Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Над всичко" - фантастичната проза на Павел Вежинов, излезе в антология

МАЙСТОРИ НА ПЕРОТО

"Над всичко" - фантастичната проза на Павел Вежинов, излезе в антология

Поводът е 103-тата годишнина от рождението на писателя, а издателство „Ентусиаст“ публикува сборника

"Нашата съдба е запечатана завинаги във времето. И понеже то е вечно и неизменно, ние ще живеем в него винаги и всякога..." Из "Над всичко"

Издателката Виктория Бисерова, Павлина Делчева-Вежинова и Вида Делчева представят сборника "Над всичко" (Снимка: BulFoto)

Дъщерята на Павел Вежинов, Павлина Делчева-Вежинова и неговата внучка Вида Делчева представиха сборника фантастичната проза на писателя, "Над всичко" в Книжен център "Гринуич" снощи.

Поводът е 103-тата годишнина от рождението на автора, а издателство "Ентусиаст" публикува сборника. Антологията обединява най-емблематичните фантастични творби на писателя и включва повестта "Над всичко", разказите "В един есенен ден по шосето" и "Моят пръв ден", новелите "Сините пеперуди" и "Когато си в лодката" и романа "Гибелта на "Аякс".

Дъщерята на писателя Павлина Делчева-Вежинова (Снимка: BulFoto)

Павел Вежинов може да бъде определен като един от пионерите в областта на фантастиката. Началото на фантастичната линия в произведенията му е поставено през 1956 г. със сатиричната гротеска "Историята на едно привидение".

След това в продължение на над 20 години писателят продължава да обогатява и доразвива многоаспектността на темите за свръхестетвеното, общуването с извънземен разум, пътуването във и през времето, странстването в Космоса, откриването на нови галактики и нови възможности за изява на човешкия разум.

Макар фантастичното да е неотменна част от сборника "Над всичко", в основата на отделните творби остава проблемът за баланса между разума и чувствата. Самият Вежинов споделя:

"В моето творчество винаги съм приемал фантастичното като условност, метафорична възможност за постигане или обобщение на човешките истини."

Издателката Виктория Бисерова представя сборника (Снимка: BulFoto)

"Може би няма щастливи мигове. Щастливите мигове са всъщност щастливи илюзии. Може би има щастливи състояния, ако в тях е проникнала вечността." Из "Над всичко" (1973)

"Няма по-съвършена и по-висша действителност от изкуството, защото тя е едновременно и реална, и осмислена действителност, такава, каквато в природата не съществува. Тя е в известен смисъл божествена действителност, извинявайте, че употребявам тая стара дума. И при това тя е едновременно и частна, и обща, но не спрямо законите на обективното, а спрямо законите на субективната човешка личност. И именно затова изкуството създава с могъща сила тая човешка общност, която е главна опора на нашата съвременна цивилизация." Из "Моят пръв ден" (1965)

"Ние нямаме нужда от благодетели. Ние имаме нужда от приятели. А да бъдете приятел на някого, преди всичко трябва да го разбирате." Из "Моят пръв ден" (1965)

Внучката на Павел Вежинов - Вида Делчева (Снимка: BulFoto)

"Човек не може и не бива да живее в рай... Човек трябва само да се стреми към него...
- Нима искаш да кажеш, че живеем без никакви стремежи? - попита Алек смаяно.
- Всички наши стремежи са отправени към нашето благополучие - отвърна спокойно девойката. - Или към нашето щастие, както казвате вие... И в тоя стремеж ние сме загубили много по-ценни неща, Алек... Ние сме загубили пеперудите... Ние сме загубили светулките и щурците. Най-важното - ние сме загубили любовта...
- Не сме я загубили, Ина. Но сме я направили само по-човешка...
- Какво значи по-човешка?
- Много по-съвършена... Много по-всеотдайна и нежна... Лишена от мрачния егоизъм на притежанието...
- Не! - изкрещя тя.
- Какво - не?
- Искам да бъде надчовешка!... Искам да бъде НАД ВСИЧКО!... Искам да бъде истинска!..." Из "Над всичко" (1973)

Снимка: Личен архив

Павел Вежинов е роден на 9 ноември 1914 г. в София. Писател-белетрист, сценарист, публицист, журналист, обществен деец, Павел Вежинов е сред най-популярните съвременни български автори до днес. Под този псевдоним твори Никола Делчев Гугов, който оставя след себе си едни от най-ярките и отличени произведения в културния фонд на България.

Павел Вежинов следва Философия в Софийския университет. Първият сборник на автора, който излиза през 1938 г., е "Улица без паваж", а през 1942 г. на бял свят се появява "Дни и вечери".

Като участник във Втората световна война в ролята си на кореспондент и главен редактор на вестник "Фронтовак", Вежинов отразява впечатленията си от живота на българската армия в повестите "Златан" и "Втора рота". "Втора рота" се радва на огромна популярност и се преиздава няколко пъти.

Павел Вежинов е един от основателите на в. "Стършел", като в периода 1947 - 1951 г. работи като заместник главен редактор във вестника. През 1951- 1954 г. заема същата позиция, но в списание "Септември".

В кабинета си в дома му на столичната улица "Раковски" (Снимка: Личен архив)

В периода 1954 - 1972 г. работи в "Българска кинематография" първоначално като сценарист, а по-късно и като заместник генерален директор. През 1972 г. е член на Бюрото на Управителния съвет на Съюза на българските писатели, а от 1973 г. до 1983 г. е главен редактор на сп. "Съвременник".

От 1976 г. е депутат в 7 (33) и 8 (34) Народно събрание.

Павел Вежинов издава редица криминални романи и повести през 50-те и 60-те години на миналия век: "Следите остават" (1954 г.), "Произшествие на тихата улица" (1960 г.), "Човекът в сянка" (1965 г.), "Прилепите летят нощем" (1969 г.), както и повестта "Знамена по стадионите" (1950 г.) и пътеписите "На Олимпиада в Хелзинки" (1953 г.) и "До Мелбърн по въздух и море" (1957 г.) от участието на българските олимпийци по света.

Павел Вежинов е първият български писател от новото време, който насочва творческото си вдъхновение към фантастиката. През 1956 г. пишесатиричната гротеска "Историята на едно привидение", а през 1965 г. разказите "Сините пеперуди" и "Моят пръв ден", които през 1968 г. са включени в едноименния сборник. През 1973 г. излизат фантастичният роман "Гибелта на Аякс" и повестта "Над всичко".

През 1963 г. излиза сборникът с разкази "Момчето с цигулката", последвани от "Дъх на бадеми" (1966 г.), "Звездите над нас" (1966 г.) и "Малките приключения" (1970).

Снимка: Личен архив

Романът "Нощем с белите коне" е публикуван за първи път през 1975 г. като е преиздаван многократно през годините. Книгата е преведена на руски, украински, молдовски, грузински, казахски, литовски, естонски, полски, словенски, чешки, румънски, немски, френски, китайски и виетнамски. По сценарий на Павел Вежинов е направена и филмова адаптация през 1985 г. с участието на Николай Бинев в ролята на академик Урумов и Иван Иванов в ролята на племенника му Сашо.

След огромния успех на "Нощем с белите коне" през 1977 г. Вежинов издава повестта "Бариерата", която, както романа, се радва на нечуван читателски интерес. В следващите няколко години излизат "Белият гущер" (1977 г.) и "Езерното момче" (1978 г.).

Романът "Везни" (1981 г.) е последният завършен роман от автора.

Павел Вежинов е автор на филмовите сценарии на "Бариерата", "Следите остават", "Зарево над Драва", "Тримата от запаса", "Специалист по всичко", "Среднощна среща", "На всеки километър", "Нощем с белите коне", "Произшествие на сляпата улица" , "Трета след слънцето" и други.

Снимка: Личен архив

Наградите и отличията на Павел Вежинов свидетелстват за огромния му принос в българската литература. Той е носител на орден "Народна република България" II степен (1964 г.), звание "Народен деятел на културата" (1970 г.), звание "Герой на социалистическия труд" (1974 г.), орден "Георги Димитров" (1974 г.). Вежинов е и лауреат на "Димитровската награда" през 1950 г., 1951 г. и 1976 г. за повестите "Втора рота", "В полето" и "Бариерата", а през 1971 г. е носител на същото отличие за телевизионния сериал "На всеки километър", но с колектив. Получава и наградата "Златна роза" за игрално кино през 1974 г. за "Зарево над Драва" (колектив), и през и 1980 г. за филма "Бариерата" и за телевизионния сериал за "Сами сред вълци". Многократен носител на "Наградата на София" и на Националната Вазова награда.

Павел Вежинов почива внезапно на 20 декември 1983 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Азем Делиу: Свободата не създава изкуство, но изкуството създава свобода

Младият косовски писател ще представи българското издание на романа си "Записки на Червея Смолински"

Украинският автор Сергий Жадан ще получи Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата

"Благодаря на германските издатели и книгоразпространители за тазгодишната Награда за мир. Много е важно Украйна да присъства в германското информационно пространство" сподели Жадан

"Виолета" на Исабел Алиенде: Силата на жените в размирни времена (откъс)

Tell me, what is it you plan to do With your one wild and precious life? / Кажи ми какво смяташ да правиш със своя единствен бурен и скъпоценен живот?

Всичко, което трябва да знаете за живота с котка, в най-забавния комикс на карикатуриста Саймън Тофийлд

YouTube поредицата "Котката на Саймън", която завладя света, се появява в специално издание на български език

Тайно общество издирва безценна книга

"Братството на шлема" е майсторски написан скандинавски трилър