Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Олга Токарчук и Георги Господинов поставят началото на първото издание на „Литературни срещи“

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРА

Олга Токарчук и Георги Господинов поставят началото на първото издание на „Литературни срещи“

Още в началото на програмата на този 7-часов литературен колаж, разположен из пространствата на Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала", ще бъде дискусията с участието на Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов

Още в началото на програмата на този 7-часов литературен колаж, разположен из пространствата на Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала", ще бъде дискусията с участието на Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърн

На 10 и 11 юни 2022 г. в РЦСИ "Топлоцентрала" започват първите "Литературни срещи".

Най-новата поредица от събития на Фондация "Прочети София" ще се провежда няколко пъти в годината с различни гости, акценти и в разнородни формати. Почетен гост на юнските "Литературни срещи" ще бъде световноизвестната полска писателка Олга Токарчук, която е и носителка на Нобелова награда за литература за 2018 г. В рамките на двата дни тя ще има няколко различни и допълващи се срещи с българската публика.

Двата дни на "Литературни срещи" през юни ще предложат съвсем нов подход към литературните събития и възможните срещи с автори и произведения. На 10 юни от 19:00 ч. с писателския разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов ще бъде поставено и началото на новото литературно събитие в града. На следващия ден то ще продължи с внушителна седемчасова програма, посветена на срещата на литературата с другите изкуства и науката.

Още

Олга Токарчук, Георги Господинов и седем часа "Литературни срещи" в два дни през юни

Олга Токарчук, Георги Господинов и седем часа "Литературни срещи" в два дни през юни

Литературни срещи - 10 юни

На 10 юни от 11:00 ч. на тържествена церемония в Аулата на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Олга Токарчук ще получи почетното звание "доктор хонорис кауза". В традицията на церемонията писателката ще произнесе и специално подготвена реч за събитието.

Голямото събитие на Срещите ще бъде разговорът на Олга Токарчук и Георги Господинов, който ще се проведе в същия ден от 19:00 ч. в РЦСИ "Топлоцентрала".

Георги Господинов открехва леко вратата към темите, които са ни подготвили заедно с Олга Токарчук. Една от тях ще бъде тази за специфичната форма на писане, която се явява при романите и на двамата, за фрагментарността, за езика и какви са границите на жанра. Има ли литературата своя география, можем ли да говорим за Централна Европа като особено място, където принадлежат и Полша, и България? Какви са интуициите им за бъдещето? Разбира се, ще стане дума за конкретното настояще, за войната в Украйна и за отговорността да си писател днес.

Още

Георги Господинов е специален гост на Библейския фестивал в Италия

Георги Господинов е специален гост на Библейския фестивал в Италия

Олга Токарчук идва в София броени дни след официалното представяне на новия ѝ роман, първи след Нобеловата награда, и това е особена чест за българските ѝ читатели, посочва Георги Господинов, когото самата Олга нарича "моят литературен брат". Двамата се срещат за първи път преди повече от 20 години и оттогава поддържат едно взаимно окуражаващо и вдъхновяващо литературно приятелство. В момента за вниманието на полската писателка се борят градове от цял свят, София е привилегирована да се срещне с една от най-интересните писателки днес.

Срещата между двамата писатели ще продължи и в разговор с публиката. Водещ на цялата вечер ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.

Разговорът ще бъде на полски и български език със симултанен превод, затова организаторите препоръчват да се дойде около 30 минути по-рано.

Още

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

Литературни и (други) срещи

Билети в ЕPAYGO: 15 лв.
Входът е свободен за деца, ученици и студенти. Студентите е необходимо да представят документ, че са учащи в момента.

Втората вечер от летните "Литературни срещи" ще бъде на 11 юни. Събитието ще започне в 18:00 ч. и ще продължи чак до 01:00 ч.

Още в началото на програмата на този 7-часов литературен колаж, разположен из пространствата на Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала", ще бъде дискусията с участието на Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов. Тя ще е посветена на границите на изкуствата и неин модератор ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетически книги Камелия Спасова.

Още

Британският "Гардиън" за "Времеубежище" на Георги Господинов: Смешна и абсурдна фикция, в която читателят разпознава бъдещето

Британският "Гардиън" за "Времеубежище" на Георги Господинов: Смешна и абсурдна фикция, в която читателят разпознава бъдещето

Вечерта ще включва различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата. В тях публиката ще е активен участник. Всеки човек сам ще избира на кои събития от програмата иска да присъства. В юнските "Литературни срещи" публиката ще има възможност да открие и любопитни връзки между литературата, другите изкуства и науката.

Още от 18:00 ч. гостите на "Литературни срещи" ще могат да видят проекта "Книгоразделители" на визуалната артистка Мария Налбантова и изложбата на илюстраторката Таня Минчева, посветен на кориците и илюстрациите в книгите на Олга Токарчук.

Публиката може да изпробва езиковия си талант, дори и без да знае полски език, като се включи в преводаческите експерименти на Фондация "Следваща страница" и Къщата за литература и превод. В интерактивното пространство "Място за превод" ще бъде отделено специално време на литературния превод и преводачите на Олга Токарчук на български и на други езици - там публиката ще може да се срещне с техните идеи и разкази за работата си по преводите на полската писателка.

Още

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

Единствено по време на "Литературните срещи" ще видим театралния пърформанс на режисьора Марий Росен, в който участват Александър Митрев и Жана Рашева, а автор на звуковата среда е композиторът Мартин Каров. Специално създаден за събитието, той включва текстове от "Чудати разкази" на Олга Токарчук. Отново по негова идея е и интерактивната инсталация "Гардеробът" по едноименния разказ на полската писателка, която може да се активира само от публиката. \

Цялата визуална среда на "Литературни срещи" е специално създадена от двамата сценографи от творческия колектив "Съпромат" - Михаела Добрева и Борис Далчев. Тяхно дело ще е и интерактивната инсталация "Литературен рубикуб", в която публиката трябва да открие стихотворението или да "подреди" свой стих от думите на различните кубове.

Още

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук благодари на пандемията за новата си книга

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук благодари на пандемията за новата си книга

Не би било истинско литературно събитие, ако в него няма и литературно четене. В "Литературни срещи" те ще бъдат три и ще са камерни. Участници в тях ще са поетите и писателите: Димитър Кенаров, Йоанна Елми, Надежда Радулова, Албена Тодорова, ВБВ, Момчил Миланов, Наталия Иванова, Йорданка Белева, Лилия Трифонова и Мартин К. Илиев.

Поезията ще бъде акцент във видео триптиха "Друга светлина", създаден от художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов. Трите видео миниатюри включват стихове от поетите Радослав Чичев, Илко Димитров и Цвета Софрониева, с гласовете на актьорите Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Юлиана Сайска и музиката на Любомир Брашненков и Ангел Додов. За "Друга светлина" е еднакво вярно, че е произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми.

Още

Българският "глас" на нобелистката Олга Токарчук - преводач на м. януари 2020-а в Столична библиотека

Българският "глас" на нобелистката Олга Токарчук - преводач на м. януари 2020-а в Столична библиотека

Фондация "Прочети София" организира отново и формата "Бързи срещи". Участници в тази много специална лична среща с тема, час и ограничено време ще бъдат невробиологът Богомил Пешев, писателят и преводач Владимир Полеганов, хидробиологът Михаела Кирилова, химик и учител Наско Стаменов, предприемачът в биотехнологичния сектор Спас Керимов, поетът и драматург Стефан Иванов, преводачът от китайски език Стефан Русинов. Това ще бъде и единственото събитие със задължително предварително записване.

Юнските Срещи ще завършат на сцената на Литературния бар с едночасово парти на DJ Clipper от Disco Comrades. Следващото събитие от "Литературните срещи" ще бъде през ноември, отново в "Топлоцентрала" и в съвсем различен формат. "Организатор на поредицата от събития "Литературни срещи" е фондация "Прочети София".

"Литературни срещи" 2022 са част от Календара на културните събития на Столична община 2022 г. и се осъществяват с финансовата подкрепата на Министерство на културата, Столична програма "Култура", Полски институт в София.

Театралният пърформанс "Чудати разкази" се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Партньори на събитието са Фондация "Следваща страница", Къща за литература и превод, Ratio, Мебели Виденов, Метрореклама

С медийната подкрепа на: Impressio, Dir.bg, Артакция, Виж, Портал Култура, Въпреки, Ателие, Аз чета, Литературен вестник, ArtCast, Jasmin, Лицата на града, 7arts, Mika Magazine, Кафене.бг

Още

"Ад"-ът на Данте и "чистият език" на поезията

"Ад"-ът на Данте и "чистият език" на поезията

Още

 Четирима български поети са включени във френската "Антология на световната поезия"

Четирима български поети са включени във френската "Антология на световната поезия"

Още

Цочо Бояджиев e новият носител на наградата за поезия "Иван Николов"

Цочо Бояджиев e новият носител на наградата за поезия "Иван Николов"

Още

Шест книги с поезия са номинирани в краткия списък за награда „Иван Николов“ 2021 г.

Шест книги с поезия са номинирани в краткия списък за награда „Иван Николов“ 2021 г.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Чуй отвътре как звучи "Чин Чин" в новата книга на Нуша Роянова

"Чин Чин" е книга и за смелостта, и за топлината, и за приключенията, но преди всичко това е книга за приятелството и за неговата безкрайна сила

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

Записките на живописеца, написани малко преди кончината му, вече са издадени и в книга, която проф. Джурова е озаглавила "Разпилени спомени"

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, посветени на пророка Давид, написани върху пергамент

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика