Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина поетесата и авторка на ромския химн Сали Ибрахим

IN MEMORIAM

Почина поетесата и авторка на ромския химн Сали Ибрахим

Братовчедката на виртуоза Венци Такев е единствената нашенка, избрана за постоянен член на Световния ромски съвет със седалище във Виена

След кратко боледуване навръх Богоявление в болница е починала Сали Ибрахим - поетеса и общественик, изиграла голяма роля за утвърждаването на ромската култура в България.

Още

Николай Волев: "Извън пътя" е първият ми изцяло любовен филм

Николай Волев: "Извън пътя" е първият ми изцяло любовен филм

"Тази сутрин си е отишла от този свят поетесата Сали Ибрахим, но нейните стихове ще останат.

Сали Ибрахим е най-известната ромска поетеса и обществена деятелка. Авторка е на текста на ромския химн "Василица", изпят от Софи Маринова. Тя е единствената представителка на ромската общност в България, избрана за постоянен член на Световния ромски съвет със седалище във Виена.

Сали принадлежи към рода на ерлиите - тоест ромите, заселили се на Балканския полуостров преди много векове. Братовчедка е на уникалния музикант Венцеслав Такев - "златната цигулка" в оркестъра на Йълдъз Ибрахимова. Израснала е с бащата на Азис във "Факултета", близка приятелка е на неговата майка Гергина.

Ромската общност и България загубихме един талантлив и много отдаден общественик, който милееше за това българите и ромите да живеят заедно като братя.

"И аз не чувам, не виждам и не дишам -
роза, примряла в пъпка зелена,
скрита от слънцето в звездния злак!
Аз съм толкова крехка циганка -
невидима сред планетата прах."

Светъл ти път Сали", написа на Георги Богданов в социалната мрежа.

Сали Ибрахим - Снежана Иванова е родена на 23 май 1950 г. Била е главен специалист в отдел "Културни събития и програми" на Столичната община. Член е на Сдружението на българските писатели. Превеждана на испански, полски и сръбски.

Основател на Народно читалище "Елит - Център за ромска култура - 2002", в кв. "Факултета".

Авторка е на текста на ромския химн "Василица", изпят от Софи Маринова.

Автор е на книгите: "Космична любов", "Гривна за Ева", "Скитница в Космоса" , "Цигански видения", "Короната на битието", "Ромска митология", "Пясък, разнесен от вятъра" (алманах за ромска култура и сборник приказки), "Цигански видения" "Романе елпиня" - стихосбирка на български и ромски език.

Сали Ибрахим ще бъде погребана в събота от 13:30 в Централни Софийски гробища.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Емил Янев е носител на наградата на БНР "Сирак Скитник" за 2022

"Радиото е магия. То има навика да ти влиза под кожата и никога да не те напуска. То има и много лица, които виждаме тук тази вечер... ", каза генералният директор на обществената медия Милен Митев

Катерина Борисова: Шехерезада е духът на разказвача, отворен за историята на другия

Интервю с режисьорката на филма "Духът на Шехерезада", който откри тазгодишния фестивал Sofia Menar за кино от Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка

Над 300 уникални лампи на Луис Тифани били унищожени за... гилзи

90 години от смъртта на знаменития представител на бижутерската империя

Вели Константинова: Чудеса има във всичко!

"Посланията в книгата са свързани с опазването на околната среда, с това, че природата е организъм, който също има своите чувства и трябва да се пази", споделя авторката на "Мистериите на Алис. Вълшебната гора"

Известният оперен певец проф. Павел Герджиков почина на 84 години

Изкуството му е познато в десетки страни по света, водещ педагог, възпитал поколения оперни артисти и оперни режисьори, пишат за него възпитаниците му

Кобо Абе - японският Франц Кафка: Загубата започва със страха от нея

Умира на 69 години в Токио на 22 януари 1993 година. Без да може да получи Нобеловата си награда. Точно преди 30 години.