за морските бозайници (пример са косатките) и как те комуникират на огромни разстояния чрез костна проводимост и звукови честоти, които ги ориентират вътре в костите им!

- Нека започнем с вдъхновението зад DOG RISING, което е друго твое произведение - Cosmic Love. Как едното се преля в другото? Какви специфични елементи извлече от Cosmic Love и по какви пътища мина, за да го продължиш в DOG RISING?
- Едно от нещата, които се разляха от Cosmic Love до Dog Rising е работата по постоянната трансформация на енергия. Пример - пътуването от лед към вода, а след това към газ.Това е проста илюстрация на процесите на движението, което може да трансформира енергията и как тя стига до определени състояния на съществуване.

Още

Фламенко танцьорът и хореограф Едуардо Гереро гостува на "Варненско лято"

Фламенко танцьорът и хореограф Едуардо Гереро гостува на "Варненско лято"

Използва се най вече повторението, като начин на изразяване! С изпълнителите трябваше да сме много присъствени в настоящия момент и да се научим да слушаме флуктуацията на тялото. Необходимо ни беше да установим за себе си нови начини да се свързваме със звук, миризми и докосване... всички тези неща ни позволиха да попаднем в състояние подобно на транс в Dog Rising.

Усети се как трансформираме изразните си форми и процеси с това произведение и именно тази промяна направи спектакъла важен.

Сцена от спектакъла DOG RISING (Източник: "Топлоцентрала")

Също така, Cosmic Love беше до голяма степен работа използваща напрежението на неподвижността, докато в Dog Rising ние поставяме еластичността под същото това напрежение, което се освобождава и откриваме скорост и поток в цялото пространство.

- Защо предпочитате да работите с повторяемост и модели на движение?
- Харесва ми, когато драматургията възниква случайно в реалните състояния на изпълнителите. Намирам повторението за модел на движение, който позволява на драматургията на телото да изнесе важната работа. Тя изплува сама носеща целия смисъл. Смятам, че ни помага наистина дълбоко да "видим" изпълнителите и това, което носят.

Още

Световноизвестната хореографка Клара Фюри представя хитовия пърформанс Dog Rising в "Топлоцентрала"

Световноизвестната хореографка Клара Фюри представя хитовия пърформанс Dog Rising в "Топлоцентрала"

- Всеки удар, всяка звукова вълна разклаща корена на нашите емоции и унищожава способността им да съществуват в нас; в какво ни превръща този разпад? Това ли е смъртта на егото?
- Смъртт на егото е красива метафора и начин да изразим тези гигантически процеси. Съсредоточила съм концепцията, по-скоро върху осъзнаването и приемането на нашата взаимовръзка с всяко едно живо и пулсиращо образувание в различните нива на реалност.

- Защо го нарече DOG RISING? Има ли някаква обвързаност с астрологията?
- Заглавието е закачка и да, разбира се - това е препратка към астрологията! Представям си хората, като котки или кучета. Котките биха били по-трудни за намиране, а кучетата биха били верни и винаги до нас. Това е някакъв тип архетипизация на едно въображаемо ниво произтичащо от моя собствена измислена астрология, където твърдя, че съм с асцендент куче (вместо Скорпион).

- Как общуваш с танцьорите на сцената? Как се протече обяснителното действие, моментът, в който описваш идеята на работещите по проекта артисти?
- Много импровизираме и много говорим! Танцуваме заедно, гледаме се и се храним взаимно. Понякога им изказвам идеи и ги опитваме заедно. Понякога, когато думите не достигат, аз танцувам за тях и те танцуват за мен и така.

Интервю на Стефанѝ СТОЕВА

За повече информация вижте програмата на IETM на официалния сайт на Топлоцентрала.

Още

Largo на турския хореограф Корхан Башаран с премиера в "Сфумато"

Largo на турския хореограф Корхан Башаран с премиера в "Сфумато"

Още

Хореографът Ан Турние: С  "Малкият принц" помагаме на възрастните да върнат детските си сърца

Хореографът Ан Турние: С "Малкият принц" помагаме на възрастните да върнат детските си сърца

Още

Френският хореограф Орелиен Бори: Кой знае какво е театър?

Френският хореограф Орелиен Бори: Кой знае какво е театър?

Още

"Критична маса" - режисьорският дебют на хореографката Силвия Чернева - на 8 февруари в Топлоцентрала

"Критична маса" - режисьорският дебют на хореографката Силвия Чернева - на 8 февруари в Топлоцентрала

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Писателят Тодор П. Тодоров: Живеем в епоха, в която мислещият човек е застрашен вид

"Свободата на словото и правото на другия станаха нещо съмнително, нароиха се нови цензори, налагат се забрани, изключвания, черни списъци" споделя още писателят

Десислава Терзиева: Целта ми е да отпразнувам необикновеното!

"Приемам факта, че докато някои неща се губят в превода, други се появяват от пукнатините", споделя българо-американската художничка, която представя своята нова изложба "между другото" в Sarieva/Gallery

Столина Добрева: Фестивал АЛЕГРА се превърна в семейство за нас

Директорът на Националното музикално училище Любомир Пипков за предизвикателствата на музикалното образование, успехите на децата и силата на приемствеността в музиката

Васил Василев: Театърът е изкуство, което трябва да следва пулса на живота

Печелим световни режисьори с професионализъм, страхотни актьори и добра атмосфера, конкуренцията между творците повишава качеството на продукта

Мария Абрашева: Фестивал Алегра е кауза на духа

"Разнообразната програма с интересни акценти и необичайни тандеми на сцена ще провокира отново меломаните да запазят в календарите дните, в които столицата ще вибрира на честотата на вечната класика" споделя една от създателките на фестивала

Режисьорът на "Съществото" Невена Николова: Психологията е възпитала у мен любопитство към хората

"Жанрът screendance е пресечена точка между хореографските търсения в областта на танца/движението и изразните средства на киното", разказва Николова