Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Четирима български поети са включени във френската "Антология на световната поезия"

ЛИТЕРАТУРНИ УСПЕХИ

Четирима български поети са включени във френската "Антология на световната поезия"

Сред българските автори са ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, д.н., както и Екатерина Йосифова, Иван Теофилов и Георги Константинов

Артистично оформеното със снимки, гравюри и рисунки многоезично издание представя 372 автори от 96 страни. Сред българските автори са ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, д.н., както и Екатерина Йосифова, Иван Теофилов и Георги Конст

Четирима български поети са включени във френската "Антология на световната поезия", публикувана в два тома от френското издателство "Карактер", съобщиха от Нов български университет, цитиран от БТА. 

Артистично оформеното със снимки, гравюри и рисунки многоезично издание представя 372 автори от 96 страни. Сред българските автори са ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, д.н., както и Екатерина Йосифова, Иван Теофилов и Георги Константинов.

Още

„Скритите букви“ с грандиозен 3D Mapping и поетическа антология

„Скритите букви“ с грандиозен 3D Mapping и поетическа антология

Първите трима поети са сред авторите на изд. "Карактер" (основано от Брюно Дюроше през 1950 г.). Книгата "Кафепоеми" на проф. Пламен Дойнов беше публикувана под заглавие "Le temps d'un cafе" (Докато изпиеш едно кафе) през 2006 г., стихосбирката "Mains" (Ръце) на Екатерина Йосифова излезе през 2014 г., а идната година предстои издаването на книга със стихове и проза от Иван Теофилов. Преводач и на тримата е Ралица Фризон-Рош.

Съставителите на двутомната антология поетесата и издател Никол Гдалия, френският поет Силвестър Клансие и люксембургският писател Жан Портан са включили автори от целия свят - от представители на големи литератури като Аполинер, Жан Кокто, Рилке, Лорка, Пабло Неруда, Езра Паунд и др. до поети от далечни страни и океански острови, пишещи на редки езици.

Антологията беше представена с театрален спектакъл в празничната зала на кметството на V район в Париж под режисурата на Морена Кампани. Смесвайкиа различни гласове и ритми беше показано езиковото и културно многообразие на антологията под наименованието "Бъди многостранен като Вселената", по стих на Фернандо Песоа.

Ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, д.н., преподава история и теория на литературата, академично и творческо писане в НБУ. Проф. Дойнов е сред основателите на департамент "Нова българистика" и два мандата негов ръководител (2012-2020). Автор на идейния проект и директор на научната програма "Литературата на Народна република България (1946-1990)".

Още

"Любовният заек" на Георги Господинов влезе в световна антология на любовната поезия

"Любовният заек" на Георги Господинов влезе в световна антология на любовната поезия

Той е поет, драматург и литературен историк. За поезията си е отличаван два пъти с наградите "Николай Кънчев" (2012 и 2016) и "Иван Николов" (2004 и 2012), за драматургията си - с "Иван Радоев" (2001) и "Аскеер" (2006), за своите изследвания - с "Христо Г. Данов" в категория "Хуманитаристика" (2012), "Иван Мешеков и Иван Радославов" (2015) и "Иван Динков" (2016). Негови книги са издадени във Франция, Унгария и Полша, а текстовете му са превеждани на всички европейски езици. През 2013 г. президентът на Република Унгария му присъжда Златен кръст за заслуги в областта на културата, а през 2018 г. е номиниран за международната награда "Европейски поет на свободата" в Полша. Той е дългогодишен редактор в седмичника "Литературен вестник" (от 1993 г.).

Още

"Над всичко" - фантастичната проза на Павел Вежинов, излезе в антология

"Над всичко" - фантастичната проза на Павел Вежинов, излезе в антология

Проф. Дойнов е автор на 12 литературноисторически монографии и книги с литературна критика, сред които "Българската поезия в края на ХХ век" (в две части, 2007), "Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989" (2011), "Алтернативният канон: Поетите" (2012), "Българската литература и началото на ХХт век" (2013), "Литература, размразяване, разлом: 1962" (2015), "Литература на случаите. От "Тютюн" до "Хайка за вълци" (2017) и др. Съставител е на над 50 научни и документални сборници в осем издателски поредици в областта на историята на литературата от епохата на Народна република България.

Още

"Хулиганът" Хенри Милър: Прави каквото искаш, но нека то да носи екстаз

"Хулиганът" Хенри Милър: Прави каквото искаш, но нека то да носи екстаз

Още

"Да откраднеш "Мона Лиза" – напрегнато разследване,  вдъхновено от истинска история

"Да откраднеш "Мона Лиза" – напрегнато разследване, вдъхновено от истинска история

Още

Владимир Левчев: Чудото е винаги около нас

Владимир Левчев: Чудото е винаги около нас

Още

Коледни маршрути на Библиобуса на Столична библиотека

Коледни маршрути на Библиобуса на Столична библиотека

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сатира, смях и 17 хулигански разкази от Русия (откъс)

Руският О’Хенри, рокзвездата на руската литература, достойният наследник на Зошченко и Колцов за пореден път доказва, че умее да разсмива до сълзи

Първата и последна загадка в света: Общуването между дърветата

На 28 януари излиза от печат "Дървесна история" - един забележителен роман, получил широк отзвук в цял свят

"Някъде все още има слънце" - поразителен мемоар за Холокоста (откъс)

"Това е книга за моите преживявания от девет- до петнайсетгодишна възраст, когато германската нацистка армия завладя Прага, моя роден град, а после направи всичко възможно да унищожи еврейската общност в него", споделя авторът й Майкъл Грюнбаум

Книга помага на децата да спят самостоятелно

Самата история в "Нощни приключения" е за едно малко дете, което тръгва на приключение с любимите играчки, за да открие колко е хубаво да спи в собственото си легло и стая

Излиза книгата, вдъхновила "Улицата на кошмарите" на Гийермо дел Торо

"Улицата на кошмарите" от Уилям Линдзи Грешам е забравена американска класика от ерата на Голямата депресия

Предстои осма поредна "Нощ на книгите за Хари Потър"

Тематични игри, декорация, костюми, откъси от романите с най-ярките и запомнящи се моменти, обвързани с магическите пътешествия, можете да намерите достъпно безплатно на сайта на издателство "Егмонт"